Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
White ribbon

white-ribbon-6-468x560.png

I was in that "black&white" kind of mood, i, tako...
Gledala film po treci put i treci put "umrla".
Ok, "melodramim", znam, ali zbog ovakvih filmova, u stvari, vrijedi zivjeti.

Bilo kako bilo, kritika na racun ovog filma (i, uopste, Michael Hanekea), (po mom misljenju) bi bila ravna blasfemiji.
Bijela traka, film misterije, "ghost story without a ghost".
Radnja filma smjestena je u malom njemackom selu, pred sam pocetak prvog svjetskog rata.
U selu se desavaju neobicni i dotad nevidjeni dogadjaji, a nijedan nema neku logicnu podlogu, odnosno ona ostaje nepoznata.
Sve vrijeme se pitate ko je krivac, ali ne kao u krimicu gdje se radnja zasniva na trazenju pocinitelja zlochina,
ovdje mjeshtani zivot nastoje nastaviti sa vjerom da ce ignorisanje nesretnih slucajeva obrisati cinjenicu da su se oni dogodili.

U slucaju da su vam rad i djelo Hanekea nepoznati, vrijedi pogledati i

Funny Games
Code Unknown
The Piano Teacher

Ma, sve!
:)

P.S. Jos nisam gledala Amour, ali hocu, one of these days...

Poslednja izmena:
Panther1995_movie_poster.JPG

Odličan, iz devedesetih...:) Ko voli ''Nju Džek Siti, mada je o vaj dosta drugačiji...Verujem da je priča romantizovana ali ipak osetiš neku vrstu simpatije za ove crne komuniste...Fascinantno je, to sam primetio još devedesetih kada sam slušao rep muziku, koliko su Crnci u getu i Srbi slični u ponašanju i razmišljanju...Film uz koji možeš da odmoriš mozak, zbog stila iz devedesetih a opet da saznaš i nešto novo...11/10

La Case Del Fin De Los Tiempos

84145749.jpg

Mislim da je ovo prvi venecuelanski film koji sam gledao, ali se odlično uklapa u niz sličnih (mahom špaanskih i latinoameričkih) horor-misterija.
Mlada majka Dulse je uhapšena pod optužbom da je ubila muža i sina. 30 godina kasnije, sud je šalje u kućni pritvor, u istu kuću u kojoj su se desila ubistva, a u kojoj obitava nešto zlokobno što je 30 godina ranije dovelo do tragedije. Iako ima zanimljivih, ali ne preterano originalnih rešenja i kulturološka pozadina je nešto drugačija, ovo je film koji ide u ravan sa mnogim sličnim, od kojih nije ni bolji ni lošiji. Ljubiteljima žanra će se verovatno dopasti, meni je bio pomalo spor i jako mi je smetala loša maska glavne glumice.

3-/5

Poslednja izmena:
Panther1995_movie_poster.JPG

Odličan, iz devedesetih...:) Ko voli ''Nju Džek Siti, mada je o vaj dosta drugačiji...Verujem da je priča romantizovana ali ipak osetiš neku vrstu simpatije za ove crne komuniste...Fascinantno je, to sam primetio još devedesetih kada sam slušao rep muziku, koliko su Crnci u getu i Srbi slični u ponašanju i razmišljanju...Film uz koji možeš da odmoriš mozak, zbog stila iz devedesetih a opet da saznaš i nešto novo...11/10

i meni se čini da ima tu sličnosti, nevezano za film koji nisam gledala :D

Whatever Works [2009]

27y4lug.jpg

Uvek prepoznatljivi Vudi Alen.
Prica o Borisu- samoproklamovanom geniju/naizgled vecitom pesimisti i hipohondaru koji jedne noci, sasvim slucajno, upoznaje mladjanu Melodi.
Melodi je u bekstvu od svoje porodice i pokusava da okrene lovi list u zivotu.
Kako Boris utice na Melodi, tako ona utice i na njega, a u pricu se uplicu i njeni roditelji koji kroz potragu za cerkom dolaze do sopstvene spoznaje.
Odlican Larry David.

7/10

Images (1972)

erjrbr.jpg

Netipican film za Roberta Altmana sa Susannah York u glavnoj ulozi. Prica u mnogo cemu nalikuje na "Gadjenje" od Romana Polanskog, ali za razliku od Romanove junakinje (odlicne Ketrin Danev), Altmanova anti/heroina nije bas tako dobro portretisana.
Ketrin je deciji pisac, nesposoban da mastu odvoji od stvarnosti. Sa muzem odlazi u staru kucu u kojoj je provela usamljeno detinjstvo sa dedom i nailazi na nedovrsenu slagalicu (metafora njenog zivota). Razapeta izmedju secanja koja je dozivaju iz proslosti i mesaju sa slikama sadasnjosti, junakinja krece u unutrasnju bitku i krvavi pohod na svoje demone. Ali postavlja se pitanje: kako pobediti ako ne mozete da odvojite fikciju od realnosti...

Solidno odradjen prikaz psihicki obolele zene, dobra gluma, odlicna razija i atmosfera je ono sto karakterise film. Mozda je u nekim delovima mogao biti bolji (pogotovo sto se dinamike tice), ali sve u svemu... rec je o jednom dobrom Altmanovom filmu koji je, cini mi se, nepravedno stavljen u zapecak.

zanimljivosti:
1. Susannah York je napisala deo scenarija/ odnosno "deciju knjigu u filmu" na kojoj je Ketrin radila i koja je kroz monologe posluzila kao odlicna podloga za prikaz rastrojstva/beznadja i bekstva od stvarnosti glavne junakinje.

