Uzeo sam u obzir.
Kad sam sugerisao da lekarska bransa zivi prosecno krace nego ostatak populacije to se ne odnosi na *zadesna* umiranja lekara (to sto su izlozeniji bolestima - mislis na zarazne verovatno i sto nije neki znacajan faktor za njihova umiranja) vec na upravo umiranja lekara od hronicnih NEZARAZNIH bolesti potpuno isto kao i kod ostale populacije... Sto ukazuje da su lekari kao *selekcionisana* podgrupa ljudske vrste u principu ili 1) licemeri (znaju kako treba ziveti da bi zivot bio dugotrajniji ali se tako ne ponasaju) ili 2) bas i ne znaju te najvaznije metode dugovecnog zivota.
A *stresnost* im je poput bezbroj drugih zanimanja (tj. oni su valjda skolovani/trenirani da im lekarski posao ne bude izvor stresa kao sto nama deluje - zasto je posao vozaca autobusa dece na ekskurziju ili pilota aviona ili vojnika/policajca manje stresan od rada lekara opste prakse u domu zdravlja - a takvu lekarsku praksu obavlja najveci deo lekara?)
Imas li negde neku zvanicnu statistiku koja to potvrdjuje? Neki naucni rad, nesto konkretno, ili je to sve samo tvoje opazanje?
Posto, ako cemo po licnim opazanjima, malo sam vise opazao to od tebe, jer mi je pokojni otac bio lekar (internista-kardiolog), jer mi je supruga lekar (neurohirurg), i mislim da malo bolje vidim iz prvog reda kako posao utice na njih, i moje licno opazanje je da je njihov posao, u proseku, daleko stresniji od velike vecine drugih poslova.
A o izlozenost riziku si, rekao bih, zanemario, jer nisu u pitanju samo "zadesna" umiranja, vec izlozenost tolikom dijapazonu mikroorganizama na duze vreme moze i te kako uticati na mnoge hronicne bolesti i ranu smrt.
Recimo, prosecan covek jednom ili nijednom oboli od upale pluca (ja za svojih 46 godina zivota nisam imao nikada), dok je moj otac imao ko zna koliko (da ja pamtim), i to bas zbog tolike izlozenosti. I mislis da svaka upala pluca ne ostavi trajne posledice, zbog kojih se posle prilicno skrati zivot pod stare dane?
Sa druge strane, tek se sada otkriva povezanost nekih virusa sa mnogim autoimunim bolestima (nedavno je tek utvrdjeno da epstain bar virus u preko 80% slucajeva izaziva multipla sklerozu, sto se do skoro smatralo za nevezusu, a gotovo da nema lekara, pogotovo pedijatra, koji nije zestoko bio kroz svoju praksu izlozen ovom virusu). I ko zna sta se jos tu krije.
Opet, ni ja ne mogu da potvrdim ovo nekim istrazivanjem, ali sam siguran, jer sam licno video koliko je to uticalo na mog oca, koliko je on cesce bio bolestan.
A bio je veoma snazan i, generalno, zdrav covek.
A sam sam bio vojnik (i oficir i obican vojnik), tako da mogu ti reci da moj posao, ako izuzmem tri meseca u ratu, nije bio ni upola stresan kao posao mog oca. Realno, stresnije mi je sad kad kasnim, pa u minut do 12 isporucim projekat za koji sam uzeo lepe pare, a projekat nije prosao sve testove