Gey parada, Beograd 2009

Kakve su Vam reakcije na gej paradu

• Za mene je prihvatljivo da bude odrzana

glasova: 68 18,0%
  • Ne slazem se da bude odrzana, treba je zabraniti

glasova: 274 72,5%
  • Nezainteresovan-na sam

glasova: 36 9,5%

• Ukupno glasova
    378
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slično razmišlja i Boban Stojanović, prvi čovek Kvirija centra:
Gej-lezbijski pokret u Srbiji još uvek nije zreo da javno i zajednički istupi u ovom kontekstu gej parade. I u svetu to je jedna manifestacija koja okuplja mnoštvo LGBT grupa, a mi nismo uspeli da se na dobar način međusobno dogovorimo oko minimuma zajedničkih interesa. Ono što se dešava stvorilo je lošu medijsku sliku, jer javnosti nismo uspeli da pošaljemo poruku da smo jedinstveni, sposobni da se okupimo oko jednog zajedničkog cilja i da možemo da barem jednom godišnje da istupimo zajedno.
Od početka priče o organizovanju gej parade, Gej-lezbijski info centar stoji po strani, a o razlozima takvog stava Predrag Azdejković kaže:
- Smatram da još uvek nije vreme za paradu. Od samog početka ona je postavljena na truo i loš temelj. Pojedini aktivisti su poželeli da budu srpki Harvi Milk i da ispune svoje aktivističke ambicije, da se centralnim ulicama Beograda prošetaju na čelu kolone i odu u legendu. Mislim da je to bila jedina motivacija da se organizuje parada, a to nisam želeo da podržim. Moju sumnju su dokazali i medijski nastupi organizatora koji u početku nisu znali da objasne čemu i zašto parada. Kada se već organizuje, ona pre svega mora da pokaže da se od 2001. godine situacija promenila. Istini za volju, jeste se promenila, ali nedovoljno da bi se organizovala parada koja bi poslala pozitivnu poruku. Mislim da srpska aktivistička scena nije zrela za tako nešto, što dokazuju i aktuelni sukobi unutar organizacionog odbora. Ovogodišnja parada će poslati negativnu poruku – da je homoseksualcima potrebno pet hiljada policajaca ako žele da žive slobodno. Naravno, organizatori će to svojim donatorima prikazati kao svoj uspeh, jer imaju odličnu saradnju sa institucijama i policijom.
Kako god nazvali razmimoilaženja u mišljenjima LGBT aktivista, izvesno je da varnica ima na pretek. Da li su one posledica sukoba oko koncepta kako se boriti za sopstvena ljudska prava, ili je u pitanju nešto drugo?
- Često se kaže da narod ima vlast baš onakvu kakvu zaslužuje, tako i LGBT populacija ima aktiviste baš onakve kakve i zaslužuje. Svega tu ima: borbe za liderstvo, ogovaranja, „dvorskih“ intriga, povređenih sujeta, ljubomore, borbe oko donacija… Svi smo mi ljudi, u celom društvu vlada takva atmosfera. Problem su i paraziti u aktivizmu, oni koji dobijaju velike donacije, ništa ne rade, lažiraju izveštaje i godinama lagodno žive, putuju po svetu, a javno se ne eksponiraju, tako da ništa ne rizikuju. A kada je o konceptu predstojeće parade reč, postoje dve struje. Jedna ima stav da gej-lezbijska populacija treba da bude fina, dobra, aseksualna, konzervativna i da učini sve kako bi se dopala većini i bila prihvaćena. Druga je da javnosti treba predstaviti sve aspekte LGBT egzistencije, jer svi zaslužuju svoja ljudska prava, pravo na ljudsko dostojanstvo i život bez nasilja. Ja zastupam ovaj drugi koncept, ali on nije posebno popularan ni u javnosti, ni kod LGBT populacije – kaže Predrag Azdejković.

Ово је део текста под називом Сукоб доктрина и таштина који је Лидија Обрадовић написала за НИН, а преузет је са официјелног сајта Гејехо, за који је Тадић великодушно дао 256.000... за почетак! :roll:

П.С. Предраг Аздејковић овако себе представља у медијима и несметано пише своје сатанистичке текстове на свом блогу Б92.

