Gitarijada ponovo u LE!!!

Vežbalo se sve i svašta. Plave bluze su svirale kompoziciju "kuća cveća" ASP je revolucionarni instrumental "1948" perfektno odsvirao na gitarijadi 1986, s jeseni. Niko se nije zapitao šta predstavlja radni naziv instrumentala. Gore pomenuta kompozicija "Zemljo moja" se je ponekada svirala na probama zbog podizanja radne temperature i zbog Ismete Krvavac.
A onda sam u ASP dosao ja! I vise se nisu svirale nikakve revolucionarne teme :) Osim pesme "Revolucija", koja nema veze sa onom revolucijom ;)

Vec sam kacio linkove za ASP live, ali sad imam i malo vremena za dodatna pojasnjenja:

Poslednji nastup ASP je imao 1994, ako se ne varam. Nastup je bio vrlo haotican, s obzirom da smo basistu navezbavali na nekoliko dana pred nastup. Bila neka grupna svirka u organizaciji radija 016, pa hajde da i mi nastupimo :)
Elem, kao sto rekoh, navezbavamo basistu za tih 30 minuta svirke (5-6-7 pesama) i na dva dana pred nastup (tj. svira se u nedelju uvece, a desava u petak uvece) Svarc otkazuje zbog bolesti. Posto je tu i Dule (moj brat) bio debelo umesan u organizaciju, a otkazivanje bilo masovno (prvo je otkazana svirka npr. 15. u mesecu, pa prebacena za 25, pa otkazan 25. i prebacen za 27...) Dule, mucenik, sve to trpi, a za nista nije kriv. Jedini koji su svo vreme bili sigurni smo mi (po secanju - otkazali Smak, Dza ili bu, MUP Monopol...) I na kraju, i mi ne mozemo!!! Kad nas nije pobio to vece kad smo rekli da je pevac bolestan, nikad nece! Na kraju nadjemo resenje - posto se Dule zezao na nasim probama i pevao, eto mu prilike! Neka peva! Onda je nastala nova pretumbacija za onog pacenika na basu, jer sve sto je koliko-toliko navezbao moze da baci u vodu, sad mora da svira ono sto Dule zna da peva. Dve probe i hajde na koncert :)
Epilog - evo linkova za dve obrade tada odsvirane! Pre nego krenete da se drogirate jos jedna napomena - ja bas uopste nisam cuo, gitaru na mahove, a od vokala sam nacuo neke zvuke, nikako razgovetan glas :)))
1. Petar Pan - Ptica (Murka i ja smo se trkali na probama ko ce brze da odsvira pesmu, pa zamisli basistu koji, em nas juri, em nije siguran da li dobro "vozi" bas liniju. Pri tom je Murka zaboravio kako ide solo i morao da improvizuje, sto mu, medju nama receno, nije bilo prvi put :))

P.S. Basista je bio Ziza Pavkovic.

Poslednja izmena:
Trša je stvarno ok lik , a?
ja ga ne znam lično , ali tako izgleda ...

od kako sam 1989. svirao 4 puta u roku od mesec dana
(gitarijada polufinale i finale , gost kod Divlje Ševe [na njihovom koncertu] i neka svirka ispred Doma sindikata)
on je počeo da me pusta da uđem za dž. kad bi bila neka svirka ... ili onako samo da virnem
(sramota me bilo uvek da se grebem [k'o što su mnogi ...])

bili smo i na "zdravo" ...iako nikada nisam porazgovarao sa njim ...

od kako sam 1989. svirao 4 puta u roku od mesec dana
(gitarijada polufinale i finale , gost kod Divlje Ševe [na njihovom koncertu] i neka svirka ispred Doma sindikata)
on je počeo da me pusta da uđem za dž. kad bi bila neka svirka ... ili onako samo da virnem
(sramota me bilo uvek da se grebem [k'o što su mnogi ...])

bili smo i na "zdravo" ...iako nikada nisam porazgovarao sa njim ...

Pa i sam si konstatovao, sasvim je ok lik. Ne ynam kakav je sada, mislim da ga nisam video bar 25 godina ali je tada bio ok.

Možda ovakve vesti zaslužuju i posebnu temu ali pošto se ova već kandidovala na temu priče o bendovima mislim da im je i ovde sasvim dobro.

