Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

Pogledao sam i ja nocas novog Predatora (Pray) i iskreno zaista mi se svideo, mozda nesavrsen ali jedan jako solidan i vrlo dobar film.

Ono sto mi se svidelo je ideja, setting, fokus na domorodacku kulturu i nacin zivota, skroz gotivna protagonistkinja kao i njen burazer joj, nekoliko brutalnih scena gde je Predator ukrao sou, fotografija odnosno priroda i siroki prelepi pejsazi, finalna borba mi je isto bila super i prijatno iznenadjenje kako ga je nadmudrila i pobedila njegovim sopstvenim oruzjem sto je pretpostavljam bio i jedini nacin jer videli smo da svako ko je na njega krenuo otvoreno i prsa u prsa bas gadno se proveo pa makar to bila i cela naoruzana ceta njih .

Ono sto mozda malo fali filmu je malo dubina price, malo vise mistike i malo nekih neocekivanih obrta u radnji , onako rekao bi da film ima ovako dosta jednostavnu i uprostenu radnju, kao i recimo originalni Predator (za razliku od recimo dvojke sa Deni Gloverom) sto naravno ne mora da bude odma nesto lose i verujem da se mnogima bas to svidja, u tom smislu vidi se da su bili inspirisani originalom (i da nisu hteli previse da idu u dubinu i da previse filozofiraju kao recimo Ridli Skor u filmovima “Prometej” i “Kovenant”).

Takodje vidi se da film nije bas “full budget” holivudski blokbaster i da je vise ovako film za streaming servis i za gledanje kod kuce nego sto predvidjen za bioskopsko platno.

Iskreno sve u svemu meni se film svideo i vrlo sam zadovoljan filmom.


Nego jel neko mozda provalio ?

Da onaj revolver koji je Naru dobila od onog francuskog trapera je zapravo isti onaj revolver koji je jedan od predatora dao Deniju Gloveru na kraju drugog dela. ;)


Ono zanimljiv detalj nema sta. ;)


Inace ja sam citao i neke stripove o predatorima i njihovoj civilizaciji i ono sto bi voleo da vidim je Predator film smesten u svemiru ili njihovoj rodnoj planeti koji bi se vise bavio njihovom civilizacijom, odnosima i uredjenju unutar te civilizacije, istorijom njihove civilizacije, motivima, njihovom tehnologijom, itd, mislim da bi to bilo bas super.
Mislim Predator nije samo obicna zver koja voli da kolje (kao recimo Alien) ili to radi zato sto je mesozder i da bi se prehranio vec se radi o jednoj vrlo tehnoloski-naprednoj civilizaciji koja je vec odavno ovladala tehnologijom koja im omogucava medjuzvezdana putovanja i koja krstari po razlicitim suncevim sistemima i galaksijama bez ikakvih problema.
Nisam gledao ni taj poslednji ni nekoliko prethodnih filmova na istu temu, ali pretpostavljam da je lišen humora i zabave koji su krasili prvi deo, kao uostalom i svi današnji akcioni filmovi. U akcionom žanru danas preovladava filozofija da se akcija predstavi što realnije, dok je 80ih i 90ih cilj ovog žanra bio da zabavi publiku, delom kroz akciju i dizanje adrenalina, delom kroz humor i zezanje. Slično onome što je tokom 60ih urađeno starom vesternu.

Odgledao i ja novog Predatora.

Ma kako da ne. Devojka od 50kg sa sve lukom i strelom,ubije Vanzemaljca visokog preko 2m,koji poseduje sve one super stvarčice za ubijanje...da ne pominjem koliko je Predator ustvari inteligentan.

Kada bih ocenjivao izgled Predatora tu bi dao čistu desetku,kadrovi prirode su takođe prelepi. Ovo ostalo je krindž...

E da, forsiranje žena kao akcionih junaka. Toga u starim akcijama nije bilo jer se znalo da je žena žena. Predatora je mogao da ubije samo čovek jači od drugih ljudi (Švarci), a ne ona mala južnoamerikanka. A danas, pored toliko insistiranja da akcija izgleda što realnije, ubeđuju nas u najnerealniju moguću ideju o snažnim ženama ratnicama.
 
