dadel
Aktivan član
- Poruka
- 1.421
Ček imam i njihovu sliku..., pre jedno 50 000 godina.....
Seoba Srba pod Arsenijem prvim Afrikancom ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ljupcheU, što ti je strog avatar... ni malo ti se ne slaže sa nadimkom.
Vidi, briga mene gde ko sedi... Jeste Latinka Perović majka gradjanskog ekstremizma i glavni ideolog ove partije koju pominješ, ali je ona, pre i iznad svega istoričar.
I nije ovde o njoj reč... Raspravljamo o "Srbinu" Adamu, ili o "njegovoj deci" Srbima. I o romantičarima u srpskoj istoriografiji.
O Panteliji Panti Srećkoviću, na primer, vodećoj ličnosti srpske romantičarske istoriografije. Kada je ušao u polemiku sa Ilarionom Ruvarcem i sledbenicima pozitivističke, kritičke istoriografije iz nje je izašao skoro potpuno zaboravljen.
A bio je i potpredsednik Narodne skupštine, poslanik, akademik od 1886, rektor Velike škole, pirotski okružni načelnik 1878...
Поздрав Врано, добро је да се и твој мозак понекад чује.
Ma, otkud... on kad pomisli na Dedinje i ovde na forumu opiči po komunistima za sve što se pogrešilo u istoriji...znash ti... znash 8)
Dugujem ti odgovor na podvučeno. Biće malo duži, ali kako je u pitanju još jedna novina u jeziku koji nam je ostavio onaj švapski špijun sa sve štulom, mora tako.ljupche
gradjanski i ekstremizam u istoj rechenici...
mislim...
to josh jedino u srbiji moze
a za temu
...
pa "nova" krstarica
je ne zasluzije
bezrazlozno joj dizesh ugled![]()
Ma, otkud... on kad pomisli na Dedinje i ovde na forumu opiči po komunistima za sve što se pogrešilo u istoriji...
... gde da mu padne na pamet papagaj na terasi neke vile u susedstvu Pokojnika i Udovice u azilu.
Ma, otkud... on kad pomisli na Dedinje i ovde na forumu opiči po komunistima za sve što se pogrešilo u istoriji...
... gde da mu padne na pamet papagaj na terasi neke vile u susedstvu Pokojnika i Udovice u azilu.
Dugujem ti odgovor na podvučeno. Biće malo duži, ali kako je u pitanju još jedna novina u jeziku koji nam je ostavio onaj švapski špijun sa sve štulom, mora tako.
A i nije off topic, jer se suštinski uklapa u naslov teme.
Tu sintagmu nisam ja smislio.
Upotrebila je i Vesna Pešić, u avgustu 2002, doduše sa tvrdnjom da "tako nešto jednostavno ne postoji", i argumentovala primerima tipičnim za brigu o gradjanima sa muslimanskim imenima... i neizbežnu Srebrenicu (ko te pita za Jasenovac, pr. LJ. M.):
Netačno je da je Srbija ikada patila od građanskog ekstremizma, tj. "građanizma" (autorova inovacija). Zato se i postavlja pitanje – otkud simetrija u vladavini ovih ekstremizama: šovinizma i građanizma? Postavlja se i pitanje otkud građanski, tj. demokratski ekstremizam, kada tako nešto jednostavno ne postoji. (…) Samo dva primera da bih objasnila o čemu se radi: od silnog građanizma niko još uvek ni da se osvrne na istragu o likvidacijama naših građana koji su u dva maha pokupljeni po imenu i prezimenu i pobijeni samo zato što su imali muslimanska imena (reč je Sjeverinu i Štrpcima), tj. da je pokrene u Srbiji. Pre izvesnog vremena nešto se čulo o tome, ali do istrage u Srbiji još nije došlo. Od silnog "komičnog kosmopilitizma" od koga patimo, naši državni organi (i ni javno mnjenje u znatnijem broju) nikako da se zabrinu i zapitaju šta se to dogodilo u Srebrenici.
Slobodan Antonić, na Okruglom stolu "Politički ekstremizam u Srbiji", koji je u junu 2006. održan u Zrenjaninu u organizaciji tamošnjeg Kulturnog centra, pokrenuo je polemiku da li, kao pandan desničarskom i radikalskom ekstremizmu, u Srbiji postoji i levi, ili "građanski" ekstremizam?
A profesor Vojin Dimitrijević čak pokušava da ga nadje u evropskoj jezičkoj riznici:
Danas je na redu "građanizam", koji vladini i partijski analitičari (VA i PA) rado upotrebljavaju u iste svrhe, zajedno s jačim pejorativima, kao što su "građanski ziloti", "građanski ekstremisti" itd. Za njih je zapravo to jedini ekstremizam koji postoji u inače jedinstvenoj sabornoj Srbiji, jer se - po njima - desni, ultranacionalistički ekstremizam navodno pripitomio i jede iz demokratske ruke.
I traži ekvivalente za "građanizam":
Ekvivalent se ne može naći ni u kom engleskom, francuskom, ruskom ili nemačkom rečniku, dok u svima njima postoji termin koji odgovara našoj reči "nacionalizam".
