George R. R. Martin-Pesma Leda i Vatre

On, umesto da privodi priču polako kraju (da ne bi morao u poslednjoj knjizi sve da zbrza), samo produbljuje priču (vraća se u prošlost) i uvodi nove likove (Kventin Martel, Konington...). Volim ja detalje, ali ne ako zbog njih preskačeš tj. propustiš da napišeš nešto što me stvarno zanima.
Ne sviđa mi se ni to što više ne znaš ko je živ, a ko je mrtav (zanimljivo je ako 1 lik 'vaskrsne', sve preko toga je previše).
Tirionova poglavlja su postala iznenađujuće dosadna.
Slažem se sa Ancelotijem, ima previše Grejdžoja (Viktarionova poglavlja su smor). Teon je super (horor :zper:) u petoj knjizi, Aša dosadna...
Mislim da mi je najdosadnije i najnepotrebnije bilo Džejmijevo poglavlje, sva sreća pa nije dugačko.

pa tako nekako....meni to izgleda ko tipicna "malo sam se pogubio, a ugovori su potpisani..." situacija...:lol:

Nego sestro:think::think: da nisi iskompleksirana :D:D ono bar malko.

aj, budi konkretniji npr zbog cega?
cinjenice da je ovo prilicno los serijal koji postaje sve losiji?
pa jeste to onako...malcice tuzno;
recimo zbog cinjenice da na tome klinci odrastaju...na literarnom
ekvivalentu hamburgera koji se bjesomucno forsira...
no, to nije razlog za sjecu vena...mojih, tojest... :mrgreen:

Poslednja izmena:
aj, budi konkretniji npr zbog cega?
cinjenice da je ovo prilicno los serijal koji postaje sve losiji?
pa jeste to onako...malcice tuzno;
recimo zbog cinjenice da na tome klinci odrastaju...na literarnom
ekvivalentu hamburgera koji se bjesomucno forsira...
no, to nije razlog za sjecu vena...mojih, tojest... :mrgreen:

Ovde se ne radi o samom kvalitetu pomenutog djela već o nivou ostrašćenosti:rtfm::rtfm: kojom braniš svoj stav.

Procitala sam peti deo za nedelju dana, izbecila sam se ziva. Sve citam, citam, i govorim sebi "Sad ce nesto bitno, u sledecem poglavlju, sad ce, ma mora da bude" kad ono... sve smuti pa prospi... Cini mi se da Martin uopste nema jasnu koncepciju i plan i da ni sam ne zna kako ce se prica zavrsiti. Razvukao se i zapetljao...deluje mi kao da ne zna u kom pravcu da nastavi, pa kupuje vreme, ceka da se ljudi jos vise isprimaju na knjige i seriju, pa da se sprovede neka anketa medju gledaocima i citaocima koja ce mu dati naznaku sta ljudi zele i inspirisati ga da nastavi dalje. Trebalo bi da se pozuri malo, ipak je covek u godinama...

Procitala sam peti deo za nedelju dana, izbecila sam se ziva. Sve citam, citam, i govorim sebi "Sad ce nesto bitno, u sledecem poglavlju, sad ce, ma mora da bude" kad ono... sve smuti pa prospi... Cini mi se da Martin uopste nema jasnu koncepciju i plan i da ni sam ne zna kako ce se prica zavrsiti. Razvukao se i zapetljao...deluje mi kao da ne zna u kom pravcu da nastavi, pa kupuje vreme, ceka da se ljudi jos vise isprimaju na knjige i seriju, pa da se sprovede neka anketa medju gledaocima i citaocima koja ce mu dati naznaku sta ljudi zele i inspirisati ga da nastavi dalje. Trebalo bi da se pozuri malo, ipak je covek u godinama...

