Gladovanje

Moja poznanica, goozičarka, voli da jede a onda joj proradi savest i započinje priču o gladovanju i unosu samo vode.
I počne dan sa vodom, izdrži do popodne, ali za večeru ni sama ne zna šta i koliko pojede. I tako - u krug.

Postoje teorije o dobrobiti gladovanja, o tome da dolazi do samoisceljenja organizma, lično, nikada se ne bih upustila u takav eksperiment.

Ne znam šta je postavljača teme motivisalo da razmišlja o gladovanju.

Pa gladovanje može biti korisno ali samo kratkoročno i samo do nekog momenta, dugoročno ne, jer iscrpljuje organizam i obara mu imunitet.

Recimo meni prija nekad da osetim malo prazninu u stomaku i blažu glad, nekako osećam se svežije, imam više energije (jer energija ne odlazi na proces varenja hrane) ali to samo do nekog momenta, dok ukoliko ne jedem ceo dan do uveče onda već počinjem da se osećam loše, ono energetski nivo mi pada, fali mi energije.
Tako da gladovanje može delovati pozitivno na organizam samo kratkoročno i samo do nekog momenta.

Mislim ipak hrana je gorivo za naše telo i prosto čovek je dizajniran tako da "radi" na hranu i vodu, na kraju krajeva ne bi ni imali probavni trakt da ne treba da unosimo hranu i da mozemo da funkcionisemo bez hrane.

ne znam koliko ali ne mozes da kazes da nekom prijaju droga i alkohol..
Naravno da znas da ih zanemarljiv % ide na odvikavanje (posto poznajes takve ljude kao i svi mi).

A to da im prijaju droge, alkohol, secer, kofein i sl. i ne govorim ja vecONI (takve osobe) u pocetnim fazama (dok nisu jos pravi zavisnici) - ne bi sigurno nastavljali sa konzumiranjem navedenog da im *osecaj* nije bio lep u pocetku...a i NISU postali zavisnici od jednokratnog uzimanja neceg.

Tako da je taj stav koji si navela o *slusanju sopstvenih osecaja jer oni nas uvek vode u pravom smeru* je jedan od NAJPOGRESNIJIH stavova

Moja poznanica, goozičarka, voli da jede a onda joj proradi savest i započinje priču o gladovanju i unosu samo vode.
I počne dan sa vodom, izdrži do popodne, ali za večeru ni sama ne zna šta i koliko pojede. I tako - u krug.

Postoje teorije o dobrobiti gladovanja, o tome da dolazi do samoisceljenja organizma, lično, nikada se ne bih upustila u takav eksperiment.

A i zasto bi? Osusice se 🥪

dok ukoliko ne jedem ceo dan do uveče onda već počinjem da se osećam loše, ono energetski nivo mi pada, fali mi energije.
Tako da gladovanje može delovati pozitivno na organizam samo kratkoročno
Kako onda objasnjavas ovaj osecaj forumasice UltraBasic koja je napisala (u nekom od prvih postova na temi) ovo -
*
24 dana, voda samo, svaki pokušaj.
Pred kraj imam osećaj da lebdim
*

Eto, tebi je vec pri kraju prvog dana lose (nemas energiju) a ona cak tamo nekog 20-og dana leti (*lebdi*, nema nikakav manjak energije)... Izgleda da se desi nesto (a u stvari SVASTA) izmedju tvog prvog i njenog dvadesetog (i vise) dana gladovanja (naravno ako je pravo gladovanje - *voda samo* a ne ova *grickanja*, postovi i sl. sto neki pogresno zovu gladovanjem.)
A ljudi koji su proucavali gladovanje su sve objasnili u knjigama o gladovanju (i to tvoje i to njeno stanje...samo sto je UltraBasic tvoje stanje (prvi dan) prosla a ti do njene faze nisi dosao)

Poslednja izmena:
Kako onda objasnjavas ovaj osecaj forumasice UltraBasic koja je napisala (u nekom od prvih postova na temi) ovo -
*
24 dana, voda samo, svaki pokušaj.
Pred kraj imam osećaj da lebdim
*

Eto, tebi je vec pri kraju prvog dana lose (nemas energiju) a ona cak tamo nekog 20-og dana leti (*lebdi*, nema nikakav manjak energije)... Izgleda da se desi nesto (a u stvari SVASTA) izmedju tvog prvog i njenog dvadesetog (i vise) dana gladovanja (naravno ako je pravo gladovanje - *voda samo* a ne ova *grickanja*, postovi i sl. sto neki pogresno zovu gladovanjem.)
A ljudi koji su proucavali gladovanje su sve objasnili u knjigama o gladovanju (i to tvoje i to njeno stanje...samo sto je UltraBasic tvoje stanje (prvi dan) prosla a ti do njene faze nisi dosao)

Da da lebdi jer joj već duša napušta telo, kao ono, tek što je naviko da živi bez hrane a odma umro. :d

Mislim jel znaš ti šta je 24 dana bez hrane, mislim probaj da živiš samo na vodi, posle 5,6 dana već nećeš moći na nogama da stojiš i moraće da te prikače na infuziju, a da ne pričam još i ako si fizički aktivan i trošiš se, nema šanse da živiš samo na vodi, pa i da si nisi fizički aktivan opet mozak ti radi i troši energiju a mozak radi na šećer i masti.