Evo na tragu ona dva filma gore koja sam obrazložio, a opet sasvim različito - Citizen X iz 1995-e, jedan fin igrani film o serijskom ubici Čikatilu. Gledao sam ga relativno skoro.

Meni najzanimljiviji serijski ubica pored Karla Panzrama i Petera Kurtena, daleko više od izvikanih tipa Ričard Ramirez i slični... suptilan je vrlo film ali mnogo se bavi sovjetskom birokratijom i daje propagandu da su američki načini bolji, tj. čim je pao SSSR procvetaše odjednom ruski policijski organi. To mi prilično smeta ali mimo toga vrlo fin filmić.

cit x.jpg
 
Evo na tragu ona dva filma gore koja sam obrazložio, a opet sasvim različito - Citizen X iz 1995-e, jedan fin igrani film o serijskom ubici Čikatilu. Gledao sam ga relativno skoro.
Jedan od najgadnijih, ili po atmosferi najgadniji film koji sam imao prilike da pogledam... Birokratija je samo simbol nemoci i sivila toga doba, to je ono sto gusi i sto izaziva mucninu...Kad vidis da to neko radi, a prave pomoci niotkuda...
 
Day Shift - 7.5/10

San Fernando nezavisni gradic koji je sa svih strana okruzen Los Andjelesom, a ipak je uspeo da odrzi nezavisnost citavih 100 godina krije mnoge tajne, a jedna od njih su i vampiri.

Leto, sunce, havajske kosulje, bazeni, znoj, krv i vampiri na ulicama.

Jamie Foxx glumi klasicnog crnca iz kraja, kao iz stand-up price Zainab Johnson - What do u do - What don't I do.

Tako i on laze zenu i cerku cime se bavi, kao cisti bazene, a u stvari lovi vampire.

Kad mu zena zapreti da ce da ode iz grada i odvede dete, Jamie mora da nadje lovu za dete do ponedeljka da bi je zadrzao u gradu.

Jedini nacin za koji zna je da postane deo unije lovaca na vampire koja placa ulov mnogo bolje nego lokalni dileri.

Na putu mu stoji nova vampirica u gradu koja zeli da preuzme vlast, uklanja konkurenciju, kupuje nekretnine, naseljava vampire i krci put ka vrhu.

Akciona komedija u fazonu zombielanda, samo sa vampirima i bez apokalipse. :)

Jamie Foxx, Meagan Good, Dave Franco, Snoop Dogg...

Zabavan filmic. Preporuka za opustanje i zabavu. :D

 
Jedan od najgadnijih, ili po atmosferi najgadniji film koji sam imao prilike da pogledam... Birokratija je samo simbol nemoci i sivila toga doba, to je ono sto gusi i sto izaziva mucninu...Kad vidis da to neko radi, a prave pomoci niotkuda...

Meni nije gadan, volim mračnu atmosferu sovjetske Rusije, ljude u uniformama, birokratiju, tamnice... tj. volim tu estetiku, zato mi je Čikatilo zanimljiv, ne samo kao čudovište nego i zbog atmosfere, hladnoća, šume, njegovi počeci kada je tokom staljinističkih represija svedočio kanibalizmu... nisam fan Stepana Bandere, ni najmanje, ali se sećam njegovih zločina, tipa njegovi sledbenici i on nekoj devojci razrežu stomak pa gledaju kako krvari u snegu i onda ulove šumskog zeca i puste ga da udje u rasparani stomak i smeše se. Naravno to je čudovišno, odvratno delo, i za to bih ga lično likvidirao da mogu, ali je estetika vrlo odgovarajuća za neki horor ili psihološki triler...

Jedino što zameram Citizen X-u je možda preterani akcenat na birokratiju i suptilna američka propaganda, dakle veći deo filma se odvija po kancelarijama i katarza je tek na kraju, ali je sama estetika fascinantna. Sam Čikatilo nije bio tipični serijski ubica, postoji više slojeva vezanih za njegova dela, i poreklo je ugravirano u vrlo specifično odrastanje, ličnosti i otudjenost. Sam je rekao "ja sam anomalija prirode". Pokušao je da se veša u 23-oj itd...

