Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Ready or Not 7/10
https://www.imdb.com/title/tt7798634/?ref_=fn_al_tt_1
e64fa06eddbbf44bc727744565cec3cd.jpg

Queen of the Mountains (2014) original title Kurmanjan Datka
Филм прати живот Курманџан, изванредне жене која је испрва слиједила своје срце, пркосила традицији, обичајима, вјерским стегама, вриједносном систему да би временом преузела лидерску улогу, водила свој народ кроз искушења, у коначници у тој борби поднијела велику жртву, нахдрагоцјенију.
Кроз радњу су описана превирања која ће се десити у земљи Киргиза половином XIX вијека. Курманџан након што је побјегла од мужа којем је обећана, удаје се за бега великог угледа и мудрости који има визију ујединити киргишка племена и повести их у ослобођење од власти узбечког Каната Коканд. Након мучког убиства бега, Курманџан преузима вођство и води свој народ у борбу за ослобођење. Зарад добробити народа прихвата суверенитет Руске империје, но синови и унуци крећу странпутицом, у кријумчерење, и ту у дилеми између љубави према највољенијима и добробити народа, бира ово друго и подноси тешку жртву, смрт омиљеног сина.
Прича добро разрађена, вјеродостојно дочарано то вријеме и начин живота, глума беспријекорна, дијалози у служби приче, помажу да разумијемо вриједосни систем, обичаје и скрупуле, драматуршки добро одрађено, фотографија и костимографија највиши ниво. Изузетно добар филм.
Оцјена 8,5/10

Poslednja izmena:
Hush

0*_Q3IzkqSEHF57G6i.jpg

Gluvonema spisateljica (koja iz meni nelogičnog razloga živi u izolovanoj kući u šumi) postaje meta sadističkog ubice koji nakon što otkriva njen hendikep odlučuje da joj prolongira patnju celonoćnom igrom mačke i miša. Uzbudljivo i originalno, bez jeftinih jump scareova ili sličnih trikova. 4/5
Mislim da bi kraj bio originalniji da je junakinja ubijena, a da su ubicu kasnije pronašli zahvaljujući podacima koje im je ostavila

Poslednja izmena:
Minari

drama, nominovan za Oskara
glumci: Stars: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim

Ovo je priča o obicnom čoveku ispricana kroz korejsku porodicu imigranata koja se tokom osamdesetih seli iz grada u ruralni Arkanzas. Otac porodice Džejkob ima san da pokrene sopstveno uzgajanje povrca na farmi, dok njegova supruga Monika nije previše zavodoljna što su napustili grad. Oni imaju dvoje dece, ćerku En i sina Dejvida koji je srčani bolesnik, a nakon određenog vremena dolazi im i baka Sundžu. Autor je sopstveno odrastanje predstavio kroz lik Dejvida, dok naslov filma označava korejsku jestivu biljku koja uspeva gde god da je posadite.

Disclosure - https://www.imdb.com/title/tt0109635/

Disclosure_ver2.jpg

Dobri stari korporacijski triler. Sećam se da mi je kada sam bio klinac i kada je testosteron pumpao kao lud kroz moje telo, čitav zaplet bio ludikrus, i da mi je pomisao da muškarac može da odbije ženu u ovakvim okolnostima bila ludačka. Sada kada sam stariji, i kada mi je rupa u zemlji bliža nego rođenje, pomisao da bi muškarac mogao da odbije zgodnu ženu mi je još ludačkija :lol:

Disclosure - https://www.imdb.com/title/tt0109635/

Disclosure_ver2.jpg

Dobri stari korporacijski triler. Sećam se da mi je kada sam bio klinac i kada je testosteron pumpao kao lud kroz moje telo, čitav zaplet bio ludikrus, i da mi je pomisao da muškarac može da odbije ženu u ovakvim okolnostima bila ludačka. Sada kada sam stariji, i kada mi je rupa u zemlji bliža nego rođenje, pomisao da bi muškarac mogao da odbije zgodnu ženu mi je još ludačkija :lol:
odgledao ga dva puta proslog leta, Demi Mur je jedino mogla brkove malo bolje da sakrije :lol:

Glass (2019) - IMDb: 6.7/10, moja: 7.4/10
https://www.imdb.com/title/tt6823368/

glass-movie-poster.jpg

Režija i scenario: M. Night Shyamalan
Glavne uloge: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson, Anya Taylor-Joy

