Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Última Parada 174 .... 7,5/10
Reditelj Bruno Barreto proširio je ovaj istiniti događaj koristeći se podacima iz snažnoga dokumentarca „Bus 174“, koji su snimili José Padilha i Felipe Lacerda, pričajući priču o tome kako dete izrasta u otmičara.
Glavni lik Sandro ujedno je i zločinac i žrtva, odrastajući u siromašnoj četvrti Rija de Janeira. Sa deset godina ubijena mu je majka, postaje deo bande koju čine deca beskućnici. policija ubija stotine dece beskućnika u masakru poznatom pod nazivom „Candelaria Masakr“. Sandro je jedan od preživelih, završava u popravnom domu gde se sprijateljuje s Aleom te njih dvojica uspevaju pobeći.

Dancer In The Dark [2000]
http://www.imdb.com/title/tt0168629/

Drama sa smor elementima mjuzikla
Žena koja je došla iz Čehoslovačke u USA radi dan i noć u fabrici kako bi sakupila pare da njenom sinu operišu oči, iako i sama lagano gubi vid. Porodični tip koji joj izdaje kamp kućicu u kojoj živi saznaje da ona ima ušteđevinu i rešava da joj ukrade pare jer je u velikim dugovima

Ocena> 3/5

Dancer In The Dark [2000]
http://www.imdb.com/title/tt0168629/

Drama sa smor elementima mjuzikla
Žena koja je došla iz Čehoslovačke u USA radi dan i noć u fabrici kako bi sakupila pare da njenom sinu operišu oči, iako i sama lagano gubi vid. Porodični tip koji joj izdaje kamp kućicu u kojoj živi saznaje da ona ima ušteđevinu i rešava da joj ukrade pare jer je u velikim dugovima

Ocena> 3/5

Jedan od mojih omiljenih i najboljih filmova koje sam gledao. :D Od mene 5.5 od 5 :)

Mindscape/Anna (2013)

10n5kz9.jpg

Ja vise nista ne kapiram. Na posteru pise "the director of orphan and non-stop presents..." a film je radio malo poznati Dorado, dok je druga dva rezirao Serra. Bice da je caka u ovome "presents". U svakom slucaju, ono sto je mozda zajednicko za ove rezisere su sestre Farmiga u njihovim filmovima. Samo sto je Vera mnogo bolja glumica od mladjahne Taisse.

Film na pocetku obecava i drzi paznju skoro do kraja, kada postaje jasno da se scenarista previse upetljao i da pricu vise ne moze da uhvati ni za glavu ni za rep.
Anna (Taissa) je problematicna devojcica koju imucni roditelji (pre svega ocuh) zele da posalju u specijalnu ustanovu. U cilju da joj po(od)mognu, oni angazuju "memorijskog detektiva" - neku vrstu zivog detektora lazi, ciji je cilj da sa Anom prodje kroz sva njena secanja i otkrije uzrok cudnog/suicidnog i agresivnog ponasanja. Pri tom (jos jedan klise) memorijski detektiv vuce traume iz proslosti i jos uvek ne moze da se pomiri sa samoubistvom svoje zene (takodje anne). Na tom putu kroz istine i lazi, on odlazi mnogo "dublje", nego sto je mislio da ce stici.

Kvalitetan i zanimljiv zaplet, ali zato uzasno los rasplet price koji sa sobom ostavlja mnogo rupa i nelogicnosti. Imam utisak da bi bilo koji drugi kraj lakse pio vodu. Ako govorimo o reziji moze da se kaze da je sasvim pristojna. U svakom slucaju, nemam preteranu zelju da previse razglabam o filmu.

neka bude neka sestica

Poslednja izmena:
25HourChallenge.jpg

Hm, zaboravim povremeno koliko obozavam Edwarda Nortona. : )
No, kada god pogledam neki od njegovih filmova, "prisjetim" se zasto ga gotivim...

Vjerujem da su mnogi gledali 25th Hour, a ja ga odgledah ponovo poslije dugo vremena
i evo, podijelicu nekoliko redaka sa vama o utiscima.

Film je mozda neobican po tome sto radnja nema cvrst zaplet ili rasplet (for that matter).
Ed Norton, u ulozi Montyja Brogana - osudjenog drug dealera - ima 24 sata slobode
prije nego odsluzi sedmogodisnju zatvorsku kaznu.
U trci je s vremenom kako bi rekao "posljednje" zbogom prijateljima, rodbini, djevojci...
Sjajan je Ed, zaista, u ulozi covjeka koji je istovremeno 'tough guy' i uplaseni djecak;
covjeka koji zali zbog svoje pohlepe i nastoji srediti odnose s najblizima, a i one "poslovne" s ruskom mafijom.

