Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Caro Diario

Caro_diario.jpg

Sjetih se Morettija, iz nekog razloga, prije par dana i pogledah sinoc (opet) Caro Diario.
Vratim se ja tako Morettiju svakih nekoliko godina. :)
I, toplo preporucujem i ostale njegove filmove, narocito Aprile i The Sons Room.

Sto se CD tice, film nema klasičnu radnju i sastoji se od tri cjeline koje povezuje narator,
ujedno i glavni junak Nanni Moretti (koji u filmu glumi samog sebe).
U prvoj epizodi na vespi lunja ulicama opustjelog Rima za vrijeme "ferragosta" i koristi priliku
za obzervacije o arhitekturi, savremenoj kinematografiji, plesu...
U drugoj epizodi odlazi (sa prijateljem) na Liparske otoke gdje upoznaje različite bizarne likove.
Treća epizoda je autobiografskog karaktera i opisuje Morettijevu odiseju kroz ljekarske ordinacije.

Ono zbog čega ovaj film valja najtoplije preporučiti jeste danas gotovo nezamisliva činjenica
da je dobio nagrade usprkos tome što nema niti kontroverznu temu, niti seksa, nasilja ili prostog rječnika.
Viva Moretti!
:)
film sam zapamtio po najljepsem dijelu Koln koncerta od keith jarreta...

Witching and Bitching

Witching_and_bitching_poster.jpg

Aleks de la Iglesija je jedan od mojih omiljenih režisera i njegov uvrnuti svet sasvim lepo korespondira s mojim, ali ovo nije svakako jedan od njegovih boljih :) Veštice jesu tipičan Iglesijin film, ovog puta neobična borba dobra (u liku pljačkaša banke prerušenog u Isusa Hrista) i zla (gomila veštica predvođena dežurnom vešticom španskih filmova - Karmen Maurom)... Očuđenje je, međutim, ovde sputano infantilnošću, pa efekat nije potpun. Nema jeze karakteristične za Iglesijin humor, mada mu morbidnosti ne nedostaje. Likovi su simpatični, ipak prilično jednodimenzionalni. Hugo Silva je sjajan kao uvek, a Mario Kasas otkriće (tako da ću sad svakako požuriti s gledanjem serije Barka koju su mi više puta preporučili). Film je svakako opičen i zabavan, pa ga u tom smislu vredi pogledati, naročito ako volite Iglesiju :)

ocena 3,5/5

Odgledah ga danas popodne u bioskopu:
Atomski zdesna(2014)
http://www.imdb.com/title/tt3188768/

Na prvi pogled komedija, a ustvari drama.......

Na jadranu trgovci, koji rade za neku Nemačku kompaniju, pokušavaju siromašnim klijentima da uvale tajm-šering apartmane na 99 godina.....
Skupilo se tu i kuso i repato i Makedonci, Crnogorci, Srbi, braća Hrvati, Slovvenci.......

Ocena:3/5

и која је фора са филмом? поента?
Da ljudi svašta rade zarad novca, profita, poslovnog uspeha.
Da gube sve kriterjume ljudskosti, gube humanost, lažu, varaju, ništa im nije sveto.
Glavni junak, trgovac, (Srdjan Todorovic) koji je negde duboko u sebi visoko moralna ličnost jedino uz pomoć droge (koja mu priguši rane i svest) može da živi takvim nemoralnim životom i da se bavi takvim nemoralnim poslom....

Flipped (2010)

2vtbjgm.jpg

Radnja smestena u pedesete godine prosloga veka. Na prvi pogled pratimo zivot dvoje tinejdzera i njihovo susretanje sa prvim zivotnim/ljubavnim/moralnim i ostalim nacelima i problemima, ali kroz njihov medjusobni odnos - zasnovan na strahu, nadi, idealima, vidimo globalnu sliku tog, a i sadasnjeg vremena, jer se neke stvari nisu promenile. Sukob tradicionalnog /u celofan umotanog i uskogrudog gledista na zivot, nasuprot idealistickom/umetnickom/ metafizickom i obojenom pogledu na postojanje. Prica o tome da coveka ne cini samo spoljasnji sloj farbe, vec i ona boja koja poseze u nutrinu. Ali kako procackati unutrasnjost i spreciti da svetla boja te nutrine ne posivi pritisnuta ocekivanjima drustva / tradicionalnom definicijom postojanja i pre svega - vlastitim strahom od prkosenja...

Film na prvi pogled nalikuje na pocetak fenomenalnog francuskog ostvarenja "Love me if you dare", ali je njegova poenta potpuno drugacija kao i karakter likova koji ga cine. Ne spektakularan, ali topao i pristojno odradjen film o svakodnevnom zivotu dve porodice, problemima s kojima se susrecu i resavaju na razlicite nacine, a opet kroz istu, zajednicku stvarnost.

A painting is more than the sum of it's parts. A cow by itself is just A cow. A meadow by itself is just grass, flowers. And the sun picking through the trees, is just a beam of light. But you put them all together and it can be magic.

7/10

Bad Boy Bubby

968full-bad-boy-bubby-poster.jpg

Australijsko-italijanska koprodukcija, odličan film koji nije za svačiji želudac. Ovo je svojevrsna znatno bizarnija vezija kultnog Being there. Babi ima 38 godina i nikada nije izašao napolje iz izolovanog stana u kome ga je majka držala u zatočeništvu i seksualno iskorištavala. Prvi deo filma prikazuje izopačen odnos majke prema sinu, dok drugi deo prati Babijev izlazak u svet. Reč je o odličnoj paraboli o otuđenosti, svetu uskraćenih prilika i pomerenih odnosa, a u glavnoj ulozi je fenomenalan britanski glumac Nikolas Houp. Preporuka.

