Gitarijada ponovo u LE!!!

Sad se secam!!! :) Verovatno se Zvonko zurio kuci, on nikako nije mogao da shvati zasto se nesto desava posle pola 10 uvece :)
Sad se prisecam kako je izgledao i onaj Vertigo nastup...Bio moj bubanj na sceni, a posle je trebalo da mi ga organizator (DKM, ko drugi) vrati kuci. Zvonko bio zaduzen za prevoz. I sad, kako da ostane, pa u svoje selo ce da dodje posle ponoci (nije mi to rekao, ali pretpostavljam da je to poenta)... Postavio par pitanja, tipa "Mora li sada, pa ostavi bubanj u holu i dodji sutra po njega, nece nista da mu se desi..." Kad sam ja rekao "Naravno da nece nista da mu se desi, samo ce da postane nevidljiv i tesko cu da ga pronadjem posle..." prosto mi je delovao uvredjeno.
Inace, isti lik je milion puta u bioskopu na poslednjoj projekciji znao da cim krenu slova na kraju filma odmah prekine emitovanje, pali se svetlo, publiko 'ajde napolje, sta ima da citate ko je glumio itd, itd... :)

:D

nego , Spiro, daj остави link ka tvom blogu.
Pratio si Ljaksov blog, pa sam te tamo bio našao, al' on ga je obrisao, pa sam tako i tebe zagubio...

Imas link odmah ispod mog nika!

a, jesam ćora...

Nego, šta je sa Ćorom ?
Poslednji put sam ga video u Niš(u), pre jedno 15 god.
Neko mi je rekao da je prodao kuću, pa se provodio neko vreme...
Ko zna gde li je sad......

Inače, pamtim da je jednom rekao kako on svaki put kada nešto jede, jede DVA puta!
Prvo, normalno, a drugi put kada pročačka zube :D (bilo je rupa...)

Ej, dragi ljudi Ulični i Spiro!

Лонг тиме но сее?!

Da ja, elem pređem na stvar... evo ovako:

Onomad vam obećah ja neke snimke ondašnje Gitarijade.

I da, na kraju sam ih izbunario, doduše na VHS-u što mi je delovalo skoro nerealno, jer istini za volju video kasetu nisam ni pinuo u zadnjih 7-8 godina. Osposobio sam i neki prastari VHS plejer da bih pogledao snimak.

Ali uvid u materijal je bio više nego razočaravajuć za mene.

Prvo snimano je u mraku, iz poslednjih redova, snimatelj se treso ko da ga je neko sve vreme pendrekom po temenu tukao tako da se ич ne razaznaju ni lica, ni bendovi, ni publika ni žiri a tonski zapis je više nego očajan. Em je duvao neki vetar, em je razglas bio kriminalan, em je ovaj klipan sa video kamerom od pola tone na ramenu sedeo negde gde sve tutnji i odjekuje...

Šta da vam kažem, možda je ono što sam gledao dobar alternativni video rad ali kao dokumentacija je nikakav. Ali po zabeleženoj neartikulisanoj razmeni energije duha i materije da se meriti sa snimcima razornih posledica cunamija koji su nam stizali iz Japana u poslednje vreme. S tom razlikom što su oni iz Japana kristalno oštri dok na snimku neke Gitarijade koji posedujem pojam oštrine jednostavno ne postoji. U naširem smislu.

Dakle žao mi je zbog тиза, i ja sam verovao da ti snimci mogu da doprinesu daljem razvoju ove teme, ali дарк хет što bi rekla braća Srbi.

Poslednja izmena od moderatora:
Ljack, samo za tebe: foto celog članka o Gitarijadi 9. maja 1983. ("Naša reč"):

http://i51.tinypic.com/j5z18p.jpg

(klikni na sliku, jer može da se uvelća...)

Pa druže ulični, ovaj tekst sasvim dobro oslikava kakav je repertoarsko-izvođački haos vladao tih godina na Gitarijadi.

