Gitarijada ponovo u LE!!!

Osvrt na scenu je po meni objektivan,iz ugla onog koji je sve to pisao,(sto je covek bar 347 puta i napomenuo),e sad to nekome sto se kaze,pasuje,nekom ne,i neznam sto se ljudi ljute,pa sta ako nisi znao da sviras,pevas,ili nisi znao da se ponasas.Ipak je to istorija Leskovca!
Umesto da budu ponosni sto ih se neko seca,sto ih je neko pomenuo,oni prete,o primitivizma!:dash:Nikad nisam razumeo palanacka razmisljanja lokalnih kvazi-smekera,koji su na sve moguce nacine gradili "renome" gradskih seljobera :rotf:.A u Leskovcu ih je bilo ihaha!
Tako im kaži prijatelju!

Izvučeš ih iz zaborava a oni oće da te pale i deru! Mslm, čudan svet.

Sem par apsolutnih muzičkih negativaca sve ostale sam pomenuo u krajnje pozitivnom i dobronamernom svetlu.

Dimenzija šaljivosti je bila neizostvana jer tako je bilo, da se ne lažemo.

Raduje me sto se jos neko seca nekih likova,meni totalno zagonetnih,poput Proke Pankera,ili Ace Flasice,ili Mungo Jerry-a,i njegovog performansa...jos jednom svaka cast na secanjima...

To je fenomenalna galerija likova. Njih sam pomenuo jer su usko vezani za temu.

A kakvih je tek likova bilo iz nekih drugih svetova i priča... Felini je pitchkin dim u odnosu na taj spektar karaktera.

To je bio drugačiji svet, mnogo mračniji, zaebaniji, vrlo primaran ali ništa manje zanimljiv, čak mnogo živopisniji od ovog muzičkog.

Ovi mladi muzičari su pokušavali da uhvate duh vremena, da liče na svoje vršnjake iz nekog belog sveta ili bar iz kvaziprestonice zvane Beograd dok su ti drugi leskovački svetovi živeli po nekim svojim pravilima i u nekom svom vremenu koje malo ko ko ne potiče iz tog okruženja može da shvati. Oni su definitivno endemska priča.

Ali o svemu tome nekom drugom prilikom i na nekom drugom mestu...

31.01.1992.

Stoper

Priča o ovoj grupi počinje marta 1988. Od tada do danas zabeležili su nekoliko uspeha, medju kojima su nazivi najboljih na takmičenjima: "Zimski glas" u Vlasotincu i Gitarijadi 90. Održali su čak četiri solistička koncerta, a svirali su još dvadesetak puta u okviru različitih skupova.
Kao i u svakom bendu, i ovde su članovi dolazili i odlazili. Trenutna postava izgleda ovako: Lale (vokal), Vlada (saksofon), Cecko (gitara), Janja (akustična gitara), Neša (klavijature), Vučko (bas) i Nile (bubnjevi).
Način rada grupe objašnjava Lale:
"U grupi je prava demokratija. Svako ima pravo glasa. Muziku i tekstove većinom radim ja, mada i ostali članovi imaju udela u tome. Administrativne poslove vodim ja, a takodje sam zadužen i za odnose sa sedmom silom.
Letos nam je izmakla ploča za dlaku, ali se nadam da se to neće ponoviti ovog leta. Hendikep naše grupe je i odlazak tri člana u JNA najesen, tako da ćemo karijeru nastaviti tek kada se oni vrate živi i zdravi.
Sviramo pop-rok. Slušamo muziku koju izvode Eurythmics, Simply Red, Oktobar 1864 i Necrophilis, čiji smo vatreni obožavaoci. Pored njih, obožavamo, cenimo i poštujemo i Ivana P. i njegov izuzetni doprinos u zakopavanju LE-roka!"

DSCF7221.jpg

Poslednja izmena:
.... obožavamo, cenimo i poštujemo i Ivana P. i njegov izuzetni doprinos u zakopavanju LE-roka!"

Neobično viđenje stvari.

Neko manje upućen i nadasve politički nekorektan zaključio bi da je taj Le rock, ma šta to bilo, stajao na klimavim nogama kad je jedan I.P. mogao da ga urniše.

Osim toga, ne znam da li deliš moje mišljenje ali Stoper je na muzičku scenu Leskovca uveo gejpop format sa snažnim uticajem mediteranskog šlagera?

Mislim, ne mogu da se otmem utisku da je ova pesma idealna za ženski vokal tipa Tajči-Riva-NF pa u muškoj izvedbi deluje pomalo transoidno...

Neobično viđenje stvari.
Neko manje upućen i nadasve politički nekorektan zaključio bi da je taj Le rock, ma šta to bilo, stajao na klimavim nogama kad je jedan I.P. mogao da ga urniše.
Pa taj neko bi morao da previdi i ono sto pise na vrhu posta - datum kad je nastao taj tekst. U to vreme slatkorecivi i blagoglagoljivi I. P. je znao da o sebi naprica tako lepe stvari da je, blago receno neupuceni sagovornik, koji ima jedva 20 godina mislio da mu se karte otvaraju i karijera rok zvezde je tu iza ugla. Simptomaticno je i to da istu osobu pominju FIST-ovci :)
Mislim da je ta "ljubav" Stopera i I.P. epilog Humane Demo Rok lige, koju je doticni organizovao (bio je to veliki projekat, umesan je i RTS, savez distroficara... Ne mogu bas svega da se setim...) i gde je Stoper trebao da dobije placen studio gde bi snimili demo. Posto je pukla tikva medju njima, I.P. tamo odvede Viking, pa im se i uvali na snimak, gde je recitovao na pocetku tekst pesme (uskoro i to na youtube u okviru rubrike koju sam sam pokrenuo - "Otrgnuti od zaborav" :D )
Viking je i dobro prosao, jer se bendu Etiopia, koji su pobedili, uvalio i u video-spot :)

Uostalom, koliki je strah od tog pomenutog I.P. se ogleda i u tome da mu ni ti ni ja ne pominjemo ime i prezime :D
Osim toga, ne znam da li deliš moje mišljenje ali Stoper je na muzičku scenu Leskovca uveo gejpop format sa snažnim uticajem mediteranskog šlagera?