Nego nazad na temu. Odgledah danas dobar crnački film Dolemite is my name, glavna uloga Edi Marfi, o legendarnom komičaru i blaxploatation glumcu Rudy Ray Mooru, tj. njegovim počecima. Film je vrlo zabavan, i dobro pokazuje tu borbu ali i ponašanje, estetiku, humor crnačke populacije i borbu u Holivudu sedamdesetih. Rudy-Dolemite je klasični simpatični crnja željan novca i žena, a ja inače jako gotivim estetiku crnačkih filmova tipa Juice ili komedija, svejedno, pa mi je ovo leglo ko kec na desetku. Preporuka.

 
Dolemite bi moglo da se gleda i ja volim crnacke komedije kao i blacksploitation filmove.

A u medjuvremenu...

Dona Flor i njena dva supruga
https://www.imdb.com/title/tt0077452/?ref_=ttpl_pl_tt
Mogu da se kladim da je ovo u svoje vreme bio veliki hit. Lepa Dona ima muža kockara, bludnika i nasilnika. Ali ona ga voli! Kada muž premine neko vreme tuguje pa nađe uglednog farmaceuta koji joj postaje uzoran suprug. Ne leži vraže, nešto joj nedostaje...I onda se pojavljuje duh njenog bludnog muža. I znao da to nije samo njena fantazija jer on pomaže i nekim drugim ljudima da dobiju na kocki. Ona ulazi u seksualni odnos sa prvim mužem i tako je srećna i potpuna žena - ima pored sebe i hranitelja i ljubavnika. To pokazuje i poslednja scena sa njih troje u krevetu. 8/10
Gledajuci ovaj film pozeleo sam da posetim drzavu Baio u Brazilu. Da spomenem da je film pusten na Pink World Cinema, ovaj kanal ima bas dobre stvari.
 
Pogledao John and the hole, vrhunski indie uradak, baš sam oduševljen... generalno mi je bliska tematika - dečak koji traži apsolutnu slobodu i ne preza ni od čega kako bi ostvario taj cilj, ali film je i širi i malo komplikovaniji od toga... topla preporuka iako mu nisu dali kritičari vrhunske ocene, meni je fantastičan vizuelno, estetski, scenario, radnja, sve.

 
Pogledah Elvisa ...2022...... wow,mamma...:cool: (I went so far... )

