Gladovanje

Ne znam sta reci...Znam samo da bolestan covjek kad dodje do faze da ne moze vise nista da jede,da je tu i kraj blizu.
Moj otac pred smrt nije mogao ni kasiku supe da proguta.Htio je,ali nije mogao.
Mislim da to gladovanje nije dobro po organizam.
Covjek je stvoren da hranom dobija energiju.
Samo jednom u zivotu sam bila tri dana na onoj dijeti,da li bjese Atkinsonova...gdje se jedu samo proteini,bez ugljenih hidrata.
Iako sam tad bila mlada,bez suvisnih kilograma...ne znam ni zasto mi je ta dijeta uopste pala na um..sjecam se da posle tri dana takve dijete nisam mogla da se popnem stepenicama...nisam imala snage.
Post je vec nesto drugo.Ali i kod posta se preporucuje postepenost,a ne odjednom da postimo na vodi,a prije toga nikad nismo.
Isto sam držala tu Atkinsonovu dijetu kad sam bila mlada, takođe bez velikog razloga jer je u pitanju bilo samo možda, 2-3 kg. Čula sam tada od koleginice, njen sin je držao. I desilo se da sledeći ciklus nisam dobila. Odmah sam prestala sa dijetom i rekla sam sebi nikad više ni D od dijete.
Kasnije, kad sam sa jednom osobom razgovarala o tome, rekla mi je da je organizam kao sat. Navikao je sve da unosiš, raznovrsno, i sad sam mu naglo ukinula pola svega, i on se pobunio.

Ja uopšte trenutno ne želim da omršavim. Biće da mi je malo dosadno pa tražim izazove :mrgreen:
Pa mozda u teoriji to izgleda izvodljivo.... iako 40 dana meni deluje kao da dovodis sebe na ivicu smrti, a ne znam zasto bi to iko radio :think:
Cak i uz konsultaciju sa lekarom ja se ne bih igrala, a ne znam lekara koji bi to odobrio.

Metabolizam je napravljen da se brzo prilagodi na gladovanje, usporava se i koristi zalihe iz organizma.
Ali poale nekog vremena zbog nepostojeceg unosa belancevina pocinje razgradnja misica da bi se ocuvali unutrasnji organi. Srce slabi.... ko zeli takvo stanje sebi?
I kako posle ubrzati metabolizam koji se usporio do krajnjih granica a ne poremetiti rad pankreasa, rad hormona....
I kako uzeti godisnji odmor od 40 dana (a mozda i bolovanje za oporavak) , jer ne mogu da zamislim da radim, sredjujem kucu, kuvam, setam, guram se po gradskom prevozu, vezbam.... a ne jedem nista...
Mislim.... kako bre?

Isto sam držala tu Atkinsonovu dijetu kad sam bila mlada, takođe bez velikog razloga jer je u pitanju bilo samo možda, 2-3 kg. Čula sam tada od koleginice, njen sin je držao. I desilo se da sledeći ciklus nisam dobila. Odmah sam prestala sa dijetom i rekla sam sebi nikad više ni D od dijete.
Kasnije, kad sam sa jednom osobom razgovarala o tome, rekla mi je da je organizam kao sat. Navikao je sve da unosiš, raznovrsno, i sad sam mu naglo ukinula pola svega, i on se pobunio.
Da,i bjelancevine i ugljeni hidrati i minerali i sve ostalo...sve je to potebno tijelu za odredjene procese.
Ja sam imala anemiju i nisam to nesto ozbiljno shvatala...kao to je "samo" manjak zeljeza.
Medjutim,pocele su da mi pucaju usne,da mi se vrti u glavi,da nemam energije,da opada kosa prekomjerno,lice blijedo itd....
Cim sam pocela da pijem zeljezo,to je nestalo.
A zamisli sta se sve dogadja u tijelu kad ti sve nedostaje.
Da nam hrana nije potrebna,zivjeli bismo bez nje.

....
Da nam hrana nije potrebna,zivjeli bismo bez nje.

Ta gladovanja, i čišćenja su dobra samo zarad jedne stvari, i u to u vrlo kratkom vremenu.
Vremenom, se u nama, kao i u svakoj tvornici ili gradilištu, nakupi gomila otpada i šuta, a novi materijal stalno pristiže, i u toku gladovanja se to raščisti, to se zove autofagija, prepun je internet o tome.
ALI, dovoljno je gladovati JEDAN DAN, na recimo 15 dana, ili ne jesti od 18č uveče do 8-10č izjutra da se to počisti sve...
Smanjiti obroke, ko se prejeda kao ja recimo, ili ne jesti posle 18č, je sasvim dovoljno za čišćenje tela.
Sve ove dijete, od atkinsa, preko keto, do lou karba i frutarijanaca, itd imaju SKRIVENE zamke, koje vi u početku, DOK SE NE ZEZNETE, ne vidite....recimo do ketonaca i atkinsonaca se kalijum i magnezijum potroše dok se reko keks, a to vam niko ne kaže i vi nemate pojma...a tkavih zezalica ima brdo....
držite se proverenoga ljudi!

