GENOCID!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razvoj ploda

Embrionalni period traje od začeća do osme nedelje. U Ovom perodu diferencira se osnovna struktura tkiva i organa u organizmu. Obrazuju se tri klicina lista (amnion, alantois i horion). Prve dve do tri nedelje fetus je mikroskopski malen. Na početku embrionalnoga razvića zametak ne liči na humanu jedinku-čoveka ali krajem ovoga peroda on stiče osnovna svojstva čoveka. Nervna cev je potpuno zatvorena ,mezodermalni somiti su obrazovani i pojavljuju se začeci ekstremiteta-noge i ruke. Svakoga dana embrion naraste za 1 mm i krajem embrionalnoga perioda dostiže dužinu 30 mm. Posle 12 nedelja fetus iznosi 10 cm nakon 20 nedelja 25 cm, a posle 40 nedelja u vreme porođaja fetus je dug 53 cm. Težina fetusa je posle 5,5 meseci 0,5kg ali zadnjih meseci fetus dobija na težini te tako u 7 mesecu trudnoće on je težak 1,5 kg u 8 je 2,2kg a u vreme porođaja približno 3,5kg. Ima i teže dece. što je dete krupnije porođaj je teži.

Rani fetalni period karakteriše naglo rastenje i razvoj i diferancijacija tkiva i organa i traje od 8-28 nedelje. Krajem 28 nedelje fetus je dug 28cm i težak oko 1000 grama. Pored intenzivnoga rasta ,menja se i spoljašanji oblik tela. Tokom 12 nedelje čovekov fetus ima izrazito disproporcionalno veliku glavu i prepoznatljiva polna obeležja. Tokom 16 nedelje oči se usmeravaju napred a uši se nalaze blizu svoga definitivnog položaja. Četiri nedelje kasnije formira se fini dlakavi omotač lanugo i javlja se mišićna aktivnost fetusa i majka oseća pokrete svoje bebe.

Kasni fetalni period otpočeće između 26-28 nedelje. Karakteriše se izražajnim rastom i stalnim promenama oblika tela. Tokom 40 nedelje težina fetusa dostiže 3300 grama. Do 36 nedelje testisi se spuštaju u skrotum-kesu. Koža postaje deblja i svetlija zbog akomulacije masti ispod kože. Dlakavost se gubi a nokti rastu do ivice prstiju. Posle sedmoga meseca oči mogu da se otvaraju. Ali bubrezi i pluća nisu potpuno razvijeni.

Ultrasound in early pregnancy: 5.5 weeks from last menstrual period

sacyolk2draw.jpg

Ultrasound in early pregnancy: 8.5 weeks from last menstrual period

PREUL934.JPG

Ultrasound in early pregnancy: 12 weeks from last menstrual period

12weekultrasound.jpg

A za one koji žele da znaju više...

http://www.advancedfertility.com/ultraso5.htm

као ни то одакле другим људима право да одређују шта неко сме, а шта не сме да ради са својим организмом

Jos kako su proskribovane i mnoge stvari koje radis iskljucivo sebi licno, od samoubistva i eutanazije do narkomanije, a mislim da je smesno nazivati fetus majcinim organizmom.

Radi se o drustvenim normama, i moguce je reci "nisu bitni interesi ploda" ili "moji interesi su bitniji od interesa ploda" ili "ja radim sta ja hocu sa plodom i ne moze mi niko nista", ali ne mozes smisleno reci "to je zenin organizam i ona radi sa njim sta hoce" jer je cela poenta da posledice toga sto radi ne trpi pre svega ona nego nerodjeni plod.

Prema tome, treba imati hrabrosti da se stvari nazovu pravim imenom.

Covece ,lepo je receno u jednom postu gde je Zvezdica napisala vise mi zao deteta koje se rodi pa ga bace,ubiju,umre daleko bilo,nego fetusa koje nisam ni drzala u rukama.

Da li si upoznat sa cinjenicom da zena moze da zatrudni i preko menstruacije,izdrzi do kraja trudnocu i posle ga da u dom za decu.
Takva je zena verovatno Heroina

Prvo, ako nesto meni imas da porucis, ne cini to preko drugoga.
Drugo, ja nisam nigde napisala "fetus koji se drzi u rukama". Ako nista drugo, bioloski je nemoguce.

Ali da, vise mi je zao deteta koje se rodi, pa ga bace, ubiju ili umre, nego embriona. Mozda je moja graska sto sam umesto "embrion" cesto koristila "fetus", ako o tome govorimo, onda je kritika na mestu. Naime, abortus i jeste legalizovan i dozvoljen samo u embrionalnom periodu, sto je do desete nedelje in utero, a samo u psoebnim slucajevima i kasnije. Do desete nedelje, embrion nema formirane organe, pa nije ni fetus, a kamoli covek.

Ovo o zatrudnjivanju preko menstruacije i ostalo mi zaista nije jasno sta je pisac hteo da kaze. :confused:

Jos kako su proskribovane i mnoge stvari koje radis iskljucivo sebi licno, od samoubistva i eutanazije do narkomanije, a mislim da je smesno nazivati fetus majcinim organizmom.

