Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

img_1_1705146134154_edit_6156235848520.jpg

Picnic at Hanging Rock
1975 (moje godište, znači dobra berba)
Čista umetnost prizora, kadrova, muzike (George Zamfir, potresan soundtrack).

Priča je mistično- poetska

Peter Weir maestralan reditelj

licni momenat je tek primo nakon gubitka mercedes vlasnika...redik je izgubio porodicu od cije, a tu porodicu je zidar trebo da zastiti..obojica su ispusili od cije u proslosti jer su odustali da odradjuju za tu ciju prljave poslove u inostranstvu..i ti se sad vracas toj ciji da bi ubio drugara koji se sveti ciji jer zeli da urusi imidz cije..dok zidar brani imidz kompanije koja se zove cija..cista glupost..

licni momenat je tek primo nakon gubitka mercedes vlasnika...redik je izgubio porodicu od cije, a tu porodicu je zidar trebo da zastiti..obojica su ispusili od cije u proslosti jer su odustali da odradjuju za tu ciju prljave poslove u inostranstvu..i ti se sad vracas toj ciji da bi ubio drugara koji se sveti ciji jer zeli da urusi imidz cije..dok zidar brani imidz kompanije koja se zove cija..cista glupost..
Lični momenat je od početka, od kad je saznao da je Redik živ i da tamani novinare. On je Redikz poštedio život, pa je smatrao da i on nosi dio odgovornosti za ovo. Zbog toga je želio da se uključi u priču i zaustavi to. A plus je vjerovatno shvatio da je Redik poslao one ljude koji su ga napali.

Lični momenat je od početka, od kad je saznao da je Redik živ i da tamani novinare. On je Redikz poštedio život, pa je smatrao da i on nosi dio odgovornosti za ovo. Zbog toga je želio da se uključi u priču i zaustavi to. A plus je vjerovatno shvatio da je Redik poslao one ljude koji su ga napali.

to kako je on rediku postedio zivot nista nije receno..obojica su u grckoj nekad u proslosti odbili poslusnot kompaniji da sklone grckog politicara jer se protivi americkim interesima..a vjerovatno i tad je cija uklanjala novinare il bilo koga ko bi cacko u cijine interese..kompanija gle cuda kaznjava samo redika zbog odbijanja i pogubi mu familiju dok zidar ne..cudno.. kao dao otkaz i otiso da zida..redik je samo nastavio da tamani novinare kako bi narusio imidz cije i ostavljo tragove da je cija i ranije bila umjesana, a cilj mu je bio osvetiti se za porodicu..sto je sasvim normalno...kompaniji smeta da im redik pokvari imidz tako javno i salju zidara jer se odlicno poznaju, bivse kolege iz grcke..zidar uklanjanjem redika povrati imidz cije..logicno da ce redik poslati ljude na zidara kad je dobio informaciju da cija pokusava angazovati kolegu da ga smakne..da je redik poslo zidaru odmah jasnu poruku da se nece mjesati neb ovaj slao..uglavnom komplet film prica je bzvz..

Pogledah nedavno veoma dobru sci-fi romantičnu dramu pod nazivom Fingernails. Izašla je prošle 2023-e godine, dakle nov je film, i veoma mi se dopao.

Radnja filma govori o Anni, devojci koja je u naizgled stabilnoj vezi i koja se zapošljava kao instruktor u Love institutu, specifičnoj naučnoj instituciji gde se sprovodi testiranje prisustva ljubavi kod ljubavnih parova u vezama i braku - naime, naučnici i radnici u institutu otkidaju jedan nokat sa prste dve osobe u vezi/braku, ubacuju ih u mašinu i testiraju da li je rezultat pozitivan ili negativan (odnosno da li je par zaista zaljubljen ili ne). Anna nije saopštila svom dečku Ryan-u (sa kojim je prethodno uspešno prošla test) da se zaposlila baš na tom mestu, pritom ona ima sumnje u svoja osećanja iako je rezultat bio jasan - njih dvoje su zaljubljeni. Na tom poslu upoznaje i instruktora Amira sa kojim razvija sjajnu komunikaciju, i javljaju se pitanja o tome šta su zaista njeni ljubavni interesi, koliko je mašina precizna i slično...

Jako volim ovakve filmove, dakle drame sa suptilno ubačenim sci-fi elementom, ne volim full-blown sci-fi filmove nešto naročito ali je ovo nešto drugo. Sam film postavlja dosta pitanja o ljudskoj duši, o odnosu čoveka i tehnologije, o ljubavi uopšte i o naizgled 'stabilnim' vezama gde je mnogo toga nedorečeno... topla preporuka.

Odgledao sam fin domaći igrani film pod nazivom Gde je Nadja? iz 2013-e godine. Glavne uloge igraju Svetozar Cvetković i Isidora Simijonović, a režirali su ga osmoro mladih režisera sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, kao zajednički projekat.

