Odgledao sam ovaj novi film o Drakuli, pod nazivom
The last voyage of the Demeter. Izašao je prošle godine i nudi nešto drugačiji primer filmske obrade priče o čuvenom rumunskom grofu-vampiru...
Ukratko -
Demeter je brod na kom grupa moreplovaca, medju kojima su i doktor crnačkog porekla, jedan dečak i jedna devojka polaze na put ka Londonu iz Bugarske. Na brodu su i veliki drveni sanduci od dasaka, i niko ne zna šta se zaista nalazi u njima, a pristigli su iz Rumunije i ukrcani na
Demeter tokom odsedanja u jednoj bugarskoj luci. Tokom plovidbe nastupa velika oluja, a moreplovci i kapetan, kao i crnac-doktor primećuju da nešto nije u redu sa tim sanducima, odnosno da se nešto jako misteriozno i jezivo nalazi u jednom od njih... to
nešto polako izlazi na površinu i u olujnim noćima počinje da ih lovi, jednog po jednog, ne štedeći nikoga...
Mogu da kažem da je film okej, pristojan je, mada sam video da su većinom ljudi i kritičari razočarani, a i pukao je na box office-u, zaradio daleko manje para nego što je uloženo. Što se mene lično tiče - meni je ovaj film fino legao, iako je manje-više vrlo predvidiv, klasičan horor gde otprilike tačno znaš kako će to ići.
E sad, zašto mi je fino legao? Zato što ja jako vrednujem atmosferu, a atmosfera velikog starog broda u kom se nalazi sakriveno nekakvo
veliko zlo koje tokom olujne jezive noći lovi mornare meni stvara jako dobar utisak i mogu da uživam samo u tom procesu i atmosferi, iako je radnja objektivno predvidiva.
Pritom je film lepo snimljen, fino teče i mogu da kažem da sam uživao. Kako će se drugima dopasti, ja ne znam. Ali svakako mogu da preporučim onima koji jako vole horor i priče o vampirima, čudovištima, brodovima u oluji... ovo je bez obzira na sve film za vas.