Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moonrise Kingdom (2012)

Moonrise-Kingdom-Trailer.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1748122/

Beskrajno simpatican i zabavan filmic...
Ves Anderson je veliki sanjar i covek je razvio svoju filmsku estetiku, koja moze nekom da se dopada, nekom ne, a meni je taj njegov nacin snimanja izuzetno zabavan...
Ovaj film je bajkovit, sa odlicnom fotografijom i divnim bojama, klinacki nevin u pricanju jedne simpaticne ljubavne pricice, sto daje poseban ton samoj prici, jer su deca najcistija u ispoljavanju svojih emocija...

Film se bazira na odnos dva lika, decaka Sema i devojcice Suzi, prema okolini...
Oboje su neshvaceni, izolovani od okruzenja, koje ih smatra za cudake, pa stoga beze zajedno u jedan novi, samo njihov svet...
Njih dvoje su srodne duse i spremni su da ucine sve, boreci se do samog kraja jedno za drugo...

Anderson je malo popustio u drugom delu filma, kada je insistirao na nesto vecoj ekspresiji emocija, verovatno nastojeci da pridobije prosecnu publiku...

Film vrca od jako interesantnih motiva, kao sto je recimo oluja koja se sprema i simbolise priblizavanje "potere" za glavnim junacima, pa onda kad Sem prvi put ugleda Suzi u garderobi pred neku predstavu i kada mu privuce paznju to sto glumi gavrana, shvativsi da su njih dvoje slicni, vec na prvi pogled...

Posebno mi se dopala scena u kojoj decak Sem razgovara sa Brus Vilisom i kad mu Brus objasnjava kako ima vremena za njega, kako je zivot pred njim i da ne treba da se zalece sa odlukama u tom dobu, a onda gaklinac pita:"Ti si nezenja, je l' tako?" ...:mrgreen:
Isto je i ovaj dijalog odlican:
Sam: Why do you always use binoculars?
Suzy: It helps me see things closer. Even if they're not very far away. I pretend it's my magic power.
Sam: That sounds like poetry. Poems don't always have to rhyme, you know. They're just supposed to be creative.

U osnovi, film je jedna jednostavna, bajkovita, duhovita, vrlo emotivna pricica, ispricana kroz vizuru jednog kreativnog umetnika, kao sto je Andreson, koji me je prijatno iznenadio, obzirom da mi se njgov prethodni film "The Darjeeling Limited" nije bas dopao...

Ocena: 9

Poslednja izmena:
Zaobici u sirokom luku. Jedan od onih filmova gde su hteli da naprave duboku filozofiju i zestoko omanuli. Bolje da su napravili kalsican triler. A Mekonahija i ovako ne mogu da svarim.
Film bez ikakve poente i smisla. Sva sreca da su stolice u Sava Centru udobne :lol:
za razliku od ovog npr.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Paperboy_%281994_film%29
dobro gledala sam ga kao dete ne znam da li bi mi bio isto toliko jeziv i sada :lol:

MV5BODAwNDI5NjIwN15BMl5BanBnXkFtZTcwNjc4ODc2OA@@._V1_SX214_.jpg

Flim je odlican. Entoni Hopkins je ne odglumio Hickoka, nego je bio Hickok, drzanje, ponasanje, mimika, nacin govora. Helen Miren isto vrh.
Prvo i osnovno nisu razvukli film - sat i po, taman koliko treba. Drugo nema velike filozofije - jedan segment njihovog zivota prikazan kroz njih dvoje, producente i glumce koji su u njemu ucestvovali. Ima nekoliko sitnih detalja kojis u kao slag na tortu - recimo kada Hickokova zena ostavlja prsten na fotografiji Grejs Keli (a to mu je bila omiljena glumica), vrana koja mu sleti na rame, cak ni dva terijera nisu zaboravili, a u nekim trenucima se ima utisak da on gostuje u sopstvenom filmu o sebi (a redovno se pojavljivao u svojim filmovima).

