Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
War Horse (2011)

war_horse_movie_poster_01.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1568911/

Spilbergov film, ko Spilbergov film. Svašta može da mu se zameri, ali dosadan nije nikako. Ko je gledao onaj The Red Violin - e ovo je skoro isto, samo nije violina nego konj.
Onima koji su oduševljeni filmovima tipa La vita e bella, Schindler's list, Titanic, pa čak i Brave heart i Kingdom of Heaven i tako... to, savetujem da nikako ne propuste ovaj. Kako ste se osećali tokom tih filmova, tako će vam biti i ovde. Dodatna napomena (za žene, na primer): ovo nije ratni film, procenat dugih i dosadnih ratnih scena je zanemarljivo mali, tačnije, fokus je na drugim stvarima, ne na ubijanju, puškaranju i padanju u raznorodne kaljuge.
Za nominaciju za Oskara u kategoriji Best Achievement in Cinematography ne vidim razloge (osim ako nisu po sredi neki naročito specijalni efekti u koje se ne razumem). Sve što ostalo, manje - više viđeno. Muzika me nije impresionirala (a vidim i tu se neki Oskari pominju). Gluma - svi pošteno odradili posao, niko nije naročito zablistao. Na žalost, moram da priznam da Emily Watson (Breaking the waves) deluje zbunjeno, a Benedict Cumberbatch (Sherlock) krešti ko budala. Ali nije tako strašno.

Iako ovom filmu dajem 6/10 toplo ga preporučujem (idealno za pred spavanje: trajaće od ponedeljka do petka, provereno).

Odgledao sam trilogiju Milenijum na RTS-u (subotu po subotu). Poslednji put da podlegnem masovnom hajpu. Čemu tolika buka oko onako mlakušnog trilera? Pa još ga Finčer rimejkuje?

Da,to je i meni cudno.
Ja sam gledao Svedski,Gril With Dragon Tatto i ono...nije los film,pocetak zanimljiv sve kasnije najobicniji detektivski fim.
A slusam ljude kako ga hvale ko da je neko remek delo.
mada pogledacu i obradu,usput mi je :D

the-thing-movie.jpg

Fin je,pravi film za ovo vreme...Ja sam fan prvog rimejka ali je i ovaj damn good...Baš je jezovit,dobri su efekti a uglavnom je ostao veran prethodnom Karpenterovom delu(sa originalom oba nemaju veze)...Ima nekih izmena ali su ok,ne mora da se drži zacrtanog ko pijan plota...Ima momenata koji su baš strašno urađeni,nema zezanja...10/10

We_have_a_pope_poster.jpg

We Have a Pope (2011)

http://www.imdb.com/title/tt1456472/
Zanimljiva priča o novoizabranom papi kome se odluka o izboru ne dopada. Sjajna gluma Michel Piccolija, odlični Nanni Moretti u ulozi psihotarapeuta control freaka (i baš sam srećna što će biti predsedavajući u Kanu), lepi kostimi. Iako je kategorizovan kao drama, čini mi se da je bliži tragikomediji. Facsiniralo me kako je Moretti, čuveni ateista, uspeo da se suzdrži od ismevanja Vatikana (koliko je to moguće, razume se). Ne treba očekivati tenziju i sugerisanje bilo kakvog utiska. U suprotnom može delovati po malo neubedljivo. A nije.

Lep film.

7/10

memories-of-murder.jpg

Korejski triler iz 2003. jedan od najboljih trilera koje sam ikad gledao. odlicna gluma,scenario,prica...ja sam imao predrasude prema azijskim filmova dok ovaj nisam odgledao,pa kad se uporedi sa holivudskim trilerima ispada bar 5 puta bolji,ubedljiviji,zivopisniji. i da,5 puta je bolji od onog finerovog smeca,muskarci koji mrze zene

War Horse

Stiven Spilberg u svom filmu Ratni konj prati odnos izmedju Alberta decaka farmera iz Devonšira i
rasnog konja Dzoija koga Albert podize od malog zdrebeta.Kako upadaju u finansisku krizu Albertov otac
prodaje konja britanskoj vojsci za potrebe I sv.rata..tako da se privremeno Albert i konj rastaju ali ih ratni vihor i
sudbina na kraju opet sastavlja..
Meni je ovo decija ratna drama..