Mislim, ne mogu da se otmem utisku da je ova pesma idealna za ženski vokal tipa Tajči-Riva-NF pa u muškoj izvedbi deluje pomalo transoidno...
Pa, dobro... Imali su oni tu neku, nazovimo, sladunjavu melodicnost... A gejanluk? Ne razumem se u gejove :) Ako je to i ispalo tako, slucajnost je u pitanju. Zao mi je samo sto imaju ovaj odvratan demo-snimak gde zvuce kao da sviraju svadbu u nekoj baraci. To je snimano kod nekog lika u Lebanu i secam se price da su lovu skupili tako sto su i svirali neku svadbu, stalivec... Naravno, koliko god da su platili preplatili su, jer onaj ko je to miksovao je upropastio stvar. Imali su mnogo dobrog bubnjara koji se na snimku jedva cuje, Cak i u ovoj pesmi "Dajte mi gitaru", na kraju ide samo ritam i glas, bubanj se ne cuje kako treba...
A da zensko peva "Dajte mi gitaru, da zasviram onu staru..." Hm, malko zastranjujes :)

Poslednja izmena:
Pa taj neko bi morao da previdi i ono sto pise na vrhu posta - datum kad je nastao taj tekst. U to vreme slatkorecivi i blagoglagoljivi I. P. je znao da o sebi naprica tako lepe stvari da je, blago receno neupuceni sagovornik, koji ima jedva 20 godina mislio da mu se karte otvaraju i karijera rok zvezde je tu iza ugla. Simptomaticno je i to da istu osobu pominju FIST-ovci :)

Ih bre Spiro, Čika uvek deci nudi bombonice i čokoladice. Pa to je stara strategija te fele.

Mislim da je ta "ljubav" Stopera i I.P. epilog Humane Demo Rok lige, koju je doticni organizovao (bio je to veliki projekat, umesan je i RTS, savez distroficara... Ne mogu bas svega da se setim...) i gde je Stoper trebao da dobije placen studio gde bi snimili demo. Posto je pukla tikva medju njima, I.P. tamo odvede Viking, pa im se i uvali na snimak, gde je recitovao na pocetku tekst pesme (uskoro i to na youtube u okviru rubrike koju sam sam pokrenuo - "Otrgnuti od zaborav" :D )

A hebi ga Spiro, to je cena nedostatka umetničkog integriteta.

Većina bendova iz tog razdoblja u Leskovcu nije bila muzičkog već egzibicionističkog karaktera.

Više su voleli promovisanje nego ono čime bi trebalo da se bave, odnosno da sviraju.

Da su ti ljudi imali nekakve kriterijume shvatili bi da su po umeću i kreativnosti daleko ispod potrebnog nivoa i potrudili bi se da muzički evoluiraju odnosno da nauče da sviraju za početak a onda i da porade na svojim kreacijama.

Ovako su ispali papani, izvozao ih je tamo neki mentol IP koji je objektivnno bio jako bolestan čovek na razne načine.

Uostalom, koliki je strah od tog pomenutog I.P. se ogleda i u tome da mu ni ti ni ja ne pominjemo ime i prezime :D

:hahaha:

Jeste, jeste, ko napiše puno ime i prezime IPa skončaće u najstrašnijim mukama!

Pa, dobro... Imali su oni tu neku, nazovimo, sladunjavu melodicnost... A gejanluk? Ne razumem se u gejove :)

Šta ima tu da se razume?

Pesma je ženskastija od Hajde da ludujemo...

Malo mi čak tukne i na Sneki Babić...

Jao, ne, ne, ne, uvertira je potpuno Danijel Popović fazon. Otud ovake asocijacije...:lol:

Ako je to i ispalo tako, slucajnost je u pitanju.

Nema tu slučajnosti, kao fora, napili smo se pa smo malo preterali...:lol:

Zao mi je samo sto imaju ovaj odvratan demo-snimak gde zvuce kao da sviraju svadbu u nekoj baraci. To je snimano kod nekog lika u Lebanu i secam se price da su lovu skupili tako sto su i svirali neku svadbu, stalivec...

Da taj snimak nije nastao u čuvenom demo-studiju još čuvenijeg Kumče!:hahaha:

Mnogi su bendovi u pokušaju izgubili dušu tamo...:hahaha::hahaha:

A da zensko peva "Dajte mi gitaru, da zasviram onu staru..." Hm, malko zastranjujes :)

Šta fali, tekst je i onako prilično besmislen. Konačno, gitara nije ekskluzivno muški instrument. Druga je priča što su gitaru mnogi nesuđeni Kleptoni u ono doba doživljavali kao produžetak muškosti, a po načinu na koji su je svirali reklo bi se da su je baš tako i tretirali. U manuelnom smislu :lol:

Pazi Spiro:

‚‚Nikog nemam sem gitare, da mi duge noći skrati``...

