Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre dva meseca sam nasla malu novorodjenu macu, siroce, na ulici, i othranila je na flasicu. Nedavno sam otkrila da sam trudna. Znam da je zaraza toksoplazmozom koju prenose macke opasna u trudnoci. Maca je vakcinisana osnovnim vakcinama (ali protiv toksoplazmoze ne postoji vakcina), i ne izlazi napolje. Jede hranu iz konzerve. To sad sve pisem jer se macke, navodno, zaraze jeduci zarazenu hranu. S obzirom da ova maca jos nije mogla da jede kad sam je nasla, i da ne napusta kucu, da li je ok da je zadrzim, ili je iz nekog razloga ipak opasno?

Dilema je sledeća : da li je pametno dati devojčici od 12 godina vakcinu protiv karcinoma grlića materice? Dostupna je i kod nas, u nekim evropskim zemljama ušla u program obavezne vakcinacije, ali ipak...?

Pre dva meseca sam nasla malu novorodjenu macu, siroce, na ulici, i othranila je na flasicu. Nedavno sam otkrila da sam trudna. Znam da je zaraza toksoplazmozom koju prenose macke opasna u trudnoci. Maca je vakcinisana osnovnim vakcinama (ali protiv toksoplazmoze ne postoji vakcina), i ne izlazi napolje. Jede hranu iz konzerve. To sad sve pisem jer se macke, navodno, zaraze jeduci zarazenu hranu. S obzirom da ova maca jos nije mogla da jede kad sam je nasla, i da ne napusta kucu, da li je ok da je zadrzim, ili je iz nekog razloga ipak opasno?

Prvo i osnovno je da se Vi morate testirati na toksoplazmozu, to je inace jedan od obaveznih testova za svaku trudnicu, i to cim pre to bolje, a onda sa svojim gienkologom se posavetujte da li zadrzati macu ili ne.

Molim Vas da mi date neki savet i odgovorite na pitanja u vezi mog problema. Imam 31 godinu, nisam rađala i do sada nisam pokušavala, a htela bih, ali...Na poslednjem ginekološkom pregledu postavljena mi je dijagnoza:
Kolposkopski nalaz- Oko OUE polje aw epitela koje je jod negativno, ulazi u cervikalni kanal, ostali epitel skvamozan, SCH pozitivan
Dg Cervicitis chr
PA III A, VS II
Rađena je biopsija i nalaz je sledeći:
Condyloma planum cervicis uteri cum HSIL / CIN II / focalis.
Preporučena mi je konizacija.
Čitala sam nešto o tome, znam da ima više tehnika, pa me interesuje koja je najbolja, hirurška, laserska, omčicom? I da li će navedena intervencija imati neke posledice, pre svega na plodnost?
Unapred hvala!

Molim Vas da mi date neki savet i odgovorite na pitanja u vezi mog problema. Imam 31 godinu, nisam rađala i do sada nisam pokušavala, a htela bih, ali...Na poslednjem ginekološkom pregledu postavljena mi je dijagnoza:
Kolposkopski nalaz- Oko OUE polje aw epitela koje je jod negativno, ulazi u cervikalni kanal, ostali epitel skvamozan, SCH pozitivan
Dg Cervicitis chr
PA III A, VS II
Rađena je biopsija i nalaz je sledeći:
Condyloma planum cervicis uteri cum HSIL / CIN II / focalis.
Preporučena mi je konizacija.
Čitala sam nešto o tome, znam da ima više tehnika, pa me interesuje koja je najbolja, hirurška, laserska, omčicom? I da li će navedena intervencija imati neke posledice, pre svega na plodnost?
Unapred hvala!

Ne znam gde se lecis, ali s obzirom da nisi radjala verovatno ce ti doktor savetovati letz konizaciju. Oporavak je mnogo brzi u odnosu na klasicnu.

Sa deckom sam planirala da prestanemo da koristimo kondome, ali smo pre toga hteli da odemo da se pregledamo... E, sad, ja cu otici kod svog ginekologa na pregled, on ce tamo uraditi grupu sekreta, pa briseve na sta vec treba... ali ne znam gde decko da ode i koje on briseve treba da uradi? Sta obicno savetujete da muskarac uradi- na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu i sta jos? Mislim, nismo nesto ni on ni ja imali puno seksualnih partnera pre, ali bismo ipak uradili pa me zanima sta strucnjak predlaze. hvala :)

U cervikalnom brisu mi je pronadjena UREAPLASMA UREALYTIKUM.Mozete mi reci da li terapija mora biti antibiotska ili je moguce piti neke biljne preparate,konkretno mislim na caj iz HERBAMED apoteke.Imam 34 godine i planiram u skorije vreme drugo dete.
P.S. vaginalni bris sterilan,PAP II,SEKRET 3
Unapred zahvalna na odgovoru

