Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Pa dobro ima i nas koji volimo Kianu Madeiru, pa gledamo zbog toga, ne zbog horora. :D
A bas i nije tinejdzerka, 30+.
Samo mladoliko izgleda.
Ako hocete preporuku za Kianu.
Gledajte Trinketse sa njom, Kat Cunning, Briannom Hildebrand i Quintessom Swindell. Ima i lezbejki, doduse nije Kiana, nego Bri i Kat. :D

Nisam imao pojma da je samo godinu dana mladja od mene. Oni su u filmu tretirani kao tinejdžeri, tako se ponašaju i tako izgledaju, pa sam verovatno zato pogrešno procenio. Hvala za preporuku svakako :D

Wonka
Avantura/fantaziju
Glumci:Timothée Chalamet,Gustave Die,Murray McArthur
Sa snovima o otvaranju prodavnice u gradu poznatom po svojoj čokoladi, mladi i siromašni Vili Vonka otkriva da industriju vodi kartel pohlepnih čokolada.Ali isto tako saznaje da se ostvarenje snova ostvaruje uz pomoc prijatelja
Zabavan porodicni film

Odgledao sam vrhunsku epsku krimi-dramu iz 2012-e pod nazivom The place beyond the pines (kod nas prevedeno kao Kuća iza borova). U filmu glavne uloge igraju Ryan Gosling i Bradley Cooper. Ovo je sigurno jedan od najboljih filmova koje sam u skorije vreme gledao.

Film je neformalno podeljen u tri dela - ja ću se opširnije baviti samo prvim delom da ne bih spojlovao radnju. Dakle, prvi deo se tiče života Luke-a Glantona, vrhunskog vozača motorcikla koji je razveden i ima sina koji živi sa majkom i njenim novim mužem, crncem koji vrši ulogu oca u životu tog dečaka. Ova situacija jako pogadja Luke-a, oseća se poniženo; on po svaku cenu traži način da se vrati u život svoje porodice i finansijski pomaže svog sina, pa nalazi posao u zabačenom mestu (iza borova) kao automehaničar. Plata je minimalna, on ne može da pokrije troškove niti da pomaže sinu, pa mu vlasnik ove neugledne auto-radionice predlaže ulazak u svet kriminala i pljačkanja banaka, što Luke prihvata i tu kreće njegov kriminalni život.

Drugi deo filma se bavi životom jednog policajca povezanog sa Luke-om, a treći deo Luke-ovim sinom Jasonom koji je u tinejdžerskim godinama.

Sam film je vrhunski, bavi se temama kriminala, životnih izbora, sudbine, načina na koji se ljudski životi neočekivano prepliću i odredjuju dalji životni put pojedinaca... topla preporuka, nećete se pokajati ako pogledate.

Odgledao sam vrhunsku epsku krimi-dramu iz 2012-e pod nazivom The place beyond the pines (kod nas prevedeno kao Kuća iza borova). U filmu glavne uloge igraju Ryan Gosling i Bradley Cooper. Ovo je sigurno jedan od najboljih filmova koje sam u skorije vreme gledao.
Moj omiljeni muzičar Mike Patton radio je muziku za taj film, gde su se inače konačno smuvali Rajan Gosling i Eva Mendez, pa se ubrzo i venčali posle toga.;)
Znači, Paton im kumovao...:cool::mrgreen:

Moj omiljeni muzičar Mike Patton radio je muziku za taj film, gde su se inače konačno smuvali Rajan Gosling i Eva Mendez, pa se ubrzo i venčali posle toga.;)
Znači, Paton im kumovao...:cool::mrgreen:

Brate uopšte nisam znao da su Mendezova i Gosling zajedno :D Naravno, znam ko su, pogotovu znam ko je on jer sam ga gledao u fantastičnom filmu The Drive i još nekim, ali o njegovom privatnom životu baš ništa... valjda me nije interesovalo, nemam pojma, ali je jako dobar glumac, naročito kad treba da glumi stoičke, pomalo hladne tipove. U ovom filmu pored muzike koju si naveo (za koju takodje nisam znao, iako znam ko je Patton) su svi glumci odlični, pa i lik koji igra njegovog sina, a kog ja znam kao Andrew Detmera iz fantastičnog Chronicle iz 2012-e koji mi je jedan od omiljenih filmova inače. :D U svakom slučaju hvala ti na dodatnim podacima :)

Nazad na temu - juče sam odgledao vrlo neobičan vampirski film pod nazivom Dead and beautiful. Izašao je 2021-e godine i nije naročito poznat.

