Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
7/10

U posleratnom Hong Kongu, legendarni Ip Men podučava borilačkim veštinama pripadnike radničke klase. Međutim, primoran je da učestvuje u još jednoj - poslednjoj borbi! Ono što je izgledalo kao jednostavan izazov od strane suparničkog kung-fu majstora, ubrzo će da uvući u surov i nemilosrdan svet podzemlja i "Trijada"...

906d745538b8d7450d5b97661c71cbe9.jpg

thumb.ashx

Premda su neki trenuci činjenično biografski upitni, u pitanju je uistinu zanimljivo delo u kojem je svojom interpretacijom zablistao Gary Oldman (Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi, Romeo Is Bleeding, Dracula).Pred smrt Beethoven je ostavio pismo upućeno njegovoj "besmrtnoj ljubavi", bez ikakve naznake ko bi to mogao biti. Beethovenov prijatelj Anton Shindler (J. Krabbe), započinje potragu za tom osobom.Slično kao u "Građaninu Kaneu", u kojem novinar pokušava saznati značenje riječi "Rosebud"...8/10

A Serious Man 2009

http://www.imdb.com/title/tt1019452/

Класична спорија драма комедија, не знам како другачије. Савим лепо легне - 4,5/5

http://4.***************/-pyn32sr4yy4/TxEAKds0WLI/AAAAAAAABGc/n3VII8BdVD8/s320/a_serious_man-poster.jpg

Топла препорука и за остале филмове браће Коен.

7qIZw.jpg

Odličan krimi akcioni, taman kada pomisliš da nikada nećeš nešto dobro a moderno gledati, odrađeno sa šarmom...Stara ekipa je super, posebno Stivenson, ali i Onofrio, jedan od mojih omiljenih, a podcenjenih, Voken, pa i Kilmer...Film te odlično vozi kroz čitav spektar raspoloženja prema glavnom j unaku, od mržnje i odvratnosti do gotovo dirljivog sažaljenja za njega i njegove prijatelje, ali je odlično što kroz ceo film provejava poruka da se kriminal posebno neoprezan nikako ne isplati...Zahvaljujući Stivensonu koji pokazuje sve nijanse od surove i rske sirovine do ''kriminalca sa dušom'' i osećajem za ''opšte dobro''...Atmosfera 70.-tih je savršen odslikana i ko želi da se makar nakratko vrati u to ipak lepše vreme bi svakako trebao da uđe u ovaj ''vremeplov''...11/10

Ja sam odgledao ceo (da ne bude posle da pljujem film bez razloga)... Ovde su naravno Srbi glavni agresori ali za razliku od filmova iz bliske prošlosti gde smo predstavljeni kao potpuni monstrumi bez duše i srca ovde su pokušali da nađu neka opravdanja za to naše "ponašanje" i da glavnom liku ubace emocije pa se na pola filma između ostalog pojavljuje scena kako vojnici odvode kevu i sestru od ovog našeg batice i to je priča kako su njih dve silovali a posle ubili ili scena gde Ameri likvidiraju "Škorpione" bez milosti pa je ovaj preživeo i sad hoće časnu osvetu 1 na 1. Posle toga Deniro pominje i kako su svi ubijali svakoga na Balkanu i da možemo tako do srednjeg veka pa je pomenuo i da su Hrvati Srbe u II stvetskom ratu. Početak filma (ne računajući onu glupost od 200.000 ubijenih ljudi u genocidu, a u Bosni je ukupno izginulo duplo manje vojnika i civila sve zajedno za ceo rat) prvih 25 minuta je đene đene ali sredina filma počinje sa tipičnim Holivudskim akcijama, jurcanjenm kroz šumu ( udario junak na junaka :roll: ) ko će brže ko će bolje, puškaranje, lukovi i strele... U dva navrata je puštan Beograd, Travolta nas je predstavio baš po svim mogućim stereotipima a posebno mi je išao na nerve njegov Srpski koji je više ličio na Ruski u pokušaju i izgled kao da je Vehabija. Scena kada se krsti ko katolik je tek posebna priča :S .

Moja ocena je 3/10 uz konstataciju da sam očekivao i mnogo gori film mada ni ovo nije vredno gledanja.

