Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Thireteen Conversations About One Thing

Thirteen_conversations_about_one_thing.jpg

Još uvek uspevam da nađem te američke filmove koji nisu bioskopski hitovi ni unapred isforsirani klasici, a koji su stvarno dobri. Ovog puta reč je o omnibusu, gde su isprepletene (načelno) četiri price, u trinaest poglavlja i sa desetak interesantnih likova. Svako poglavlje sadrži jednu životnu tvrdnju o sreći, savesti, životu. A price su sledeće: sredovečni profesor fizike koji je bio žrtva nasilne pljačke, pokušava da pronađe novi smisao života i oseti stvarnu sreću, kroz revidiranje odnosa sa suprugom, proživljavanje nove mladosti sa ljubavnicom, jaza koji ima u odnosu sa svojim učenicima....razvedeni službenik osiguravajućeg društva pokušava drugima da sruši iluziju da je sreća moguća, suočavajući se sa velikim krizama zbog svog problematičnog sina... uspešni i nadobudni advokat živi životom ispunjenim uspehom, ali će njegova sreća biti prekinuta nakon što pregazi nepoznatu devojku i pobegne s mesta nesreće..... neobična mlada žena sa drugricom čisti stanove i zrači životnim optimizmom, dok joj se ne desi teška nesreća......
U brojnoj glumačkoj ekipi glavne uloge igraju: Alan Arkin, Džon Turturo, Klea DuVal, Metju MekKonahi, Ejmi Irving, Barbara Sukova i Frenki Fejzon.... Među njima, naročito su dobri Arkin i Klea DuVal koju smatram (nepravedno skrajnutom) možda najboljom glumicom svoje generacije.
Lirski, ali bez patetike i afektiranog filozofiranja, nepretenciozno i inteligentno, film pokušava da istraže uzroke i posledice sreće ili našeg osećaja sreće, razlike između sreće i zadovoljstva, trenutke koji predstavljaju prekretnice u životu, slučajnosti koje čine život čudesnim i sitinice koje mogu menjati stvari iz korena. Prema strukturi i meditativnoj orjentaciji podseća na filmove poput Nine lives, Magnolia, Playing by heart, Lantana, Short cuts...

Ocena: 8

Poslednja izmena:
Elem, moram napisati reč-dve o nukleranom otpadu koji je 1998. godine, neki maloumni, iskopleksirani, antitalentovani isprdak, nasnimio na filmsku traku. Ovo krivično delo, naspram koga Čalićevi Svemirci su krivi za sve, deluju kao remek delo filmskog stvaralaštva, zove se Kanjon opasnih igara. Zaplet je maksimalno jjebački. 3 četnika, čiji izgled prevazilazi i najodurnije Bulajićeve perverzne snove, nekako su pobegla iz zatvora i zarobila nekoliko komada dece. Ta 3 četnika su nešto najružnije, najgluplje i naogavnije što je ikad kročilo u kadar nekog ,,filma". Inače barba Franu, lika koji je svojom odlučnošću uspeo da neutrališe pijane bandite ,,glumi" Boris Dvornik, a ja odgovorno tvrdim, da niko sa očuvanim nervnim sistemom ne bi mogao pristati na ono vređanje zdravog razuma. Tu se pojavljuje i onaj odvratni, Štrljić koji mi je ceo vek išao na onu stvar svojom, neverovatno odvratnom pojavom. Ne, ne mogu uspeti rečima dočarati svu odvratnost i naivnost snimljenog djubreta, ali kada bi postojala krivična odgovornost u svetu filma, učesnici ovog bi morali dobiti doživotne robije...

Sad videh da je produkcija HRT, glavom i bradom, a da je ,,režiser" iz Novske, tako da je sve jasno. Ha,ha, kraljevi...

Poslednja izmena:
Elem, moram napisati reč-dve o nukleranom otpadu koji je 1998. godine, neki maloumni, iskopleksirani, antitalentovani isprdak, nasnimio na filmsku traku. Ovo krivično delo, naspram koga Čalićevi Svemirci su krivi za sve, deluju kao remek delo filmskog stvaralaštva, zove se Kanjon opasnih igara. Zaplet je maksimalno jjebački. 3 četnika, čiji izgled prevazilazi i najodurnije Bulajićeve perverzne snove, nekako su pobegla iz zatvora i zarobila nekoliko komada dece. Ta 3 četnika su nešto najružnije, najgluplje i naogavnije što je ikad kročilo u kadar nekog ,,filma". Inače barba Franu, lika koji je svojom odlučnošću uspeo da neutrališe pijane bandite ,,glumi" Boris Dvornik, a ja odgovorno tvrdim, da niko sa očuvanim nervnim sistemom ne bi mogao pristati na ono vređanje zdravog razuma. Tu se pojavljuje i onaj odvratni, Štrljić koji mi je ceo vek išao na onu stvar svojom, neverovatno odvratnom pojavom. Ne, ne mogu uspeti rečima dočarati svu odvratnost i naivnost snimljenog djubreta, ali kada bi postojala krivična odgovornost u svetu filma, učesnici ovog bi morali dobiti doživotne robije...

