svetovid
Ističe se
- Poruka
- 2.183
Da se zna, nit' sam nas spomenuo u kontekstu da smo ne znam ti ni ja šta sve, nit' se smatram velikim tradicionalistom...nit' mi je drago što se neki lože na njihovu (englesku) tradiciju, al' avaj to je moj stav, nemam potrebu da menjm tuđi.![]()
Nisam tebi lično uputio komentar, nego sam se nadovezao na to
Ali sad kad reče, ovo je sad lično pitanje: (bez potrebe da menjam tvoj stav, samo sa željom da ga razumem) Zašto ti ne bi bilo drago da se neko loži na bilo kakvu kulturnu tradiciju? U smislu, zašto ima da ti bude drago ili nadrogo kao i šta je loše u poštovanju bilo koje tradicije u kojoj čovek može da pronađe ono što ceni ili što mu prija?Evo npr. ako neko smatra da su šekspirove drame najgenijalnije, da su britanske komedije (od Pajtonovaca, preko Mućki i Alo,Alo) najbolje, da je britanski rok najuticajniji, da se Njegoševa Luča uvek čita u vezi s Miltonom, a romantizam u vezi s Bajronom, da je tehnika struje svesti proizvod engleske književne tradicije i, kad smo već na filmu, da su mnogi najveći reditelji upravo Englezi .... Što to tebi ili meni ili bilo kome npr. ne bi bilo drago, kad su to kulturni proizvodi najviše vrednosti? Meni to samo znači da neko ima dobar ukus i ako će da se loži na bilo šta od toga, svaka mu čast
takođe, poštovanje jedne tradicije ne isključuje poštovanje bilo koje druge, kao što ne verujem da se ijedna tradicija može poštovati u svim svojim elementima, ali iz svega se ekstrahuje ono najbolje...A kog Engleza, činjenica je, kad je kultura u pitanju, ima mnogo toga dobrog i da se voli i da se loži....
Poslednja izmena:

On je Ikona filma ovo što radi sada je slabije ali čovek je mator očekivano je...
ni)