Ovaj film zapravo ne treba posmatrati kao striktno vampirski film, ili nekakav horor film, jer se i ne zna da li su glavni junaci vampiri ili je u pitanju samo trik napravljen iz dosade. Treba ga - filozofski, posmatrati kao filmsku metaforu kapitalizma i modernog socijal-darvinizma, odnosno hedonizma koji kapitalizam donosi najbogatijim ljudima medju nama i njihovim potomcima - ljudima koji sisaju krv nama ostalima (kao vampiri) i ubijaju se od dosade smišljajući sve veće i bolesnije igre i perverzije jer im je sve dostupno, pa ne znaju šta bi sa sobom.

Radnja filma kroz jednu vrlo usporenu meditaciju prati život grupe mladih ljudi koji su potomci milijardera i sličnih krupnih riba. Sebe nazivaju Krugom ('The circle'). Oni smišljaju razne medjusobne igre da bi nekako prekratili dosadu, neki od njih traže izlaz u budizmu, ali bez uspeha - oni su ono što jesu, gomila smorenih kapitalističkih derišta koja mogu sve i sve su probali, pa samo traže novi izazov (npr. kroz iznenadno prebijanje ljudi i slične 'aktivnosti'). Nakon noći provedene u planini gde su pošli da bi se zabavili, nakon što se tamo dese neke nepredvidjene stvari, bude se sledećeg jutra i otkrivaju da poseduju izoštrene vampirske očnjake umesto normalnih zuba u vilici. Otkud to? Šta se desilo? Da li su zaista postali vampiri ili je u pitanju neka vrsta pranka od strane jednog/jedne od njih?

U drugom delu filma oni se nadmeću u 'vampirskim' podvizima, izmišljajući sve okrutnije činove vampirizma, pokušavajući da dokažu da su zaista postali krvopije.

Ovaj film nije za svakog, meni se dopao ali upozoravam ljude navikle na vamprske i horor filmove pune nekih velikih džamp-skerova i sličnih stvari da toga ovde nema. Kao što rekoh - film je velika metafora kapitalizma, i dosta je spor, spori kadrovi, usporena scenska meditacija... pa ko voli, nek pogleda. Ja ga lično preporučujem.

Brate uopšte nisam znao da su Mendezova i Gosling zajedno :D Naravno, znam ko su, pogotovu znam ko je on jer sam ga gledao u fantastičnom filmu The Drive i još nekim, ali o njegovom privatnom životu baš ništa... valjda me nije interesovalo, nemam pojma, ali je jako dobar glumac
Mene je on odusevio pre svega u filmu Nice Guys prosto zbog toga sto glumi potpuno drugacijeg lika od onih koje je tipicno glumio. Nisam znao da ima talenta za komediju a zapravo je bio prilicno smesan.

Inace. Upravo pogledah film Razvod iz 2011. Malo je reci da me je O DU VA O. Definitvno jedan od najboljih filmova koje sam gledao u poslednje vreme. Radi se o bracnom paru koji se razvodi. Zena zeli da ode iz zemlje zajedno sa muzem i cerkom ali muz ne zeli jer mora da se stara o bolesnom ocu. Ne bih da spojlujem ali se vrlo brzo upada u vrtlog nekontrolisanih dogadjaja. Film je drama ali je u odredjenim momentima toliko napet da bi mogao da prodje i kao triler :D Scenario savrsen, gluma iznad svakog nivoa. Ma cista desetka. Samo uvodnu scenu na sudu pogledajte i vec ce te znati da pred sobom imate nesto stvarno posebno.
https://www.imdb.com/title/tt1832382/