Sad videh da je produkcija HRT, glavom i bradom, a da je ,,režiser" iz Novske, tako da je sve jasno. Ha,ha, kraljevi...

da se razumemo, to sto oni snimaju `cetnike` i barba franju, to me ich ne tangira. film je snimljen kao da ga je snimala grupa osnovaca, diletantski, nevesto i nekvalitetno. znaci to su dve stvari. agresivna i jeftina politicka propaganda je jedno, a filmsko smece i djubre je drugo.

kad se sastave te dve u jednom filmu - pa prestao sam da gledam posle nekih 7-8 minuta. a ja bas svasta gledam i retko odustanem (uvek se nadam da ce ipak nesto biti do kraja)

da se razumemo, to sto oni snimaju `cetnike` i barba franju, to me ich ne tangira. film je snimljen kao da ga je snimala grupa osnovaca, diletantski, nevesto i nekvalitetno. znaci to su dve stvari. agresivna i jeftina politicka propaganda je jedno, a filmsko smece i djubre je drugo.

kad se sastave te dve u jednom filmu - pa prestao sam da gledam posle nekih 7-8 minuta. a ja bas svasta gledam i retko odustanem (uvek se nadam da ce ipak nesto biti do kraja)

Taj diletantizam, amaterizam i debilnost ja stvarno ne znam kako da opišem, osim da je krivično delo. Ni meni ovde u prvom planu nije bila retardirana priča o četnicima, nego upravo ti ,,filmski" nedostaci, koji su dosad neviđeni.

• Podržavam
Reactions: 27E
Pogledala Doubt... Zanimljiv film na više nivoa-patrijarhalni sistem unutar crkve i katoličkih škola, naravno, ovo je samo u naznakama, suptilno uvijeno, rasno pitanje, zapadnjačka paranoja po pitanju pedofilije i sumnja, kao poenta nad svim temama.
p.s. odnosno, manjkavost lične perspektive, što kad bi misaono razvijali do krajnjih granica, vodilo bi ka potpunoj dekonstrukciji..nekakvom svojevrsnom nihilizmu.. Mada, moguće da učitavam..ovih dana sam pomahnitala nad dekonstruktivnim metodama poststrukturalizma, pa svaku temu posmatram sa tih pozicija :D

Poslednja izmena:
prisoner-of-the-mountains-1996.jpg

Težak ali dobar filmić o čečenskom konfliktu ali sa težnjom da obe strane humanizuje i prikaže kao individue a ne stada i rulju...Ono što se prvo primeti je da je dosta nadrealan i da po načinu snimanja liči na naše ratne filmove moderne ere ili oni liče na njega čak ima elemenata Kusturice u sebi dozirano što se kaže i kao drugo je izbegavanje brutalnosti i filozofiranja o uzrocima sukoba i fokusiranje na unutrašnji svet obe strane...Ipak težina ostaje i čovek sa zapita da li će tamo ikada biti mira...:confused: Lepe su i lokacije predeli itd ali sve je nekako pusto tužno i surovo jer nema uživanja samo konflikt i fizički i psihički...11/10

1_true_grit_1969.jpg

True Grit 1969. u režiji Hataveja koji je kao i dosta puta pre ovog filma sarađivao sa Vejnom. Oprobano-provereni dvojac uz
Duvala i Hopera kao negativce daje čar ovom filmu ali daleko od idealnog za vestern film. Iako je Vejn dobio svog jedinog oskara
za najbolju mušku ulogu u ovom filmu, a bilo je i boljih, ali konkurencija je valjda bila veća kada je pravio klasike...
Priča dosta poznata zbog rimejka sa Bridžisom i Dejmonom koji ne nameravam da pogledam... Sve u svemu ne može više od 8/10.

Taj diletantizam, amaterizam i debilnost
Da li bi neko mogao da mi objasni razliku između prva dva navedena pojma? Može i na pp, da ne skrećem s teme.

