Original postavio regard
U 34/35 nedelji trudnoce sam.
U brisu cerviksa su mi izolovani:
1. Streptococcus agalactiae (gr B)
2. lactobacilllus spp.
Patogene gljivice nisu nadjene
U direktnom preparatu: gram=bacili, epitelne celije
Alergicna sam na penicilin, doktorka mi je prepisala eritromicin 500mg (3*1)i orvagil vaginalete - i jedno i drugo 7 dana.
Sta mislite da li to moze da steti bebi ( i terapija i bakterije) i koliko su stetne te streptokoke i kako se dobijaju?
Opasnija je bakterija nego terapija, ali bice sve ok ,ne brini.
Da li si ranije radila bris cerviksa?I kakv je bio nalaz?
Nisam imala nikakvih problema. I sada se pokazalo kroz pojacan sekret, s tim da moja dr iz doma zdravlja smatrala je da je povecan sekret u trudnoci normalan i nije me kontrolisala. Tek dr u porodilistu u kom sam odlucila da se porodim kada sam se pozalila mi je odradila bris i prepisala terapiju.
Dr u Dz mi je radila bris u aprilu, znaci pre trudnoce, papa je bio ok, a III grupa sekreta, prepisala mi neke veginalete i to je to. Kada sam zatrudnela, sto se desilo pocetkom maja, vise mi nije radila briseve niti ijedan ginekoloski pregled. Samo krvnu sliku, urin i UZ.
Poslednji put kada sam imala problem sa brisom, je bilo 1998. i tada sam imala enterokokus, koji je u medjuvremenu "mutirao" u neke druge bakterije ne secam se davno je bilo. Samo znam da smo leceni i decko i ja ( uzgred to je moj sadasnji muz - kazem u smislu da sam imala stalnog partnera) i da su mi na kraju pomogle vaginalete sa Torlaka neke "lactobakterije". Samo tada me je lecila druga doktorka. Pretpostavljam da sam kod nje nebi ni sada bilo problema, al zena vise ne radi.
A koliko su opasne bakterije? Sta mogu da naprave?