Elysium (2013)
http://www.imdb.com/title/tt1535108/?ref_=nv_sr_2
Volim futurističke filmove i volim kad su "lepi na oko", što
Elysium svakako jeste. Priču nisam ni očekivala bog zna kakvu. Početak je obećavajući, ali posle sve postaje smuti pa prospi. Ne smetaju mi klišei, ali ih ima mnogo i kolebljivi su i nedosledni, što automatski povlači i vrlo mutnu motivaciju likova. Svega tu ima po malo: bogata, moćna, sebična manjina iskorišćava siromašnu većinu, dečački san, stara ljubav, čovek problematične prošlosti koji je napokon na pravom putu, prst sudbine, psihotični nemotivisani negativac, vlastoljubiv moćnik, David protiv Golijata, stradanje nevinog, prijateljstvo, žrtva zarad višeg cilja i sl. Mnogo toga obuhvaćenog, i mislim da je ta natrpanost najveća mana filmu. Što se efekata tiče, oni su zaista sjajni. Sve te letelice, roboti i sl. izgledaju nenormalno realistično. Kadrovi se neverovatno brzo smenjuju, ne samo kad su borbe i jurnjave, već uopšte. Verovatno bi to trebalo da prouzrokuje skok adrenalina kod gledalaca, ali meni je posle nekog vremena bilo užasno zamorno. Naročito što ima dosta treptanja svetla, bliceva, pa sam skoro sigurna da može da izazove epi napad

Nekako ne uspeš da se vežeš ni za jednog lika, čak ni za devojčicu, jer svega ima previše. To dovodi do glume, za koju nemam ništa posebno da kažem. Met Dejmon standardno dobar u akciji, Džodi Foster standardno ista, svi osali prilično neubedljivi, čak i taj negativac.
Može da se gleda, ima i lošijih filmova.
Ifernal affairs (2002)
http://www.imdb.com/title/tt0338564/?ref_=nv_sr_1
Nisam ga odgledala do kraja. Ne zato što je loš, već zato što mi je film od starta bio poznat, a nakon 20min sam ukapirala da je ista priča kao
The departed. proverila sam tad i skontala da je ovo original, a da je The departed rimejk, pa me to smorilo, pa nisam ni htela da gledam do kraja. Ono što sam primetila je da ima mnogo manje objašnjavanja nego u The departed, sve se nekako brže odvija. I produkcija je odlična. Sigurno ću ga odgledati do kraja, samo da me malo pusti smor.
Ako imate neku dobru fantastiku, fantaziju da preporučite, bilo bi lepo. Nikako horori.