Generalno, spada u red karamelizovanih biografija, mada kako napreduje, sve je bolji i bolji, odnosno, vadi se polako iz te pocetne kich-melase
koja se danas pravi po oprobanom receptu, pocev od Rej Carlsa, preko Fredija Merkurija pa i do ovoga danasnjeg `uradka`... Svakako ce dobiti barem
2 oskara, ako to ne bude slucaj - ne mora vise nijednu nagradu da dobije! :D :cool: Neko ovde pomenu da mu je pocetak filma dobar, a da je kasnije smor...
A zapravo je suprotno... :) Pocetak predstavlja klasican mamac za trenutno najpopularniju i najdominantniju publiku - milenijalce i zed-ejdzere. A kako takav
`slajznuti svet` drugacije privuci sem - uvodjenjem totalnog digitalnog haosa na platno.:roll::lol: Mozda bi prethodno trebalo staviti znak upozorenja.. "Paznja: prva trecina filma nije za fotosenzitivne". To je ujednino i najkichastiji segment filma...;) Sa onakvom, moze se reci samo - vizuelnom sizofrenijom ! - pocetak filma je pasje komplikovano gledati u bioskopu, a zakaciti sve sto se prosipa sa platna! Tu vam jedino moze pomoci klasicna strelica unazad na racunaru ili tabletu...
"...ali nismo u bioskopu, nije to toooo...!" Ma nije ni da jesi, jer zamisli da gledas jutarnji Pink program s onom - da je sad ne spominjem - da skace cas ispred kamere, cas je vidis skroz u dubini plana, dok je ekran izdeljen na sest delova, plus kajron dole ispod sa najnovijim vestima...Pa sta je drugo sem sizofrenija, da bude "lajk" milenijalcima i beskrajna isprazna laska njihovim savremenim multi-tasking sposobnostima ?! :D ...Ali sumnjam da bi im cak i kameleonske oci koje sibaju u dva razlicita pravca ovde mogle pomoci, buduci je ova sarena kakofonija nesto sto je prosto - `too much`. :D Jedino opravdanje koje ovakav postupak ima za kreatore, sem klasicne navlakuse za danasnje mlaaaaaaade (koji su culi za Elvisa;)) moze biti taj da simbolicno-romanticarski docara period ranog zivota svakoga, pa i jedne mega-zvezde onom cuvenom: "Mladost-Ludost"...:p Ludost svakako jeste, ali ne toliko radikalna i "majnd-blouving" kako se predstavlja koliko zapravo lik i delo samog slavnog protagoniste koji je tu, kao pravi moderni, ali od javnosti ipak prikriveni Sizif, uspeo da ovaj sasavi kamen pregura i preko ove luna-park uzbrdice....Bas svojom sudbinom - kao Flaming Star. ;) :cool: Da bi film odjednom usao u mirnije vode. Uspeh je postignut, milenijalci su fascinirani pocetnim vizuelnim trikovima, nisu pobegli zevajuci iz bioskopa (mos`misliti...:cool:) i od tog trenutka prava prica zaista moze da pocne. ;) Oo..a ona je tako zeznuta..mefistofelovska. Na mahove pokusava da kokektira sa filozofijom, no nije lisena dubine. ;) Barem ne dubine izvornih osecanja koje Elvis i kao pojava i kao otelotvorenje njegove izvorne muzike u sebi nosi... Mnoge biografske stvari poznate starijima ovde bivaju osencene sa potpuno druge strane, med i zuc se sudaraju za korist dubine oboje...Sjaj i ocaj soubiznisa. I Mefisto, kom je Faust stao na crtu, gde god ga ovaj vodio, kao u Geteovom romanu ne moze reci da je pobednik.... A na vama je da zakljucite / prozrete / osetite koliko je to bio zapravo bio sam Elvis / Faust... Sta je uspeo, a sta nije...Da li je tragicna licnost ili obican klovn u sarenim gacama, sto ga je pratilo ceo zivot, premda su zenama od njega zaista klecala kolena - on je pak to isto samo scenski, soubiznisovski radio. ;) :cool: Ipak, nista od svega toga da ga nije "dizala temperatura".. ;):cool: Stoga, da li je racun svega na kraju placen, prosudite sami, sto se mene tice , on iznosi ovde:.......... 8, 00000000000000000000000...1.
 
Top Gun: Maverick

Ocena 8
Akcioni film

Glumci:Tom Cruise,Jennifer Connelly,Miles Teller

Film je dobar, zabavan, vizuelno upečatljiv, odlično je uradjen.
Nije cudo sto je na prvom mestu americke top liste i sto je vec zaradio gomilu novca
Ovaj film je dokaz da neki filmski nastavci opravdano postoje

Film pocinje tako sto Maverik dolazi u Top Gun školu da predaje odabranim pilotima i uči ih da se dižu u nebo za nemoguće misije. Tamo je primoran da se suoči sa duhovima svoje prošlosti i sinom svog davno umrlog najboljeg prijatelja, koji želi da poleti očevim stopama.

 
Keke Palmer odlicna u Nope. Samo zbog nje sam gledao do kraja.
Potpuna transformacija u odnosu na to kako inace izgleda i glumi. Recimo u 2 Minutes of Fame gde je ucveljena domacica i ova uloga.
Izgleda drugacije, ponase se kao dzambas, drugacije govori... Lepo je videti tako nesto. Sve pohvale za Keke. :ok:

Steven Yeun je takodje bio iznenadjujece dobar. Dok je Kaluuya u sio mi ga Djura ulozi. Mogli su nekog crnca iz geta da uzmu da glumi namcora bolje bi bilo i jeftinije.
 
Poslednja izmena:

Back
Top