Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Пад Италије (1981)

Пад Италије.jpg

Јако интересантне љубавне приче у зла времена.

DARA IZ JASENOVACA (2021)

DARA.png

Ako gledamo sa filmske strane, ovo uopšte nije loše urađeno koliko je film napljuvan od Variety-a i sličnih dok ostale kritike stranaca koji su film gledali bez ikakvih očekivanja kao i ja dele vrlo slična blago pozitivna mišljenja. Muzika je odlična, od glumaca svakako pun pogodak što su odabrali baš ovu devojčicu kao i ove žene sa manjim ulogama (Nataša Ninković je odlično odradila ulogu). U filmu se recimo vide razlike u klasi pojedinih glumaca sa više i sa manje iskustva što je minus. Većina scena nalazi se baš tu gde i treba da bude uz izuzetno gorak utisak. Scena višaka Luburićevog govora pred decom je po meni trebalo da bude mnogo uverljivije odrađena ako su već imali sve uslove i dodatne statiste za to. Svakako moglo je tu da se prikaže još mnogo gorih stvari ali film bi onda otišao u potpuno drugu krajnost i odvukao bi fokus sa same Dare, po meni je tu napravljena dobra odluka. Kod scena sa stolicama imam zamerku na ono krljanje u autu jer je to nepotreban dodatak filmu (izgleda da od takvih scena pate svi Balkanski filmovi) mada sam posle par intervjua video šta je reditelj zapravo time hteo da kaže. Ne znam što bi se današnji Hrvati poistovećivali sa ovim delom jer po njihovim komentarima mislio sam da je ovde stvarno bilo neke direktne propagande, meni je film baš ostavio suprotan utisak i jedino što je možda kontraverzno to je kada časna sestra pokazuje slike Pavelića i Stepinca deci i ponavlja im da su sada Hrvati (za Pavelića je svakako istina a da li su im pokazivali i učili ih o samom Stepincu to ne znam). Istorijski gledano 90% stvari se događalo na ovakav ili sličan način (uključujući i ovo ispiranje mozga deci) što potvrđuju i svedočenja ljudi koji su ove grozote preživeli a ima ih toliko da je dovoljno pretražiti i malo čitati na tu temu. Poslednja scena Dare koja trči za autobusom a ova puca na nju je naravno izmišljena ali je film morao da dobije neki epilog pa samim tim na kraj nemam velike zamerke. Brojke nisu spominjali i to je veliki + za film jer nije pao u zamku prebrojavanja žrtava. Jasenovac treba i mora da izađe u svet a ovo je jedna od načina da se to prikaže svidelo se to nekom ili ne. Prepirke i rasprave od likovanja i dizanja filma u nebesa do nipodaštavanja su neverovatne. To nije niti treba da bude poenta ovog ostvarenja.

Na kraju, da li je za Oskara? Nije! Da li ovakav film treba da ode u svet i pokaže bar delić istorije koji nikad ranije nije ekranizovana? Treba!

OCENA: 8.5/10

Nomadland

drama, ocena :7,6
glumci: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May

Baziran je na knjizi o savremenim nomadima Nomadland, Džesike Bruder, a glavnu ulogu tumači Frensis MekDormand. Ona glumi Fren, ženu koja nakon što je izgubila sve u Velikoj recesiji, 2008.g. i posle smrti muža kreće na putovanje američkim Zapadom, živeći u svom kombiju kao moderni današnji nomad.

Film je proglasen za najbolji u 2020 g. a nagrađen je za najbolju režiju,a Franses Makdormand za najbolju žensku ulogu.

Quo vadis, Aida? (2020)
Погледах овај, испоставиће се након гледања бошњачки пропагандни филм, мало зато што знам да ће се о њему писати, па оно да не коментаришем филм који нисам погледао, а мало ме заинтригирао Дејан Огњановић својом рецензијом.
Како год, ако неко очекује филм кроз који ће пратити причу главних јунака, људске судбине у тим данима јула 1995.године, зајебао се, у питању је трејлер од 100ак минута, што ће рећи филм без садржаја, имамо сцене које се измјењују без неког реда и смисла, гдје нам режисер понавља и понавља сличне секвенце, те зле и садистички настројене "четаље" и јадне, преплашене муслимане, и понавља до изнемоглости. Дијалози ако изузмемо оне кроз које се један српски глумац упире имитирати часног официра, генерала Младића (говор је некако и погодио, али све остало, држање, енергичност, ни близу, мада сумњам да је то иком важно), редом тривијални, ниво хрватских сапуница.

Филм би могао проћи као документарац под условом да се држе знаних догађаја, документованих факата и са мање измишљотина, у играном филму се ипак очекује и да се поради на карактеризациији ликова, на дијалозима, на драматургији, није проблем да прикаже моје саборце у ВРС најгрђе могуће, и да се Хаџихафизбеговић упире свим силама да огади свима лик "четаља" Јоке којег глуми, разумијем да је то задат калуп, али барем да су се потрудили да прича има неки нит, овако мене је блам колико је то све прејадно разрађено. Добро, није баш да ми је нешто криво, ал ајде.
Једна лоше одрађена бошњачка пропагандна сплачина. Гледаоци који нису погледали и немају намјеру погледати филм, неће ништа пропустити, како год искористе своје вријеме умјесто на овај филм у којем колико год се упирао не могу наћи ништа добро, боље ће искористити.
Оцјена 2/10