Elem EXIT već par godina u nazad forisra jednu dobru inicijativu koja prerasta u tradiciju a radi se o sledećem:

Preuzeto sa EXITovog sajta http://www.exitmusic.tv/node/128486
Otvoren je konkurs za nastup na Exitu 2010. Trajaće do 15. maja, a 1. juna objavićemo i spisak izvođača koji će nastupiti na festivalu. Pobednici će se naći i na “Exit Music Live” kompilaciji, koja će biti objavljena u okviru Exitove online etikete.

Još jednom vas pozivamo da svoje profile na našem sajtu osvežite novom muzikom, fotkama i video snimcima pre nego što se prijavite. Ako se prvi put prijavljujete na naš konkurs i još uvek nemate svoju ličnu stranicu, samo kliknite na "Play at Exit 2010" na početnoj stranici sajta i sledite uputstva. Jednom kada otvorite svoj nalog na exitmusic.tv, automatski se i prijavljujete na ovogodišnji konkurs.

Prošle godine na konkurs Play at Exit prijavilo se više od 600 izvođača. Bendovi koji su izabrani na prošlogodišnjem konkursu nastupali su na EXIT Music Live bini, ali i na velikim binama poput Fusion, Explosive, Suba, Elektrana...

Dobro došli na exitmusic.tv i srećno!

Dok se čeka na veliku obnovu LE gitarijade :lol: moglo bi i malo da se svira sa strane.

Gledao sam prethodnih godina nastube benddova koji su putem ovog konkursa ušli na EXIT i mogu reći da je bilo i zanimljivih pokušaja. Mislim da nije loše pokušati.

Trsa je jedini koji u Domu Kulture i hoce nesto da uradi po pitanju koncerta. Na zalost, nema nikakvu podrsku, pa je, verujem, digao ruke. Sto da se nervira, jurca, cima, a ostali da sede i primaju platu.
Pre ni ja se vise ne secam koliko godina, ali nebitno je... Atheist rap svirali 1. maja u Nisu i 3. u Vranju. Idealno im bilo da 2. budu u Leskovcu. Zvali mene da se nesto organizuje. Traze samo prostor i steker za struju, sve ostalo njihovo - tehnika, ozvucenje, ljudi na ulazu, obezbedjenje... I da se dogovore za procenat! Sto je, naravno, idealno, jer DK ne snosi nikakav rizik. Koncert je propao zato sto je trebalo da budu prisutne dve osobe iz DK, Trsa i jos neko. E, sem Trse niko nije hteo da dodje, jer je to bio 2. maj, neradni dan.

To, verovatno, drzi Juga. On je i u radiju imao Titovu bistu. Juga zvani "sve mi diraj, ali Tita nikako!"

Ah pa тавариш Hugo nikada nije skretao sa puta.

Ali nekako se tog druga Jugoslava ne sećam po dogmatskoj učamlosti. Dok je on bio na čelu parade bar se nešto dešavalo. Ni približno kako valja ali se žabokrečina nije primala za njegovog mandata. Nismo voleli njegova pravila igre ali su se tekme bar održavale.

Baš sam neki dan sasvi slučajno naboo na B92 Info kanalu nekakvu kvaziautorsku reportažu koje su dve ocvale tinejdžerke priredile na temu život mladih u Leskovcu davne 2008. I šta da kažem, bilo je tu karaoka, keja nadomak pominjane bašte hotela Beograd, Elorga, klabinga, 016 hiphopa u interpretaciji nekog dečaka koji nešto mrmlja, nevladinih organizacija, Tekstilne škole...:lol: ali sve je bilo nekako kvazi, ***** li ga. Izkonstrusano da liči na ugao posmatranja devedesdvojke. Produkcijski urbano. Međutim sasvim pouzdano znam da to nema ama baš nikakve veze sa stvarnošću. Više u fazonu šta je babi milo...

Prava je istina da pre tamo ništa nije valjalo a danas niko i ne zna šta bi dalje. Ali ono što je dobro jeste da se ova tema čita intenzivno. Kad bi ljudi manje voajerisali a više uložili u realnost bilo bi vanserijski.

ovo je sa moje "uličarske" teme (http://forum.krstarica.com/threads/355435), al' evo i ovde neka ga ima , jer u sledećem nastavku će biti o nastupima na gitarijadi .