I, pošto nema ni u jednom evropejskom jeziku (iako su svi nastali od srpskog, prim. LJ.M.), a ne može ni da se skuje nov izraz, naš vispreni profesor koji je odgajio hiljade srpskih pravnika, zaključuje:
Međutim, Nemci imaju reč za ono na šta VA i PA misle: "Nestbeschmutzer" - onaj koji prlja svoje gnezdo (koji se uneređuje u njega). Zašto se onda i kod nas okoliši? Treba reći popu - pop, a građaninu - bob.
Eto, Vranče, nadam se da se bar razumemo.
O ovome takodje nisam hteo da se izjasnim jer upadam u kontradiktornost, ali kako mi godine nalažu da obavezno odgovorim na postavljeno pitanje, učiniću to.nikad nisam chuo da je neko od "gradjanskih ekstremista" ikad sporio zlochine protiv srba!
ako imash podatak, inlight me...
Razumeo i ja... i tamo i ovde... Ne zameri, druže...ma ok
kapiramo se

Teško publikacijama kojima si ti bio lektor ako se ima u vidu kako ovde pišeš. Doduše, moguće je da je Prosvjeta imala u svojoj štampariji, ili je u štamparijama čije je usluge koristila bilo dobrih korektora, koji su spasavali slog od tvoje stručnosti.Taman Miljkoviću da te pohvalim, ali ti kao svaki Srbin, koji nema argumenata za diskusiju ,vređaš; ovoga puta si se okomio na moj pravopis, što je krajnje smešno jer sam radio kao lektor u Prosvjeti i tu stekao penziju(Prosvjeta,CRO).Što se tiče teksta na pomenutom sajtu, ne znam šta s njim nije u redu-vidim da ideologija Rasonalista po tebi nije u redu.Vidim da si pametan čovek, pa me čudi kakve veze imaju stavovi Rasonalista sa temom o kojoj mi diskutujemo.Ili, uhvaćen u nagve istoricizma, ti ne možeš da mrdneš, prepoznat u knjizi Konstantinovićevoj o palanačkoj filozofiji.Kao eminentni zastupnik zatupljene srpske palanke izigravaš Evropljanina samo da bi sakrio svoje prave nakane, koje Konstantinović prepoznaje u nesmiljenom vređanju svega onoga što je autohtono,što je domaće- jer, palančanin se poznaje kad glumi svetskog čoveka, tako što vređa sve domaće i, što je najvažnije,što intimizira.Stoga, nemoćan da sa svojih pleća skineš bedu i usud palanke, ti intimiziraš sa strukturalistom Milanovićem koji je Rasonalistima poslao jedno intimno pismo,jednu ispovest ,i to potpisao imenom izdavača, Vandalije.E, sad kao svaki palanački duh, bolje reći zloduh palanke, ti u raspravu o istorijskom metodu uvlačiš sudski proces koji autor vodi za ranijim izdavačem, jer je ovaj prodavao njegovu knjigu po celom svetu bez njegovog znanja.Knjiga(Istorijsko poreklo Srba) se, na primer, može naći u Državnim bibliotekama svih evropskih zemalja, a svi njeni delovi su kao separati objavljeni u nemačkim stručnim časopisima i, Nemački istoričari mu odaju proznanje, jer po njihovim rečima,.obavio je odličan posao, njih mnogo ne zanima stari vek i porekla pojedinih naroda-kod njih je to bila tema pre 50 godina.Stoga, pošto vidim da kao svakom palančaninu ti je najjača strana spekulacija i znanje pokupljeno sa sajtova(ne do bog da daš neku kintu na knjigu) ,izvoli pročitaj tekst na www.vandalija.co.rs pa da nastavimo diskusiju.Radi tvoje palanačke radoznalosti dopisuješ se sa lektorom Vandalije prof dr. Tihomirom Popovićem, a Vandalija smo svi mi - stoga, man se spekulacija i "nabadanja".
Да ли ти осећаш нешто од свега тога? Ја хвала Богу још не, већ напротив још се учим разним појмовима и прилагођавањима. Закључио сам да се најбоље размишља између попноћи и пет ујутро, ради сунчевих зрака , које не делују у том периоду ноћи, пошто смо у тоталној помрчини. Какве то везе има са Сунцем? Не знам али сматрам да нас Сунце преко осталог периода стално бомбардује са неким штетним валовима, мислим штетним за размишљање, и то различито, овисно о времену и количини зрака које долазе до нас. Какав ти имаш проблем не знам, али ако ти фале само бревенеци, шубара и прслук да се покажеш као Србин, а да опанке већ имаш, не секирај се, има још наде да постанеш и Великосрбин, под условом да напустиш етикетирање и оне који су те томе научили, јер су они тебе напустили силом природе, да не кажем Божјом, а ти њих мораш својом вољом и онда ћеш лакше мислити и размишљати. Надам се да ће те ово мало охрабрити.
Поздрав