''The power of few'' (2013) - interesantan film koji se sastoji od 5 pričica koje su međusobno isprepletane (i u svakoj se pojavljuje Kristofer Voken u ulozi klošara :mrgreen: ). Prikazuje kako postupak jedne, naoko nebitne osobe može da promeni sudbinu više ljudi.

Da li bi neko mogao da mi objasni razliku između prva dva navedena pojma? Može i na pp, da ne skrećem s teme.

''The power of few'' (2013) - interesantan film koji se sastoji od 5 pričica koje su međusobno isprepletane (i u svakoj se pojavljuje Kristofer Voken u ulozi klošara :mrgreen: ). Prikazuje kako postupak jedne, naoko nebitne osobe može da promeni sudbinu više ljudi.

Izvorno oba pojma imaju slično značenje, ali je smisao u srpskom jeziku različit. Naime, diletantizam se odnosi na neznanje, greške koje se prave iz neznanja koje se obično predstavlja kao znanje i zamenjuje stručnost i kompetenciju. S druge strane, amaterizam uopšte ne mora biti negativna pojava. Loših amatera ima kao i loših profesionalaca, amaterizam ne znači neznanje i nekompetenciju. Naprotiv, amateri su ljudi koji se iz ljubavi i hobija nečim bave - glumac amater, amatersko kulturno-umetničko društvo itd. Dakle, razlika u pojmovima je ta što prvi opisuje negativnu pojavu neznanja,nekompetencije, dok drugi pojam opisuje neprofesionalno bavljenje nečim, ali ne podrazumeva u sebi crtu diletantizma, naprotiv, amaterizam je često pozitivna i važna pojava, jer se mnoge discipline, nauke, umetnosti razvijaju i opstaju zahvaljujući amaterskom entuzijazmu. Amaterizam postaje loš kad je diletantski, ali nije loš sam po sebi, kako je gore upotrebljen pri opisivanju.

Izvorno oba pojma imaju slično značenje, ali je smisao u srpskom jeziku različit. Naime, diletantizam se odnosi na neznanje, greške koje se prave iz neznanja koje se obično predstavlja kao znanje i zamenjuje stručnost i kompetenciju. S druge strane, amaterizam uopšte ne mora biti negativna pojava. Loših amatera ima kao i loših profesionalaca, amaterizam ne znači neznanje i nekompetenciju. Naprotiv, amateri su ljudi koji se iz ljubavi i hobija nečim bave - glumac amater, amatersko kulturno-umetničko društvo itd. Dakle, razlika u pojmovima je ta što prvi opisuje negativnu pojavu neznanja,nekompetencije, dok drugi pojam opisuje neprofesionalno bavljenje nečim, ali ne podrazumeva u sebi crtu diletantizma, naprotiv, amaterizam je često pozitivna i važna pojava, jer se mnoge discipline, nauke, umetnosti razvijaju i opstaju zahvaljujući amaterskom entuzijazmu. Amaterizam postaje loš kad je diletantski, ali nije loš sam po sebi, kako je gore upotrebljen pri opisivanju.

Sve tačno, osim poslednje rečenice.
U ovom kontekstu, kada je reč o režiseru koji se profesionalno bavi filmom, negativna konotacija reči ,,amaterizam" je podrazumevajuća.

Šta mislite o filmu MASH? Daje mi mu se nova šansa, poslednji (i prvi) put kad sam ga gledao ništa me se nije dojmio. A određeni krugovi, u Americi posebno, se u taj film kunu. Da li ponoviti? :think:
taj film je nastao u jedno drugo doba, kada je amerika imala, bar naizgled, alternativu i mogucnost da izbegne upravo ovo sto je postala

ceo r&r je bio pobuna mladih. pa hipici, lsd i hevi.

a sad znamo da je sve to bilo farsa, sistem je nemilosrdan. snaga para nema osecaj za miris poljskog cveca

tako i taj film. od pokusaja jake poruke do danas je ostao samo sjajan humor. ako ti je to dovoljno

Španija-Italija
Retko dajem ocene, ali ovo je čista desetka.
Fascinantna režija, vrhunska glumačka izvedba, odličan zaplet, nesvakidašnja kulminacija i na kraju, neverovatan rasplet. Svaka čast autorima ovog filma. Mislim da ovde imamo dosta kandidata za oskara.
Nema tu šta, sada treba da im jebbemo mamicu i to je to. Imam osećaj da će proći kao i Francuzi, pogrešnog su protivnika pikirali.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back