Ne reci da to nije jedna više nego očito rukobludna metafora... i to u Danijel Popović stilu.

Poslednja izmena:
Ovako su ispali papani, izvozao ih je tamo neki mentol IP koji je objektivnno bio jako bolestan čovek na razne načine.
E, znas li ti da je on i Murku i mene zvao na neki dogovor, nudio se da nam bude menadzer. Pricao o vezama koje ima u radio-Nisu, gde cemo da uradimo demo, a posle ce on preko Bajage i nekih likova (zaboravio sam kojih, ali Bajagu je sigurno pomenuo) da nam zavrsi LP u izdanju PGP-a. Prestao je da radi sa FIST-om, jer su oni neozbiljni i sta je vec napricao... Ko sve da pamti, proslo je 20 godina :)
Elem, trebalo je da pobedimo na Gitarijadi, on ce to da zavrsi, jer je u ziriju i da, ovencani slavom pobednika, posle toga lakse dopremo do radio-Nisa. Usput, stalno nabacuje pricu o parama. Te ovo toliko kosta, te ono toliko kosta, tamo treba da se plati, onde da se malo "podmaze"... Murku i mene znas vec, ne moram da ti pojasnjavam kako izgleda kad se pravimo blesavi... ;) Prica on sat vremena, na kraju mu kazemo kako ovde ljudi ne cene niciji trud i misle da ce sve da im padne sa neba. Srecom, Murka i ja znamo sve to, cenimo tu muku, znamo da je to mukotrpan posao, ali nemamo pare, inace bi rado platili... Naravno da od citavog dogovora nije bilo nista, sto me bas zacudilo... Mislim da je doticni Murku zvao jos par puta da dodjemo, ali Murku mrzelo da slusa gluposti, tako da nismo otisli i postali slavni.
Ne znam za druge, verovatno je i njih vacario na istu pricu, ali nama je to bilo smesno. Vec sam cuo neke snimke (FIST, naravno) koji su radjeni u tom radio-Nisu i to meni ni najmanje nije zvucalo onako kako treba. Prosto, radio je radio, nije studio za snimanje. Znaci, treba da puknes pare, a da nemas nista. Uostalom, niski bendovi su snimali u Beogradu, a ne u Nisu.Pominjanje tih imena (Bajaga i sl.) mene ne impresionira. Lepo je sto se oni znaju, ali bas da se Bajaga zauzme za neki ASP... Ma, idi begaj... :)
Epilog - dodje ta Gitarijada, pobedi FIST, nas nema nigde :) Vlada Gugl, koji je bio voditelj, kaze da je video plasman i da smo mi na jednom spisku bili drugi, na drugom treci (glasovi zirija i publike ili obrnuto), ali da mu uopste nije jasno kako je doslo do toga da nas, kad je zvanicno citao nagradjene, nema. IP je vrlo lukavo, nagadjam, to odradio. Jer, ako smo drugi ili treci, postaje sumnjiva njegova moc, jer kako si mi namestio drugo, a nisi mogao prvo mesto. Ovako ima da nam kaze "Bili ste toliko losi, da nisam mogao nista!"
Naravno, verovatno se pitas "Sta je uradio FIST, kad su oni pobedili?" To sam ja pitao nekog, mislim da je bio Skone. Rekao mi je, doslovce, "Zapretio sam mu da cu da ga bacim s vrha zgrade ako ne pobedimo!" :D Pritom ga uhvatio za revere i podigao iz kolica, sto, naravno, niti je tesko, niti smatram da je pohvalno (to hvatanje za revere).
Eh, da... Jos po necemu pamtim taj nas razgovor. Murka i ja smo bili kod njega u stanu, S1, 2, koja vec bese zgrada. Isli smo onim cuvenim Murkinim Tomosovim mopedom. Kad smo krenuli kuci, pljusak! Pocepalo se nebo. Posle 20 metara motor se gasi, jer se ona svecica napunila vodom. Sta cemo, krenemo pesice... Bio sam mokar do gole koze, *ebali nas dogovori i muzicke karijere... :D
Jeste, jeste, ko napiše puno ime i prezime IPa skončaće u najstrašnijim mukama!
Tako je! I pritom ce da slusa cd doticnog do iznemoglosti! :)

Šta ima tu da se razume?

Pesma je ženskastija od Hajde da ludujemo...

Malo mi čak tukne i na Sneki Babić...

Jao, ne, ne, ne, uvertira je potpuno Danijel Popović fazon. Otud ovake asocijacije...:lol:

Daniel Popovic! Tacno, to je to!

Nema tu slučajnosti, kao fora, napili smo se pa smo malo preterali...:lol:
Pod slucajnoscu smatram da vecina bendova nista nije radila namerno. Svi su slusali to sto su slusali i pokusavali da lice na nekog i to je to. Zato i ako su uradili nesto izvan tih klisea je plod slucajnosti.

Da taj snimak nije nastao u čuvenom demo-studiju još čuvenijeg Kumče!:hahaha:

Mnogi su bendovi u pokušaju izgubili dušu tamo...:hahaha::hahaha:
Mislim da nije, jer Kumca je imao studio u Presecini, prema Vucju... Kod njega su snimci jos i licili na nesto...

