Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
dr:
Kakav ves nosis?
Pamucan, sintetican?
Kako ga odrzavas, tipa iskuvavanje, peglanje?
Da li koristis dnevne uloske?
Da li nosis farmerke, uske pantalone?

Nosim samo pamucan ves, i nikad ne nosim tange. Iskuvavam ga, ali ga ne peglam.
Takodje, ne koristim dnevne uloske osim par poslednjih dana menstruacije, i to samo pamucne Libresse.
I da, nosim farmerke uglavnom. I ginekolog je pominjao da bi to mogao biti problem, ali ja skoro da nemam drugacijih pantalona osim farmerki, a o suknjama da i ne govorim. :neutral:

Za pocetak tusiraj genitalije samo mlakom vodom, ne koristi kupke za intimno pranje.
A ako si u mogucnosti kupi bar jedne pantalone, da nisu farmerke, ili par sukanja.
Farmerke su super, lako se kombinuju, sto bi se reklo vrlo zahvalne za svakodnevni zivot ali su isto tako jako uske, tvrde, prave pritisak tamo gde ne bi trebalo.
I sama sam se iznenadila kad sam zbog potreba posla prestala da nosim farmerke, sada kada ih obucem, jednom u 100 godina tek shvatam koliko to uopste nije prijatan odevan predmet.

Imam slican problem kao prethodna devojka Erinia, s tim sto se meni to desava samo na jednom mestu, kraj prepone pocetak usmina.. ja sumnjam da me je mozda kozmeticarka prilikom brazilske depilacije odrala..
To mi nije konstantan svrab i peckanje s vremena na vreme i ne znam sta utice na to da se povuce ili pojavi .. pa ako bi mogli da mi preporucite neku kremu ili ..
Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Pogledala sam linkove na pocetku teme, nisam doduse mogla da pretrazujem svih 198 strana da pronadjem da li je vec neko izneo problem slican kao moj. Pa ovako: uvek sam imala redovne mece, na 28 do 30 dana, proslog meseca medjutim, posle povratka s mora, dobijem dosta ranije, 25. dana, menstruacija je bila veoma bolna (mnogo vise nego uobicajeno), i trajala je sveukupno 1,5 dan. Naravno da sam otisla na pregled, i osim sto je laboratorijski nalaz pokazao velike kolicine e-coli u urinu, ginekolog mi je video i malu cistu na desnom jajniku oko 4mm, tako mi je rekla (inace ne cuvamo se dragi i ja, radi se na bebcu). U medjuvremenu sam imala kao neke rozikaste mrljice na vesu, jedno deset dana pre termina za menstruaciju, dva tri puta se to javilo. Lekari su mi objasnili da to moze da bude zbog e-coli. Sad mi kasni 7 dana, imam osecaj kao da cu dobiti, napetost u stomaku, malo su me bolela ledja, a sinoc mi je bilo i muka, povratih. Malocas sam uradila test na trudnocu i negativan je... Ne volim sto zvucim kao neka baba, otici cu kod lekara svakako, ali me cisto zanima da li je neko mozda imao slicnu situaciju ili pak ima strucno misljenje, malo me strah :frown:

dr:
Za pocetak tusiraj genitalije samo mlakom vodom, ne koristi kupke za intimno pranje.
A ako si u mogucnosti kupi bar jedne pantalone, da nisu farmerke, ili par sukanja.
Farmerke su super, lako se kombinuju, sto bi se reklo vrlo zahvalne za svakodnevni zivot ali su isto tako jako uske, tvrde, prave pritisak tamo gde ne bi trebalo.
I sama sam se iznenadila kad sam zbog potreba posla prestala da nosim farmerke, sada kada ih obucem, jednom u 100 godina tek shvatam koliko to uopste nije prijatan odevan predmet.