Radi se o drustvenim normama, i moguce je reci "nisu bitni interesi ploda" ili "moji interesi su bitniji od interesa ploda" ili "ja radim sta ja hocu sa plodom i ne moze mi niko nista", ali ne mozes smisleno reci "to je zenin organizam i ona radi sa njim sta hoce" jer je cela poenta da posledice toga sto radi ne trpi pre svega ona nego nerodjeni plod.

Samoubistvo nije kažnjivo i niko te nakon neuspelog samoubistva neće krivično goniti, osim ako nisi tom prilikom ugrozio i nekoga drugog...

Eutanazija je pokušaj ubistva drugog čoveka iz milosrđa ili na njegov zahtev. Kod nas kao i u većini zemalja nije dozvoljena, ali u nekim zemljama jeste pod posebnim uslovima.

Narkomanija se u mnogim državama ne kažnjava ukoliko narkoman poseduje količinu droge dovoljnu za sebe, ali ne i preko toga, jer onda dolazi u sukob sa drugim delom tog zakona koji ne dozvoljava distribuciju i prodaju drugom istih sredstava...

Prema tome nisi u pravu...

A posebno nisi u pravu kada kažeš da žena ne trpi posledice abortusa, već da posledice trpi samo plod (embrion ili fetus)...

Nijedna žena ne ide pevajući na abortus, jer je to pre svega hirurški zahvat. Ni jedna žena ne ide na takvu operaciju sa istim osećanjem opuštenosti kao što ide recimo kod zubara.
Svaka žena (neke više, neke manje) su svesne šta čine i imaju psihičke teškoće pre i nakon toga čina.

Zato reći kako su žene (generalno) neodgovorne po tom pitanju znači nepoznavanje ljudske psihe.

Žene se u toj situaciji nađu gotovo uvek neplanski, bilo da je to posledica neznanja (upotrebe kontracepcijskih sredstava), bilo stida od odlaska kod ginekologa, bilo nekih drugih nepredviđenih okolnosti (silovanja, trenutka strasti...)

Naravno, u svemu tome ima i onih koje se nadaju da im se to jednostavno neće desiti jer će muškarac paziti da ga izvadi na vreme ili zato što su krivo izračunale plodne i neplodne dane...

Bilo kako bilo, ne verujem da ijedna žena na svetu vidi aborutus kao dobru alternativu kontracepciji i da u slučaju da joj se desi (odlazi spokojno kod ginekologa na prekid trudnoće).

U vezi sa tim, mislim da je sva priča koja se vodi evo već dvadeset i kusur stranica uglavnom posledica nekog religijskog ili moralističkog pogleda na to od strane protivnika abortusa.

Nijedna žena ne ide pevajući na abortus, jer je to pre svega hirurški zahvat. Ni jedna žena ne ide na takvu operaciju sa istim osećanjem opuštenosti kao što ide recimo kod zubara.
Svaka žena (neke više, neke manje) su svesne šta čine i imaju psihičke teškoće pre i nakon toga čina.
.

E sad si me bas rasplakao:cry:
Zato reći kako su žene (generalno) neodgovorne po tom pitanju znači nepoznavanje ljudske psihe..

A ovde do suza nasmejao:lol:

Али он то де факто јесте. :|

Па ја и не кажем тако, него управо да су женина права, као формираног и свесног људског бића над својим организмом, претежнија од права других људи над њом и њеним одлукама. А фетус, сложићеш се, нема људских права, јер још није рођен.

Тачно, а то право име није "убиство". Није ни пука операција, није ни нешто безначајно, јесте неприродно и јесте спречавање настанка и развитка живота које је већ почело, али није, једноставно није убиство.

Ne, on to de jure jeste.

Де факто и де јуре. Фетус не може да настави свој развитак ван мајчиног организма, директно је зависан од средине у којој се налази и од ресурса којим га снабдева мајка, тако да заправо не показује довољну аутономност да би се назвао бићем.

Па ја и не кажем тако, него управо да су женина права, као формираног и свесног људског бића над својим организмом, претежнија од права других људи над њом и њеним одлукама. А фетус, сложићеш се, нема људских права, јер још није рођен.

Тачно, а то право име није "убиство". Није ни пука операција, није ни нешто безначајно, јесте неприродно и јесте спречавање настанка и развитка живота које је већ почело, али није, једноставно није убиство.

Sprecavanje nastanka zivota bi pre bila kontracepcija. Mnoge vere to smatraju grehom.

Medjutim, pitanje prava fetusa se ne zatvara tako lako. Primer - udaris trudnicu negde u drugom trimestru pesnicom u stomak i ubijes nerodjeno dete. To dete nije u stanju da samostalno funkcionise. Da li za ovo treba odgovarati kao za prekrsajno delo (udario nekoga, zena nema trajnih posledica) ili krivicno delo (ubio nerodjeno dete)?

