Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam ga na listi, juče sam naišao na njega...jel nešto na fazon Maratonaca? ili je čist horor.

- - - - - - - - - -

bačen na skidanje.

Mozda bi atmosfera i mogla da se poredi sa onom iz maratonaca s tim sto je ovaj film mnogo tezi. Ne pripada zanru horora, vec prikazuje horor jednog vremena. Bavi se drustvenim problemima, ratom, nacizmom, religijom. Sve to prikazano iz perspektive glavnog lika i prozeto njegovom bolesnom, utopijskom ideologijom. Film je neka mesavina, recimo, Ogledala od Tarkovskog (vizuelno) i Gadjenja od Polanskog... to poredjenje mi prvo pada na um, ma koliko bilo besmisleno.

Mozda bi atmosfera i mogla da se poredi sa onom iz maratonaca s tim sto je ovaj film mnogo tezi. Ne pripada zanru horora, vec prikazuje horor jednog vremena. Bavi se drustvenim problemima, ratom, nacizmom, religijom. Sve to prikazano iz perspektive glavnog lika i prozeto njegovom bolesnom, utopijskom ideologijom. Film je neka mesavina, recimo, Ogledala od Tarkovskog (vizuelno) i Gadjenja od Polanskog... to poredjenje mi prvo pada na um, ma koliko bilo besmisleno.

zvuči zanimljivo..:ok:

Ako može neko da mi odgovori gde nalazite snimke za ove filmove koji su trenutno u bioskopima? Tipa taj Elysium.... pošto na torentima ima samo cam snimak, tj snimak iz bioskopa što mi se baš i ne gleda.... vi gledate tako ili šta ?

Ja sam Elizijum gledao u bioskopu.
Imaš moj komentar filma na predhodnoj strani - nije vredan gledanja u bioskopu.
Oblivion sam gledao takođe u bioskopu i to je vredelo itekako. Ima dobar scenarijo, atmosferu, kadrove, scenografiju....

Stories We Tell (2012)

stories-we-tell-movie-poster.jpg

Vrlo dobro uradjen dokumentarac, dugo sam cekala da se pojavi na netu i nisam se razocarala. 7.5/10

http://www.b92.net/zivot/dolce_vita.php?yyyy=2012&mm=09&dd=03&nav_id=639901

Door In The Floor (2004)

http://www.imdb.com/title/tt0348593/

Piscu dolazi u ispomoć radi obavljanja kućnih poslova mladić koji je oduševljen njegovim stvaralaštvom. Mladić se zaljubljuje u piščevu ženu i krešu se. Ispostavlja se da su pisac i njegova žena izgubili dva sina u saobraćajnoj nesreći.

Ocena: jeftina patetika za američke debile (moja ocena 2/5)
Hahahaha,retko glup film xD

Al bi zato odvalio Basingerku,milfara :per:

Sinoc odgledah na RTS-u 2 Rumunski film
(ne pamtim kad pre njega odgledah nešto iz Rumunije)
Beyond the Hills 2012
http://www.imdb.com/title/tt2258281/

Radnja: Rumunija. Kod mlade monahinje u manastir dolazi njena najbolja drugarica (sa kojom je odrasla u sirotištu) i zove je da ide sa njom u Nemačku gde ona živi već izvesno vreme. Međutim, monahinji se taj predlog ne sviđa jer je našla mir, spokoj i ljubav prema bogu u manastiru.

Ocena: nije loš,gledljiv, neobičan jer dolazi iz Rumunije, ali pred kraj su malo počeli i da smaraju i razvlače.

Beyond the Hills 2012

Radnja: Rumunija. Kod mlade monahinje u manastir dolazi njena najbolja drugarica (sa kojom je odrasla u sirotištu) i zove je da ide sa njom u Nemačku gde ona živi već izvesno vreme. Međutim, monahinji se taj predlog ne sviđa jer je našla mir, spokoj i ljubav prema bogu u manastiru.