MV5BMTYzMzU4NDUwOF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTM5MjA5Ng@@._V1_.jpg

Aquaman and the Lost Kingdom
Akciona fantazija
Glumci: Jason Momoa,Patrick Wilson,Yahya Abdul-Mateen II

Crni Manta hoce da se osveti Akvamanu za očevu smrt. Koristeći moć Crnog trozuba, on postaje strašni neprijatelj. Da bi odbranio Atlantidu, Akvamen oslobadja brata iz zatvora i njih dvojica krecu da zaštite podvodno carstvo.

Volim glumca Momou ali to nije dovoljno da opravda gledanje ovog film koji je pre svega film za decu koja mogu da gledaju gomile gluposti nabijenih u jedan film.Ako nemate ništa pametnije da radite onda gledajte ovaj film

Konačno sam pogledao film o narkomaniji pod nazivom The panic in needle park. Film je iz 1971-e godine i glavnu ulogu u njemu igra Al Paćino.

Radnja filma se odvija na ulicama Njujorka početkom sedamdesetih, i prati život dvoje zaljubljenih ovisnika o heroinu i sitnih dilera - Bobija i Helen. Tu su takodje i njihovi prijatelji, takodje dileri, pljačkaši i ovisnici, a naziv filma potiče od Needle park-a na Menhetnu gde, u skladu sa nazivom, bleje narkomani, klošari, bitange i slične socijalne pojave.

Iako sam video da je film prilično kritikovan kao dead-end, kao tzv. slow-burner, da mu se zamera što je spor i nema jak naboj, ja jako volim ovu tematiku tako da mi je vrlo legao njegov spori ton pun ekstremnih situacija i obrta u životu teških narkomana. Kao što mi je jedan od omiljenih filmova Christiane F. (radjen po čuvenom romanu Mi djeca sa kolodvora Zoo), tako i ovaj film, iako bar za nijansu slabiji od Christiane F. ipak ostavlja jak utisak. Mi tu vidimo svašta nešto, i cela poenta jeste u gotovo dokumentarističkom prikazivanju života ljudi poput Bobija i Helen, njihovog erodiranog ovisničkog morala, situacija u kojima se vole i situacija u kojima žrtvuju čak i ljubav i odanost da bi se domogli sledeće doze heroina... životni put najtežih narkomana koji su to svesno i koji se zadovoljavaju time da im u životu uvek budu igla i sledeća doza sigurno nije običan život, što i vidimo, zato sam i uživao u ovoj 'heroinskoj drami' kako bih je nazvao. Svo to gluvarenje po ulicama, dovijanje, zajedništvo u teškim padovima, uličarenje, snalaženje, razilaženje pa ponovno spajanje, sitne radosti emituju veliku ljudsku slobodu zapravo, iako su protagonisti ujedno i antagonisti i poraženi ljudi, robovi heroina.

Ako ćemo iskreno, i nema mnogo zaista kvalitetnih uradaka na temu teške narkomanije, a ovo je jedan od najboljih, zato je ovo ipak dobar film. Preporuka.

Sinoc sam pogledao Leave the world behind (2023). U glavnoj ulozi Julia Roberts.

Porodica odlazi na kraci odmor a onda nastaje haos sa puno nepoznatih. Vjerovatno mnogima, koji su gledali film, ostaje nepoznato mnogo toga nakon filma ali uvijek se moze izvuci sopstveni zakljucak.

Jedan od review-a na IMDb-u kaze da su zaboravili da snime kraj filma. :D

Moja ocjena 6/10.

Odgledao sam pre par dana odličnu dramu iz 2023-e pod nazivom The new boy. Ovaj film je na wiki-ju definisan kao drama ali ja bih ga pre nazvao supernatural dramom. U filmu postoji suptilan element natprirodnog, ali je to sjajno uradjeno i nikako ne narušava ostatak filma.