Lekari, molim vas za misljenje i savet.
U 21.oj sam nedelji trudnoce, prosle nedelje me je zabolelo uvo, dobila sam antobiotik (od lekara na praksi) koji sam unosila oralno pet dana, nije bilo efekta. Otisla ponovo kod lekara (stalnog) i dobila kapi, uz objasnjenje da je u pitanju usni kanal i da se to leci antibioticima u vidu kapi, a ne oralno.
Od juce imam blago povisenu T, 37.5. Sinoc sam popila Paracetamol, u strahu da se u toku noci T ne povisi. Danas je T 37.3. Sa uvom je isto, ali imam glavobolju i slabost u misicima.
Sta da radim, da li da se ponovo obratim lekaru? On je inace rekao da samo uzmem Paracetamol ako se pojavi T, ali ja sam nemirna, nikakvi nalazi krvi nisu radjeni, kako da znam da se iza svega ne krije "nesto vise"? Hvala.

Sa deckom sam planirala da prestanemo da koristimo kondome, ali smo pre toga hteli da odemo da se pregledamo... E, sad, ja cu otici kod svog ginekologa na pregled, on ce tamo uraditi grupu sekreta, pa briseve na sta vec treba... ali ne znam gde decko da ode i koje on briseve treba da uradi? Sta obicno savetujete da muskarac uradi- na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu i sta jos? Mislim, nismo nesto ni on ni ja imali puno seksualnih partnera pre, ali bismo ipak uradili pa me zanima sta strucnjak predlaze. hvala :)

Prvi post ove teme, molim Vas....:sad2:

U cervikalnom brisu mi je pronadjena UREAPLASMA UREALYTIKUM.Mozete mi reci da li terapija mora biti antibiotska ili je moguce piti neke biljne preparate,konkretno mislim na caj iz HERBAMED apoteke.Imam 34 godine i planiram u skorije vreme drugo dete.
P.S. vaginalni bris sterilan,PAP II,SEKRET 3
Unapred zahvalna na odgovoru

Ne , ne moze nikakav herbamed da izleci ureaplasmu, samo Vi ispijte terapiju koju Vam je ordinirao ginekolog.
Ne zelite da zbog ove bakterije izgubite bebu.

Lekari, molim vas za misljenje i savet.
U 21.oj sam nedelji trudnoce, prosle nedelje me je zabolelo uvo, dobila sam antobiotik (od lekara na praksi) koji sam unosila oralno pet dana, nije bilo efekta. Otisla ponovo kod lekara (stalnog) i dobila kapi, uz objasnjenje da je u pitanju usni kanal i da se to leci antibioticima u vidu kapi, a ne oralno.
Od juce imam blago povisenu T, 37.5. Sinoc sam popila Paracetamol, u strahu da se u toku noci T ne povisi. Danas je T 37.3. Sa uvom je isto, ali imam glavobolju i slabost u misicima.
Sta da radim, da li da se ponovo obratim lekaru? On je inace rekao da samo uzmem Paracetamol ako se pojavi T, ali ja sam nemirna, nikakvi nalazi krvi nisu radjeni, kako da znam da se iza svega ne krije "nesto vise"? Hvala.

Promeni lekara!
Treba da te pogleda orl specijalista, i treba da se konsultujes sa svojim ginekologom oko terapije.

dr:
Prvi post ove teme, molim Vas....:sad2:

Ja sam procitala prvi post i ne pitam vas sta JA treba da radim, vec koje preglede treba moj DECKO da uradi!!! Ne znamo koja je obicno procedura kada su muskarci u pitanju! Ne znam koji se brisevi rade, sumnjam da se njima odredjuju grupe sekreta! I sta znam, da li se njima radi kolposkopija za otkrivanje kondoma i sl. Ne znam, zato sam sasvim jasno pitala STA i GDE muskarci rade, a u prvom postu vi pricate o grupama sekreta, policisticnim jajnicima i sl. ne pise bas da sve isto vazi za muskarce! Bolje da ste napisali da se jednostavno javi svom lekaru opste prakse da ga uputi.
Hvala na odgovoru, u svakom slucaju.

O Bogo moj....Pa tamo takodje pise i to da vaginalni bris iz koga se odredjuje grupa sekreta nije isto sto i bakterioloski bris, kojim se izoluju mikrobioloski uzrocnici (polnoprenosivih bolesti, koje - da, mogu jednako imati i muskarci, te vaginalni sekret sa njima nema veze ali BAKTERIOLOSKI BRIS, spominjan hiljadu puta itekako ima), da se ti uzrocnici po antibiogramu lece, kao i u kojoj ustanovi se procedura moze uraditi (ako to nismo tamo nacrtali, izvinjavam se, posle 197 strana na kojima je bar 100 puta to pomenuto ponovicu: laboratorija Mikrobioloskog instiotuta medicinskog fakulteta u Beogradu). AKo ste ikad bili kod ginekologa vrlo dobro znate da se muskarcima ne moze uraditi kolposkopija (mozda rektoskopija da, ali kolposkopija kao sto i sami vrlo dobro znate - ili bi trebalo toliko da znate, svakako ne), a kako se kolposkopijom kondomi ne traze ni kod zena kod kojih se ona da uraditi, tesko da se njome mogu pronaci kondomi kod muskarca (koji obicno stoje u zadnjem dzepu, novcaniku ili nekom jednako glupavom mestu gde gube u potpunosti svoju elasticnost i pucaju pri odnosu). Takodje, kolposkopija se ne radi ni zenama za otlkrivanje kondILoma ako ste na to mislili, te se ni muskarcima isti ne bi otkrivali kolposkopom kad bi intervencija mogla da se odradi. Zato, nema razloga za durenje na moderatora nego samo razloga da se procita napisano i malo ukljuci proces razmisljanja, opsta zdravstvena kuptura i logika, te ce Vam sve iz prvog posta biti jasno, a mozda posle ovog dodatnog objasnjenja - jasnije. U dodatku, i to je vise puta pominjano, mada ne u prvom postu, ne treba da se javljate lekaru opste prakse jer se za ove pretrage ne daju uputi, one se placaju.