Hvala na savetu. :)

Imam slican problem kao prethodna devojka Erinia, s tim sto se meni to desava samo na jednom mestu, kraj prepone pocetak usmina.. ja sumnjam da me je mozda kozmeticarka prilikom brazilske depilacije odrala..
To mi nije konstantan svrab i peckanje s vremena na vreme i ne znam sta utice na to da se povuce ili pojavi .. pa ako bi mogli da mi preporucite neku kremu ili ..
Hvala unapred!
Promena mora da se vidi, kada ti se javi takav problem javi se svom ginekologu.

Pogledala sam linkove na pocetku teme, nisam doduse mogla da pretrazujem svih 198 strana da pronadjem da li je vec neko izneo problem slican kao moj. Pa ovako: uvek sam imala redovne mece, na 28 do 30 dana, proslog meseca medjutim, posle povratka s mora, dobijem dosta ranije, 25. dana, menstruacija je bila veoma bolna (mnogo vise nego uobicajeno), i trajala je sveukupno 1,5 dan. Naravno da sam otisla na pregled, i osim sto je laboratorijski nalaz pokazao velike kolicine e-coli u urinu, ginekolog mi je video i malu cistu na desnom jajniku oko 4mm, tako mi je rekla (inace ne cuvamo se dragi i ja, radi se na bebcu). U medjuvremenu sam imala kao neke rozikaste mrljice na vesu, jedno deset dana pre termina za menstruaciju, dva tri puta se to javilo. Lekari su mi objasnili da to moze da bude zbog e-coli. Sad mi kasni 7 dana, imam osecaj kao da cu dobiti, napetost u stomaku, malo su me bolela ledja, a sinoc mi je bilo i muka, povratih. Malocas sam uradila test na trudnocu i negativan je... Ne volim sto zvucim kao neka baba, otici cu kod lekara svakako, ali me cisto zanima da li je neko mozda imao slicnu situaciju ili pak ima strucno misljenje, malo me strah :frown:

Koliko imas godina?
E.coli u urinu nadam se lecis? Da li si radila bakteroloske briseve da vidis da li se e.coli ne daj Boze nalazi na cerviksu?
Inace ni vreme ti ne ide na ruku, sto bi se reklo svi smo zamantani pa kasnjenje ciklusa moze biti i u vezi sa tim, rozikaste mrlje mogu biti od ovulacije...
Suma sumarum nije nista za dizanje panike.
Desava se s vremena na vreme da hormoni malo polude.

33. Ako te briseve radi ginekolog, onda sam sigurna da jeste, posto zena zna za taj moj problem sa e-coli koji traje skoro godinu dana. Rekla mi je da su mi svi bakterioloski nalazi cisti, 2. grupa, pap test je takodje uredan...Malo sam se uplasila jer mi nikada nije toliko kasnilo, desavalo se da dobijem ranije par puta, ali nista ekstremno, mislim ok da mi je test na trudnocu pozitivan, ali nije, pa sam pomislila "sta li mi je sad do mojega?!" Inace nisam hipohondar, al evo celi dan lutam po netu i iscitavam sve moguce o pouzdanosti testova za utvrdjivanje trudnoce, e-coli i njenom uticaju na zatrudnjivanje, amenoreji i sta je izaziva. Glava mi je k'o avion:lol:

Hvala ti puno na odgovoru, svakako cu otici do lekara ovih dana :)

U Beogradu samo ako ides privatno kod ginekologa , oni koji imaju dogovore sa laboratorijama uzimaju te briseve, i znas da su ih uzeli po ceni koju ti naplate.
Inace u dz se ne rade mikrobioloski brisevi.
Prvi post na ovoj temi ce ti razjasniti stvari kako, sta i gde.
Inace e.coli u urinu ne moze da da sukrvicu, prosto anatomski to nema veze jedno sa drugim.
najpouzdaniji test za utvrdjivanje trudnoce je test iz krvi, a od stresa zasigurno dokazano ciklus moze da kasni.