1658657090066.png

Ja i inace uglavnom ne jedem posle sest uvece,ali ne vidim da ima nekog posebnog efekta.🙂
A ta Atkinsonova dijeta kad je za tri dana izazvala posljedice da gubim energiju i snagu,mogu misliti onda sta bi izazvala na duze.

Ja i inace uglavnom ne jedem posle sest uvece,ali ne vidim da ima nekog posebnog efekta.🙂
A ta Atkinsonova dijeta kad je za tri dana izazvala posljedice da gubim energiju i snagu,mogu misliti onda sta bi izazvala na duze.
Ujutru kad ustaneš popij jednu čašu hladne ili mlake vode na prazan stomak.
To te malo zasiti, onda doručkuješ oko 10h ujutru. Bitno da imaš sva tri obroka do 18-19 h.

Pa mozda u teoriji to izgleda izvodljivo.... iako 40 dana meni deluje kao da dovodis sebe na ivicu smrti, a ne znam zasto bi to iko radio :think:
Cak i uz konsultaciju sa lekarom ja se ne bih igrala, a ne znam lekara koji bi to odobrio.

Metabolizam je napravljen da se brzo prilagodi na gladovanje, usporava se i koristi zalihe iz organizma.
Ali poale nekog vremena zbog nepostojeceg unosa belancevina pocinje razgradnja misica da bi se ocuvali unutrasnji organi. Srce slabi.... ko zeli takvo stanje sebi?
I kako posle ubrzati metabolizam koji se usporio do krajnjih granica a ne poremetiti rad pankreasa, rad hormona....
I kako uzeti godisnji odmor od 40 dana (a mozda i bolovanje za oporavak) , jer ne mogu da zamislim da radim, sredjujem kucu, kuvam, setam, guram se po gradskom prevozu, vezbam.... a ne jedem nista...
Mislim.... kako bre?
Не слаби срце, одакле ти то?
Метаболизам се не успорава, само су неки органи на ГО, а неки се баве детоксикацијом и великим спремањем уместо токсинима којима стално бомбардујемо организам када једемо то што једемо.
Није проблем енергија, него температура - можеш да радиш ако се на послу и на путу до/са посла не излажеш екстремним температурама. Зима и лето нису најбоље опције за дуга гладовања. И наравно, не мораш баш све ове активности да практикујеш док гладујеш.

Ух, све те високопротеинске дијете, колико год биле изрекламиране и популарне, једноставно су ЗЛО.
Људски организам нема физиологију која подржава унос тог % протеина.

Не слаби срце, одакле ти то?
Метаболизам се не успорава, само су неки органи на ГО, а неки се баве детоксикацијом и великим спремањем уместо токсинима којима стално бомбардујемо организам када једемо то што једемо.
Није проблем енергија, него температура - можеш да радиш ако се на послу и на путу до/са посла не излажеш екстремним температурама. Зима и лето нису најбоље опције за дуга гладовања. И наравно, не мораш баш све ове активности да практикујеш док гладујеш.
Metabolizam se ne usporava kad si 40 dana samo na vodi?
Ma vazi :aha:

Moja kćerka nije gladovala 40 dana u komadu.
Gladovala je 7 dana,pa tri dana jela.
Pa gladovala 4 dana,pa tri dana jela
I tako nastavila neko vreme. Dakle
nije gladovala odjednom 40 dana.
Imala je operaciju,pa hemioterapije.
Posle svega toga je dodatno očistila
organizam. Da ne pišem u detalje.

Šta je netačno?
Ne igraj se sa tim.. posledice gladovanja i neadekvatnih dijeta znaju da se završe fatalno.
Znao sam čovjeka (42g)koji je bio podnošljivo debeljuškast.. našao neku dijetu na net-u, posle odredjenog vremena (ne znam tačno koliko) odveli ga u hitnu.. posle toga nikako da se konsoliduje i dodje sebi.. da ne dužim, završio je Beogradu jer je trajno oštetio srce. na žalost pomoći mu nije bilo, sada je pokojni.
Koliko god da neko "gladuje" nešto od hrane mora uzimati..
40 dana bez hrane je neizvodljivo i u to gore ne vjerujem.
Нетачан је закључак који си произвео на основу нечег што нема везе с терапеутским постом.
При правилном посту може да дође до неких криза (првенствено психичких), али не може да се оштети срце или да се умре.
Не мора да се узима ништа од хране, напротив, ако при терапеутском посту, уношење хране је контраиндикативно.
Није неизводљиво, без обзира да ли верујеш или не верујеш. Терапеутски пост се примењује у разним цивилизацијама, поднебљима.
Постоји много литературе, исповести, а на нашим и хрватским форумима има више тема где су људи писали док су били на посту.
На жалост, многи у то уђу неприпремљени, па ризикују разне проблеме.
Влада и тек ће да влада епидемија карцинома, дијабетеса, хроничних болести, аутоимуних болести... Добро је бити информисан о разним методама исцељења, злу не требало, јер, на жалост, алопатска медицина нема адекватна решења за те тегобе.