2. Sva imena likova u filmu su zapravo imena glumaca koji su igrali u "Slikama".

ocena: izmedju 7 i 8.
Jos nisam siguran.
Verovatno cu jos dugo razmisljati o njemu.

The Truth About Emanuel (2013)

jpfn1f.jpg

Overih nocas i ja ovaj naslov. Jedan od boljih, novijih filmova koji sam pogledao. Iako je okarakterisan kao drama-triler "Istina o Emanuel" je mnogo vise od toga.
Poseduje i onu dozu horora, koja u poslednje vreme fali cistim predstavnicima zanra. Mozda bas zbog toga sto se na hororu u ovom filmu ne potencira, vec je on sastavni element jedne ovakve price.

U komsiluk se doseljava zena (Jessica Biel) sa bebom, a problematicna tinejdzerka Emanuel (Kaya Scodelario) u njoj vidi svoju umrlu majku.
Rado prihvata da u slobodno vreme bude dadilja maloj Charlie i da za to vreme pokusa da bolje upozna misterioznu komsinicu.
Ostale uloge tumace poznata imena kao sto su: Alfred Molina i Frances O'Connor, a ime mlade reziserke - Francesce Gregorini, ciji je ovo prvenac bio, potrudicu se da upamtim.

Smatram da je ocena 6 na IMDB-u nepravedno mala i da film minimum zasluzuje pristojnu sedmicu.

The Truth About Emanuel (2013)

jpfn1f.jpg

Overih nocas i ja ovaj naslov. Jedan od boljih, novijih filmova koji sam pogledao. Iako je okarakterisan kao drama-triler "Istina o Emanuel" je mnogo vise od toga.
Poseduje i onu dozu horora, koja u poslednje vreme fali cistim predstavnicima zanra. Mozda bas zbog toga sto se na hororu u ovom filmu ne potencira, vec je on sastavni element jedne ovakve price.

U komsiluk se doseljava zena (Jessica Biel) sa bebom, a problematicna tinejdzerka Emanuel (Kaya Scodelario) u njoj vidi svoju umrlu majku.
Rado prihvata da u slobodno vreme bude dadilja maloj Charlie i da za to vreme pokusa da bolje upozna misterioznu komsinicu.
Ostale uloge tumace poznata imena kao sto su: Alfred Molina i Frances O'Connor, a ime mlade reziserke - Francesce Gregorini, ciji je ovo prvenac bio, potrudicu se da upamtim.

Smatram da je ocena 6 na IMDB-u nepravedno mala i da film minimum zasluzuje pristojnu sedmicu.

nije joj prvenac a nije ni tako mlada, 68 čini mi se :D bivša Porše Dedženeris.
gledala sam ga nekad ranije, nekako mi je ostao nedovršen..šta znam. Imao je potencijal i tolko

Divergent (2014)

http://www.imdb.com/title/tt1840309/

Spolja gledano mešavina The Hunger Games i Harija Potera.U budućnosti je društvo raslojeno na frakcije, postoje oni koji su zaduženi za pitanja nauke i intelekta, postoje farmeri, ratnička kasta itd.
Ali u svoj srži zamaskirani Dungeons and Dragons.Biraš svoj karakter - čarobnjak, ratnik, varvarin, vilenjak itd.Za divno čudo uprkos takvoj postavci film je ispao odlična akcija, dramski deo je detinjast i ne pokušavajte da dokučite dublji smisao iako je film zasnovan na nekom romanu.Moguće da je autor u knjizi izneo neke malo složenije ideje.Ali nisam čitao i neću.Ovako film ostaje na nivou dobro ekranizovane video igre, čak i ako to nije bila pvobitna namera.

Preporuka, 2 sata dobre zabave.

660px-Divergent_FactionQuiz_V2.jpg

Poslednja izmena:
nije joj prvenac a nije ni tako mlada, 68 čini mi se :D bivša Porše Dedženeris.
gledala sam ga nekad ranije, nekako mi je ostao nedovršen..šta znam. Imao je potencijal i tolko

Nisam gledao godiste vec samo video sliku, a na njoj je delovala daleko mladje.
A ako izuzmemo "Tanner Hall", gde je reziserski posao podelila sa Tatianom von Furstenberg,
ovo je njen prvi samostalni film. Bar tako kaze imdb. Nisam dalje guglao.

An Amish Murder

Prvo, treba reći da je fotografija odlična, budući da je reč o tv filmu. Zapravo, osim činjenice da sam znao da je distribuiran na televiziji, ni po čemu to ne bih provalio. Solidna priča, zaplet, čak i malo saspensa, ali na kašičicu. U zimskoj atmosferi umrtvljenog gradića u državi Ohajo, posle mnogo godina dešava se ubistvo. Ubijena je devojka iz zajednice amiša, a detektivka Kejt Barkholder uočava velike sličnosti sa serijskim ubistvima koja su se desila 18 godina ranije. Režija dobra, Niv Kembel vrlo korektna, scenarijo tu i tamo zakaže, ali se brzo vraća na pravi put. Ono što može biti mana što je film dosta spor i nije naročito napet, ali opet, u celoj priči o snegu, malom gradu, ubistvu i amišima, svaka dinamizacija i akcija bile bi neprirodne.

Ljubitelji ove žanrovske kombinacije (drama-triler-misterije) svakako neće izgubiti vreme

3/5

Nema veze s temom, ali neko nam je banovao Milančeta. Jel zna neko ko se usudio da dirne u osinje gnezdo?

Mislim da je Lemi G negdje napisao da je Milana "udario tramvaj"
ili nesto slicno tome. Uglavnom, teska neka nesreca "obori" naseg Mileta.

Ah, pronadjoh post!

"ćao ja sam milanov brat od strica
mile je imao sudar
udario ga tramvaj
nebi dalje o tome da pišem"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back