King Arthur (2004)
1614840782406.png

Филм нас води у V вијек, британско острво у времену великих свјетских промјена, једна сила и једна цивилизација, Рим у свом заласку, ропцу, инвазија немилосрдног племена Саксонаца и борба домицијалног становништва за опстанком и да задрже свој начин живота и вјеровање гдје вапе за лидером који ће их водити кроз искушења у том турбулентном времену.
Енглези су урадили 40+ што филмова што филмских серија са овом темом, о Артуру, витезовима округлог стола и личностима које су саставни део њиховог народног предања и ово је први и једини филм у којем су то ставили у реалан историјски контекст. Наравно да је ту пуно фикције јер су све те личности (ако изузмемо да јесте постојала личност која би била инспирација за Артура, и само то) редом измишљене, део митологије, али код приказа времена, околности, испоштована је ријеч историчара.
И филм гдје је много тога добро одрађено, прича добро разрађена, порадило се да се вјеродостојно прикаже то вријеме, глума добра, дијалози у служби приче, драматуршки врхунски одрађено, визуелни ефекти, костимографија, фотографија, висок ниво гдје се поклонила пажња разним детаљима.
Робовало се комерцијалном сегменту, па су прикази сцена борбе и неки дијалози понекад инфантилни, да се избјегло, био би бољи филм, но у оваквом филму то је често неминовно. И поред тога изузетно добар филм,
Оцјена 8/10

Poslednja izmena:
Kingdom of Heaven (2005)
Филм нас води у XII вијек, III крсташки рат, чувена битка код Хитина, догађаји који ће претходити и поновно освајање Јерусалима 1187.године од стране Арапа. Кроз приче главних јунака у филму и путешествије кроз које пролазе у окружењу витештва и подлости, милосрђа и бруталности, части и бешчашћа, храбрости и интрига, пратимо сва та дешавања, вријеме величанствених јунака и догађаје који ће бити описани и опјевани, за вијек вјекова.
У филму је све добро одрађено, прича добро разрађена, свака сцена, сваки детаљ су са пуно пажње осмишљени и обрађени, вјеродостијно је риказано то вријеме, скрупуле оптерећене религијским антагонизмима које владају, начин живота и систем вриједнсти су добро дочарани.
Глумачка екипа врх, самим тим глума тешко да може боље, дијалози предобри, дају посебан квалитет филму, драматуршки врхунски одрађено, визуелни ефекти, костимографија, фотографија, највиши ниво.
Ридли Скот, који се опробао у различитим жанровима, урадио је 4 филма са историјским темама, сви су добри, ово је по мени најбољи, уз два филма из жанра научне фантастике ("Осми путник" из 1979. и "Истребљивач" из 1982.) по мени његов најбољи филм. Ако неко није погледао а има намјеру, обавезно нека погледа режисерову верзију која је 50 минута дужа, не само што одлични дијалози доприносе и квалитету и додатном уживању код гледања него у бископској верзији неке радње и сцене остају недоречене. Апсолутно одличан филм.
Оцјена биоскопска верзија (140 мин.) 8,5/10
Оцјена режисерова верзија (190 мин.) 9,5/10

Netflix je upravo pustio ovaj film. Meni je super. Zaplet osvežavajući. Produkcija vrhunska.
bolestan , zločinački, cionistički jeb film. To i nije film , već PROPAGANDA
ko god vidi ovu kučku kao heroja , neka se zapita,koliko djece je oduzeto u srbiji i predato pedofilima ??? MNOGO !!

Ovaj film je srž ZLA koje se trenutno dešava u svijetu.
Svi koji to NE VIDITE ste zaslužili da vam se desi isto .

bolestan , zločinački, cionistički jeb film.
ko god vidi ovu kučku kao heroja , neka se zapita, KOLIKO DJECE JE ODUZETO U SRBIJI I PREDATO PEDOFILIMA ????

Ovaj film je srž ZLA koje se trenutno dešava u svijetu.

Svi koji to NE VIDITE ste zaslužili da vam se desi isto .
Čim ti tako burno reaguješ to znači da je film super uradjen a glumica odglumela za Oskara.

The Warrior (orig. Musa 2001)
Филм нас води у XIV вијек, Кина, година 1375. вријеме великих промјена у Кини, (монголску) династију Јуан истиснула је династија Минг. Корио (једно од краљевстава од којих ће касније бити успостављена Кореја) шаље делегацију да успостави мировни споразум, али бејаху оптужени за шпијунажу.
И ту почиње путешествије корејске војне мисије, када их као заробљенике воде ратници Минга, услиједи монголски напад током којег искасапе војнике Минга, Корејанце поштеде јер их не виде непријатељима, који опет виде шансу за повратком части али и повратком у домовину тако што ослободе из заровљеништва кинеску принцезу, након чега започиње окршај малобројних Корејанаца са ратницима Јуана.
Изузетно добро урађен филм, од бројних кинеских и корејских филмова, а погледао сам их подоста, који обрађују историјске теме овај је по мени највјеродостојније приказао епоху коју обрађује. Ту код Кинеза постоји тежња да превише афирмативно прикажу неку епоху што оде у нереално претјеривање, у овом филму то није случај, дочарано је то вријеме.
Прича добро разрађена, свакој сцени поклоњена је велика пажња, глума више него добра, дијалози у служби приче и помажу да разумијемо то вријеме и околности које су владале, костимографија и фотографија висок ниво. Нагласак је на сценама борбе, драматуршки баш добро одрађено, уз обавезан рукопис својствен корејским и кинеским филмовима гдје јунаци које пратимо ефикасно тамане противнике. Ипак избјегло се претјеривање у које знају такви филмови отићи и задржао се реалистичан приказ у када су сцене борби у питању што код филмова те продукције није чест случај. Веома добар филм.
Оцјена 8/10

Back