4+/5

Flipped (2010)

2vtbjgm.jpg

Radnja smestena u pedesete godine prosloga veka. Na prvi pogled pratimo zivot dvoje tinejdzera i njihovo susretanje sa prvim zivotnim/ljubavnim/moralnim i ostalim nacelima i problemima, ali kroz njihov medjusobni odnos - zasnovan na strahu, nadi, idealima, vidimo globalnu sliku tog, a i sadasnjeg vremena, jer se neke stvari nisu promenile. Sukob tradicionalnog /u celofan umotanog i uskogrudog gledista na zivot, nasuprot idealistickom/umetnickom/ metafizickom i obojenom pogledu na postojanje. Prica o tome da coveka ne cini samo spoljasnji sloj farbe, vec i ona boja koja poseze u nutrinu. Ali kako procackati unutrasnjost i spreciti da svetla boja te nutrine ne posivi pritisnuta ocekivanjima drustva / tradicionalnom definicijom postojanja i pre svega - vlastitim strahom od prkosenja...

Film na prvi pogled nalikuje na pocetak fenomenalnog francuskog ostvarenja "Love me if you dare", ali je njegova poenta potpuno drugacija kao i karakter likova koji ga cine. Ne spektakularan, ali topao i pristojno odradjen film o svakodnevnom zivotu dve porodice, problemima s kojima se susrecu i resavaju na razlicite nacine, a opet kroz istu, zajednicku stvarnost.

A painting is more than the sum of it's parts. A cow by itself is just A cow. A meadow by itself is just grass, flowers. And the sun picking through the trees, is just a beam of light. But you put them all together and it can be magic.

7/10
Odličan film. Svojevremeno sam ga i preporučio

Konačno odgledah
Pusher.3 [2005]
http://www.imdb.com/title/tt0425379/

Najmorbidni deo do sada.
Danski.
Dobar.
Život mafijaša i sitni kriminalaca iz bivše SFRJ i Balkana u Danskoj. Kriminalca Mila, Srbina, su prevarili u nekom dilovanju ekstazija i to baš na dan kad mu se ćerka verila. Tokom daljeg raspleta on ubija dva sitna kriminalca i sa prijateljem ih secka na komade kako bi prikrio zločin.
Ocena: 3/5 možda i malo više od toga

trance_ver6.jpg

Imala sam los predosecaj vezano za ovaj film i bila sam u pravu.Konfuzna katastrofa. 0/10

MV5BMjIxMjgxNTk0MF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjIyOTg2MDE@._V1_SX640_SY720_.jpg

Mnogi su mi rekli da je film glup jer je glavni lik kao najgori sovinista,mnogo golotinje,bla,bla,meni to nista nije smetalo.Solidan mi je film,nije me oduvao,ali mi se dopao,Leonardo je savrsen bio. 8/10

Poslednja izmena:
Leap.Year 2010
http://www.imdb.com/title/tt1216492/
Romantična komedija.
(odavno ne odgledah nešto iz ovg žanra)

Amerika. Devojku i posle 4 godine veze momak, hirurg nikako da zaprosi. Rešava da uzme stvari u svoje ruke i da ode na kongres hirurga u Dablinu i da tamo ona zaprosi njega. Međutim na putu do Dablina zaljubljuje se u momka koji drži kafanu u nekom selu.
Klasični šabloni on i ona se prvo ne podnose i ne mogu očima da se vide, a onda iz tog besa i arogancije počne da cveta ljubav.....
Nije loše urađen film ako volite čistu komercijalu,s tim da je više prilagođen ženskoj publici.

Poslednja izmena:
Pompeii - 7,5/10

Dobar. Spektakl. Akcija. Avantura. Dobri efekti. Drzi paznju dva sata bez problema. :)

Zamerke - Anderson se nije bas proslavio u izboru i radu sa glumcima. Imao je par odlicnih glumaca koje nije iskoristio u potpunosti - Sasha Roiz (Grimm, Caprica), Adewale Akinnuoye-Agbaje i Carrie-Anne Moss. Kit Harington (GoT) je jos zelen za glavne uloge, a najveci sok je izbor Emily Browning za glavnu zensku ulogu. Emily izgleda suvise silikonizirano i neprilagodjeno vremenu, a uz to ima i druzbenicu koju glumi Jessica Lucas (Cloverfield, Cult) koja izgleda kao Los Andjeles, pa je malo neverovatno da se neko zaljubi u Emily pored Jess. Kiefer Sutherland dobar kao odvratni senator.

Nije nista sto vec nije vidjeno u raznim serijama i filmovima, ali je sasvim ok, jedan od boljih filmova koje sam gledao u bioskopu u poslednje vreme. :ok:

Jedva se nakanih da ga odgledam:
Wolf.Of.Wall.Street.2013
http://www.imdb.com/title/tt0993846/

Biografski.
Radnja sadržana u naslovu.
O brokeru na Wall streetu koji krši zakon kako bi se obogatio.

Jedino mi je nejasno kako baš izabraše da film traje tri sata, kad ovakav film može trajati od sat i po do deset sati bez ikakvog uticaja na priču, scenarijo......

Ocena: 3/5
To zbog knjige, dosta materijala za obradu, i ovaku su skresali sat od prvobitne verzije od 4h.
Kod tih priča oko filmskih ekranizacija knjiga uvek mi padne na pamet Istočno od raja gde su obradili samo poslednju četvrtinu knjige
u nadi da će preneti neku poentu, a ispalo je *****... ili filmovi od 3, 4 sata pa šta stane ili mini serije ako žele temeljno to da odrade,
u suprotnom mogu i u trejler od 3 minuta sve da ubace sa poentom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back