Ocena: nije loš,gledljiv, neobičan jer dolazi iz Rumunije, ali pred kraj su malo počeli i da smaraju i razvlače.

Dobar film, baš onako, istočnjački...

Krugovi
http://www.imdb.com/title/tt1839522/

Iskren da budem, očekivanja su mi bila prilično niska i sveo sam ih na to da ću biti zadovoljan ako ne bude neke velike politizacije jednog ljudskog čina. Imam utisak da su ti moji minimalni zahtevi ispunjeni jer, ovaj film, gledajući njega pojedinačno, ne možemo oceniti kao autošovinistički. Jeste da se on ne usuđuje da dira u neke dogme rata u BiH, i da je akcenat na Srbima, ali mišljenja sam da je rat ovde, zaista u drugom planu. E, sad svi se mi možemo zapitati, pa zašto se ne snimi film o krvožednim Abu Hamzama, o Jasenovcu, o Medačkom džepu, o Oluji, i drugim velikim srpskim stratištima, ali ovaj film je, što se tiče te note pokušao da zadrži neutralnost i da ne otvara neka visokorizična pitanja. Dok čekamo taj dan i nekog režisera sa velikim moodima, ja ću se zadovoljiti time, da nas ne predstavljaju kao arhizločince i koljače.

Činjenica je da u ratovima ima budala na svim stranama, onih tipova kriminogene strukture ličnosti, koji bi, isto tako što maltretiraju nenaoružanog pripadnika druge nacije, maltretirali i svoje rođene majke u mirnodopskom vremenu, samo kada bi mogli umaći kazni. U ratu, kada vlada jedan vid anarhije i nefunkcionisanja osnovnih poluga sistema, takve ličnosti pokazuju ono najgore u čoveku. E, sad bi ovde napravio ogradu, jer nisam upućen u to, šta se stvarno desilo sa nesrećnim momkom, koji je bio inspiracija za ovaj film. Elem, zbog takvih likova u ratno vreme je neophodno imati preke vojne sudove, pa kada se izvrši neki zločin koji šteti ugledu Vojske, lepo ga osudiš na smrt streljanjem, pa ostali, nek izvole da ubijaju pse, babe i hendikepirane.

Što se samog filma tiče, ova zanimljiva priča, nekoliko sjajnih glumaca i solidan režiser su, imam utisak, mogli više izvući iz svega toga. Naime, scenario je u pojedinim momentima jako tanak i taman kad očekuješ kulminaciju neke od zanimljivih scena, dobiješ samo nemu razmenu pogleda glavnih aktera, ili neki mlaki komentar, neprimeren snazi emocije iskazane u sceni. Kvalitet filma su odnosi u kojim se prepliće širok dijapazon osećanja, pitanja, propuštenih šansi, slutnji...
Nebojša Glogovac, solidan kao i uvek, Berček vrlo dobar, kao i lik koji glumi muslimana. Nisam znao da će onaj debilko iz Šišanja, imati tako značajnu ulogu, ali moj je utisak da strašno preglumljava i falšira. Ono što mi je malo smetalo jeste bosanski akcenat rođenih Begešara i Novosađana. To zvuči, baš onako, glupo. Zadržaću se na ovim konstatacijama opšteg karaktera, jer sam sinoć imao prilično neuspešan pokušaj prepričavanja same radnje.

Uglavnom, ništa specijalno, ali daleko od lošeg.

Poslednja izmena:
Braćo i sestre, mislite da ste u kurc*, da je ceo svet u kurc*, ovaj film kazuje da smo u mnogo većem ***** nego što mislimo.

Boomerang (http://www.imdb.com/title/tt1014762/releaseinfo?ref_=tt_dt_dt#akas) : francuski dokumentarac iz 2009. godine...posredno vezan za klimatske promene, neposredno za odnos bednih ljudi prema prirodi.

Kritikuje zapadni model života...dok u Indiji žene po golom kamenu i zemlji kopaju budacima, tragajući za vodom, u pustinji u SAD-a, Las Vegasu, prosečno se potroši 1 000l vode po stanovniku dnevno...