Film traje sat vremena i deset minuta i obuhvata priču o ocu koji ne zna gde se nalazi njegova osamnaestogodišnja kćerka Nadja koja je upravo nestala bez traga. On počinje potragu za njom po gradu, meša se sa njenim prijateljima, dečkom, na kraju sa mladim svetom Beograda uopšte i sa jednom tinejdžerkom koja je obeležila drugi deo filma zajedno sa njim. On tu doživljava neku vrstu spoznaje o svetu mladih, ali i dolazi do neminovnog sudara njegove starosti i mladosti ove devojke koja prosto živi za žurke i izlaske i za to da joj se stalno nešto dešava.

Ono što je veliki plus u filmu je muzika, u jednom trenutku se čuje malo poznata underground pesma čuvenog preminulog beogradskog repera Davora Bobića Moskrija iz grupe Prti Bee Gee pod naslovom Sto džointa hoću ja. Ovaj muzički deo se baš fino uklopio sa filmom. Scene su dugačke, beskompromisne, i film nosi neku težinu i jak narativ o životu u velikom gradu i o današnjoj mladosti... iako je snimljen pre ravno deset godina, dakle 2013-e, svakako ima vrednost. Preporuka.

Odgledao sam neobičan horor-akcioni triler pod nazivom Hold the dark iz 2018-e godine. Ne znam šta da mislim o ovom filmu, u principu znam da se mnogima ne bi naročito dopao, imali bi neke zamerke, ali se meni dopao pre svega zbog atmosfere, a i radnja mi se svidela.

U filmu se radi o majci po imenu Medora koja je izgubila tri deteta u nekom malom zavejanom selu na Aljaski (već ovo je dovoljno da mi se film dopadne jer mnogo volim atmosferu Aljaske i snežne delove Amerike). Dotična majka smatra da su njenu decu pojeli vukovi koji se vrzmaju po okolnim nepreglednim šumama, pa unajmljuje izvesnog pisca i stručnjaka za lov na vukove koji treba da ih pronadje na severu i istrebi.

Paralelno sa tim, njen muž koji se bori u Iraku za Amerikance spletom okolnosti se vraća nazad. On je specifičan po tome što su ga u detinjstvu neki lokalni travari 'vučjim uljem' lečili od abnormalnosti, tj. od psihopatije. Već tu postaje jasno da stvari baš i nisu onakve kakvim se čine... uporedo sa tim, tokom svog lova na vukove, pisac upoznaje ženu koja tvrdi da je dotična majka troje dece, Medora, neko ko 'poznaje zlo' (knows evil)...

Vidim na netu da je film dobio dobre recenzije, pre svega zbog atmosfere i estetike, opet kažem - nije za svakog, ali meni se i radnja svidela iz nekog mog razloga. U svakom slučaju preporučujem ako volite ovakve filmove.

Odgledao sam osrednju teen horor trilogiju pod nazivom The fear street trilogy. Sastoji se iz tri dela - prvog, koji se dešava 1994-e godine, drugog, koji se dešava 1978-e i trećeg, koji se dešava 1666-e godine, u dalekoj prošlosti. Svaki od tri dela filma je i nazvan po ovim godinama dešavanja. Filmovi su inače radjeni po knjigama...

Ne bih da ulazim previše u radnju jer su zapravo isprepletane, samo ću reći da se prvi deo odvija u jednom američkom gradu 1994-e godine, kada niz serijskih i masovnih ubistava neprestano potresa ovaj gradić - inače podeljen na dva dela, simbolično nazvanih Sunnyvale i Shadyside. Sunnyvale je u svemu napredan, a ovaj drugi deo grada, Shadyside, jednostavno propada. Shadyside zbog nebrojenih ubistava ovog tipa postaje neka i vrsta muder capital-a Amerike u filmu. Mnogi medju tinejdžerima smatraju da su ubistva i stanje u kom se Shadyside nalazi direktno povezani sa Sarah Fier, vešticom koja je živela još 1666-e godine i koja je bacila neku vrstu prokletstva na grad.

Glavni likovi su tinejdž lezbejke - Deena i Sam, one su u vezi, a tu su i njihovi tinejdž pajtosi - kul dečaci i devojke iz škole, kao i simpatični debeljuca, Deenin rodjeni brat nerd. Ovi likovi se provlače kroz sva tri dela, iako unutar priče postoje druge priče koje sežu daleko u prošlost u drugom i trećem delu trilogije. Pa se drugi deo bavi istim ovim ubistvima iz 1978-e godine, a treći 1666-om godinom, kad se i razrešava čitava misterija vezana za čuvenu vešticu Sarah Fier...

Filmovi su osrednji, okej su za gledanje ako baš baš volite horor i gotivite tinejdž populaciju kao ja, pa vam prija ovakvo nešto, ali ako očekujete neki vrhunski horor nemojte ovo gledati. Iskreno filmovi su okej, postoji i twist koji sve objašnjava i koji nije toliko loš, tj. dobar je za ovu vrstu filma, ali definitivno ova trilogija nije za svakog. Ima dosta klišea, opštih mesta, praznoglavnog nasilja, razvučenih scena haosa i jurnjave... ali može da prija ako ulazite bez predrasuda i znate šta da očekujete.

Poslednja izmena:

Back