Imam 32 god i tri trudnoće.U poslednju godinu imam veoma neredovne menustracije pa me to zabrinjava.Nekad kasne čak i 10 dana a nekad opet 7-8 dana porane.Kod dr.nisam se javljala jer imam nekakav čidan strah od njih.Iako znam kako izgledaju ti pregledi.A zatim imam veoma pojačan sekret koji strašno peče i izaziva svrab.Pa me zanima šta bi to moglo biti i imali mesta tu za paniku.
Unapred hvala

Ne znam sta bi moglo biti , moglo bi biti svasta.
Ne razumem kako mozes da trpis peckanje i svrab, u 2008. godini. Zaista se svaki put neprijatno iznenadim kada procitam ili budem svedok komentara kao sto je tvoj.
Odlazak kod ginekologa je stvar licne zdravstvene kulture.
Imas infekciju, kakvu to niko ne moze da ti kaze bez pregleda i mikrobioloske dijagnostike (o kojoj je sve napisano u prvom postu na ovoj temi). Sto duze traje moze izazvati vece probleme.
Neredovnost tvojih ciklusa nije normalna i treba da te zabrine ali takodje i za utvrdjivanje razloga takvog stanja potrebno je da odes kod ginekologa na pregled, da se uradi pregled i analiza hormona.

Zdravo!
S obzirom da se nalazim u inostranstvu trenutno, da osim bayerovog aspirina ovde meni nema ni jednog poznatog leka i da domovi zdravlja ne postoje (zdr osiguranje pokriva sve privatne ordinacije ali sta mi to vredi kada nema ko da mi preporuci ginekologa) ja sam trenutno OCAJNA i zaista mi je potrebna pomoc pa se unapred ISKRENO ZAHVALJUJEM!!!

Dakle, da Vas upoznam sa situacijom. NEgde u julu mesecu sam imala tesku upalu grla, zapravo gnojnu anginu i pila sam neki antibiotik koji, ne secam se kako se zove, ali se secam JASNO da je u uputstvu pisalo da je posebno namenjen grlu i polnoj sluzokozi (naravno da sad parafraziram jer ne mogu da se setim tacne formulacije) i da eliminise i gram pozitivne i gram negativne bakterije. Taj antibiotik sam pila dvaput dnevno iako je jak (5 kapsula je u celoj kutiji) s obzirom da sam zaista bas "debelo zaglavila" sa tom anginom. Otprilike u to vreme mi je krenuo i odredjeni sekret koji me tad nije uopste zabrinjavao jer sem njega nikakvih drugih simptoma nije bilo pa sam to prihvatila kao normalno.

Krajem avgusta meseca taj sekret je opet krenuo da se pojavljuje. Poprilicno je beo i gust, u nekim momentima recimo mozda cak neke svetle bez zuckaste nijanse ali u sustini beo. Meni je on zaista licio na normalan sekret sem sto je malo gusci i obojeniji i raspitivala sam se kod drugarica i bukvalno sve do jedne su me ubedile da je to najnormalnije i da nema potrebe da oko toga dizem paniku.

Pred kraj septembra pocela sam pri poceku polnog odnosa (koji je poslednjih godinu i po dana sa jednim istim partnerom) da osecam neprijatnost. Recimo kao neki vid peckanja na ulasku. Mislila sam da je to zbog ucestalosti polnog odnosa i nisam pripisala neki znacaj tome jer se, opet, nije pojavljalo svaki put.

Nakon toga sam otisla u inostranstvo i evo u neko poslednje vreme pocela sam da osecam svrab (ne cest, recimo jednom dnevno i ne ni velikog intenziteta) ali i vecu osetljivost tog dela.

Godinama intimnu negu vrsim meriminim bebi sapunom i nikada do sada nisam imala slicnih situacija. Nosim pamucan ves, ne nosim najlon carape, niti toliko usku garderobu, ali ono sto moram priznati je da umem da preteram sa pranjem tog dela. Desava mi se da se u toku dana istusiram 3-5 puta i svaki put meriminim bebi sapunom operem i intimne delove.