Predrag Azdejković

Pas koji laje i ujeda

O meni
Predrag M. Azdejković

Rođen 15. jula 1978. godine u Leonbergu - Nemačka kao sin jedinac srpskih gastarbajtera, koji su šest godina nakon njegovog rođenja odlučili da im nedostaje šljiva ranka i kruška karamanka. Vratili su se u otadžbinu i tako mu upropastili svaku mogućnost na normalan život.

Višegodišnji je aktivista Socijaldemokratske omladine i jedan od osnivača Queeria centra. Pokretač je i urednik Queeria Web Portala koji se bavi queer kulturom i pokušava da svakodnevno informiše posetioce o LGBT dešavanjima u zemlji i svetu.

Queeria centar napušta krajem marta 2009. godine i pokreće regionalni gej sajt GayEcho.

Urednik Rainbow rubrike mesečnika Yellow Cab.

Oženjen i otac dvoje dece. :eek:

У заглављу његових текстова у блогу пише: ''100% педер од оца и мајке'', а у биографији да је '' ожењен и отац двоје деце!''... ем је болесно, ем је лицемерно! :
:roll:

Poslednja izmena:
eto na tom linku pise lepo veliki slovima "Dragan Bjelogrlic podrzao Povorku ponosa"
Sta je tu nejasno??

Дали човек који је рекао оно што сам цитирао, подржава шетњу педера или каже да ако су већ одлучили да то ураде, раде шта им је воља а да нико због тога нема право да их физички угрожава? То што је Б 92 ставио тај наслов је тема која говори о томе на шта данас личи Б 92 - нову ТВ Бастиљу!

Дали човек који је рекао оно што сам цитирао, подржава шетњу педера или каже да ако су већ одлучили да то ураде, раде шта им је воља а да нико због тога нема право да их физички угрожава? То што је Б 92 ставио тај наслов је тема која говори о томе на шта данас личи Б 92 - нову ТВ Бастиљу!

vidi se da ti nik nema veze sa đinđićem.

Poslednja izmena:
ЦИТИРАМ: ....НИСАМ ПОКЛОНИК ТОГА ДА ЉУДИ СВОЈУ ИНТИМУ, КАО ШТО ЈЕ СЕКСУАЛНО ОПРЕДЕЉЕЊЕ, ЕМОТИВНИ СКЛОП, МАНИФЕСТУЈУ НА УЛИЦИ....

Bjelogrlic podrzava paradu,procitaj ceo text... Samo se izjasnio zbog cega je podrzava,a to je zbog toga sto je protiv nasilja,ali nije za javno eksponiranje na ulici bilo str8 ili gay! Kako god da okrenes,i koji god da je razlog njegove odluke on tu pradau i dalje podrzava!!!!

Poslednja izmena od moderatora:
vidi se da ti nk nema veze sa đinđićem.

То што нема везе не значи да га нисам подржавао - чисто да разјасним људима, који те одмах баш као и ти етикетирају, не размишљајући о оном што си написао. Ако није проблем јел може само мала елаборација шта није тачно у мом излагању, и ћиме сам заслужио етикету - само чињенице молим!

Drago mi je da je sve veci broj javnih licnosti koje podrzavaju gej paradu, i osudjuju diskriminaciju gej ljudi.

Danas je počela i medijska kampanja na Radio-televiziji B92, a koju čine video spotovi i radio-džinglovi u kojima učestvuju Nikola Đuričko, Kebra, Bebi Dol, Milutin Petrović i Mirjana Karanović, a spotovi će od ponedeljka biti emitovani i na MTV Adriji.

Neka od imena javnih ličnosti koje su do sada podržale beogradsku Povorku ponosa 2009 su Ana Rodić, Ana Sofrenović, Bebi Dol, Biljana Cincarević, Biljana Ristić, Biljana Srbljanović, Boris Dežulović, Dejan Anastasijević, Dragana Ćosić, Dragan Bjelogrlić, Dušan Makavejev, Gorčin Stojanović, Hristina Popović Mijin, Ivan B. Lalić, Ivan Tasovac, Katarina Rebrača, Kebra, Lena Bogdanović, Luna Lu, Maja Uzelac, Milutin Petrović, Milica Tomić, Mira Škorić, Mirjana Karanović, Nenad Marjanović, Nikola Đuričko, Sani Armani, Seka Sabljić, Brankica Stanković, Slavimir Stojanović, Sonja Vukićević, Srđan Dragojević, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković, Svetozar Cvetković, Teofil Pančić, Vladimir Arsenijević, Žarko Trebješanin, Želimir Žilnik, a spisak se širi iz sata u sat.