Mislim da Spike Lee (redilj) ovdje, umnogome, stavlja fokus na mogucnost izbora u zivotnim odlukama.
To je eksplicitno pokazano u sceni kada Montyjev prijatelj, Frank (Barry Pepper) iznosi Montyjeve opcije:
moze se ubiti, postati bjegunac pred zakonom, ili odsluziti kaznu, nakon cega opet nikad nece biti sposoban normalno zivjeti.

Scenarij vrsne naracije obiluje realisticnim dijalozima, a posebno je cool
zavrsna, narativna, sekvenca filma takodjer fokusirana na koncept izbora.

Uz izvrsnu glumacku ekipu/izvedbe, film odlikuje impresivna rezija:
kombinacija dugih kadrova, brzih rezova i usporenih snimki (this is way too simplified, of course).
(Apropos rezije, Spike Lee je svojim filmovima pokazao/dokazao
"his brilliance in using film to challenge conventional thinking"
iliti, covjek koji veoma cesto poduzima nekonvencionalne projekte.)

Ovo nije "feel good" kind of film (i nisam sigurna da bih ga preporucila svima);
u njemu ce najvise uzivati fanovi Edwarda Nortona i ljubitelji Leejevog jedinstvenog stila.
"U odredjenom momentu morate preuzeti odgovornost za izbor koji pravite u zivotu", kaze Brogan,
a na vama je da odlucite da li film zelite pogledati (ako vec niste). : )

Poslednja izmena:
Felix et le poisson http://www.imdb.com/title/tt2197937/?ref_=ttmi_tt
Meksički kratki film o ribaru (valjda) i muškoj sireni (valjda)
Kratke forme su često vrlo zahtevne, a moja koncentracija u poslednje vreme nije na zavidnom nivou, tako nisam sasvim sigurna šta sam to pogledala :D Reklo bi se da ima coming outa, iskušenja ili kako god da shvatimo simboliku sirene, fluidnosti seksualnosti ili zahteva da ona ne bude omeđena...
Dijalog se svodi samo na dve kratke rečenice koje u jednom trenutku razmene akteri. Muzike nema do kraja, zvuci su takođe "utišani", osim zvuka talasa koji se najupečatljivije čuje.

Submarino

Submarino_loc.jpg

Tomas Vinterberg u svom naturalistickom izdanju. Film koji definitivno ne treba gledati kad ste u depresiji.
Trojica brace rastu uz majku alkoholicarku, koja ih zanemaruje. U takvim okolnostima, decaci vode racuna o najmladjem bratu koji je jos beba i koji njihovom nepaznjom umire. Godinama kasnije, njihovi zivoti su duboko obelezeni traumom iz detinjstva. Obojica su predodredjeni da i sami zavrse na dnu, okruzeni slicnim, promasenim ljudima sa margine.
Kompozicija filma je odlicna, pored kratkog prologa, film ima trodelnu strukturu i skoro nezavisno pratimo najpre jednog brata, potom drugog, da bi se u poslednjoj trecini filma spojili. Spajanje je ujedno i kulminacija. Vinterberg se i ovde pokazuje kao jedan od najboljih rezisera danasnjice, koji preispituje duboko kompleksne medjuljudske i porodicne odnose (cini se da je na tom terenu najbolji), baveci se ljudima na granici, lazima, seksualnoscu, poremecenim odnosima....

5/5 ali samo za ljubitelje ovakvih filmova

Kvinden i buret [Keeper of Lost Causes] 2013

http://www.imdb.com/title/tt2438644/?ref_=ttfc_fc_tt

Krimi
Danski
Detektiv koji istražuje stare slučajeve traga za ženom za koju policija misli da je mrtva. Ustvari nju je kidnapovao čovek koji je zna još iz detinjstva i čiji roditelji su se sudarili automobilima u nesrećnom slučaju i poginuli, a on joj se sveti na ovaj način.

OK film. Ocena>3/5

Superman-III-1983-BluRay.jpg

Soo 80's:D
Odličan stari, jedan od omiljenih mog detinjstva ali nije izgubio ''stari'' sjaj...Kako su nekada i nteligentno snimali filmove i delovali su mnogo iskrenije i u glumi i u svemu...Ovda ima onih epskih klasičnih scena poput cepanja ličnosti Supermena na dobrog i lošeg, ona kada loš, ''posrnuli'' supermen pije u kafani i pravi s****
jkk.jpg
i docnije borba dobrog i zlog na groblju automobila...:p Hoću da kažem da je tada delovalo da je dobro i zlo jasnije omeđeno i da se vidi ''iz aviona'' što danas nije slučaj...Uvek sam gotivio Kenta i Riva zbog manira i načina glume smušenog dobrice koji je zaista bio takav, bez foliranja...Mislim kao i u slučaju M DŽ Foxa da je njegova p ovreda bila veliki gubitak za gledaoce i filmsku industriju...Film je više nego aktuelan i danas jer su teme ''Modifikacija klime'' i ''borba za svetsku dominaciju'' ovladavanjem naftnim poljima, ali i dosta humora koji donosi Legenda komedija osamdesetih Ričard Prajor...I muzika špice, sada sam se podsetio kako sam je gotivio...10/10