7/10

War-horse-poster-290x290.jpg

memories-of-murder.jpg

Korejski triler iz 2003. jedan od najboljih trilera koje sam ikad gledao. odlicna gluma,scenario,prica...ja sam imao predrasude prema azijskim filmova dok ovaj nisam odgledao,pa kad se uporedi sa holivudskim trilerima ispada bar 5 puta bolji,ubedljiviji,zivopisniji. i da,5 puta je bolji od onog finerovog smeca,muskarci koji mrze zene
sada videh da si ovaj ubacio.i ja pogledala skoro i isto me veoma odusevio.samo sto mi se uglavnom dopadaju azijski filmovi.mislim pravo osvezenje u odnosu na holivudske...slazem se sa tobom.jos bih dodala za razliku od holivudskih,nisu napravili los kraj...

http://4.***************/_EiVBq0Fe9dY/THIQA10432I/AAAAAAAAAM4/CTNA8T8AQys/s1600/hitchcock-the-man-who-knew-too-much.jpg

Nije los filmic,dinamican,ali valjda zato sto je dosta star,pa su sva ta neka spletkarenja i fore ponovljeni vise puta kasnije u novijim filmovima,pa sam nekako manje-vise predvidela sta ce se desiti,pa mu bez obzira sto je sveukupno dobar film,to dodje kao neki minus....S obzirom da volim stare filmove,ovaj me nije nesto bas odusevio,dobar je,ali samo toliko....
7.5/10

memories-of-murder.jpg

I ovaj film mi je jedan od drazih,azijski filmovi po meni preuzimaju primat sto se tice kvaliteta.Ono sto mene fascinira sto u njihovim filmovima ne vidim ni jedan jedini klise,vec je bas suprotno od onoga sto bi covek ocekivao.
Evo i preporuke za ovaj film

Odgledao sam nekoliko filmova u proteklih par dana, pa cu kratko sumirati utiske:

The Verdict (1982)

1263.jpg

www.imdb.com/title/tt0084855/

Volim filmove sa pravnom tematikom, pa je samim tim ovaj film vec u startu imao moju naklonost...
Pol Njumen kao infantilan advokat, luzer, pijandura, naravno, birlijantan u svojoj ulozi...
Ocena: jaka 8-ca

Capone (1975)

http://4.***************/-8WK4XgwpO9A/TbkCssGmxyI/AAAAAAAABoA/jeXW3PuY5pc/s1600/Capone%2B%25281975%2529.jpg

www.imdb.com/title/tt0072761/

Gazarina kreacija Kaponea je jako interesantna i mogu reci da mi se svidela njegova uloga velikog Ala...
Nazalost, sve ostalo je za zaborav, posto predstavlja puku hronologiju dogadjaja u zivotu "najveceg bludnika grada Cikaga"...
Bez ikakvog razvoja radnje, bez ikakve karakterizacije likova, ovaj film izvlaci neku 6-cu, pre svega zbog Gazarea...

I na kraju cuveni

Sunset Boulevard (1950)

MV5BNzg2MTM0Nzk0NV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzQ3MzIwMg@@._V1._SY317_CR5,0,214,317_.jpg

www.imdb.com/title/tt0043014/

Odgledah ga sinoc na RTS-u, uz nasu sinhronizaciju...
Sigurno je zbog toga film malo izgubio na drazi, ali sta da se radi...
Prvo, Bili Vajlder je izvanredan reziser ( to sam se uverio kroz njegova remek dela, pocev od "Stalaga", preko "Svedoka optuzbe", "Neki to vole vruce", "Apartmana" itd...), a drugo, moja je velika greska sto sam prvo gledao "Sve o Evi" i "Bejbi Dzejn", a onda ovaj film, jer bi nesumnjivo utisak bio jaci...
Gluma u ovom filmu je nesto posebno.
Glorija Svanson i Holden su sjajni, pogotovo Glorija, koja je neverovatno odradila svoj lik.
U jednom trenutku je umiljata, nesrecna, bude vam je zao, a vec u sledecem se ludacki izbulji u objektiv kamere, u svom egoisticnom, megalomanskom ludilu...
Jedino mi se nisu svidele Holdenove scene sa onom klinkom, scenaristkinjom u pokusaju, posto su pateticne do bola...
Sve u svemu, od mene ovaj film dobija 8...
Ipak, nedostaje onaj licni touch, koji bi nesumnjivo bio veci, da sam gledao Svansonovu Normu Dezmond, pre Dejvisove Bejbi Dzejn ili Margo Caning...