Kada su završile moje kratke gitarijadske avanture, počeo sam da vežbam malo ozbiljnije
Skale – razni tipovi i iz svih pozicija (po celom vratu),
razne vežbe (iz različitih pozicija svaka) i sa posebnim naglaskom na mali (i „domali“ prst)... itd.
Sa Zvonkom sam povremeno svirao- kod mene , kod njega , na stepeništu , na „vrhu“ moje kuće , koja nema krov (k’o Bitlsi)
Imali smo i jedan nastup sa školskim bendom , skupljenim na brzinu
Bilo je to za vojsku , u jednoj kasarni. Svirali smo „krivo je more“ ()
Ja sam , kao , odsvirao i solo ...

U proleće 1984. Sam imao priliku da kupim električnu gitaru od jednog tipa .
Sve je bilo sredjeno ... samo moj otac je radije kupio drva za ogrev , za narednu zimu ...
Ja sam bio strašno razočaran ! Sećam se da sam se zatvorio u sobu , sa željom da zaspem (i jesam) i da se ne probudim više ...
Upravo tu gitaru sam ipak kupio 6-7 meseci kasnije. „CLEAR SOUND“ – marka .
Imala je tanke žice (prva 0,07) i ja nisam hteo dugo da ih menjam (možda 2 godine) , jer nisam mogao takve iste da nadjem ,
A bile su mi super – mekane ...

Tako sam oko 2 godine vežbao ...
U zimsko vrema odem u moju hladnu sobu (štednja drva) ,
Vežbam neko vreme , pa se vratim u dnevnu (toplu) sobu da se ogrejem i da mi se razmrdaju prsti malo...
I tako u krug ...
Vežbao sam najmanje 2 sata dnevno , kad-kad i više i to SVAKI dan !
Jedan dan skale , drugi dan vežbe (stalno sam dodavao nove ...)
Nisam znao da osviram baš puno stvari , ali sam bio dosta brz ...
I svirao sam čisto , bez falširanja (normalno ... toliko vežbanja)

Uzgred , 1982. smo ja i Zvonko gledali uživo LEB I SOL na turneji posle „sledovanja“ .
Na toj turneji je snimljen i album „akustična trauma“ koji sam preslušavao jedno godinu i po dana ...
Pred spavanje ... svaku noć !!!
Prva , druga i četvrta strana (treća ne , zato što je tamo bio solo bas, solo bubanj ...)
Jednom kada sam , sasvim slučajno , sreo Vlatka Stefanovskog na ulici, rekao sam mu ove stvari !
Meni se ta faza grupe „leb i sol“ (trio) mnogo dapada ... čista svirka

U leto 1985. Sam morao u vojsku.
Za zakletvu („svečana obaveza“ se tada zvala) su mi moji doneli akustičnu gitaru
Imao sam običaj (u početku) da nedeljom uzmem sok i napolitanke (i gitaru, naravno)
I da odem negde da , kao , vežbam malo ...
Al’ ne ide tako ...
Ne možeš u vojsci ...
Vojska je bila idealna da upropasti mladog čoveka.
pa i mene je ...
Mnogi su imali problema da posle vojske nastave tamo gde su stali ... škola... ili šta već ...

Ja , kada sam se vratio iz vojske , nisam više vežbao
Zaboravio sam mnoge od vežbi , koje sam bio kreirao , a nisam ih imao zapisane – nije mi padalo na pamet da mogu da ih zaboravim !

ALI !!!
ALI !!!