Gladovanje je iznurivanje organizma i nikako se ne preporucuje jer može da dovede do posledica po zdravlje
Ako imaš potrebu možeš da smanjiš hranu i jedes manje mesa a više voca i povrca kao jedan vid dijete ali da gleduješ to nikako
I ne slušaj price da je to ok..kada nije ..svaki lekar ce ti reci da to ne radiš
prosle godine sam jeo svaki drugi dan i smrsao 20 kila za 40 dana. Sad cu probati 10 dana da ne jedem nista cisto da probam.

moja sestra blizankinja.

Mozes ovako da proveris, nadjes onog ko je na korak od smrti , i pitas da li je pametno da gladujes i svi ce ti reci da izotanak jednog obroka nije zdrav, a dva vec ozbiljno ugrozava zivot...

Sta moze da promeni jedan obrok....redovnost pripreme varenja, pritisak, metabolizam, najbolje je kad je dnevno periodican, telo se navikne uvek u isto vreme da radi iste stvari i najduze zive oni koji jedu uvek u minut u isto vreme..

Nema tu fagije i ne fagije....
Kolicinu hrane organizam moze da trazi vise ili manje, obicno ko ume da slusa organizam on ga i cuje...i tu ima traznje za razlicitim sastojcima, ukusima, oseti se jednolicna ishrana...ali redovnost obroka je jako bitna...
To ukljucuje i uzine..ukljucuje i tecnosti i vrste sokova...

Znaci jednacina je jednostavna....sastav dnevni i kolicina dnevna su manje vise konstantni za konstantno trosenje, naravno da je zimi povecan unos zbog toplote...
Sve ostalo su lazi...To ce ti potvrditi svi zdravorazumski starci...
E sad, mogu da postoje staracke rpomene, npr Ca, Na, ili zbog lekova , pritiska...tu se npr mleko i mlecni proizvodi smanjuju da bi se izbalansirala ishrana...
Tu izlazi jos jedno pravilo , a to je da je moguce imati vise zdravih rezima ishrane, preko tih kompenzacija, roditelji decu obicno kljukaju nezdravom hranom i posle se to zaboravi osim sto dete to zna....ali to je davna proslost i tu ne moze nista...

To sto se psihicki glad moze tumaciti kao osvezenje, to nije tacno fizioloski ali je tacno psiholoski....Ali smatram kao i svi da psiholoski mozes na milion nacina bez gladi izazvati to osvezenje...uzmi brate 100% sok od pomorandze pa se osvezavaj....ako si sit sit si neceg u svojoj ishrani , to samo malo smanjis i eto ti zdrave gladi....to je pojam koji ovde pokusavate da uvedete...

Ima u cacku stud menza koja ima zanimljiv trik, nemaju velike porcije, nedovoljno je, ali nude casu vode...i stvarno vazi pravilo 3 zalogaja, zadnjih 3 zalogaja uvek mozes zameniti za casu vode i osetices sitost....ali nagomila se pa ces morati za dan dva da dodas negde i nekako...ili ceo obrok vise ili duplo....

6h i 48min bez jela. nisam nesto gladan.
Raspored....evo jednog rasporeda koji ja znam , dorucak u 7 30 , rucak 12, vecera 16 i onda pauza do 7 i 39 to mu dodje 15h pauze...ali navikli tako svi u tom domacinstvu i ebiga i ja kad sam gost...hoce da mi ucine pa ostave uzinu za 21h...ja bih bio u ozbiljnom problemu gladi da zavrsim u 16h...

Nije tacno da se *nikako ne preporucuje*... samo se ti verovatno nisi srela sa autorima koji to preporucuju na ubedljiv nacin

Pronadji negde koliki je prosecan zivotni vek lekara? (u odnosu na druga zanimanja i na celokupnu populaciju)... i razmisli da li je to onda *bransa* koja je merodavna za ovo pitanje

Koliko su lekari izlozeniji bolestima i koliko je (mnogim) lekarima stresniji zivot od prosecnog coveka?
Jesi li uzeo to u obzir?

6h i 48min bez jela. nisam nesto gladan.
O tome sam pisala kada sam spomenula poznanicu.
I ona je svaki čas izveštavala koliko je sati i munuta bez hrane, osim toga sažaljevala je sebe sve do popodne.

Ako si rešio da gladuješ - gladuj bez opterećenja, gledanja na sat, izveštavanja.
Ako si rešio, opusti se i istraj!

tri puta godišnje po 3 dana tj 72 h bez hrane
a ovako svaki dan bez doručka.. jedem u 17 i 22 h.. od 22h do 17h ništa ..to je 19 sati autofagija..godinu i po već tako..jedem 5 sati, 19 ne..

edit.. kod ovog prvog kriza mi je uveče kad legnem između prvog i drugog i drugog i trećeg dana tj oko 24 tog sata gladovanja i oko 48 mog sata.. zaspim gladan i manta se malo u glavi... .preko dana funkcionišem ok
a ova svakodnevna autofagija nemam nikakvu krizu.. ne traži mi organizam hranu do 5 popodne..tad malo ogladnim baš oko pola 5 i ručam normalno

Poslednja izmena:

Back