Poslednji deo Eastrail-177 trilogije (Unbreakable, Split, Glass) u kojem se razrešava sudbina glavnih likova iz prethodna dva filma. Primećuje se znatno skromniji budžet u odnosu na druge filmove koji se bave tematikom stripova, što je naročito uočljivo kod scena borbe. Najintrigantniji deo dolazi pred kraj filma, što je potpuno u skladu sa prethodnim Šamalanovim filmovima koje sam gledao. Glumačka postava je solidno odradila svoj posao. Izdvojio bih odličnog Mekavoja koji je, doduše, imao i najviše prostora da pokaže svoje umeće (on glumi lika sa poremećajem višestruke ličnosti).

A sad pitanje za sve, koji su po vama razlozi da se propaganda ovako otvoreno i bez imalo stida koristi?
Разлози су дозирање србомржње и кроз такву бесрамну пропаганду демонизација дежурних "злоћи" Срба.
Оно што је мени лично необјашњиво јесте да имамо подоста ликова и новооткривених фимских "експерата" који на сваки текст о овом филму хвале филм на сав глас, што и није проблем ако неко мисли да је добар (мада ја колико год се упирао ништа не могу наћи добро у филму, буквално ништа) да напише да је добар, под условом да је филм погледао, Но од тих који хвале филм, а изгледа да има и неких који српском роду припадају, увијек кроз двије ријечи "сјајан филм" или "одличан фикм" и без било чега чиме би своју похвалу објаснили, деветорица од десеторице нису погледали филм. Што је и итекако примјетно, а и лако провјерљиво ако лично знамо те који као хвале (кроз трик питања гдје убацимо неку сцену коју измислимо). Као да неки сматрају обавезом да се укључе у тој кампањи кроз коју се, глорификовањем овог филма и гдје имамо паралелно малициозну паљбу по једном српском филму, настоји створити неко скарадно увјерење.
Све то ми је лилно и гротескно и не баш лако објашњиво.

Molly's Game (2017)
Од како је свијета и вијека људи коцкају, и коцкаће док је свијета и вијека, не могу против своје ћуди. Коцкају сви, без обзира којем сталежу или категорији припадали. И од оних који припадају највишем сталежу, немају исти однос, за старе племићке лозе, господу све више утонулу у декаденције то је само игра, разбибрига, за ско
ројевиће и пуно више.
А Америка је нација имиграната, ту ријеч скоројевићи и нема значење, ту су сви припадници горњег сталежа скоројевићи, зато је ту више страсти према коцки, која прелази у стање опсесије, а према покеру имају један посебан, виши, некад и култни однос.
Ту је и прича о Моли, принцези покера, њено путовање кроз тај свијет гријеха и порoка, на почетку путовања добија од судије пријатељски савјет “не крши закон док кршиш закон“. То тако функционише, поред писаних постоје и неписани закони, и ти имају супремацију над писаним. И не кршите их. Моли је прекршила. И платила.
Када у тај свијет упаднете, свијет елите и овисника о коцки, гдје је велика пара, то је магнет за опасне и опаке ликове, ту постоје и бројна правила, и ту је важно опстати изнад површине воде. Но, нико не опстане, гомила се терет који вас вуче у дубину.
Ова тема је увијек захвална за филм. Опет, у биографским филмовима увијек постоји опасност да то постане само штури приказ онога што се већ зна, што ће рећи досадно, зато је мало фикције увијек добродошло, а ово је драматуршки одлично одрађен филм, свакако гледљив, без празних ходова. Нема ту дубокоумних, тешких дијалога, они су ту у служби филма, приче кроз коју нас води нараторка.
Што се глуме тиче, Џесика Џестејн уобичајено за њу, што ће рећи бриљантна, уопште глума беспријкорна. Веома добар филм.
Оцјена 8/10

Jedan od meni ludo dobrih filmova. Za one koje vole recimo pomalo "iščašene" filmove... Odlična radnja, gluma, kamera. Ocena 10
Да коментарисао сам га некада давно, Паразит је узео Оскара јер је прављен-прилагођен за такву награду, међутим мени је овај филм заправо чисти огољен приказ практично исте теме без превише каклулисања и зато ми је далеко бољи филм од хваљеног Паразита.

Back