Sjajna fotografija, koja pored podataka koje ispušta narator, upotpunjuje prelep utisak koji se stiče gledanjem.

Ko ne pogleda, da bog da jeo neslane kokice.

3266_73199515052_2972172_n.jpg

.....
Inače, na kraju su prikazivali snimke pojedinih zemalja iz vazduha, snimane iz heliša..i ne beše Srbije, ali beše Grče nam bratske, ja ružniju zemlju (KOPNO) nisam video.

Poslednja izmena:
Dobar film, baš onako, istočnjački...

Krugovi
http://www.imdb.com/title/tt1839522/

Iskren da budem, očekivanja su mi bila prilično niska i sveo sam ih na to da ću biti zadovoljan ako ne bude neke velike politizacije jednog ljudskog čina. Imam utisak da su ti moji minimalni zahtevi ispunjeni jer, ovaj film, gledajući njega pojedinačno, ne možemo oceniti kao autošovinistički. Jeste da se on ne usuđuje da dira u neke dogme rata u BiH, i da je akcenat na Srbima, ali mišljenja sam da je rat ovde, zaista u drugom planu. E, sad svi se mi možemo zapitati, pa zašto se ne snimi film o krvožednim Abu Hamzama, o Jasenovcu, o Medačkom džepu, o Oluji, i drugim velikim srpskim stratištima, ali ovaj film je, što se tiče te note pokušao da zadrži neutralnost i da ne otvara neka visokorizična pitanja. Dok čekamo taj dan i nekog režisera sa velikim moodima, ja ću se zadovoljiti time, da nas ne predstavljaju kao arhizločince i koljače.

Činjenica je da u ratovima ima budala na svim stranama, onih tipova kriminogene strukture ličnosti, koji bi, isto tako što maltretiraju nenaoružanog pripadnika druge nacije, maltretirali i svoje rođene majke u mirnodopskom vremenu, samo kada bi mogli umaći kazni. U ratu, kada vlada jedan vid anarhije i nefunkcionisanja osnovnih poluga sistema, takve ličnosti pokazuju ono najgore u čoveku. E, sad bi ovde napravio ogradu, jer nisam upućen u to, šta se stvarno desilo sa nesrećnim momkom, koji je bio inspiracija za ovaj film. Elem, zbog takvih likova u ratno vreme je neophodno imati preke vojne sudove, pa kada se izvrši neki zločin koji šteti ugledu Vojske, lepo ga osudiš na smrt streljanjem, pa ostali, nek izvole da ubijaju pse, babe i hendikepirane.

Što se samog filma tiče, ova zanimljiva priča, nekoliko sjajnih glumaca i solidan režiser su, imam utisak, mogli više izvući iz svega toga. Naime, scenario je u pojedinim momentima jako tanak i taman kad očekuješ kulminaciju neke od zanimljivih scena, dobiješ samo nemu razmenu pogleda glavnih aktera, ili neki mlaki komentar, neprimeren snazi emocije iskazane u sceni. Kvalitet filma su odnosi u kojim se prepliće širok dijapazon osećanja, pitanja, propuštenih šansi, slutnji...
Nebojša Glogovac, solidan kao i uvek, Berček vrlo dobar, kao i lik koji glumi muslimana. Nisam znao da će onaj debilko iz Šišanja, imati tako značajnu ulogu, ali moj je utisak da strašno preglumljava i falšira. Ono što mi je malo smetalo jeste bosanski akcenat rođenih Begešara i Novosađana. To zvuči, baš onako, glupo. Zadržaću se na ovim konstatacijama opšteg karaktera, jer sam sinoć imao prilično neuspešan pokušaj prepričavanja same radnje.

Uglavnom, ništa specijalno, ali daleko od lošeg.

Sam ti kazo da ne sudiš pre vremena kao onaj boća tupspon.