Rum Diary (2011)
Prosek proseka ....da ne kazem ...sranje ...
Film u prvoj polovini od sat vremena dosta obecava ,hvata zalet , i pored prosecne glume ,scenarija i rezije itekako drzi paznju i sprema gledaoca za fantasticnu kulminaciju .....do koje na zalost nikad ne dodje.
Osecam se kao putnik aviona ,koji je mirno i sa uzivanjem citao knjigu u prvoj klasi ,sve je islo kako treba i onda se avion jednostavno obrusio u zemlju na 200 km od mesta sletanja.
U drugoj polovini krece potpuni raspad ,, krecu dzinovske rupe u prici,postaje ocigledno koliko je los kvalitet svega i dobija se utisak kao da je film u produkciju izbacen na brzinu.
Dzoni Dep jadan vise ne zna sta radi ,svi oni deciji filmovi koje snima zadnjih 5 godina su mu mozak isprali , rezija je ne d'o bog nikom , a scenario je jos tanji ...
kraj doslovno ne postoji, film se samo odjednom zavrsi bez bilo kakve najave.
3/10-maestralni promasaj hipoteticki dobre ideje.
Ako insistirate da ga pogledate preporucujem da ustanete i odete na sedamdestom minutu ,posto film samo koliko toliko dotle valja ,sve posle toga je ponizavajuce gledati ...
A, ako bas zelite da gledate Deppa pogledajte Svini Toda ,jedini dobar film koji je ovaj mucenik snimio od kad je postao otac :zroll:
the-rum-diary.jpg

Kyôfu aka The Sylvian Experiments(2010) 7/10 (2+)

Teško je objasniti zašto mi ovaj,po mnogim kritičarima najjezovitiji japanski horor u poslednje vrijeme,nije sjeo.Da li zbog one stare teze kada ga rusi i japanci zakomplikuju baš ga zakomplikuju,prva stvar koja mi se nije svidjela je izuzetno teško hvatanje likova,trebalo mi je više od pola sata da se upoznam sa likovima i da se pokušam uživiti u film a to me užasno nervira.Inače obožavam kada se ubaci dobar SF dodatak u horor ali ovaj mi nikako nije sjeo,nekakve maglice u vidu duhovnog stanja kao Kasper kod mene ne pali.Kraj je interesantan i dubokouman i ustvari dovodi u pitanje cijeli film,daje odgovor na pitanje zašto je sve tako glupo i bolesno izopačeno za vrijeme trajanja filma.Ali to mi nije bilo dovoljno,od mene prolazna ocjena i upozorenje da su pojedine scene kao npr. otvaranje lobanje bez anestezije bolesno bolesne,kada bolje razmislim nisam pogledao niti jedan japanski film a da za naše shvatanje bolesnog nije bolestan!Ala sam ga zakomplikovao sada kao japanac koji čita rusku književnost i pokušava da je protumači!:rtfm:

The Big Year - 6,5/10. Drama o ljubiteljima ptica, koji se takmice ko ce popisati vise ptica u toku jedne godine i oboriti rekord. Na tom putu po Americi neki ce pronaci sebe, upoznati srodne duse, steci nove prijatelje ili izgubiti ono sto im je bilo zaista vazno. Film se reklamira kao komedija, iako nema niceg smesnog. Ali je sasvim dobar kao drama, pre svega zbog odlicnog Brian Dennehy-ja - cija je uloga morala biti veca. Film je prenapucan poznatim glumcima - Steve Martin, Jack Black, Owen Wilson, JoBeth Williams, Rosamund Pike, Anjelica Huston, Brian Dennehy...

anonymous-movie.jpg

Lepo odrađeno...Iako verujem da je stari dobri Bil bio original,ništa se ne može isključiti...Ko voli intrige,spletke,dvor,lepu muziku,Tjudorove naći će ovaj film vrlo zanimljivim...Priča je nategnuta i tanka na momente ali pokreće mozak a to je važno...Glumačka ekipa je odlična,ako i scene lokacije etc...10/10
Глума је феноменална и од мене 10/10.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back