S1MCRO
Elita
- Poruka
- 15.688
Nisam gledao ni taj poslednji ni nekoliko prethodnih filmova na istu temu, ali pretpostavljam da je lišen humora i zabave koji su krasili prvi deo, kao uostalom i svi današnji akcioni filmovi. U akcionom žanru danas preovladava filozofija da se akcija predstavi što realnije, dok je 80ih i 90ih cilj ovog žanra bio da zabavi publiku, delom kroz akciju i dizanje adrenalina, delom kroz humor i zezanje. Slično onome što je tokom 60ih urađeno starom vesternu.Pogledao sam i ja nocas novog Predatora (Pray) i iskreno zaista mi se svideo, mozda nesavrsen ali jedan jako solidan i vrlo dobar film.
Ono sto mi se svidelo je ideja, setting, fokus na domorodacku kulturu i nacin zivota, skroz gotivna protagonistkinja kao i njen burazer joj, nekoliko brutalnih scena gde je Predator ukrao sou, fotografija odnosno priroda i siroki prelepi pejsazi, finalna borba mi je isto bila super i prijatno iznenadjenje kako ga je nadmudrila i pobedila njegovim sopstvenim oruzjem sto je pretpostavljam bio i jedini nacin jer videli smo da svako ko je na njega krenuo otvoreno i prsa u prsa bas gadno se proveo pa makar to bila i cela naoruzana ceta njih .
Ono sto mozda malo fali filmu je malo dubina price, malo vise mistike i malo nekih neocekivanih obrta u radnji , onako rekao bi da film ima ovako dosta jednostavnu i uprostenu radnju, kao i recimo originalni Predator (za razliku od recimo dvojke sa Deni Gloverom) sto naravno ne mora da bude odma nesto lose i verujem da se mnogima bas to svidja, u tom smislu vidi se da su bili inspirisani originalom (i da nisu hteli previse da idu u dubinu i da previse filozofiraju kao recimo Ridli Skor u filmovima “Prometej” i “Kovenant”).
Takodje vidi se da film nije bas “full budget” holivudski blokbaster i da je vise ovako film za streaming servis i za gledanje kod kuce nego sto predvidjen za bioskopsko platno.
Iskreno sve u svemu meni se film svideo i vrlo sam zadovoljan filmom.
Nego jel neko mozda provalio ?
Da onaj revolver koji je Naru dobila od onog francuskog trapera je zapravo isti onaj revolver koji je jedan od predatora dao Deniju Gloveru na kraju drugog dela.
Ono zanimljiv detalj nema sta.
Inace ja sam citao i neke stripove o predatorima i njihovoj civilizaciji i ono sto bi voleo da vidim je Predator film smesten u svemiru ili njihovoj rodnoj planeti koji bi se vise bavio njihovom civilizacijom, odnosima i uredjenju unutar te civilizacije, istorijom njihove civilizacije, motivima, njihovom tehnologijom, itd, mislim da bi to bilo bas super.
Mislim Predator nije samo obicna zver koja voli da kolje (kao recimo Alien) ili to radi zato sto je mesozder i da bi se prehranio vec se radi o jednoj vrlo tehnoloski-naprednoj civilizaciji koja je vec odavno ovladala tehnologijom koja im omogucava medjuzvezdana putovanja i koja krstari po razlicitim suncevim sistemima i galaksijama bez ikakvih problema.
Odgledao i ja novog Predatora.
Ma kako da ne. Devojka od 50kg sa sve lukom i strelom,ubije Vanzemaljca visokog preko 2m,koji poseduje sve one super stvarčice za ubijanje...da ne pominjem koliko je Predator ustvari inteligentan.
Kada bih ocenjivao izgled Predatora tu bi dao čistu desetku,kadrovi prirode su takođe prelepi. Ovo ostalo je krindž...
E da, forsiranje žena kao akcionih junaka. Toga u starim akcijama nije bilo jer se znalo da je žena žena. Predatora je mogao da ubije samo čovek jači od drugih ljudi (Švarci), a ne ona mala južnoamerikanka. A danas, pored toliko insistiranja da akcija izgleda što realnije, ubeđuju nas u najnerealniju moguću ideju o snažnim ženama ratnicama.