Peti (a donekle i cetvrti deo) zaostaju za kvalitetom prva tri nastavka.
Imam utisak :think::think:da je covek poceo da pise sa ljubavlju (sto bi rekli za svoju dusu) ali je sa vremenom istrosio naboj i sve se pretvorilo u klasicnu komercijalu.
Ali sta je tu je. :bye::bye:

svaka knjiga serija predstava film ..je FIKCIJA..i svi likovi i njihovi odnosi su FIKTIVNI..

mogu IZGLEDATI autenticno i realno ali nista od toga NIJE STVARNO

sad smo kod knjige..dobra knjiga mora da zadovolji dva uslova..pocetnu pogodbu i kauzalnost..

recimo toliko citan i hvaljen LOTR nema veze sa ova dva principa..dok recimo ekumenski opus ursule legvin predstavlja skolski primer DOBRE knjige..znaci postuje ta dva principa..

jer da bi se ta dva principa postovala pisac mora da poznaje i sebe i svet oko sebe i ljude i ljudsku psihologiju..

svaka knjiga serija predstava film ..je FIKCIJA..i svi likovi i njihovi odnosi su FIKTIVNI..

sad smo kod knjige..dobra knjiga mora da zadovolji dva uslova..pocetnu pogodbu i kauzalnost..

recimo toliko citan i hvaljen LOTR nema veze sa ova dva principa..dok recimo ekumenski opus ursule legvin predstavlja skolski primer DOBRE knjige..znaci postuje ta dva principa..

jer da bi se ta dva principa postovala pisac mora da poznaje i sebe i svet oko sebe i ljude i ljudsku psihologiju..

Naravno da je fikcija. Ali imas i ono Vajldovo da zivot imitira umetnost ili Aristotelovsko da je umetnost podrazavanje stvarnosti. :D Nije poenta uopste u tome sto je fikcija, vec neki univerzalni motivi i vrednosti koji se javljaju u svakom delu. Problem je ovde u zanru, jer generalno mislim da epskoj fantastici se ne pridaje dovoljno vaznosti, i po mome misljenju nepravedno je smestaju u trivijalnu knjizevnost. Ima tu istine, nisu sva dela izuzetna, ne idu sva dela dalje od toga da zabave, ali ipak generalizovanje celog zanra je...malo preterano. E sad, u okviru zanra...ima tu i dobrih i losih knjiga, kao i svuda. Nema tacnog recepta za dobru knjigu, jer da je tako, svi bi pisali dobre knjige, koje kad bi se nakamarale vise ne bi bile dobre knjige, vec kopije i varijacije na temu... Ja iskreno mislim da se Martin zapetljao mnogo i da je mozda zagrizao vise nego sto moze da proguta. Ili je prosto...presusio pa sad izvlaci i gura pricu "na misice"...

recimo toliko citan i hvaljen LOTR nema veze sa ova dva principa.
.dok recimo ekumenski opus ursule legvin predstavlja skolski primer DOBRE knjige..znaci postuje ta dva principa..

Da li po tebi LOTR (iz razloga koje si naveo ) pretstavlja lose djelo.

Od svih Tolkinovih dela, LOTR je najlosije napisan. Hobit je hiljadu puta bolji, na primer.

A sto se tice Urule LeGvin :worth: obozavam

A sto se tice Martina - ja iskreno volim kad se ljudi zapetljaju, pa ne znas gde im je kraj, a gde pocetak. To je nacin i na koji ja pisem, iako imam neku osnovnu liniju u glavi koju pratim, ona nije nuzno prave, vec vijuga, preseca samu sebe i sve drugo sto jedna linija moze da radi... moze se i prekinuti. Mislim da je postalo bezveze kritikovati neko delo, jer postoje razni stilovi, a to sto se nekome neki stil ne svidja ne moze biti kriterijum dobrog ili loseg dela. Meni su dobra ona dela koja te podstaknu na razmisljanje i zbog kojih ponekad zaboravis da postoji i svet van knjige (a onda ti zazvoni telefon ili te zovu na rucak). Ali kako ljudi vole da kritikuju i razmatraju razne stvari, samo izvolite i to je zanimljivo, kao i pisanje prave knjige. Cesto citaoci smisle bolje zaplete i logicki koherentniju pricu od autora, da ne pricamo da istim recima cesto pridajemo razlicita znacenja. I tako, da ne davim vise - Ursula je genije :)