Radnja se dešava u prošlom veku, četrdesetih godina, u Australiji tokom drugog svetskog rata. Fokus filma je na izolovanom hrišćanskom manastiru za dečake-aboridžine iz Australije. Ovaj manastir vodi skrušena, bogobojažljiva katolička časna sestra Eileen, uz još jednu časnu sestru i nekoliko seljaka-pomoćnika.

U manastir jednog dana pristiže neobični dečak-aboridžin koji ne zna ništa o hrišćanskoj veri niti zna engleski jezik. Čupav je, neokupan, naviknut na život u prirodi, a kako se radnja filma odvija postajemo svesni da on poseduje izvesne natprirodne moći - može da leči druge, može da komunicira sa životinjama i slično. Na početku ga druga deca odbacuju, pa ga prihvate. Sestra Eileen mu daje nadimak The New boy.

Jednog dana u manastir pristiže velika katolička statua mesije, Isusa, namenjena manastiru, a ovaj dečak-aboridžin postaje vrlo fasciniran njom, i počinju da se dešavaju neki neobični dogadjaji - on zamišlja ovu statuu kao da je živa, na rukama mu se javljaju stigmate, radi neke stvari koje unose strah u časne sestre i druge dečake. Pitanje je - da li je on inspirisan hrišćanskim duhom, ili nekim drugim, mnogo mračnijim i malicioznijim u ovim svojim postupcima? Film na svom kraju daje vrlo konkretan odgovor na ova pitanja...

Svakome preporučujem gledanje ove fantastične hrišćanske supernatural drame. Verujte, nećete se pokajati, jedino vam se neće dopasti ako ne volite filmove sporijeg tempa, ali je film tako blistavo uradjen i prelepo snimljen da ga zaista vredi pogledati. Još jednom - preporuka.

Sinoc sam pogledao Leave the world behind (2023). U glavnoj ulozi Julia Roberts.

Porodica odlazi na kraci odmor a onda nastaje haos sa puno nepoznatih. Vjerovatno mnogima, koji su gledali film, ostaje nepoznato mnogo toga nakon filma ali uvijek se moze izvuci sopstveni zakljucak.

Jedan od review-a na IMDb-u kaze da su zaboravili da snime kraj filma. :D

Moja ocjena 6/10.

I ja sam ga gledao pre par meseci, ne znam šta da mislim o filmu... u pravu si da je haotičan, mnogo toga je na nama pa treba sami da zaključimo i damo svoje vidjenje, sećam se da mi je legao zbog atmosfere i tematike iako je malo razvučen ako se ne varam. Početak mi se svideo ali je kasnije sve otišlo u nekom nepredvidjenom pravcu. Inače dugo nisam gledao Juliu Roberts u nekom ostvarenju pa mi je i to novitet, a i onaj kraj sa epizodom Friends mi se dopao iako je donekle konfuzan, ali fina je fora.

Sad tek vidim da su Barak Obama i Mišel Obama izvršni producenti tog filma, to mi je isto novitet. Nisam imao pojma da se sad bave time (izmedju ostalog).

Odgledao sam četiri filma iz Terrifier franšize. Filmovi su slasheri, dakle ima mnogo prolivanja krvi, mnogo nevinih žrtava i sličnih dešavanja.

Ova franšiza obuhvata dva anthology filma pod nazivom All hallows' eve i All hallows' eve 2 i dva zasebna filma pod nazivom Terrifier i Terrifier 2 koji se bave jednim od likova iz franšize, koji nosi ime (ili nadimak) Art the Clown.

Prva dva filma, All hallows' eve i All hallows' eve 2 nisu ništa specijalno. U prvom bejbisiterka sa dva deteta noću, za vreme Noći veštica, pronalazi vhs kasetu u kući sa nekoliko horor filmova na njoj. Oni odlučuju da je pogledaju i onda dobar deo filma mi gledamo ove horore sa te kasete zajedno sa njima. Ti horori, svaki zasebno, osrednji su, ništa specijalno, ko voli horor može da ih pogleda ali ne očekujte baš ništa, čak su neki od njih ispodprosečni. Isto je i sa All hallows' eve 2, neka devojka u vreme Noći veštica odgleda vhs kasetu na svom video rikorderu i mi zajedno sa njom gledamo te horor filmiće. Jedino zaista zanimljivo u svemu ovome jeste to što se u njima po prvi put pojavljuje glavni lik iz naredna dva filma, famozni Art the Clown, i jedna skroz unakažena likuša koja će takodje imati ulogu u narednim filmovima.