Još u vojsci sam u nekom časopisu našao neki članak o STANLEY JORDAN –u ....
Pisalo je kako svira gitaru na neki „klavirski“ način
Bila je i fotografija , na kojoj se videlo kako su mu obe ruke na vratu gitare
Ja sam se bio pitao ... kakva li mu je to tehnika sviranja?
Kada sam bio na odsustvu , marta 1986. Video sam na TV (u emisiji TV Zagreb – „stereovizija“) nekoliko minuta njegove svirke !
Oduševio sam se i odmah ukapirao kako funkcioniše taj njegov način sviranja.
Evo , za ne-muzičare da i objasnim :
Vibracija žice se postiže tako što se ona (žica) malo jače udari !
Normalnim načinom sviranja - žica sa pritiska levom rukom na odredjenom mestu , a desnom rukom se „okine“ ...
Tako žica zavibrira ...
Znači , kod ove tehnike se jednom rukom postiže vibracija žice ...
Tako – jednom rukom mogu da se sviraju akordi (bas...) , a , drugom – melodija !
Kao na klaviru ...
Ili – tako zvuči kao da dvojica sviraju (čuju se i melodija i „pratnja“)
To je meni došlo k’o „kec na desetku“ , jer mi je odgovaralo da sviram sam , da ne pevam , da zvuči „punačko“ ...
Da ... još od ranije sam imao ideju da napravim band i da sviramo samo instrumentale .
Posebno sam želeo da sviramo u instrumentalnoj verziji „neinstrumentalne“ stvari ( gde bih ja svirao melodije koje , u stvari izvodi pevač )

Mislim da je TA sreća da sam video STANLEY JORDAN-a na TV – jedan od najznačajnijh dogadjaja u mom zivotu !
Kasnije sam dobio ideju da sviram na ulici , ali ovo je bilo odlučujuće !
A , iz uličnog sviranja su proizišle razne stvari – posao (pare) , našao sam svoju drugu polovinu , sada i sin ...

Da se vratim na S. Jordana ...
Kada sam video to na televiziji , odmah sam probao da tako nešto odsviram ...
Prvo sam priučio „romane“ , što nije bilo pametno ... jer - levom rukom ritam 9/8...
Ali sam ga razložio ... ton po ton !
Da ,pojačalo mi je bilo neki bugarski radio ... jer ovom tehnikom se može svirati „bez struje“ samo ako je velika tišina
A, u medjuvremenu mi je onaj isti tip koji mi je prodao električnu gitaru- pravio pojačalo
Pre nego sam krenuo u vojsku , prodao sam bicikl i dao kaparu čoveku ...

Kada sam se vratio iz JNA , pokušao sam da paralelno sviram i „normalno“ (trzalicom) i ovom novom tehnikom,
Ali sam , postepeno , ostavio trzalicu ... skroz !

Ubrzo su došli i prvi nastupi ... solo !

Još u vojsci sam u nekom časopisu našao neki članak

У, земљнине, да знаш какве сам ја све чланке налазио у армији!!!

Елем, ЈНА јесте била нека врста робије комбинована са менталном содомијом... Али чак и у тим безнадежним условима могао се наћи повод за стваралаштво у најширем смислу те речи.

Као што и сам знаш, чак и у паклу ЈНА је могуће наћи особе сличних уметничких афинитета. Ја сам се нпр. брзо сконтао са неким Истранима и Словенцима. Углавном стравични сат досаде након колективног чишћења задужене обуће и формацијског приморавања на починак навела нас је да формирамо алтернативну казалишну трупу Нићпор кру која се углавном бавила драмском интерпретацијом чланака из еротског тиска.

Наши су наступи изгледали од прилике овако. Војник Корошец је имао дубок глас и обично зато добијао мушке улоге, војник Себанц је био нешто тањег гласа па је самим тим увек био госпоџа док је војник Укић због умереног тенора преузимао улогу наратора. Ја сам једини умео да возим скале на гитари у батаљону па сам брзо провалио како се возе импровизације, јако поуларне у ХХХ продукцији 80их година прошлог века.

Те наступе је редовно пратила цела касарна а једном смо извели један наступ у неком клубу у граду где нас је гледало пар стотина људи и ваљало се од смеха.

И као што то бива, наши су наступи убрзо били забрањни од стране команданта касарне лично јер је дотични сматрао да лоше утичу на борбену готовост јединица.

Војници Корошец и Себанц су касније изфолирали хомосксуални однос након чега су избачени из војске са негативним карактеристикама, војник Укић је постао други фризер у касарни а мене су одјебали у прекоманду на неку планинчину да је скоро сам чувам од непријатеља братства, јединства и социјалистичког самоуправљања у друштву два Албанца и једног шарпланинца. Цирка 6 месеци сам размишљао о тишини, новим музичким правцима и габаритима космоса али то и није прича за ову тему...

Poslednja izmena:
aj da otvorimo temu : LESKOVČANI U ARMIJI :D

Jedna je JNA!