Zao mi monitora ...ispljuva ga ni krivog ni duznog....c,c,c...razocarala me gomila ljudi s ovog spiska.............Ocito im posao ide lose kad moraju da se reklamiraju preko podrske ovih "supak-efendija"...strasno...

Pa koje su to javne licnosti?
Za dve trecine sa ovog spiska ogromna vecina Srba nije nikad cula (sto znaci da nisu javne licnosti) nego pokusavaju da se nekako cuje za njih ne birajuci sredstva. Glavno im je da se za njihovo ime cuje pa makar i ovde:pop:

ko i obicno, sluzis se lazima. Bjelogrlic (licno sam slusao) je protiv toga da se seksualna opredeljenja iznose javno, na ulici ali je protriv nasilja a vi ****** ga odmah stavili na listu vasih obozavalaca:sad2:

Dobro dakle da zakljucimo po 20x,bjelogrlic ne podrzava paradu zbog pedera,nego zbog najave navijaca da ce biti nereda. Ali bez obzira na razlog on podrzava tu paradu. kraj!

Brate jesi ti stvarno toliki debil?? Bjelogrlic podrzava paradu,procitaj ceo text... Samo se izjasnio zbog cega je podrzava,a to je zbog toga sto je protiv nasilja,ali nije za javno eksponiranje na ulici bilo str8 ili gay! Kako god da okrenes,i koji god da je razlog njegove odluke on tu pradau i dalje podrzava!!!!

То што неко нема ништа против није исто што и подржава, а у цитату је експлицтно изнето његово мишљење о паради. Како је то могуће да неко подржава нешто што му се не свиђа - није поклоник идеје - то је апсурдно!

Dobro dakle da zakljucimo po 20x,bjelogrlic ne podrzava paradu zbog pedera,nego zbog najave navijaca da ce biti nereda. Ali bez obzira na razlog on podrzava tu paradu. kraj!

Не он не ПОДРЖАВА по 20X, већ апелује на дебиле да Вас пусте да шетате искажете сву своју накарадност, а не да Вас јуре и бију по улицама - што и јесте Ваш циљ!

Највећа казна за организаторе био би потпуни IGNORE!!!

Dali je moguce da vas mozak uopste ne funkcionise?
Bjelogrlic uopste NE PODRZAVA PARADU vec se PROTIVI iznosenju seksualne opredeljenosi na javnim mestima. Samo je izjavio da , kad vec morate da se tamo pojavite, ne podrzava nasilje.
Molim te napisi konkretno sta ti nije jasno u ove dve recenice da bih ti nacrtao (drugacije ocigledno niste u mogucnosti da shvatite):rtfm::worth:

Podrška gej paradi stidljivo raste i među srpskim političarima

LDP: Na paradi će biti naši aktivisti, a možda i Čeda. DS: Mi poštujemo zakon protiv diskriminacije. Velja Ilić: Nećemo ih tući. Palma: Držaćemo se po strani...

Nakon javnih ličnosti, na čelu sa Draganom Bjelogrlićem, Nikolom Đuričkom i Mirjanom Karanović, javnu podršku „Povorci ponosa” pružili su i neki srpski političari. Povodom najave gej parade, zakazane za 20. septembar, proverili smo kakvi stavovi vladaju u političkim strankama u našoj zemlji po pitanju „Povorke ponosa”.