Dalje se dogadja sledeca situacija. Od drugaricine majke (konsultovala sam je preko drugarice tj nije me pregledala) saznam da je 99% kandida. Odem u apoteku ovde i daju mi ono jedino sto u francuskoj za to postoji - nitrat econazole vaginaleta sa odlozenim dejstvom od tri dana. Takodje dobila sam i bayerov gynhydrate, specijalan tecni sapun (alkalni) za negu intimnih delova koji su iritirani (bilo bakterijama bilo gljivicama - poenta sapuna je da vraca normalnu pH vrednost sredine).

Verujte mi da sam preko interneta procitala SVE sto samo mogla da procitam oko ovoga (ukljucujuci i Vase linkove na prvoj strani) ali i dalje imam utisak da nemam dovoljno informacija.

Tu vaginaletu sam stavila sinoc. Ne mogu da kazem da primecujem bilo kakvu promenu, mada u uputstvu pise da se rezultati mogu ocekivati od 24 do 48h.

Ono sto zapravo ja zelim da pitam je koliko bih mogla biti sigurna da je ovo zapravo kandida i koje korake da preduzmem ukoliko rezultata ove terapije nema? Takodje, da li bi ste mogli da mi date hemijski naziv nekog od leka za kandidu koji bi mozda trebalo da uzmem oralno?

Kao sto vidite, na sve nacine pokusavam da izbegnem odlazak kod ginekologa ovde iz prostog razloga sto ja ZAISTA nemam pojma ko valja, ko ne valja i sl. A koliko primecujem, ovde je opsta praksa konsultacija sa farmaceutom i uzimanje terapije po tom osnovu.

hvala vam puno unapred!!!

Dragi moji , slucajno sam ovde naletela na ovu temu mada sam na ginekologiji na zdravlju vec pisala o tome.
Evo ovako , ja sam 5 godina imala problem sa kondilomima,tacnije sa time da mi ih dijagnostifikuju.Naime , jedan lekar kaze da ih imam , drugi da nemam i tako u nedogled.Raspitala sam se vec i oko operacije i svega , ali sam cekala nemam pojma zasto.Govorili su mi da su oni iznutra i da ih zato ne vidim .
Elem, kada sam skupila pare za operaciju otisla sam u privatnu kliniku gde sam svojevremeno imala vec jednu uspesnu intervenciju i na moj iznenadjenje doktorka mi je rekla da ih nemam.Taman sam pomislila - evo ga opet , svako po svome,ali je ona predlozila da uradim HPV tipizaciju koja se radi iz cervikalnog brisa i da vidim da li sam negativna na virus ili ga imam.Jer imati virus ne mora da znaci da imas i promene.
Uradila sam to i ispostavilo se da imam ne klasifikovani tip HPV virusa .Postoje visoko rizicni,nisko rizicni i neklasifikovani.
Kada sam dobila taj nalaz otisla sam kod doktorke ponovo a zatim i kod virusologa i dobila istu preporuku da primim Gardasil vakcinu .Prima se u tri puta i stiti od ova dva druga tipa HPV -a .Nema nikakve veze ako vec imas virus , ta vakcina se prima do 27 godine.Sada skupljam pare da je kupim jer kosta oko 30.000 dinara
Eto , nada se da sam bar nekome pomogla.Pozdrav.

e, za tu Gardasil vakcinu neki kazu da se prima do 25, neki do 26, tebi rekli do 27...
Ja sam cula da je granica u tim pomenutim godinama prosto zato sto su ispitanici na tu vakcinu bili u tom starosnom dobu, drugim recima, da su ispitanici imali koju godinu vise granica bi bila postavljenja nesto vise..
ovo napisah radi onih koji imaju preko 27 :)