Sto se mene tice cista 10 :)

Ne vidim koji je film u pitanju, pretpostavka, Hičkok. Kad stavljaš slike nemoj sa imdb ne vide se.

Hocu, ali ne mogu odmah... moram da sacekam bar godinu dana da bih mogla da uzivam u njemu. Posto sam rimejk gledala sada....:roll:
moja preporuka za ubuduce, prvo gledaj org.pa rimejk, Tada ces imati potpuniju sliku i kakav je original i kakav je rimejk u odnosu na orig.A i rimejk se nekako ne radi vise po uzoru na knjigu nego po uzoru na original film, dotle to ide. Pa zato kazem bolje original verziju filma
Hvala na preporuci. Ovo mi je najbolji francuski film do sad :ok:, a gledao sam ih podosta i vecinom su bezze.
najjaci francuz sigurno.

Uzgred, gledah prije Holy Motors (2012) od francuza.
Holy+Motors+2012+BluRay+1080p+5.1CH+x264+BRRip+1.7GB+Hnmovies.jpg

Ni malo mi se ne dopada. Cim neko pokusava sto spektakularnije da nesto objasni, pa neke usiljene situacije, teatralne, pa nas kraju ne da gledaocima nije jasno sta je poruka filma, nego ni sam reditelj nisam siguran da zna sta je htio (pisac da kaze:D ). Sve i da imas neku poentu film, a ono reditelj treba to mnogo, mnogo inteligentnije objasnit.

Ocjena 3/10 (eva mendes razgolicena drzi paznju:D ),da nije u filmu,bruka ..mrka kapa;)

frontieres-387073l.jpg

Onako dosta brutalna francuska verzije ''Teksaškog masakra...''Mada ima razlika liči i na Mržnju pomalo...Ne volim preteranu brutalnost radi brutalnosti ili šokiranja gledalaca ali ovaj film ima neverovatnu akciju i dinamiku kao i čudnu poetsku pravdu koja važi za prvi deo kada lovci postanu žrtve i za drugi kada žrtve postanu lovci...Twist of knife...Or fate...Nikad ne znaš šta je ''spremljeno u radnji'' za tebe.Zato 9/10

frontieres-387073l.jpg

Onako dosta brutalna francuska verzije ''Teksaškog masakra...''Mada ima razlika liči i na Mržnju pomalo...Ne volim preteranu brutalnost radi brutalnosti ili šokiranja gledalaca ali ovaj film ima neverovatnu akciju i dinamiku kao i čudnu poetsku pravdu koja važi za prvi deo kada lovci postanu žrtve i za drugi kada žrtve postanu lovci...Twist of knife...Or fate...Nikad ne znaš šta je ''spremljeno u radnji'' za tebe.Zato 9/10
Xavier Gens je prošle godine izbacio solidan i šokantan The Divide.

omslag_kon-tiki_dummy_CD11.jpg

Na preporuku sa foruma odgledah ovo klaustrofobično delo smešteno na Pacifiku gde grupa
''amatera'' uz jednog biologa pokušava da splavom pređe iz Perua do Polinezije i tako dokažu da
su prvi doseljenici bili Južnoamerikanci na ostrva Polinezije a ne Azijati...
Ima dosta Vegenerovskog u glavnom glumcu samo ovaj put je srećan kraj sa destinacijom ali to
povlači gubitak porodice... Odličan film...9/10

images

hYDE pARK ON HUDSON (2012)
Ne volim ovakve filmove, istorijske drame gdje gledamo ko je s kim bio bazirano na sumnjivim izvorima i rekla-kazala.Dovoljno je sto gledamo u krevet jedni drugima.Jedino to opravdavam u slucaju daleke proslosti,zanimao bi me odnos izmedju Marije i Josifa,a ovo se desilo prije 50tak godina i tu nema nikakve misterioznosti.

