Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
746nyVj.png

:eek: 10/10

Evo jednog zanimljivog filma, La ceremonie, Klod Šabrola, i drama i triler
http://www.imdb.com/title/tt0112769/

ovo sam iskopala bez ičije preporuke :D na ličnu odgovornost i nisam se pokajala..
Prvi put gledam neki Šabrolov film, ovaj je iz poznog perioda njegovog stvaralaštva.. Dosta je spor, ali je pred sam kraj, kad poprima elemente trilera, vrhunski. Kraj je mogao biti i bolji, nekako naivno izgleda to razrešenje, ali mi nije pokvario celokupan utisak o filmu..
Dramski deo je neka vrsta socijalne drame, porodica visoke klase, njihova kućna pomoćnica koja se bori da ne otkrije svoju tajnu (koja je potpuno nevina u odnosu na sumnjimu kriminalnu prošlost koju se ne trudi da sakrije) i njena prijateljica, poštanska službenica, takođe nerazjašnjene kriminalne prošlosti..
Film teče spontano, pitko, bez ikakvog razjašnjavanja ili moralisanja nad portretom likova..
Ko voli sporiji film, neka ovaj pogleda :)

ovo sam iskopala bez ičije preporuke :D na ličnu odgovornost i nisam se pokajala..
Prvi put gledam neki Šabrolov film, ovaj je iz poznog perioda njegovog stvaralaštva.. Dosta je spor, ali je pred sam kraj, kad poprima elemente trilera, vrhunski. Kraj je mogao biti i bolji, nekako naivno izgleda to razrešenje, ali mi nije pokvario celokupan utisak o filmu..
Dramski deo je neka vrsta socijalne drame, porodica visoke klase, njihova kućna pomoćnica koja se bori da ne otkrije svoju tajnu (koja je potpuno nevina u odnosu na sumnjimu kriminalnu prošlost koju se ne trudi da sakrije) i njena prijateljica, poštanska službenica, takođe nerazjašnjene kriminalne prošlosti..
Film teče spontano, pitko, bez ikakvog razjašnjavanja ili moralisanja nad portretom likova..
Odličan, sa najjačom glumicom, Izabel Iper.

Ako hoćeš još malo Šabrola, dok si u elementu, ovaj film je odličan http://www.imdb.com/title/tt0096336/

La ciociara - http://www.imdb.com/title/tt0054749/?ref_=sr_1

Odličan italijanski film u režiji De Sike sa Sofijom Loren u glavnoj ulozi...klasični neorealizam na delu, kao i cela ta generacija (De Sikina) i on govori o ratu, siromaštvu, ljudskim obličjima i zverstvima koje pojedinci čine..Odlična gluma Lorenove, inače ko je gledao Almodovarov "Volver" može primetiti sličnost između Penelope i Loren, inače verujem da je Almodovar pokupio neke sekvence za taj (veliki) film baš iz Sikinog filma. Pre svega požrtvovanost majke za dete..

8.5/10

tumblr_m8b0y5HuaU1qhikcyo1_1280.jpg

La ciociara - http://www.imdb.com/title/tt0054749/?ref_=sr_1

Odličan italijanski film u režiji De Sike sa Sofijom Loren u glavnoj ulozi...klasični neorealizam na delu, kao i cela ta generacija (De Sikina) i on govori o ratu, siromaštvu, ljudskim obličjima i zverstvima koje pojedinci čine..Odlična gluma Lorenove, inače ko je gledao Almodovarov "Volver" može primetiti sličnost između Penelope i Loren, inače verujem da je Almodovar pokupio neke sekvence za taj (veliki) film baš iz Sikinog filma. Pre svega požrtvovanost majke za dete..

8.5/10

tumblr_m8b0y5HuaU1qhikcyo1_1280.jpg

Uuuu,ovog se secam.Odlican!

prekinula sam element Devičanskim izvorom, ali otišao je na listu :)
hvala.. iako ti ne opraštam preporuku za 500 days of summer :p

A identifikovao sam se, sta da radim :D

- - - - - - - - - -

Izgleda da mi je ovaj promakao, prosto neverovatno...
Meni je i The Unfaithful Wife bio odličan, dok mi Le Boucher uopšte nije legao, bio mi baš naporan.

Ja toliko volim Dajen Lejn, da mi je rimejk nekako drazi od Sabrolovog originala.
Le Boucher nisam gledao...Gledao sam jos Gospodju Bovari, ali sam potpuno drugacije doziveo atmosferu knjige, pa mi I nije sasvim legao...

* La ceremonie

Odlican film. Odgledah ga pre neki dan.

A "devicanski izvor" mi je pored "sonate" najbolji od Bergmana.

Trenutno sam u fazi Tarantina i Rodrigeza, mada mi se na listu ugarao i film "Secret Ceremony" sa Elizabet Tejlor i Miom Farou. Mozda ga odgledam nocas.
meni nije među najdražim, ali je sjajan i pored toga.. najdraži mi je Krici i šaputanja.

tako sam ja danas opet kopala po netu ne bih li našla srpski titl za Ifigeniju i Elektru Kakogijanisa... :(
ne preostaje mi ništa drugo osim da pokušam da gledam sa engleskim, ako i taj nađem za Elektru, pitanje je..

Pogotovo za ruske filmove, i to nisu oni što se vade iz špajiza, već njihovi klasici...nema ništa, važno da za novotarije od sranja ima šesnes prevoda.

E, a sad jedna preporuka od večeras (imam sreću pa sam uspeo da zaredam nekoliko baš dobrih filmova)

Imaginary Heroes (2004)

http://www.imdb.com/title/tt0373024/

Američka porodična drama, prožeta suptilnim humorom. Priča počinje samoubistvom mladog i uspešnog plivača Meta Travisa, koje će se duboko odraziti na život njegovih roditelja i mlađeg brata .... Majka pokušava da se izbori sa smrću sina i činjenicom da nije bila dovoljno bliska s njim, otac pati za voljenim sinom koji je ispunjavao sve njegove želje, dok brat tinejdžer još uvek traga za vlastitim identitetom i sve troje osećaju krivicu zbog Metovog samoubistva. Postepeno počinju, svako na svoj način, da preživljavaju zahvaljujući lekovima, alkoholu, narkoticima... U ulogama majke i oca su fenomenalna Sigorni Viver (posle uloge u Snow cake - eto još jedne preporuke, ovo je možda najbolja uloga u kojoj sam je gledao) i Džef Denijels, dok neprilagođenog, introvertnog mlađeg brata igra večiti problematični tinejdžer Emil Hirš. Osim ovog trojca, tu su još neki likovi na koje se efekti Metove smrti posredno reflektuju, šireći krug bola I ličnog preispitivanja. Film preispituje etiku samoubistva, uzroke I posledice....

Pošto sam u raspoloženju da delim devetke, evo još jedne 9/10

Poslednja izmena:
Oblivion je sranje.

Nego
Clear History (2013) - 5/10 Slab prelaz na film, LD drži se tv formata.
Prince Avalanche (2013) - 7/10 Indi da ti se donekle svidi, rimejk.
i dva od Clouzota da kompletiram repertoar:
Les espions (1957) - 7/10 Špijunski, hladni rat, paranoja kao posledica.
Manon (1949) - 6/10 O sponzoruši tokom ww2 i nakon njega, Clouzot mi dođe k'o Celine u književnosti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back