Ali ja sam uvek bio pre za aktivno učešće u procesu makar bilo i komično nego za korisničku, pasivnu kulturu koja je prevladala danas.

Slažem se sa novinarkom da većina bendova pomenutih u tekstu nije ostavilo bitniji trag na ondašnjoj leskovačkoj rok sceni pa ih nisam posebno ni obrađivao na ovoj temi.

Primećujem i prilično maliciozan stav koji je izvesna Tončić Tatjana imala prema braći Vasić i Bičiju koji nije korektan i verodostojan. Oni su ipak bili muzički najpotkovaniji u pomenutoj ekipi a verovatno i najmlađi.

Šta da ti kažem, za mene je gitarijada u muzičkom smislu bila zaista tragikomična ali je kao ideja, nekakav pozitivan pokretački faktor mladih ljudi bila izvanredna.

Sve je to u lokalnim okvirima bilo organizovanao i izvedeno onako kako je moralo, vrlo traljavo kao i sve ostalo tamo ali sam uveren da bi sve to vremenom evoluiralo da je bilo pameti da se održi. Ali ako se uzme u obzir ko je tamo na vlasti dobro je što je i ovako kako je.

Primećujem i prilično maliciozan stav koji je izvesna Tončić Tatjana imala prema braći Vasić i Bičiju koji nije korektan i verodostojan. Oni su ipak bili muzički najpotkovaniji u pomenutoj ekipi a verovatno i najmlađi.

Mozda bila nesrecno zaljubljena u nekog od clanova "Mikroba" pa iskoristila priliku da im se osveti? :)

Poslednja izmena:
Bio je 9. maj...
I samo 3 god. od Ti'inog odlaska.

Sad si me podsetio. to je bila valjda prva Gitarijada održana u Domu mladih. Njoj na žalost nisam prisustvovao.

Mozda bila nesrecno zaljubljena u nekog od clanova "Mikroba" pa iskoristila priliku da im se osveti? :)

Da, pa Glavonja je bio čuveni satirač srca lokalnih tinejdžerki. Imao sam utisak da je među ženskom populacijom te generacije zaljubljivanje u istog bilo pitanje socijalnog standarda. Mislim, nije bilo normalno da trinaestogodišnjakinja koja drži do sebe ne bude zaljubljena u njega. :D

Šalim se, ali ima istine u tome da je imao status leskovačkog Đastina Timerlake-a.

Ali pouzdano znam da se Glavonja ložio na druga Tita pošto je njegov ćale, lokalni vajar i slikar, jedinom zgodom kada je Broz posetio Leskovac uručio doživotnom Predsedniku i trostrukom narodnom heroju svoj rad - mermernog goluba mira tako da je cela njegova familija nakon toga osećala neku specijalnu povezanost sa najvećim sinom naroda i narodnosti.

Drugačija su to bila vremena dragi moji drugovi. Devojčice su se zaljubljivale u momke sa zlatnim loknama a narod je poštovao autoritete...

Poslednja izmena:
Ljack, šta ti bi sa blogčetom? Što si ga zatvorio za javnos' ?

Nisam pisao ništa novo jako dugo na tu temu a i počeli su da mi prete likvidacijom.:D

Neki uvređeni šminker kog sam pomenuo u jednoj rečenici, u potpuno sporednom kontekstu, teško je to podneo pa mi je napisao 50 poruka potpuno idiotske sadržine dok su me drugi palili, nabijali na kolac, overavali sekirom i tako to. :D

Naravno, to ne treba uzimati previše za ozbiljno.

Žao mi je samo što više protagonista tih događaja nije upotpunilo temu svojim komentarima. Ti i Spira ste dali gomilu činjenica ali drugi su samo voajerisali.

Ostali izgleda nerado pričaju o tom vremenu al je činjenica da vole da čitaju o njemu. :D

Poslednja izmena:

Back