Dakle, Hyde Park On Hudson ,odigrava se negdje tokom Drugog Svijetskog Rata ,u Americi, na Hajd pARKU (ju dont sej )gdje Frenklin Ruzvelt manje vise uziva u zivotu sa svojom majkom,zenom,ljubavnicama,prevashodno dalekom rodjakom slesh rodjakom Dejzi ,koja je ujedno i narator filma.U isto vrijeme, u posjetu mu dolaze Britanski Kralj Dzordz(mucavi) i Kraljica Elizabeta,da bi iskamchili Americku pomoc u Drugom Svijetskom Ratu. I na tome se bazira osnovni komicni element filma,a to su kulturoloske razlike izmedju Britanaca i Amerikanaca . film poprilicno izruguje obje nacije,i tu je najduhovitiji ( dakle,preporuka svim antiamerikancim i i anti...britancima).Do tad, postoji par smijesnih momenata, na onaj nacin da vam se baba smije uz film ,samo sto ovaj ima malo "kontroverznu" notu u sebi.

Bil Marej ovdje u atipicnoj ulozi, sarmantan , a ja Lauru Lini ne volim, tako da nisam kompetentna. Najvise mi se dopala gluma sporednih glumica Olivie Kolman (kraljica Elizabeta) i Olivie Vilijams (Elenora Ruzvelt). I da, ovdje je Elenora Ruzvelt lezbejka.Samo da se zna.A Frenklin je predstavljen kao manipulativni,ali sarmantni edipovac dobrog srca.

Cini mi se da je Hyde Park On Hudson neki pokusaj americkog King Speech-a, sto i po nacinu rezije koja kao da kopira Tom HUperom stil,mada bez nekog pretjeranog uspijeha. Jednostavno, ne mislim da shejki kem odgovara uz ovakav setting,previse je konfuzno i pokusaj rediteljskog dokazivanja. Fotografija je previse usladjena, kao i sam film.Ni u jednom trenutku nije pretjerano dosando,ali ni zabavno. Ovo je ona vrsta filma koje gledas jednom u zivotu i to slucajno,idealno bi bilo sa nekom tetkom ili mamom i nikad vise.
5/10

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 273546

Na preporuku sa foruma odgledah ovo klaustrofobično delo smešteno na Pacifiku gde grupa
''amatera'' uz jednog biologa pokušava da splavom pređe iz Perua do Polinezije i tako dokažu da
su prvi doseljenici bili Južnoamerikanci na ostrva Polinezije a ne Azijati...
Ima dosta Vegenerovskog u glavnom glumcu samo ovaj put je srećan kraj sa destinacijom ali to
povlači gubitak porodice... Odličan film...9/10

Je li moguće da su klaustrofobija i Pacifik u istoj rečenici?

http://www.imdb.com/title/tt1235841/

Divan, topao, šarmantan argentinski film o dvoje introvertnih mladih ljudi, samaca, koji se nadaju da će sresti svoju polovinu. Marijana je arhitekta, radi kao dizajner izloga, izašla je iz duge neuspele veze, plaši se liftova i nada se da će ga u velikom gradu nekad ipak sresti. Martin je veb dizajner, koji ne izlazi iz kuće osim kad ide kod psihijatra ili šeta psa, bori se sa fobijama i preko četa pokušava da nađe ženu svog života. Zatvoreni, pomalo neprilagođeni i veoma osetljivi, ne uklapaju se u brz i depersonalizovan grad koji ih utapa u masu. Da li će pronaći svoje srodne duše?

Zato što je prosto takav, nepretenciozan i duboko ljudski, podsticajna ocena 10 :)

Dans la maison

Upravo se vratio sa festa na kom sam gledao Dans la Maison/U kući. Prijatno sam se iznenadao, krajnje neobičan film, a prtiom ni u jednom trenutku nije dosadan.
8/10

Mulholland Dr.

Ništa manje od remek dela, jes da sam ja priglup pa nisam skoro ništa skontao, ali uvek je tu internet pa sam sad valjda sve ukapirao. 9/10

sjajno,das filmu ocenu 9 koji nisi prvobitno ukapirao,nego si morao da odes na net da skapiras ;D meni je taj film cista nula :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back