PISMO Gej-lezbejska organizacija „Reinbou rouz” uputila je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome je upozorila da će, kao i druge evropske organizacije za ljudska prava, da obrati veliku pažnju na „Povorku ponosa” koja je zakazana za 20. septembar 2009. „Reinbou rouz” u pismu ističe nivo homofobije u Srbiji i podseća Tadića na slučajeve nasilja nad gej osobama, kao što je bilo bacanje suzavca u gej klub „Hrabro srce” jula ove godine. Ova organizacija saopštila je da očekuje da će vlasti Srbije obezbediti zadovoljavajuću zaštitu od mogućih napada tokom „Povorke ponosa”.

LDP
Gej parada je deo borbe za ljudska prava, za koja se naša stranka zalaže od svog osnivanja. Mnogi aktivisti LDP će je podržati svojim prisustvom, a možda će im se pridružiti i predsednik stranke. To je jedan od vidova borbe za građanske slobode i jednakost, rekla je Vesna Pešić za „24 sata“.

Srpska radikalna stranka
Ne razumem potrebu da se javno prikazuje jedna tako intimna stvar. Gej parada destruktivnio utiče na mlade. Cilj ovog društva treba da bude uspostavljanje pozitivnog modela ponašanja, u skladu sa božjom voljom, a to je rađanje potomstva. Nećemo se fizički suprotstavljati neistomišljenicima, ali ćemo pokušati da utičemo na društvenu svest, kaže Gordana Pop-Lazić

Nova Srbija
Nećemo učestvovati u nečemu što se protivi hrišćanstvu, našoj tradiciji i korenima. Neću da dozvolim da me EU prevaspitava. Mi smo srpske delije, ali se sa gejevima nećemo fizički sukobiti, jer ne želimo da sa njima imamo bilo kakav kontakt. U ovoj teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji koja vlada u Srbiji mi imamo pametnija posla od paradiranja po ulicama. Za eventualne sukobe i probleme koje bi parada mogla da izazove, odgovorna je Vlast, kaže Velimir Ilić.

Jedinstvena Srbija
Moje lično mišljenje je da seksualne sklonosti ne treba ispoljavati na ulici. Bog je rekao da je to intimna stvar između žene i muškarca. Glasao sam protiv Zakona protiv diskriminacije. Organizovanje parade izaziva one koji ne podržavaju takav način života i takve manifestacije. Ipak, moja stranka će se držati po strani, kaže Dragan Marković Palma.

Srpski pokret obnove
Naša stranka se zalaže za porodične i hrišćanske vrednosti, ali i za slobode svih građana zagarantovane Ustavom. Homoseksualnim odnosima se ne bavimo, a što se tiče organizovanja parade, zauzimamo neutralan stav, rekao je izvor iz SPO koji je insistirao na anonimnosti.

Demokratska stranka
Srbija ima zakone koji garantuju prava svim građanima i mi ćemo ih poštovati. Samim tim poštovaćemo i Zakon protiv diskriminacije, ali ja ne paradiram pa ne znam zašto ovo pitanje upućujete meni, kaže Dragoljub Mićunović.

Dali je moguce da vas mozak uopste ne funkcionise?
Bjelogrlic uopste NE PODRZAVA PARADU vec se PROTIVI iznosenju seksualne opredeljenosi na javnim mestima. Samo je izjavio da , kad vec morate da se tamo pojavite, ne podrzava nasilje.

Pa i nije cilj parade da iznese seksualna opredeljenja na ulicu!
Tvoja recenica nema nikakvog smisla,ovako treba da izgleda:
"Bjelogrlic PODRZAVA PARADU ali se PROTIVI iznosenju seksualne opredeljenosi na javnim mestima. Samo je izjavio da , kad vec morate da se tamo pojavite, ne podrzava nasilje."

dakle NE podrzava nasilje,a ne paradu(nju podrzava)!!! Jbm ti sunce ko deci od 7 godina da objasnjavam!

Poslednja izmena:
Pa i nije cilj parade da iznese seksualna opredeljenja na ulicu!
Tvoja recenica nema nikakvog smisla,ovako treba da izgleda:
"Bjelogrlic PODRZAVA PARADU ali se PROTIVI iznosenju seksualne opredeljenosi na javnim mestima. Samo je izjavio da , kad vec morate da se tamo pojavite, ne podrzava nasilje."

dakle NE podrzava nasilje,a ne paradu(nju podrzava)!!! Jbm ti sunce ko deci od 7 godina da objasnjavam!