Beyond the Hills 2012

dobra priča, o tom egzorcizmu, istinita, ali Munđiju napravio film bez duše, festivali su mu bili u prvom planu izgleda..Perfektan jedino u kritici rumunskog društva, kao i u 4 meseca, 3 nedelja i 2 dana..
Ako nađeš vremena, pogledaj ovaj rumunski http://www.imdb.com/title/tt1646221/

ja bih se samo nadovezala na ovo i preporučila ostatak filmskog opusa Juraja Herza :heart:
Meni Cremator nije bio prvi, već Morgiana (gde se istakla sjajna Iva Janžurova), ali svejedno. Nijedan mu nije loš (bar od ovih koje sam mogla odgledati). A Cremator je remek delo svakako.

Before Midnight (2013)

http://1.***************/-T4kZNFgWznY/UZwkgqodOoI/AAAAAAAAXak/bp9pYtg2k0E/s400/before_midnight_international_poster_1.jpg

http://www.imdb.com/title/tt2209418/

Obzirom da ovi danasnji, moderni bioskopi podsecaju na MekDonaldsove restorane, gde se, uz neki cips odvratnog mirisa i kokisku, nude raznorazne pucacine, animirani krompiri koji voze avione, razna SF superhero sranja itd., za mene je krajnje iznenadjenje sto se ovaj film nasao na repertoaru Sinepleksa, tako da sam konacno mogao da odvedem svoju lepsu polovinu na muvi. Naravno, u sali smo bili samo nas dvoje i jos jedan par nekih klinaca, koje film nije ni interesovao, pa su izasli na pola filma.

Elem, da ne duzim pricu, meni se film svideo.
I dalje su Dzesi (Itan Houk) i Selin (Dzuli Delfi) toliko realisticni likovi, sa kojima je lako identifikovati se.
I dok je u prva dva dela akcenat bio na njihovoj romasi i upoznavanju, dakle, na onoj lepsoj strani jedne veze, sada su likovi stavljeni u drugaciju situaciju, u period kada se suocavaju sa srednjim dobom, kada imaju sve manje vremena za sebe, pritisnuti porodicnim obavezama.
Film potpuno ogoljuje te musko-zense odnose, govori o stereotipima, o zrtvi koju svako mora da podnese, ukoliko zeli da bude sa onim koga voli. Suoceni sa svakodnevnim problemima, sa surovim zivotnim ritmom, ljudi postaju na neki nacin bezobzirni, pa i sebicni. Kako u takvim okolnostima ocuvati ljubav, kako ocuvati svoj identitet i slobodu, kako ne prerasti u jedan od onih dosadnih, stereotipnih parova, koji funkcionisu po nekoj ustaljenoj semi, bez ikakve spontanosti i zara.

Generalno, ovo je film o sazrevanju, o rusenju stereotipa o "bajkovitoj ljubavi". Prava ljubav je konstantno na ispitu, prava ljubav je kad prihvatis onog pored sebe sa svim njegovim vrlinama i manama i kada si spreman da das deo sebe, deo svoje slobode, kako bi ocuvao to sto imas sa nekim koga volis.

Itan i Dzuli su i dalje jako spontani, prirodni i vidi se da su dosta improvizovali i zabavljali se na snimanju. Taj njihov odnos se neminovno prenosi na gledaoce, tako da zaista deluju jako realisticno i blisko.
Dzuli, koju cesto (sa pravom) nazivaju "zenskim Vudi Alenom", ovde je takodje "umesala svoje prste", pa imamo jako duhovite i zanimljive doskocice, koje su ocigledno njenih ruku delo.

Ne znam, ja sam ovde prilicno subjektivan, jer sam u stanju da slusam Dzesija i Selin kako pricaju non-stop, na bilo kojoj lokaciji, u bilo kojoj situaciji.
Mislim da je ovaj film po kvalitetu jako blizu prvom delu, koji je zaista antologijski, tako da mu dajem jednu jaku 9-ku, sa tendencijom na 9,5.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back