E, znas li ti da je on i Murku i mene zvao na neki dogovor, nudio se da nam bude menadzer. Pricao o vezama koje ima u radio-Nisu, gde cemo da uradimo demo, a posle ce on preko Bajage i nekih likova (zaboravio sam kojih, ali Bajagu je sigurno pomenuo) da nam zavrsi LP u izdanju PGP-a. Prestao je da radi sa FIST-om, jer su oni neozbiljni i sta je vec napricao... Ko sve da pamti, proslo je 20 godina :)
Elem, trebalo je da pobedimo na Gitarijadi, on ce to da zavrsi, jer je u ziriju i da, ovencani slavom pobednika, posle toga lakse dopremo do radio-Nisa. Usput, stalno nabacuje pricu o parama. Te ovo toliko kosta, te ono toliko kosta, tamo treba da se plati, onde da se malo "podmaze"... Murku i mene znas vec, ne moram da ti pojasnjavam kako izgleda kad se pravimo blesavi... ;) Prica on sat vremena, na kraju mu kazemo kako ovde ljudi ne cene niciji trud i misle da ce sve da im padne sa neba. Srecom, Murka i ja znamo sve to, cenimo tu muku, znamo da je to mukotrpan posao, ali nemamo pare, inace bi rado platili... Naravno da od citavog dogovora nije bilo nista, sto me bas zacudilo... Mislim da je doticni Murku zvao jos par puta da dodjemo, ali Murku mrzelo da slusa gluposti, tako da nismo otisli i postali slavni.
Ne znam za druge, verovatno je i njih vacario na istu pricu, ali nama je to bilo smesno. Vec sam cuo neke snimke (FIST, naravno) koji su radjeni u tom radio-Nisu i to meni ni najmanje nije zvucalo onako kako treba. Prosto, radio je radio, nije studio za snimanje. Znaci, treba da puknes pare, a da nemas nista. Uostalom, niski bendovi su snimali u Beogradu, a ne u Nisu.Pominjanje tih imena (Bajaga i sl.) mene ne impresionira. Lepo je sto se oni znaju, ali bas da se Bajaga zauzme za neki ASP... Ma, idi begaj... :)

Ma čovek je bio potpuno poremećen. Sumanuta ambicija sa elementima preverzije.

On je živeo u nekom svetu koji je za sebe izmaštao i u kom je on VIP, siva eminencija.

Ja sam ga znao ali me je izbegavao prvo zato što sam ga podjebavao na finjaka i on je to vremenom ukapirao ali i zbog nekih njegovih grehova koja sam znao :cool: što mu je pojačavalo utisak neprijatnosti moje blizine.

Ja sam ga sažaljevao iskreno.

Epilog - dodje ta Gitarijada, pobedi FIST, nas nema nigde :) Vlada Gugl, koji je bio voditelj, kaze da je video plasman i da smo mi na jednom spisku bili drugi, na drugom treci (glasovi zirija i publike ili obrnuto), ali da mu uopste nije jasno kako je doslo do toga da nas, kad je zvanicno citao nagradjene, nema. IP je vrlo lukavo, nagadjam, to odradio. Jer, ako smo drugi ili treci, postaje sumnjiva njegova moc, jer kako si mi namestio drugo, a nisi mogao prvo mesto. Ovako ima da nam kaze "Bili ste toliko losi, da nisam mogao nista!"
Naravno, verovatno se pitas "Sta je uradio FIST, kad su oni pobedili?" To sam ja pitao nekog, mislim da je bio Skone. Rekao mi je, doslovce, "Zapretio sam mu da cu da ga bacim s vrha zgrade ako ne pobedimo!" :D Pritom ga uhvatio za revere i podigao iz kolica, sto, naravno, niti je tesko, niti smatram da je pohvalno (to hvatanje za revere).

Pa kao što rekoh na samom početku ove teme pre par godina, svaka Gitarijada je bila nameštena. Moja procena je da se IP pojavio u tom organizacinom miljeu negde 1983. preko Dubočičkih i okolnih bendova.

To su bili malo divlji likovi ali nisu bili zli. Uvaljivali su mu se na gajbu da piju jer kuči nisu smeli pa su tako razvili nakakav odnos sa njim. On im je praktično kupovao cugu da bi ih pridobio jer je znao da je radža prečica do njihove naklonosti. :per:

No posle je to izmaklo kontroli pa je on postao još i nekakav novinar, osetio se medijski moćnim, krenuo sa iživljavanjima raznim...

Ali suštinski krajnje nebitan lik. Maliciozna budala koja je mnogo toga odradila igrajući na kartu sažaljenja.

Znao sam gomilu kvalitetnijih hendikepiranih ljudi ali ja to vreme bilo izgleda rezervisano za fukaru.

Eh, da... Jos po necemu pamtim taj nas razgovor. Murka i ja smo bili kod njega u stanu, S1, 2, koja vec bese zgrada. Isli smo onim cuvenim Murkinim Tomosovim mopedom. Kad smo krenuli kuci, pljusak! Pocepalo se nebo. Posle 20 metara motor se gasi, jer se ona svecica napunila vodom. Sta cemo, krenemo pesice... Bio sam mokar do gole koze, *ebali nas dogovori i muzicke karijere... :D

Inače, just for the record u pitanju je S2...:cool:

Tako je! I pritom ce da slusa cd doticnog do iznemoglosti! :)

:hahaha::hahaha::hahaha:

Daniel Popovic! Tacno, to je to!

