Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
napisao sam to delimično ovde: Ambiciozna tema, kosmološka metaforika, studija samoće - čovek (pojedinac) kao sam među ljudima i čovek (ideja) kao sam u svemiru.

melanholija shvaćena kao čoveku imanentan oblik bivanja određen kako njegovim socijalnim i emocionalnim pripadanjem, tako i na kosmološkom nivou (a ovde je lako mogao da bude i transcendentno, budući da je reč o prekoračenju granica iskustva, mada je Von Trir išao u pravcu ukidanja ikakve providencijalne pozadine) minimalizacija njegove konstitutivnosti za postojanje kosmosa i besmislenosti života

u tom smislu mi venčanje kao obred prelaza deluje kao nedovoljno potentan da se jedno takvo stanje izdigne do nivoa univerzalnosti, a neki postupci glavne junakinje nedovoljno motivisani u raspoloženju bezvoljnosti i depresije. :)

meni se film svidja pre svega zbog utiska koji ostavlja po perfektnoj zavrsnoj sceni. i mislim da je Von Trira mnogo bolelo da udovolji intelektualcima u publici i njihohom shvatanju simbolike ovoga i onoga,sto je i nemoguce.

meni se film svidja pre svega zbog utiska koji ostavlja po perfektnoj zavrsnoj sceni. i mislim da je Von Trira mnogo bolelo da udovolji intelektualcima u publici i njihohom shvatanju simbolike ovoga i onoga,sto je i nemoguce.

Von Trir je retko inteligentan i retko metafizican reziser. Nije rec o potrebi za udovoljavanjem, nego upravo o tome da film sam po sebi tretira jednu temu koja sustinski jeste prirodjena specificnom osecanju sveta i polozaja coveka u svetu (s kojom mogu da se identifikujem) i birajuci da govori o osecanju melanholije u odnosu na celinu covekovog postojanja, definitivno da je racunao na publiku odredjenog miljea - sto u vecem delu Evrope mozda i predstavlja prosecnu publiku, ali Melanholija definitivno nije film za prosecnog srpskog gledaoca, s obzirom na odsustvo kontinuiteta kulture i znanja koje je kod nas evidentno.
Iz te pozicije nekog ko donekle oseca sam smisao onoga sto je Von Trir zeleo da kaze, samo sam primetio da je u nekim segmentima to ostalo nedoreceno. Ocenu sam dao, dakle mislim da je film veoma dobar. Ali mislim da je Von Trir autor nekoliko remek-dela i da Melanholiji ponesto fali da i sama to bude, sto ne umanjuje cinjenicu da je rec o odlicnom filmu i rediteljskom geniju :)

Poslednja izmena:
Mildred-Pierce-movie-poster.jpg

Super je detektivski noir,dobra studija ljudske psihologije...Prevashodno žeMske...Dosta slobodan za ono vreme...:)Glumačka ekipa je dosta dobra...10/10

napisao sam to delimično ovde: Ambiciozna tema, kosmološka metaforika, studija samoće - čovek (pojedinac) kao sam među ljudima i čovek (ideja) kao sam u svemiru.

melanholija shvaćena kao čoveku imanentan oblik bivanja određen kako njegovim socijalnim i emocionalnim pripadanjem, tako i na kosmološkom nivou (a ovde je lako mogao da bude i transcendentno, budući da je reč o prekoračenju granica iskustva, mada je Von Trir išao u pravcu ukidanja ikakve providencijalne pozadine) minimalizacija njegove konstitutivnosti za postojanje kosmosa i besmislenosti života

u tom smislu mi venčanje kao obred prelaza deluje kao nedovoljno potentan da se jedno takvo stanje izdigne do nivoa univerzalnosti, a neki postupci glavne junakinje nedovoljno motivisani u raspoloženju bezvoljnosti i depresije. :)

Ni jednog momenta nisam pomislila da je glavna tema (ako se nađemo na pola puta, pa se složimo je reč o mestu (samog) pojedinca u svetu) negde skrivena. Štaviše, mislim da Von Trier više puta to naglašava, na najrazličitije načine, a da su igrarije sa planetama i kosmosom samo jedan od mogućih vidova već započete apokalipse. Zaista sumnjam da je Von Triera interesovala astronomija, tj. bilo kakvo spekulisanje sa naukom na tu temu, i da je sve banalizovao do besmisla sasvim tendenciozno. Svakom ko se susreo sa elementarnim zakonima fizike je jasno da kraj sveta pod navedenim okolnostima (udar nekog nebeskog tela u Zemlju) ne može da izgleda tako. A Von Trier je preveliki control freak da sebi dozvoli toliko krupan propust.

Ne razumem najbolje kakav prelaz pominješ: iz "sam" u "zajedno"? Tačnije, šta bi bilo potentnije na tom mestu?

Poslednja izmena:
Cross of Iron (1977) - http://www.imdb.com/title/tt0074695/

Cross-of-Iron-19771-205x300.jpg

Pa ono, dobra gluma. Najjaci utisak su probabli multipl orgazmi koje je Pekinpo dozivljavao dok je editovao sve ove dejlis sa terena... slumoushni koji udaraju na sve nize ulaze culne ssenzacije. Gola zeMska u bureta koja se provlaci kao motiv jos od Divlje horde... & celokupni pichvajz koji je postignut manevrima po gudurama Slovenije i Hrvatske, tada zvanicno 4th svetske vojne sile koja je ovde debitovala kao na probnom poligonu... a sve kao dobbar uvod u ono sto ce kasnije desiti u najntiz...

8/10

Život i jeste besmislen, jer se završava. Ko će nas pamtiti? Gde ćemo otići? Niko i nigde.

jao Gio..sta je sa tobom u poslednje vreme.:(

Pa gleda filmove Larsa Von Triera. Izem ti film od kog ti se posle ne živi.
Ako gledam neki severnjački film (Bergmana, recimo) moram da se lečim Trifoom. Ili Felinijem.

U to ime:

Poslednji metro
http://www.imdb.com/title/tt0080610/
le%20dernier%20metro%2001.jpg

Pariz pod nemačkom okupacijom. Katrin Danev održava u životu pozorište i svog muža režisera, Jevrejina, sakrivenog u podrumu. Sa Depardijeom glumi na pozornici, a drama se nastavlja i u podrumu i u kancelariji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back