Kvinden i buret [Keeper of Lost Causes] 2013

http://www.imdb.com/title/tt2438644/?ref_=ttfc_fc_tt

Krimi
Danski
Detektiv koji istražuje stare slučajeve traga za ženom za koju policija misli da je mrtva. Ustvari nju je kidnapovao čovek koji je zna još iz detinjstva i čiji roditelji su se sudarili automobilima u nesrećnom slučaju i poginuli, a on joj se sveti na ovaj način.

OK film. Ocena>3/5

Pa, brate, zasto si napisao razresenje misterije u dve recenice? Zasto ljudi da ga gledaju :)

Flipped (2010)
http://www.imdb.com/title/tt0817177/
3575_3.jpg

Some of us get dipped in flat, some in satin, some in gloss; but every once in a while, you find someone who's iridescent, and once you do, nothing will ever compare.

Rob Rajner je poznat po coming of age filmovima, i za taj podžanr je tatamata. Stand by me je (za mene) najbolji film iz te priče, i uopšte jedan od najboljih nepretencioznih filmova koji govori o deci. Da se razumemo, ovo nije toliko dobar film, a ni Rajner nije u najboljim godinama, ali svakako stvaralac koji nije toliko ugasio, poput Kopole i sličnih starolisaca koji se ne proslavljaju. Jednostavno je teško stvarati recimo pet decenija istim kvalitetom, menja se vreme, menja se publika, menjaju se stvaraoci.

Film govori o pedesetim, i ranim 60tim. Mičigen, SAD, socijalna država-ovo mi je strašno zapalo za oko. Film priča o nekako drugačijoj porodici, i da, drugačijem dobu. Oseća se patrijarhat, autoritet glave porodice, zna se gde ko sedi, žena domaćica(!) koja brine o kući, oštra podela na nas-muški i njih-ženski, otac-sin; majka-ćerka. Rajner verodostojno prenosi to vreme, zašto? Pa otrpilike pošto je 47 godište, to je to. On je klincov, ovo je apsolutno njegov domaći teren.
Oseća se taj humanistički arhtetip kod Rajnerovog stvaranja lika. Slika ga kao nekog ko greši, ali avaj, čoek je.
Jako simpatičan film, ne paše mi da razglabam o radnji, jednostavno nije loš filmić, stari film u novom ruhu.
3+/5

Comes.a.Bright.Day.2012.
http://www.imdb.com/title/tt1900854/

Romance

Hotelski potrčko se sticajem okolnosti obreo u prodavnici nakita u Londonu u koju su uletela dva pljačkaša. Manje više radnja celog filma se odigrava u prodavnici nakita, pljačkaši imaju ultimatume, potrčko se zaljubio u radnicu, a vremenom i vlasniku prirasta za srce.

Na momente monoton i dosadan. Ocena> 2/5

Flipped (2010)
http://www.imdb.com/title/tt0817177/
3575_3.jpg

Some of us get dipped in flat, some in satin, some in gloss; but every once in a while, you find someone who's iridescent, and once you do, nothing will ever compare.

Rob Rajner je poznat po coming of age filmovima, i za taj podžanr je tatamata. Stand by me je (za mene) najbolji film iz te priče, i uopšte jedan od najboljih nepretencioznih filmova koji govori o deci. Da se razumemo, ovo nije toliko dobar film, a ni Rajner nije u najboljim godinama, ali svakako stvaralac koji nije toliko ugasio, poput Kopole i sličnih starolisaca koji se ne proslavljaju. Jednostavno je teško stvarati recimo pet decenija istim kvalitetom, menja se vreme, menja se publika, menjaju se stvaraoci.

Film govori o pedesetim, i ranim 60tim. Mičigen, SAD, socijalna država-ovo mi je strašno zapalo za oko. Film priča o nekako drugačijoj porodici, i da, drugačijem dobu. Oseća se patrijarhat, autoritet glave porodice, zna se gde ko sedi, žena domaćica(!) koja brine o kući, oštra podela na nas-muški i njih-ženski, otac-sin; majka-ćerka. Rajner verodostojno prenosi to vreme, zašto? Pa otrpilike pošto je 47 godište, to je to. On je klincov, ovo je apsolutno njegov domaći teren.
Oseća se taj humanistički arhtetip kod Rajnerovog stvaranja lika. Slika ga kao nekog ko greši, ali avaj, čoek je.
Jako simpatičan film, ne paše mi da razglabam o radnji, jednostavno nije loš filmić, stari film u novom ruhu.
3+/5
Simpa filmić. Preporuka.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back