Jašta bato, on je bio uzor svih nježnih dečaka. Mislim da je i tvoj drug Trobojka u jednom momentu furao džulijevku...

4242_Danijel_Popovic.jpg

Pod slucajnoscu smatram da vecina bendova nista nije radila namerno. Svi su slusali to sto su slusali i pokusavali da lice na nekog i to je to. Zato i ako su uradili nesto izvan tih klisea je plod slucajnosti.

To je suština. Tamo se uvek smatralo da treba da ličiš na nekog a ne da pratiš sopstveni impuls.

I to je shebalo čitavu stvar a ne neki tamo mamlaz IP :lol:

Mislim da nije, jer Kumca je imao studio u Presecini, prema Vucju... Kod njega su snimci jos i licili na nesto...

Jest u pravu si. A znam za taj lebanski studio, majku mu, samo ne mogu nikako da se setim čiji je bio.

Neki tezgaroš garant, samo su oni imali opremu...

Poslednja izmena:
To je suština. Tamo se uvek smatralo da treba da ličiš na nekog a ne da pratiš sopstveni impuls.

I to je shebalo čitavu stvar a ne neki tamo mamlaz IP :lol:

Naravno da on nikako nije mogao da zezne stvar, ali te izjave za novine od Fistovca i Stopera su, recimo, njihova osveta. Uostalom, tad je postojao radio Leskovac i "Nasa rec", pa i nisu imali mogucnosti da ga negde javno pljucnu...
U to vreme je Andijeva (novinar koji je radio tu HDBZ stranu) ideja bila da za novogodisnji broj budu izjave tih muzicara, ili "muzicara" sta je bilo najvaznije u 1991. i sta ocekuju u 1992. Na zalost, nije objavljeno, ali se secam da je Lale (Stoper) rekao doslovce: "Najvaznije u 1991. je povratak Ivana P. uz zaglusujucu skripu guma". :)

Jedan jako, jako simpatican tekst :) 31.01.1992.

Interesantno veče

Savina Subota u sadejstvu Doma mladih i HDBZ-a održana je u Domu mladih. Ako ste bili videli ste, ako niste došli ne zaslužujete ni da vam objašnjavamo šta se dešavalo. Samo da napomenemo saučesnike programa. Grupe Mesje i Nekorofiliks, plesni sastav Bolero, recitatorska madmoazel Milana i ulični svirač i nekoliko stotina zagriženih znatiželjnika. Ćao do godine.

Pitam se, pitam se... da li je ulični koji se pominje u tekstu ovaj naš ulični?
Na slici je grupa Nekrofiliks!

DSCF7223.jpg

To stvarno nisam znao. Napiši nešto više o tome ako te ne mrzi. Zaista me zanima.

Tačno, tačno, Jovan je bio Pussy, a Nebojša Kriška. Prošlo je više od 20 leta od kada sam poslednji put video te ljude...

Odakle li vam samo Jovan, ko što rekoh nisi dovoljno informisan. Ja sam Spiri , pre godinu- dve posla neke izmene i dopune tekstova, a da li su prošli skupštinu foruma , verovatno nisu.Retko sam na ovom forumu, kao sto već rekoh, ne pišite o judima koje ne poznajete, a još manje o njihovim karakternim osobinama.Pozz

Ne pratim, tako da ne znam... A i da ima, ne znam gde bi svirali... :(

Ima, nekoliko grupa. Ne pratim baš nešto posebno, ali ima mladih naraštaja, naravno talentovanih.Sviraju, ...ima trenutno 2 kluba gde se može čuti nešto drugačije od pinkovske svakodnev(n)ice.Spiru mrzi da izlazi i posluša .To što on voli ... nema više.A i ja što volim ...nema više.No,i ovo je dobro.

Odakle li vam samo Jovan, ko što rekoh nisi dovoljno informisan. Ja sam Spiri , pre godinu- dve posla neke izmene i dopune tekstova, a da li su prošli skupštinu foruma , verovatno nisu.Retko sam na ovom forumu, kao sto već rekoh, ne pišite o judima koje ne poznajete, a još manje o njihovim karakternim osobinama.Pozz

Covek je lepo i vise puta napisao da pise po secanju. A znamo da secanje hoce da prevari... Zato lepo dodjes, procitas i ispravis greske :)

Odakle? Da li je Jovanovo ime i prezime bilo Jovana Draškovića? Btw. meni je delovao kao sasvim ok lik a ja mu nisam dao nadimak. Ti ni elemenatarno nisi informisan ali ti to ne smeta da da držiš vakele.

A iskreno baš me i zabole dal se zvao Jovan, Joca, Pera ili Laza.

Ja uopšte nisam pisao o privatnim životima tih ljudi već o njihovom javnom delovanju. Ako sam negde priču začinio nekom poluprivatnom anegdotom, svakako je bilo u kontekstu cele priče.

Dakle ja sam bio protagonista tog vremena, prisustvovao sam svim bitnijim muzičkim dešavanjima (na nekima sam bio i jedan od tročlane publike) ali nikada nisam tvrdio da sam poznavao baš svakog ili da sam bio u svakom trenutku na svakom mestu. Sa nekima sam izmenio pola rečenice u životu a sa nekima proveo godine druženja, sa nekima pak nikada nisam bio ni na istoj strani ulice.