Nego seća li se ko od prisutnih druga Džudže, kultnog domara Doma mladih i dežurnog Deda mraza u istom. Iako epizodnog karaktera on je ipak bio sastavni deo ikonografije Gitarijade. Nekad je cepkao karte, nekada spreačava ljude da uđu u potopleni toalet, da se ne podave.

O Novim je godinama bio Deda mraz pošto ga je Dom mladih rentao uz jelku, binu, razglas, kostim i hol iste institucije srednjim&malim preduzećima koja nisu bila u prilici da manifestacije dodela paketića daci zaposlenih organizuju u sopstvenoj režiji.

Elem, prevazišao je svojom pojavom sve holivudske parodije Deda mraza.

Sećam se jedne epizode koja je postala urbana legenda.

Jedne zime, mož biti 86te, 87e Džu-dža se kako to tradicija nalaže našao u ulozi Deda mraza. Bivao je ustoličen na neku smešnu kancelarijsku fotelju po sred bine u holu DM , zaleđe nu je krasila jelka i nekakva dekoracija nalik imaginaciji poremećenog uma. Džudža je držao mikrofon i primao decu u krilo te im postavljao glupa pitanja tipa kako se zoveš, jesi li slušao/la tatu i mamu, ajde da odrecituješ nešto, da ne dužim, ono...:dash:

Tako Džudži mrazu dođe neka devojčica i krene konverzacija:

Džudža mraz: Ho, ho, ho devojčice! Kako se zoveš - i preda joj mikrofon.

Devojčica: Dragana.

Džudža mraz: A jesi li ti bila dobra prošle godine - i opet joj preda mikrofon.

Devojčica: Jesam. Smrdi ti iz usta.

Taj tajac i smeh koji je usledio trebalo je čuti. Reklo bi se, Dragana više nije verovala u Deda mraza ili ga bar nije respektovala kao pre.

Poslednja izmena:
а мене су одјебали у прекоманду на неку планинчину да је скоро сам чувам од непријатеља братства, јединства и социјалистичког самоуправљања у друштву два Албанца и једног шарпланинца. Цирка 6 месеци сам размишљао о тишини, новим музичким правцима и габаритима космоса али то и није прича за ову тему...

He, pa ti si tamo imao vremena da sam spremis kompletnu muziku, tekstove i aranzmane za neku Gitarijadu! Za 15 bendova minimum! Sa sve revolucionarnim songovima :)

Dzudza je postao i lokalna zvezda. Radi nesto na tv Leskovac, neka decija emisija gde klinci recituju, pevaju i sta vec sve ne rade, a glasa se sms-om, naravno :)

Znači Džudža je sada i Kockica. Pa posle neka neko kaže da Leskovac nije grad koji svakom pruža priliku! Čak i ako taj ne pere zube baš redovno... :mrgreen:

He, pa ti si tamo imao vremena da sam spremis kompletnu muziku, tekstove i aranzmane za neku Gitarijadu! Za 15 bendova minimum! Sa sve revolucionarnim songovima :)

Jesam ja tamo napisao neke pesme poput nikada objavljenih Ja vozim beton, Idol votka (ta je bila revolucionarna), Oblak, stabla i spiralna školjka, Audrey Hepburn`s cat, 40W, Guten tag tortura, Digital demon, Feniranje pudle, Ne prskaj mi lice vodom majko, Blesak u zoru, Alfio - pukovnik te zove (trans psihodelija), Smaragdni pauk, Bilijevi problemi, 5212 robota, Ždralovi na Manjači, Hold my pickl, Mala hijena, Pepeo epiloga....

Međutim, Gitarijada mi nije bila na umu u tim trenucima. Ali ovi Albanci su jako cenili moj rad.:bye:

A sta ce jadni... Verujem da nisu imali izbora :)
Druže Spyro, nećeš mi verovati, ali obojica su imala viši čin od mene. Čak je i šarplaninac nosio čin razvodnika a ja sam mu bio potčinjeni. Tek toliko o mom snalaženju u JNA.