E sad... Terrifier i Terrifier 2 su nešto sasvim drugo. Punokrvni slešeri, sa fantastičnim glavnim junakom-negativcem, već pomenutim Art the Clown-om. Naročito je drugi film (Terrifier 2) odskočio po kvalitetu, jedino mi je kraj pomalo slab, ali moram da priznam da sam zaista uživao u ova dva slešera. Mi ovde prosto imamo jednog klovna-ubicu koji je nezaustavljiv, beskrajno krvoločan i ne pravi kompromise, i sa druge strane imamo obične ljude, porodice, kojima on randomly uleće u život i pravi im haos, proliva krv. Ova dva filma toplo preporučujem svakome ko voli horor, iskreno preporučio bih vam sva četiri filma iz franšize kako bi ste sklopili celu sliku jer se zapravo nastavljaju i nadopunjavaju donekle, ali kao što rekoh - Terrifier filmovi su daleko kvalitetniji od ova prva dva. U svakom slučaju pogledajte, ako volite horor i slasher-e nećete se pokajati. Art the Clown je jedan od najjačih slasher likova ikad!

Odgledao sam ovaj novi film o Drakuli, pod nazivom The last voyage of the Demeter. Izašao je prošle godine i nudi nešto drugačiji primer filmske obrade priče o čuvenom rumunskom grofu-vampiru...

Ukratko - Demeter je brod na kom grupa moreplovaca, medju kojima su i doktor crnačkog porekla, jedan dečak i jedna devojka polaze na put ka Londonu iz Bugarske. Na brodu su i veliki drveni sanduci od dasaka, i niko ne zna šta se zaista nalazi u njima, a pristigli su iz Rumunije i ukrcani na Demeter tokom odsedanja u jednoj bugarskoj luci. Tokom plovidbe nastupa velika oluja, a moreplovci i kapetan, kao i crnac-doktor primećuju da nešto nije u redu sa tim sanducima, odnosno da se nešto jako misteriozno i jezivo nalazi u jednom od njih... to nešto polako izlazi na površinu i u olujnim noćima počinje da ih lovi, jednog po jednog, ne štedeći nikoga...

Mogu da kažem da je film okej, pristojan je, mada sam video da su većinom ljudi i kritičari razočarani, a i pukao je na box office-u, zaradio daleko manje para nego što je uloženo. Što se mene lično tiče - meni je ovaj film fino legao, iako je manje-više vrlo predvidiv, klasičan horor gde otprilike tačno znaš kako će to ići.
E sad, zašto mi je fino legao? Zato što ja jako vrednujem atmosferu, a atmosfera velikog starog broda u kom se nalazi sakriveno nekakvo veliko zlo koje tokom olujne jezive noći lovi mornare meni stvara jako dobar utisak i mogu da uživam samo u tom procesu i atmosferi, iako je radnja objektivno predvidiva.

Pritom je film lepo snimljen, fino teče i mogu da kažem da sam uživao. Kako će se drugima dopasti, ja ne znam. Ali svakako mogu da preporučim onima koji jako vole horor i priče o vampirima, čudovištima, brodovima u oluji... ovo je bez obzira na sve film za vas.

Марш на Дрину (1964)

Жика Митровић је 1964. године поставио стандард који још није превазиђен без обзира на сав напредак технике.

Парадоксално је што је најбољи српски ратни филм, снимљен у доба комуниста, који су све, али Срби нису. Ово је изузетак од правила, али заиста блистав изузетак и дефинитивно наш најбољи филм са ратном тематиком.