Ono o čemu ja ovde pišem je moje viđenje stvari koje pak u faktografskom smislu odstupa ne više od 10% od onog kako se zaista i dogodilo. Mnogih ljudi sam se ponovo setio tek na ovoj temi a neke sam izgleda nepovratno izbrisao iz memorije.

I da naglasim još jednom po ko zna koji put: na ovoj temi nema ničeg malicioznog već je celo pisanije otpočeto upravo zarad čupanja te epohe iz zaborava.

To što nije svako portretisan shodno njegovom narcisoidnom samosagledavanju, avaj, neka mi ne zameri.

Likovi koji su se našli najuvređenijim u vezi ovog pisanja su bili objektivno najbolji muzičari tog vremena ali ne može se reći da su bili niti progresivni a još manje da su imali autentničnu ideju.

Bili su nažalost epigoni* velikih i etabliranih bendova i robujući toj zabludi ne samo da su sebe uskratili za uspeh kakav su eventualno zasluživali nego su snagom svog autoriteta u lokalu povukli mnoge na muzučku stranputicu.

Ako se takvo viđenje njima ne sviđa, molim lepo, ali istina je takva.

* epigoni - umetnici svih fela koji u nedostatku sopstvene stvaralačke snage, rade u duhu ideja i oblika svojih velikih prethodnika ili savremenika

Poslednja izmena:
Ono o čemu ja ovde pišem je moje viđenje stvari koje pak u faktografskom smislu odstupa ne više od 10% od onog kako se zaista i dogodilo. Mnogih ljudi sam se ponovo setio tek na ovoj temi a neke sam izgleda nepovratno izbrisao iz memorije.

I da naglasim još jednom po ko zna koji put: na ovoj temi nema ničeg malicioznog već je celo pisanije otpočeto upravo zarad čupanja te epohe iz zaborava.

To što nije svako portretisan shodno njegovom narcisoidnom samosagledavanju, avaj, neka mi ne zameri.

Likovi koji su se našli najuvređenijim u vezi ovog pisanja su bili objektivno najbolji muzičari tog vremena ali ne može se reći da su bili niti progresivni a još manje da su imali autentničnu ideju.
Dagabem, neki bi najradije da se zaboravi sta su radili, ali, avaj... Postoje neki koji pamte i podsecaju :)

Da ti kažem I ovo Spiro dok mi ne ode od pameti

Vremena su se promenila ali neke stvari izgleda nikada nisu.

U ono vreme su se u Leskovcu pop rok, hardrok, hevi metal muzikom bavile dve grupe ljudi: ona manja je volela muziku, uživala u njoj i imala šta kroz nju da kaže, i ona veća koja se njome bavila samo zarad ostvarivanja društvene norme, znaš ono, hteli smo da upoznamo neke ribe pa smo formirali bend, ha… ha… ha.

Jer, podsetimo se, davnih 80ih društvena norma podrazumevala je obavezno bavljenje popularnom muzikom, aktivno ili pasivno svejedno s tom razlikom što su aktivni mužjaci bili na većoj ceni od pasivnih.

Te su okolnosti oterale u muziku mnogo više željnih parenja od onih koji su stvarno uživali u njoj. A teško muzici uz takvo većinsko pokloništvo. Toliko o toj tački distinkcije zarad boljeg razumevanja lokalne rok scene.

Eto sad znamo u kakvim je uslovima nastajala Leskovačka rok scena sredinom i krajem prošlog veka, surovim dakle. Ali šta se u međuvremenu dogodilo a od tada je prošlo bar 20 godina?

Možda naizgled neočekivan rasplet ali danas su na leskovačkoj muzičkoj sceni aktivni oni koji su na nju 80ih godina stupili iz hormonskih a ne estetskih ili duhovnih potreba. Kakav poražavajuć ishod po muziku uopšte ali šta je tu je. Uglavnom onih pravovernih uopšte na njoj više i nema. Doduše oni koji se muzikom i danas bave čine to na jedan bitno izmenjen način, budimo do kraja otvoreni sviraju po seoskim svadbama pesme kao što je Osman aga. Blagi horor.

Anyway, oni istrebljeni su se povukli duboko u svet kontemplacije poluzaposlenih ljudi koji doduše žive sasvim normalno i bez aktivnog bavljenja muzikom ali sa duhovnim čirom nedorečenosti u dvanaestom krugu duše. Malo, malo pa ih žiga ali se uz pravilnu terapiju relativno brzo umiri.

Ali ono što je zaista važno nije ko će i kako ostati upamćen već pitanje koga je za sve to danas uopšte više briga?

Kao što vidimo jeste. Javilo se možda desetak ljudi koji se kao i mi sećaju tog vremena kao i nekoliko onih koji su mi u porukama koje su ostavljali na blogu pretili istrebljenjem i ognjenim pročišćenjem (tražili su ime mog sela pa da ga zapale).

Kabadajije.

A da ne pominjemo priču o tome da je ova tema jedna od najčitanijih na podforumu.

Ustanovili smo dakle da je i posle dvadeset godina opstao taj zamrznuti sukob isčezlih kreativaca i muzičkih egzistencijalista koji žive na njenim temeljima potkopanim šatorsko-festivalskom preorjentacijom.

A najvažnije je da smo naveli više od šestoro Srba da razmišljaju na istu temu dobrovoljno duže od pet minuta.

Poslednja izmena:
Da ti kažem I ovo Spiro dok mi ne ode od pameti

Vremena su se promenila ali neke stvari izgleda nikada nisu.