dr:
Promeni lekara!
Treba da te pogleda orl specijalista, i treba da se konsultujes sa svojim ginekologom oko terapije.
Nisam u Srbiji. Specijalista, sta to bese? To su ovde retke zivotinjice, do kojih se stize tek kad studenti i lekari opste prakse ustanove da njihovi eksperimenti na tebi ne deluju. A trudnocu ne vodi ginekolog, nego lekar opste prakse (onaj odozgo) i babica, osim ako se vodi kao rizicna. Cak se u toku trudnoce ne radi ni jedan jedini ginekoloski pregled.
Thanks, anyway.

Ja sam procitala prvi post i ne pitam vas sta JA treba da radim, vec koje preglede treba moj DECKO da uradi!!! Ne znamo koja je obicno procedura kada su muskarci u pitanju! Ne znam koji se brisevi rade, sumnjam da se njima odredjuju grupe sekreta! I sta znam, da li se njima radi kolposkopija za otkrivanje kondoma i sl. Ne znam, zato sam sasvim jasno pitala STA i GDE muskarci rade, a u prvom postu vi pricate o grupama sekreta, policisticnim jajnicima i sl. ne pise bas da sve isto vazi za muskarce! Bolje da ste napisali da se jednostavno javi svom lekaru opste prakse da ga uputi.
Hvala na odgovoru, u svakom slucaju.

Pogledaj sajt Ginoderme; tamo je nesto detaljnije objasnjeno sta bi muskarci trebalo da cine i kako izgleda sam pregled.

ne znam da li je pominjano,ali me zanima sta roze sekret moze da znaci.ovo mi je prvi mesec koriscenja kontraceptivnih pilula,pa je mozda povezano sa tim.gledala sam po internetu i jedino se vezuje za trudnocu.uradila sam test i negativan je.hvala unapred!

dr:
Koliko imas godina?
Koji dan ciklusa se "roze" sekret javio?
Moze biti u vezi i sa korisenjem pilula.

18 god.nekih 15 ,16 dana od pocetka uzimanja pilula,a par dana pre toga sam imala neko krvarenje koje je licilo na menstrualno,ali nije trajalo ni pola dana.ginekolog mi je rekao da je to normalno.
jedino sto je meni palo na pamet je da je mozda sekret pomesan sa sukrvicom pa izgleda tako *roze*?
i da li moze biti znak neceg ozbiljnijeg?

Imam jedno pitanje...
Pre otprilike 3 meseca pocelo je da me pece izmedju malih usana. Najvise pece kad imam odnose, a takodje, pece i na dodir i kad mokrim.
Zbog toga sam posumnjala na bakterije u mokraci, ali kad su rezultati bili negativni i kad je na tom polju sve bilo u redu, otisla sam kod ginekologa.
18.10. ove godine sam bila na pregledu i uradila sam papa test, cervikalni bris chl. tracomatis, mycoplasma hominis, ureaplasma urealiticum, cervikalni i vaginalni bris bakterioloski. Svi rezultati su bili uredni, dakle nikakve bakterije nisu pronadjene niti je bilo bilo kakvih promena na grlicu materice.
Nalaz kaze ovako: u vagini belicasti sekret bez znakova upale, PVU konicna pravilna sa EPVU. Uterus u RVFL normalne velicine pravilan, konzistentan gibiv bezbolan. Podrucje adneksa obostrano urednog nalaza. Sekret mi je II grupa.
Posto je moj ginekolog jos pre dobijanja rezultata primetio da mi je deo izmedju malih usana upaljen i crven, preporucio mi je samo ispiranje kalijum-hipermanganom i mazanje Canestenom. Medjutim, iako se pridrzavam te terapije i dalje me pece i nema nikakvih promena na bolje.
Inace, ne perem se sapunom nego samo Nivea intimo gelom i to za osetljivu kozu.
Imam 28 godina, nikada nisam radjala niti imala abortus. Takodje, ne koristim nikakve antibebi pilule.
Molim Vas, mozete li mi objasniti u cemu je moj problem?
Unapred hvala! :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back