Сценарио Арсена Диклића и Жике Митровића је јасан, животан, реалан. Срби нису представљени као банда зликоваца, како смо навикли да гледамо у остварењима модерних комуњара и либерала, већ као озбиљна војска, каква је и била почетком 20.века.

Марш на Дрину је филм који сваки Србин треба погледати.

Odgledao sam ovaj novi film o Drakuli, pod nazivom The last voyage of the Demeter. Izašao je prošle godine i nudi nešto drugačiji primer filmske obrade priče o čuvenom rumunskom grofu-vampiru...

Ukratko - Demeter je brod na kom grupa moreplovaca, medju kojima su i doktor crnačkog porekla, jedan dečak i jedna devojka polaze na put ka Londonu iz Bugarske. Na brodu su i veliki drveni sanduci od dasaka, i niko ne zna šta se zaista nalazi u njima, a pristigli su iz Rumunije i ukrcani na Demeter tokom odsedanja u jednoj bugarskoj luci. Tokom plovidbe nastupa velika oluja, a moreplovci i kapetan, kao i crnac-doktor primećuju da nešto nije u redu sa tim sanducima, odnosno da se nešto jako misteriozno i jezivo nalazi u jednom od njih... to nešto polako izlazi na površinu i u olujnim noćima počinje da ih lovi, jednog po jednog, ne štedeći nikoga...

Mogu da kažem da je film okej, pristojan je, mada sam video da su većinom ljudi i kritičari razočarani, a i pukao je na box office-u, zaradio daleko manje para nego što je uloženo. Što se mene lično tiče - meni je ovaj film fino legao, iako je manje-više vrlo predvidiv, klasičan horor gde otprilike tačno znaš kako će to ići.
E sad, zašto mi je fino legao? Zato što ja jako vrednujem atmosferu, a atmosfera velikog starog broda u kom se nalazi sakriveno nekakvo veliko zlo koje tokom olujne jezive noći lovi mornare meni stvara jako dobar utisak i mogu da uživam samo u tom procesu i atmosferi, iako je radnja objektivno predvidiva.

Pritom je film lepo snimljen, fino teče i mogu da kažem da sam uživao. Kako će se drugima dopasti, ja ne znam. Ali svakako mogu da preporučim onima koji jako vole horor i priče o vampirima, čudovištima, brodovima u oluji... ovo je bez obzira na sve film za vas.

Gledao sam, dobar je.

The Beekeeper
Akcija/triler
Glumci: Jason Statham,Emmy Raver-Lampman,Bobby Naderi

Bivši operativac tajne organizacije poznate kao "Pčelari" koji se povukao u „penziju“
I bavi se pcelarstvom krece u brutalnu osvetu nakon pljacke i samoubistva žene koja mu je bila prijatelj
Volim Stathama i svaki njegov film je pun akcije i dešavanja

Lift

Simpatican filmic. Akciona komedija za gledanje sa drustvom. :D

Prelepa Gugu :heart: izdominirala kao i uvek, lepotom i talentom.

Ekipa napakovana zvezdama Gugu Mbatha-Raw, Kevin Hart, Vincent D'Onofrio, Jean Reno, Sam Worthington, odlicni David Proud, Jacob Batalon (vampir Reginald iz serije), Ursula Corbero (Money Heist)...

Radnja je nebitna, pljacka necega, ali izvedba je sasvim ok za film za vikend. ;)

Odgledao sam dobru teen dramu iz 2004-e pod nazivom Speak. Glavnu ulogu igra (po meni nikad privlačnija) Kristen Stewart. Film je inače radjen po romanu...

Radnja filma prati četrnaestogodišnju Melindu Sordino koja otpočinje prvu godinu srednje škole nakon što je na jednoj žurci pretrpela tešku traumu - jedan popularni dečak ju je silovao. Ona je vrlo povučena, introvertna, teško se uklapa u društvo, prekinula je kontakt sa bivšom najboljom drugaricom i teško komunicira u prisustvu drugih.