U ono vreme su se u Leskovcu pop rok, hardrok, hevi metal muzikom bavile dve grupe ljudi: ona manja je volela muziku, uživala u njoj i imala šta kroz nju da kaže, i ona veća koja se njome bavila samo zarad ostvarivanja društvene norme, znaš ono, hteli smo da upoznamo neke ribe pa smo formirali bend, ha… ha… ha.
Dobro, da ne preterujemo, svako je pokusavao da na najlaksi nacin dodje do riba... Najlaksi po sopstvenom misljenju, naravno. :)

Jer, podsetimo se, davnih 80ih društvena norma podrazumevala je obavezno bavljenje popularnom muzikom, aktivno ili pasivno svejedno s tom razlikom što su aktivni mužjaci bili na većoj ceni od pasivnih.
Osamdesetih je politicka situacija bila, hm, recimo takva da ako si bio kreativan, tu kreativnost si mogao da iskazes kroz muziku. Retki su mogli da se pokazu u necemu drugom. Uostalom, gomila danasnjih glumaca, pisaca, itd... je bila u nekom bendu osamdesetih.

Možda naizgled neočekivan rasplet ali danas su na leskovačkoj muzičkoj sceni aktivni oni koji su na nju 80ih godina stupili iz hormonskih a ne estetskih ili duhovnih potreba. Kakav poražavajuć ishod po muziku uopšte ali šta je tu je. Uglavnom onih pravovernih uopšte na njoj više i nema. Doduše oni koji se muzikom i danas bave čine to na jedan bitno izmenjen način, budimo do kraja otvoreni sviraju po seoskim svadbama pesme kao što je Osman aga. Blagi horor.
Mozda je prica vrlo prosta. Usli u muziku da 'vataju ribe, to im upalilo, videli da imaju vajdu, pa teraju dok moze... Mozda i danas 'vataju ribe uz pomoc muzike. Sta, nije ti jasno kako to svirajuci na svadbama 'vataju... Dupla korist - ako nesto navataju dok tezgare super, plus padne kintica, pa uz pomoc te kintice mogu i da 'vataju sponzoruse... :D

Ali ono što je zaista važno nije ko će i kako ostati upamćen već pitanje koga je za sve to danas uopšte više briga?
Kao što vidimo jeste. Javilo se možda desetak ljudi koji se kao i mi sećaju tog vremena kao i nekoliko onih koji su mi u porukama koje su ostavljali na blogu pretili istrebljenjem i ognjenim pročišćenjem (tražili su ime mog sela pa da ga zapale).
Sto svi koji su dosli sa sela misle da smo svi u gradu dosli iz nekog sela? Ako je njihovo iskustvo takvo, ne mora da bude i nase. Ali, to je prica za neki drugi topic ;)
A da ne pominjemo priču o tome da je ova tema jedna od najčitanijih na podforumu.
Jos i da je svaki deseti koji je citao nesto i napisao... Ala bi bilo pretnji :)

Ustanovili smo dakle da je i posle dvadeset godina opstao taj zamrznuti sukob isčezlih kreativaca i muzičkih egzistencijalista koji žive na njenim temeljima potkopanim šatorsko-festivalskom preorjentacijom.
Nista cudno. Ako je neko mogao, da navedem naizgled bezazlen primer, da ti da neispravan kabl za nastup ne bi li te sabotirao, sto bi danas bio drugaciji? Pa nije tada imao 10 godina, nego 20 i neku...

A najvažnije je da smo naveli više od šestoro Srba da razmišljaju na istu temu dobrovoljno duže od pet minuta.
A od tih sest pet ti preti :D

Dobro, da ne preterujemo, svako je pokusavao da na najlaksi nacin dodje do riba... Najlaksi po sopstvenom misljenju, naravno. :)

:D

Pazi, znao sam tad nekog Miću mesara (čiji je babo bio jedan od retkih samostalnih preduzetnika i vlasnik maloprodajnog lanca mesnih prerađevina koji su činile dve mesare) jednog velikog debelog bezumnika koji je već u drugoj godini srednje škole bio zaručen ćerkom babovog glavnog snabdevača, klaoničara iz Turekovca.

E taj Mića mesar me je uvek krajnje dobronamerno savetovao da ne kupujem prasiće od Navalinaca jer se tamo stoka tobož hrani na deponiji.

Ne znam što je on meni to pričao jer uopšte nisam bio zainteresovan za prasiće ni onda a još manje sada ali bih rekao da mu je to bila žvaka za uspostvaljanje komunikacije a malo je radio i advertajzing.

Hoću reći ovo: neki su odmah bili usmereni i znali šta su hteli dok su drugi hteli da upoznaju sebe i otkriju granice svojih mogućnosti.

Naravno, pobedili su bazični egzistencijalisti.

Osamdesetih je politicka situacija bila, hm, recimo takva da ako si bio kreativan, tu kreativnost si mogao da iskazes kroz muziku. Retki su mogli da se pokazu u necemu drugom. Uostalom, gomila danasnjih glumaca, pisaca, itd... je bila u nekom bendu osamdesetih.

Da tako je, s tim što kao što i sam u kontekstu naslućuješ češći motiv je bilo eksponiranje a mnogo, mnogo ređi kreacija ili ne daj Bože - progresija.

Možda je preciznije reći da je muzika 80ih bila mnogima važnija zbog pokazivanja a daleko manje zbog izraza?