Pozdrav svima!
Nov sam i volim PLIV. Ne znam kada ce taj cudni covek sve to da privede kraju i to me uzasno nervira. :dash:
Sto se tice Dzona, voleo bih i ja da on bude jedna od 3 glave zmaja, ali ne zaboravimo da se on ispekao(mada i Vizeris da je preziveo, ne bi niko proveravao da li je vatrostalan ili nije- i bio bi kralj, tako da ni kod Dzona to nije iskljuceno).
Kada je u pitanju Sansa, moram da kazem da je talentovano glupa i toliko mi je antipaticna da sam sebe ubedio da ce bas zato od nje biti neke vajde u nekom trenutku. Ako je Maloprstic ne prekali, niko nece!
Deni mi je jako privlacna i omiljene su mi scene nje sa sluskinjama :zblesav:
Garantujem da ce Tirion da sretne Tisu u Bravosu.
Hrana u PLIV-u mi je jako zanimljiva. Jedan od omiljenih potpuno sporednih likova mi je Pituljica. Posebno me je odusevio kada je u toku bitke Arja vikala ZIMOVREEL, a on PITULJICAAA. :D Gotivan je nekako, a i mesi pite ;)
Ima li naznaka kada bismo smeli da ocekujemo sesti deo serijala. Citao sam donekle ovu temu, ali na 40 i nekoj strani pocese neke prozivke od kojih mi se pomerao zeludac i kojma je ovo jedina paznja koju cu posvetiti(nije da se mene ticu, ali mi nisu simpaticne), ali sam zbog njih prestao da citam temu do kraja.Kao sto rekoh, nov sam. Svidja mi se PLIV i jos mi se vise svidja sto sam nasao jos jedno mesto puno istomisljenika :)

Pozdrav svima!
Nov sam i volim PLIV. Ne znam kada ce taj cudni covek sve to da privede kraju i to me uzasno nervira. :dash:
Sto se tice Dzona, voleo bih i ja da on bude jedna od 3 glave zmaja, ali ne zaboravimo da se on ispekao(mada i Vizeris da je preziveo, ne bi niko proveravao da li je vatrostalan ili nije- i bio bi kralj, tako da ni kod Dzona to nije iskljuceno).
Kada je u pitanju Sansa, moram da kazem da je talentovano glupa i toliko mi je antipaticna da sam sebe ubedio da ce bas zato od nje biti neke vajde u nekom trenutku. Ako je Maloprstic ne prekali, niko nece!
Hrana u PLIV-u mi je jako zanimljiva. Jedan od omiljenih potpuno sporednih likova mi je Pituljica. Posebno me je odusevio kada je u toku bitke Arja vikala ZIMOVREEL, a on PITULJICAAA. :D Gotivan je nekako, a i mesi pite ;)
Ima li naznaka kada bismo smeli da ocekujemo sesti deo serijala. Citao sam donekle ovu temu, ali na 40 i nekoj strani pocese neke prozivke od kojih mi se pomerao zeludac i kojma je ovo jedina paznja koju cu posvetiti(nije da se mene ticu, ali mi nisu simpaticne), ali sam zbog njih prestao da citam temu do kraja.Kao sto rekoh, nov sam. Svidja mi se PLIV i jos mi se vise svidja sto sam nasao jos jedno mesto puno istomisljenika :)

eh...zato sma prestao da citam prevode na "balkanske jezike" z:mrgreen:

ponovo se setih "srdosolje penosleda" iz hronika tomasa kovenanta, "arka venosekac"a iz pecine onih silnih ledova i raznobojnih maceva.....:zblesav:

Pozdrav svima!

Zna li se mozda kada ce Ples biti preveden?

Naaso sam neku englesku verziju na netu, ali me mrzi da citam online, a i navikao sam na srpskom

Zna li se mozda kada ce Ples biti preveden?

Naaso sam neku englesku verziju na netu, ali me mrzi da citam online, a i navikao sam na srpskom

Prevod Plesa je, navodno, najavljen za april, a cena koja mi se mota u glavi je oko dve crvene. Ja imam u pdf-u englesku verziju, ali sam sve do sada kupovao i citao na srpskom, pa je to verovatno stvar navike. Imao sam i hrvatski prevod nekog dela Plesa, ali nije po redu nista, tako da sam i njega batalio.

2500 će biti cena, a verovatno ću čekati leto, valjda će bar malo pasti a pošto sam prošle godine sve pročitao tokom leta, nastavljam tradiciju i sad xD

Ne bih se mnogo nadala na tvom mestu. Čim se pojavila serija, pozdravi se sa sniženjem. Čak su svojevremeno povukli Igru prestola s neke akcije jer su primetili da je serijal odjednom postao popularan.

Ples sa zmajevima, u prodaji od 2. marta. :)

ples_sa_zmajevima0.jpg

Back