Ono što moram da naglasim kao bitnije jeste da je vojna postaja posedovala TV u koloru što je bila svojevrsnu pogodnost isturenog položaja (u ostatku JNA TV prijemnici su uglavnom bili grayscale) i da su drugovi Albanci svojevoljno učestvovali u mojim alternativnim muzičkim recitalima normalno, posle programa Plus. Oni us pratili Ključ za Rebeku a ja Sledž Hamera :cool:

p.s. Probali smo da napravimo i pesmu na albanskom uz obradu Sledžove muzičke teme.

sa moje "uličarske teme"
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13766819#post13766819
polako se bližim (u pisanju) nastupima na gitarijadi !

“PRIPREME” ZA SOLO NASTUPE

Kada sam se vratio iz vojske - nisam više bio siguran šta i kako da sviram .
Hteo sam i trzalicom da nastavim , ali … polako smo se rastali (ja i ona)…
Šteta …
jer … dosta sam dobro stajao po pitanju tehnike (brzina , upotreba svih prstiju itd.)
Snimao sam svoje improvizacije na kasetofonu …
“vezenje” (po skalama , raznim … i tako to …)
Kada je jedan drug čuo to moje “šaranje” po gitari , rekao je …”pa, nije Vlatko (Stefanovski) mnogo brži od tebe …” (a , ja “odlepio” od sreće na to …)
I nije bio … Ali , to je “abitno” !!!
Brzina se postiže redovnim vežbanjem – to nije problem !
Fazon je da “lepo” (dobro …) sviraš , a, tehnička potkovanost ti samo pomaže da odsviraš ono što si zamislio
t.j. da prsti “slušaju” … jer , džaba nešto imaš u glavi ako ne možeš to da izvedeš (t.j. ako “falširaš” …)
a , da bi neko bio nekakav Vlatko … treba da PRAVI dobru muziku !
Za to treba poseban talenat !
A, za “samo dobro sviranje” … potrebno je jedino vežbanje i … minimum sluha !

Ja sam vežbao nekoliko godina , ali …
Ipak sam se uzaludno trudio … (osim što sam se “upoznao” sa muzikom i pravilima u muzici… što , u stvari , i nije zanemarljivo !)
na kraju sam ipak ostavio trzalicu !

Ali , potrudio sam se da naučim par stvari tom Stanley Jordanovom “klavirskom” tehnikom .
Jedna od prvih stvari je bila “yesterday” .
Sećam se da mi jedan komšija nije verovao da sam ja to odsvirao , kada sam mu pustio snimak (kasetofon…pomenuti …)
Jer …
zvučalo je kao da dvojica sviraju :
jedan ”razlaže” akorde (to sam radio levom rukom na “gornjim” žicama)
a, drugi svira melodiju (to sam radio desnom rukom na “donjim” žicama)
znači , jačim pritiskom (udarcem ...) u žicu (jednom rukom) – dobija se vibracija ...
moralo je , normalno , da se pazi da se istovremano i leva i desna ruka ne nadju na istoj žici …
to je bio razlog zašto sam većinu melodija morao da sviram na “tankim” žicama …
a , to je predstavljalo i “opasnost” ! … monotonija …
zato sam ( kasnije … 1994. ) prešao na gitaru sa dva vrata !
razmišljao sam bio i da mi neko napravi gitaru sa 8, 10 … žica …
bilo bi atraktivnije za gledanje – obe ruke na jednom vratu …
još kada ih ponekad ukrstim … (kao kada to čine pijanisti) - neobičan prizor …

Mnogo puta sam čuo komentar prolaznika (“genijalaca”) , dok sam svirao na ulici …
Kao … “aaaa , to je kaseta (kasnije CD) ”
Meni bi to moglo da zvuči čak i kao kompliment (znači da lepo “zvučim” … ) , ali ...su nervirala su me takva dobacivanja …
Par puta sam i pozvao nekog od tih pametnjakovića da dodje da mi pokaže gde je ta kaseta …
Ili bih odjednom stao sa sviranjem , pa nastavio , pa stao …
Vidi se kada neko svira uživo … samo gledaj u prste …
Ali … ima raznih ljudi …
videli su nekog od mnogih uličnih svirača koji koriste matricu (muzička “pratnja”) , pa “preko nje” sviraju uživo (melodije)
… i onda se prave pametni (ti “genijalci")

i tako , prošlo je par godina ...
Bio sam u publici kada su se održavale lokalne gitarijade u mom gradu i … smislio sam kako da “sredim” sebi prvi solo nastup !

Poslednja izmena:

Back