Ipak, vama nema leka :dash::dash::dash:

Podrška gej paradi stidljivo raste i među srpskim političarima

LDP: Na paradi će biti naši aktivisti, a možda i Čeda. DS: Mi poštujemo zakon protiv diskriminacije. Velja Ilić: Nećemo ih tući. Palma: Držaćemo se po strani...

Nakon javnih ličnosti, na čelu sa Draganom Bjelogrlićem, Nikolom Đuričkom i Mirjanom Karanović, javnu podršku „Povorci ponosa” pružili su i neki srpski političari. Povodom najave gej parade, zakazane za 20. septembar, proverili smo kakvi stavovi vladaju u političkim strankama u našoj zemlji po pitanju „Povorke ponosa”.

PISMO Gej-lezbejska organizacija „Reinbou rouz” uputila je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome je upozorila da će, kao i druge evropske organizacije za ljudska prava, da obrati veliku pažnju na „Povorku ponosa” koja je zakazana za 20. septembar 2009. „Reinbou rouz” u pismu ističe nivo homofobije u Srbiji i podseća Tadića na slučajeve nasilja nad gej osobama, kao što je bilo bacanje suzavca u gej klub „Hrabro srce” jula ove godine. Ova organizacija saopštila je da očekuje da će vlasti Srbije obezbediti zadovoljavajuću zaštitu od mogućih napada tokom „Povorke ponosa”.

LDP
Gej parada je deo borbe za ljudska prava, za koja se naša stranka zalaže od svog osnivanja. Mnogi aktivisti LDP će je podržati svojim prisustvom, a možda će im se pridružiti i predsednik stranke. To je jedan od vidova borbe za građanske slobode i jednakost, rekla je Vesna Pešić za „24 sata“.

Srpska radikalna stranka
Ne razumem potrebu da se javno prikazuje jedna tako intimna stvar. Gej parada destruktivnio utiče na mlade. Cilj ovog društva treba da bude uspostavljanje pozitivnog modela ponašanja, u skladu sa božjom voljom, a to je rađanje potomstva. Nećemo se fizički suprotstavljati neistomišljenicima, ali ćemo pokušati da utičemo na društvenu svest, kaže Gordana Pop-Lazić

Nova Srbija
Nećemo učestvovati u nečemu što se protivi hrišćanstvu, našoj tradiciji i korenima. Neću da dozvolim da me EU prevaspitava. Mi smo srpske delije, ali se sa gejevima nećemo fizički sukobiti, jer ne želimo da sa njima imamo bilo kakav kontakt. U ovoj teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji koja vlada u Srbiji mi imamo pametnija posla od paradiranja po ulicama. Za eventualne sukobe i probleme koje bi parada mogla da izazove, odgovorna je Vlast, kaže Velimir Ilić.

Jedinstvena Srbija
Moje lično mišljenje je da seksualne sklonosti ne treba ispoljavati na ulici. Bog je rekao da je to intimna stvar između žene i muškarca. Glasao sam protiv Zakona protiv diskriminacije. Organizovanje parade izaziva one koji ne podržavaju takav način života i takve manifestacije. Ipak, moja stranka će se držati po strani, kaže Dragan Marković Palma.

Srpski pokret obnove
Naša stranka se zalaže za porodične i hrišćanske vrednosti, ali i za slobode svih građana zagarantovane Ustavom. Homoseksualnim odnosima se ne bavimo, a što se tiče organizovanja parade, zauzimamo neutralan stav, rekao je izvor iz SPO koji je insistirao na anonimnosti.

Demokratska stranka
Srbija ima zakone koji garantuju prava svim građanima i mi ćemo ih poštovati. Samim tim poštovaćemo i Zakon protiv diskriminacije, ali ja ne paradiram pa ne znam zašto ovo pitanje upućujete meni, kaže Dragoljub Mićunović.

Ne vidim ko je ovde podrzao paradu sem ldp? Iz ovih izjava se ne vidi da im raste podrska. Izgleda da im je podrska postala i zauzimanje neutralnog stava ili necija zelja da skup prodje bez nasilja. Sve je to podrska paradiranju homoseksualaca.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back