Za razliku od ranijih filmova, gde smo predstavljani kao ultimativni zlocinci, neverovatno svirepi i okrutni, koje treba hladnokrvno likvidirati i spasiti svet od te posasti, ovde je uocljiva tendencija ublazavanja takvog stava, uslovno receno. Na osnovu tvog pisanja, vidim da se opsti stav nije promenio, mi smo i dalje zli, ali sada glavni Amer vise ne zeli samo da posalje Srbina u pakao, gde i pripada, jelte, vec i da mu objasni da nije ispravno to sto radi, jer su se na Balkanu svi medjusobno ubijali kroz citavu istoriju. Amerikanac - ucitelj, Srbin - ucenik. Sve do tancina podudarno sa zvanicnom politikom Vasingtona. O nekim radikalnim zaokretima ka istini, tipa musliman ili Hrvat kao zlocinci, uz detaljnu analizu njihove monstruozne prirode, kao sto je slucaj sa Srbima, mozemo jos uvek da sanjamo.

Kada nas jako mnogo nacija i u susedstvu i dalje preko bare tako gleda mora biti da je i do nas problem ne samo do njih i plaćene propagande.

Pa, da stvarno je to, što moje mile komšije časni i pošteni, nežni i čedni Hrvati i Abu hamze, misle o nama, krunski dokaz naše svireposti. A, takođei ta tvrđava časti iz Brisela i Vašingtona, poznata je po iskrenoj i časnoj politici. Ja, stvarno ne kontam tvoju večitu potrebu za samodestrukcijom i autošovinizmom.

Zločina je bilo na sve strane, ali ja sam siguran i znam da Srbi nisu zločinački narod po definiciji, kako nas predstavlja belosvetska bagra.

Don't Look Now (1973)

http://1.***************/-ftxiU1NQYPA/ThVzL_K2vqI/AAAAAAADTdY/3L3Zarc2_tY/s400/dont_look_now-poster.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0069995/

Sjajan, pomalo uvrnut triler, vodjen fantasticnom rediteljskom palicom Nikolasa Rouga...

Jedno nesvakidasnje vizuelno iskustvo za mene, definitivno...
Tokom filma se oseti neki blagi uticaj Polanskog, dok je kraj u fazonu Ardjenta...

Radnja se odvija u Veneciji, gradu koji bi trebao da bude simbol romantike, ali je u ovom filmu pokazana tamna strana ovog grada, gotovo jeziva, tako da mi se sad ne mili da ikad odem tamo :mrgreen:
Osnovna tema filma je dosta razvucena, sa dosta podzapleta, ali jako dinamicna rezija jednostavno ne dopusta da vam bude dosadno u bilo kom trenutku...

Size: porodica Bakster dozivi strasnu nesrecu kada im se cerkica udavi...Dzon (muz) i njegova zena (Laura) odlaze u Veneciju (poslovno, posto Dzon radi na restauraciji jedne crkve ) i tu upoznaju dve jako intrigantne babuskere, od kojih je jedna slepa i vidovita...Ta vidovita baba navodno ima moc komuniciranja sa mrtvima i uspeva da privuce Laurinu paznju...Naravno, Dzon ne veruje u te gluposti, ali kako vreme izmice, on shvata da to nisu kojestarije, posebno kad pocnu da se dogadjaju cudne stvari u njegovoj blizini...

Reditelj Nikolas Roeg je napravio od ovog filma klasik, svojom sjajnom, dinamicnom i kreativnom rezijom...
On bukvalno kamerom prica pricu, povezuje stvari i simbole...
Dobro, mozda mi je malo zasmetalo previse koriscenja kamere "iz ruke", ali opet, to je i dalo taj ton dinamicnosti filmu...
Sam kraj filma je nesto posebno...
Takvu jezu nisam osetio jos od kad sam gledao "Les diaboliques"...
Neverovatna, zastrasujuca atmosfera i upecatljiv zavrsetak...

Sto se glumaca tice, Saterlenda gotivim ma gde da glumi (vidi se iz mog avatara :mrgreen:), a "vruca" scena izmedju njega i Dzuli Kristi je stvarno vau :per:
Ocena: 9,5

Moj ,,kompleks više vrednosti" se zasniva na neoborivoj istorijskoj činjenici da Srbija, kao država nikada u svojoj istoriji nije vodila zločinačku i genocidni politiku.
Zagreb ju je vodio i onomad i 1991 i danas. Sarajevo je danas slika i prilika etničke mržnje koja nema meru. O kosovskom susjedu neću ni da govorim. E, kad mi takvi dele packe, to je zaista degutantno, odvratno i jadno.