Poslednja izmena:
Odlazak kod ginekologa u Francuskoj je daleko pametnija ideja od toga da uzimas napamet lekove a ne znas sta je u pitanju, ne mozemo ti reci koji antibiotik si pila je ima vise lekova koji u pakovanju ima 5 kapsula a pripadaju razlicitim grupama lekova a uzimanje oralnog antimikotika bez pregleda je ravno ludilu.
Dakle, ne preteruj sa tim ko od doktora valja a ko ne valja.
Francuzi imaju dobar sistem zdravstvene zastite, kod tebe nije u pitanju ne znam kakav problem vec infekcija i ne trazi razloge za to da ne odes kod lekara.

pre svega, HVALA na odgovoru. kao sto mozete da primetite, kukavica sam i plasim se (iz potpuno neobjasnjivih razloga) kod lekara ovde ali ako kazete da mora onda mora. danas cu otici po zdravstvenu knjizicu koju jos nisam podigla i da se raspitam gde ima ginekologa kako bih ako se situacija ne poboljsa otisla sledece nedelje.

sto se tice antibiotika, nisam to spomenula misleci da mi kazete koji je bio pa da ga ponovo uzimam nego misleci na to da se mozda uzimanje tog antibiotika uzokovalo ovu infekiju s obzirom da se prvi put u to vreme pojavila.

imam samo jos jedno pitanje. kao sto sam prethodno rekla, stavila sam tu jednu vaginaletu (odlozeno dejstvo na tri dana) preksinoc ali sam primetila da mi je sekretacija pojacana u odnou na prthodne dane i juce ujutru a i danas. da li je to normalno? tj da li na taj nacin vaginaleta "cisti i izbacuje" te mikroorganizme ili to uopste ne bi trebalo da bude tako?

u svakom slucaju, hvala jos jednom na odgovoru i obecavam da cu sledece nedelje (ako se situacija ne popravi) otici kod lekara.

puno pozdrava!

dr:

Da se nadovežem na temu...i meni su brisevi čisti a imam pojačan sekret. Koliko je problem što nosim šareni pamučni donji veš koji nije za iskuvavanje? U suštini imala sam isti problem i dok sam nosila onaj koji se iskuvava.

Drugo, za pantalone - da li je poenta u tome što su mekše od farmerki? Pošto i te koje bih da uzmem su deblje sa likrom u sebi, idu uz nogu i takođe stežu do izvesne mere...nosim inače i suknje ali ispod njih opet idu grilonke...

Cao svima,imam jedno pitanje vezano za ovu temu ako neko moze da mi pomogne.Pre 2 nedelje sam bila kod ginekologa i radjena mi je kolposkopija i vidi se neki mozaik a ja nisam bas sigurna sta bi to trebalo da bude:???: i takodje je radjen papa test i stigli su mi rezultati danas i pise u nalazu inflamacija,II grupa a u ponedeljak trebam da idem na biopsiju i trebam da dobijem lokalnu anestezuju.Da li je neko od vas vec imao iskustva sa ovim?

Porodila sam se pre 5 meseci, radjena je episiotomija i na kontrolnom pregledu 5 nedelja posle porodjaja doktorka koja mi je vodila trudnoću je rekla da je sve u najboljem redu. Medjutim posto sam sve ovo vreme i dalje povremeno oskudno krvarila otisla sam pre par dana u DZ gde mi je receno da je episiotomija jako lose usivena i da imam jedan patrljak na mestu episiotomije spolja, a takodje i u vagini jos jedan prokrvljen velicine zrna pasulja. Doktorka je savetovala tusiranje Albotilom, a privatni doktor preporucuje da se ovi patrljci hirurski odstrane. Inace vaginalni sekret je III grupa i prepisane su mi Povidon jod vaginalete posto dojim bebu. Molim Vas recite mi Vase misljenje o mom problemu, sta biste mi savetovali i da li je ovo zaista tako neobicno kao sto mi je receno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back