Film u suštini prati njeno adaptiranje na novu sredinu nakon traume o kojoj nikome ništa nije rekla - tu nailazimo na razne profesore, školske drugove, dakle čitavu socijalnu sferu koju ona prolazi noseći se sa svojim problemom. Situaciju još težom čini činjenica da je nakon silovanja pozvala policiju iz te iste kuće, sa žurke, ali nikom nije saopštila zašto - pa je u očima svojih teen drugara ispala cinkaroš, tužibaba, neko ko bespotrebno alarmira policiju i rastura žurke... ukratko - partibrejker.

Meni se film jako dopao, ko voli ovakvu tematiku nek slobodno pogleda. Od mene preporuka.

Odgledao sam pre izvesnog vremena odličan politički triler iz 2022-e godine. U zapadnim zemljama je preveden kao Cairo Conspiracy, iako je pravi naziv Boy from Heaven.

Radnja filma prati Adama, mladog, skromnog i naivnog dečka iz jednog egipatskog ribarskog sela koji prihvata poziv da ode na studije u Al-Ažar u Kairu, na jedan prestižni verski univerzitet. On je skroman, tih, povučen, željan znanja i misli da je tamo pozvan kako bi to zaista i radio - kako bi stekao znanje za svoj budući verski poziv. Medjutim, po dolasku, Veliki Imam Al-Ažara umire i otpočinju skrivene političke i obaveštajne igre oko izbora za novog Imama... tri šeika su u igri, i postoje razne struje interesa (čak i džihadističke koje vuku uticaj od čuvenog Muslimanskog bratstva). U ove političke igre biva upleten i mladi, naivni Adam...

Preporučujem svakome ovaj film jer je vrlo zanimljiv, dobro pokazuje kako zaista izgleda pozadina izbora na verske funkcije, verujem da je u mnogim zemljama tako, ne zato što su verske vodje nužno loši ljudi nego jer politika trenutka diktira takva dešavanja i takvo ponašanje. I mi ovde znamo koliko su naše vladike ili recimo hrvatski biskupi upleteni u političke procese, koliko tu ima medjusobnih dogovora, kriza, uticaja, gubitka uticaja i svega izmedju. Ovaj film prikazuje nešto slično, samo iz ugla muslimanskog sveta.

Ogledao sam jako dobar psihološki triler iz 2023-e pod nazivom The royal hotel.

Radnja filma prati dve američke mlade putnice-turistkinje, Hannah i Liv, koje željne uživanja, provoda i dobrih žurki lutaju Australijom. One su lezbejke i u vezi su. Nakon što na nekoj žurci u Sidneju spucaju sve pare, dobiju od neke agencije ponudu da rade iza šanka u Royal Hotelu, pabu koji se nalazi u nekoj australijskoj zabiti. Drugim rečima - da služe pića stanovnicima tog mesta kako bi zaradile nešto novca i nastavile put... to se i dešava, medjutim već par dana nakon početka rada u ovom raspalom pabu Hannah primećuje da su posetioci i redovne mušterije vrlo neobični ljudi, seksisti, mizogine pijandure, žene slobodnog vulgarnog ponašanja i razni drugi likovi i likuše koji očito u tom gradiću i pabu provode dane ponašajući se kao pijana stoka.

Ovde se radnja filma pre svega fokusira na psihološki način kojim ovde dve devojke proživljavaju svoj boravak u pabu - Hannah, koja je dosta opreznija i zatvorenija postaje zgrožena onim što vidi, buni se i očajnički želi da ode, pa je meštani omrznu, dok Liv, kao mnogo opuštenija osoba, prihvata prirodu ovog mesta i lako se uklapa medju meštane i mušterije... tu se dalje dešavaju razne uznemirujuće situacije, ali ne bih da spojlujem, samo ću reći da je film dobar pokazatelj i nekih životnih situacija, ali i socijalnih nepogoda, kao i da sam hotel možda predstavlja simbol odredjenih problema u lezbejskoj vezi naših junakinja...

Svakome preporučujem ovaj film, meni se veoma svideo, ako volite ovakve teme samo napred.

Back