Mozda je prica vrlo prosta. Usli u muziku da 'vataju ribe, to im upalilo, videli da imaju vajdu, pa teraju dok moze... Mozda i danas 'vataju ribe uz pomoc muzike. Sta, nije ti jasno kako to svirajuci na svadbama 'vataju... Dupla korist - ako nesto navataju dok tezgare super, plus padne kintica, pa uz pomoc te kintice mogu i da 'vataju sponzoruse... :D

To već nije `vatanje nego trgovina. Ma koliko neki od njih dobro prolazili mučna mi je i pomisao na njihov način življenja.

Celog života moraš da učiš nove turbo skladbe koje su produkt poremećenih umova, da pamtiš stare za slučaj da je naručilac nostalgičan i pod oružjem i još da ih izvodiš u nedogled pred auditorijumom koji pada u plemenski trans sa neizvesnim ishodom...

Sto svi koji su dosli sa sela misle da smo svi u gradu dosli iz nekog sela? Ako je njihovo iskustvo takvo, ne mora da bude i nase. Ali, to je prica za neki drugi topic ;)

Klasična projekcija, ljudi koji ne mogu da zamisle svetove drugačije od svog ili prosto nisu svesni njihvog postojanja često joj se odaju.

A kad se sretnu sa ironijom u nečijim stavovima ili postupcima jednostavno ne umeju da je prepoznaju i tumače je doslovno što ih tera u dalje zablude i greške u rasuđivanju.

Jos i da je svaki deseti koji je citao nesto i napisao... Ala bi bilo pretnji :)

Ma ko danas čita? Ne čitaju ni šta im doktor prepiše a ne ovakvo nešto!

Nista cudno. Ako je neko mogao, da navedem naizgled bezazlen primer, da ti da neispravan kabl za nastup ne bi li te sabotirao, sto bi danas bio drugaciji? Pa nije tada imao 10 godina, nego 20 i neku...

Na žalost si u pravu. Većini protok vremena ne donosi mudrost već izgleda mnogo češće produbljivanje sopstvenih zabluda i još veću rešenost da istraju u naopakim uverenjima.

A od tih sest pet ti preti :D

Da ali ne:D

Ja u nastojanju da izbegnem samohvalisanje, za koje objektivno i nemam pravog razloga jer su ovo opisana dešavanja uz izvesnu dozu kretivne slobode u interpretaciji, ne pominjem reakcije iskreno oduševljenih ljudi koji su mi se u mnogo većem broju javljali, nekada i sa neodmerenim pohvalama.

Ovih uvređenih se javilo svega par al su bili baš besni. Zakazivali su mi dvoboj po viđenju :D

A najbolji štos je bio kad mi se na blog javio neki bivši šminker kog sam verovatno potkačio usput da negoduje zbog načina na koji su on i njegovi pajtaši prikazani. Još je pokušavao nešto i da polemiše sa mnom. Iskidao sam se od smeha. Ti ljudi su davno zaboravljeni i od strane svoje generacije a mladim naraštajima njihova imena ne znače ama baš ništa ali su nekako došli do mog bloga i osetili se pozvanim da brane svoj svetli lik.

Nisam mogao da verujem kakav lelemud.

Poslednja izmena:
A najbolji štos je bio kad mi se na blog javio neki bivši šminker kog sam verovatno potkačio usput da negoduje zbog načina na koji su on i njegovi pajtaši prikazani. Još je pokušavao nešto i da polemiše sa mnom. Iskidao sam se od smeha. Ti ljudi su davno zaboravljeni i od strane svoje generacije a mladim naraštajima njihova imena ne znače ama baš ništa ali su nekako došli do mog bloga i osetili se pozvanim da brane svoj svetli lik.

Nisam mogao da verujem kakav lelemud.
To mi nije jasno... Ti napises nesto javno, a onda ja krenem da polemisem s tobom u privatnoj prepisci?!?!?! Glupost! Kad sam siguran u moje argumente ima da polemisem s tobom javno, a ne krisom. Cak i da mu ti priznas u toj privatnoj prepisci da je u pravu koja mu vajda od toga kad ostaje onaj javni napis...
Ima budala... ;)

17.1.1992. "Naša reč" objavljuje:

Saša Stojanović - Biče

Predstavljamo vam danas mister Bičeta. retku zver, bar po verolomnom karakteru. Ne postoji gotovo bend u gradu kome se nije obećao, svirao u njemu i na kraju odlazio. Svoj talenat osetio je još 1969. kada se i rodio, a od neprocenjivog značaja je to što je rodjen u muzičkoj školi. Zbog toga, i samo zbog toga i završava Višu muzičku školu, a najviše je dao u muzici u okviru "Gradske muzike".
"Slušam samo dobru muziku, a da bi, po meni, bila dobra mora da ima ideju (to je osnova života) i ostale komponente koje postoje u muzici (ritam i harmonija). U Leskovcu bih izdvojio "Viva Romanu" po uigranosti i "Antisters produkt" jer nemaju kompleks leskovačkih muzičara koji se trude da kopiraju nekoga. Medjutim, ni jedna naša grupa nema izvesne šanse čak ni na JU sceni."

Au, ja sam skroz zaboravio na epizodu zvanu New Sheet On The Street!!! Nismo imali pametnija posla u radiju, pa smo na muziku gde je falio tekst :) ubacivali to sto fali... Tako je nastala i oda za Biceta :D

Poslednja izmena:

Back