A i ne znam zašto stalno pominješ samo ''Ustaše, balije'' i slično jel si upoznat šta o nama misle naše komšije Bugari, Rumuni, Mađari...Svi nas smatraju nadmenim, agresivnim i smatraju da nam je previše dato od teritorije Balkana...:neutral:

Što se tiče zvanične Mađarske, ne tangira me uopšte njihovo mišljenje, uzimajući u obzir raciju i nebrojeni niz ničim izazvanih zločina, za koje nikad nije bilo nekog značajnog izvinjenja, niti hapšenja osvedočenih monstruma, kao što je slučaj Kepiro itd, zatim imajući u vidu činjenicu da Mađarima u Srbiji nije uskraćeno nijedno jedino pravo i da uz tradicionalnu zatvorenost, imaju bukvalno sva prava kao i u matičnoj državi.Stvarno ne vidim šta Mađari imaju da nama prigovaraju. A, za Bugare i Rumne nemam informacije o značajnijoj netrepeljivosti.

Pazi bili su jako ''prijatni'' prema nama u brojnim ratovima, WWII...Tipičan extremni nacionalist iz ovih zemalja reaguje slično kao ti kada m u se spočita da je ''netolerantan'' odmah izvuče iz fioke neke ''naše zločine'' i slično...

Gledaj. Danas je najlakše nekog diskvalifikovati tako što ćeš ga proglasiti nacionalistom, ekstremom, huliganom ili nekim od sličnih diskriminacionih izraza koga su puni mediji, a da se uopšte ne upustiš u analizu tačnosti informacija koje kaže. Nego, lepo, kažeš, ovaj je nacionalista i ko ga ****, i sve je rešeno. Diskvalifikovan i etiketiran. Amin.

Ako sam ja nacionalista zbog toga što sam jako dobro upućen, kako u istorijske tako i današnje namere dragih i miroljubivih ,,susjeda", ako sam ekstrem zbog tzoga što ne verujem u prijateljstvo država od kojih dolaze samo uslovi i poniženja, ako pokušavam racionalno da analiziram poteze koje vuku okolne države i ne želim, figurativno govoreći biti ovca koja blejeći ide na klanje, onda prihvatam sve te etikete.

Ali, ponavljam, smatram da me moja informisanost i težnja da objektivno sagledam istorijske kontekste određenih neprijateljskih poteza ne čini nacionalistom nego normalnim čovekom koji pokušava da sazna istinu.

Gledaj. Danas je najlakše nekog diskvalifikovati tako što ćeš ga proglasiti nacionalistom, ekstremom, huliganom ili nekim od sličnih diskriminacionih izraza koga su puni mediji, a da se uopšte ne upustiš u analizu tačnosti informacija koje kaže. Nego, lepo, kažeš, ovaj je nacionalista i ko ga ****, i sve je rešeno. Diskvalifikovan i etiketiran. Amin.

Ako sam ja nacionalista zbog toga što sam jako dobro upućen, kako u istorijske tako i današnje namere dragih i miroljubivih ,,susjeda", ako sam ekstrem zbog tzoga što ne verujem u prijateljstvo država od kojih dolaze samo uslovi i poniženja, ako pokušavam racionalno da analiziram poteze koje vuku okolne države i ne želim, figurativno govoreći biti ovca koja blejeći ide na klanje, onda prihvatam sve te etikete.

Ali, ponavljam, smatram da me moja informisanost i težnja da objektivno sagledam istorijske kontekste određenih neprijateljskih poteza ne čini nacionalistom nego normalnim čovekom koji pokušava da sazna istinu.
Ali primetićeš da je ipak čudno da smo za sve vreme bistvovanja o vde sakupili toliku zbirku ''neprijatelja'' gde nisu samo katolici i muslimani već i pravoslavni, čak ni najraspadnutije države poput Albanije nemaju toliko onih koji bi ih sutra raskomadali.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back