Moja kćerka nije gladovala 40 dana u komadu.
Gladovala je 7 dana,pa tri dana jela.
Pa gladovala 4 dana,pa tri dana jela
I tako nastavila neko vreme. Dakle
nije gladovala odjednom 40 dana.
Imala je operaciju,pa hemioterapije.
Posle svega toga je dodatno očistila
organizam. Da ne pišem u detalje.
To je normalno gladovanje za koje je nas organizam predodredjen. Covek nekada nije imao hranu svaki dan. Kada nesto ulovi, nadje vocku, orah ili koren tada je jeo. U kratkom intervalu gladovanje ne bi trebalo da skodi, naprotiv.

Metabolizam se ne usporava kad si 40 dana samo na vodi?
Ma vazi :aha:
Па добро, успорава се јер не изђубрава непрестано вишкове хране, не мучи се са пробавом нерегуларно унешене хране, не мучи се са излучивањем токсина из хране итд. Нисам сигуран да то треба звати успорењем метаболизма - мени је исправније елиминацијом спољне токсикације.
Зависи што се подразумева под метаболизмом.

Нетачан је закључак који си произвео на основу нечег што нема везе с терапеутским постом.
При правилном посту може да дође до неких криза (првенствено психичких), али не може да се оштети срце или да се умре.
1. Taj nesrećnik je imao nešto preko 100kg i dijetom "po preporuci" je dobro smršao i trajno upropastio zdravlje, prvenstveno srce, što ga je na kraju koštalo života. Ne pišem ni o kakvom "pravilnom postu" naprotiv.. cilj je ukazati da su danas svi "doktori" i da ne treba slušati svakoga.
Inače, za mnoge je svaka dijeta rizična. Fizičko kretanje, rad, hodanje, uzdržavanje od prekomjernog jedenja je jedina prava terapija.

2. Nemam pojma kakav je to "terapeutski post" niti sam čuo za njega, tako da moj zaključak nema nikakve veze sa njim. Svakako da nemam ništa protiv pravilnog uzdržavanja od hrane tj posta i vjerovatno je to mnogima pomoglo. Svrha svega je da čovjek ne treba na svoju ruku gladovati, jer kako vidim ovdje se navodi da neki ne jedu po mjesec dana a to već nema veze sa realnošću.

Ja jedem samo dva puta...dorucak,oko deset i rucak oko pet.
Ujutro uzmem casu vode i kasicicu meda.
Ali zato jedem slatkise.🙃
Ok,...mda ti treba onda još jedan manji obrok ili užina.
Imaš i slatkiše koji nisu mnogo kalorični, samo što moraš da čitaš omote, koliko kalorija imaju. Msm,...te kalorije se brzo potroše. Ako paziš na liniju.

Ok,...mda ti treba onda još jedan manji obrok ili užina.
Imaš i slatkiše koji nisu mnogo kalorični, samo što moraš da čitaš omote, koliko kalorija imaju. Msm,...te kalorije se brzo potroše. Ako paziš na liniju.
E,te koji nisu kaloricni,ne volim.😀
Zapravo,za mene su jedini pravi slatkisi
cokolade.
Ostalo,tipa torti,kolaca,keks...nije to.🙂
Bombone ne jedem nikako,ni gazirana pića.
Ali ne mogu gorku kafu ili limunadu.😁
One kojekakve plocice,suvo voce i slicno,takodje ne volim i ne ubrajam ni u kakve slatkise.
Ni gorku cokoladu.😀

E,te koji nisu kaloricni,ne volim.😀
Zapravo,za mene su jedini pravi slatkisi
cokolade.
Ostalo,tipa torti,kolaca,keks...nije to.🙂
Bombone ne jedem nikako,ni gazirana pića.
Ali ne mogu gorku kafu ili limunadu.😁
One kojekakve plocice,suvo voce i slicno,takodje ne volim i ne ubrajam ni u kakve slatkise.
Ni gorku cokoladu.😀
Manje više što goje.Pitanje je da li te kalorije potrošiš ili ne.
Nego su te kupovne čokolade jako nezdrave. Deca ih još i mogu jesti,..odrasli bi trebali bataliti.Bolji su ti domaći kolači ili voćne salate, leti može sladoled,...samo ne moraju biti baš ti kalorični.
Tipa,...bolje pojesti i tri Rumenka ili neki sličan voćni, nego jedan King sladoled.

Manje više što goje.Pitanje je da li te kalorije potrošiš ili ne.
Nego su te kupovne čokolade jako nezdrave. Deca ih još i mogu jesti,..odrasli bi trebali bataliti.Bolji su ti domaći kolači ili voćne salate, leti može sladoled,...samo ne moraju biti baš ti kalorični.
Tipa,...bolje pojesti i tri Rumenka ili neki sličan voćni, nego jedan King sladoled.
Čokolade su zdrave, pogotovo one sa više kakaa.. one za kuvanje. Uglavnom uvjek ih mogu, samo ne volim one bijele.. a tek bombonjere.. da ne pišem :D

Back