Treba da bude krivicno/prekrsajno delo napada na osobu u drugom stanju, kako se to vec kategorise pravo, nisam sigurna. Bez obzira da li je bilo posledica. Kao otezavajucu okolnost po pocinioca svakako treba uzeti da je usled toga doslo do prekida trudnoce. Ali ne treba da bude kategorisano kao ubistvo. (opet, nije isto ako je dete izgubila u prvom mesecu i devetom mesecu trudnoce, lekari bi rekli da li bi dete moglo samostalno da prezivi van materice, pa ako bi moglo, to bi onda moglo da se karakterise kao ubistvo). U svakom slucaju, ovo nema veze sa abortusom.

Ali lukavo razmisljas :)

Kljucna je razlika izmedju krivicnog i prekrsajnog dela.

Razumes sta hocu da kazem - ako je delo prekrsajno, onda OK, mozemo da bijemo trudnice. Ako je krivicno, postavlja se pitanje ko ima pravo da ubije plod. Samo majka? Samo roditelj?

U starom Rimu, recimo, pater familias nije oznacavao titularnu glavu porodice vec legalnu moc muza i oca nad ostatkom porodice. Pater familias je, kao roditelj, imao zakonsku moc zivota i smrti nad svima pod njegovom rukom - pre svega sopstvenom decom, i to sve dok ih ne prizna za punoletne.

Ako cin stvaranja zivota pruza i specijalna prava nad tim zivotom, ja sam za to da i otac ima pravo da ubija. Fer je fer.

Kljucna je razlika izmedju krivicnog i prekrsajnog dela.

Razumes sta hocu da kazem - ako je delo prekrsajno, onda OK, mozemo da bijemo trudnice. Ako je krivicno, postavlja se pitanje ko ima pravo da ubije plod. Samo majka? Samo roditelj?

U starom Rimu, recimo, pater familias nije oznacavao titularnu glavu porodice vec legalnu moc muza i oca nad ostatkom porodice. Pater familias je, kao roditelj, imao zakonsku moc zivota i smrti nad svima pod njegovom rukom - pre svega sopstvenom decom, i to sve dok ih ne prizna za punoletne.

Ako cin stvaranja zivota pruza i specijalna prava nad tim zivotom, ja sam za to da i otac ima pravo da ubija. Fer je fer.

Razumem sta pricas, samo sam 300% glupa za pravne odredbe :cry: pa ne znam kako bi se koje (ne)delo karakterisalo. Dakle, ja pomenuti slucaj ne bih tretirala kao ubistvo, osim u slucaju da je plod bio sposoban da prezivi van materice (sto su poslednji meseci trudnoce), kada se abortusi i onako ne rade (legalno), osim u zaista posebnim slucajevima.

Pre nego sto krenem dalje, dakle, zelim da naglasim da nikako nisam za abortus u tom periodu trudnoce, osim ako je zivot majke ugrozen, i to bih strogo sankcionisala. Zena koja ne zeli dete ima dovoljno vremena za abortus pre desete nedelje, kako je i zakonom dozvoljeno.

Tuga je sto u vecini slucajeva otac i inicira abortus koji vrsi zena, bilo ostavljanjem partnerke, bilo ucenam, pretnjama i slicnim. Smatram da su oba roditelja jednaka, i da zajedno treba da odlucuju. Medjutim, polod se razvija u zenskom telu, nad zenom se izvrsi operacija, pa je logicno zasto u zakonu, a i u medicinskoj praksi, odluka pada na zenu. Iskreno, mislim da je tuzno sto u slucaju da otac zeli dete a majka ne, majka ima ne poslednju, vec jedinu rec, ali pretpostavljam da shvatas logicki razlog zasto je to tako. Ne umem da se stavim u polozaj muskarca, ali mislim da bih se osecala veoma povredjeno ukoliko nemam prava da odlucujem da li cu dobiti dete ili ne. Ali, to je druga prica.

Sprecavanje nastanka zivota bi pre bila kontracepcija. Mnoge vere to smatraju grehom.

Добро, онда спречавање развитка живота. А што се тиче многих религија, ја бих ту узео само хришћанство, пошто ме ислам и разни анимизми не занимају претерано. У самом хришћанству јесте контрацепција грех, а под смртним грехом блуда се сматра сваки секс из страсти или сношај који није вагинални, али исто тако стоји "све вам је дозвољено, али вам није све на корист", као и "не суди другима", што се тачно види и кроз став цркве - они који врше абортус, не могу да се причесте док то не исповеде и због тога се не покају. И то је по мени ОК став - једна институција те неће прогањати, нити ти претити или те плашити и уцењивати, већ ти једноставно не даје један свој "производ" (причест) уколико се не држиш "правила клуба".

Али сад се расписах превише. Поента је да је прича о греху ирелевантна, јер ако се нешто сматра грехом, не мора да значи да то треба кривично гонити. На пример, смртни греси су гордост, блуд, завист, лењост итд., а још нисам чуо да је неко кривично одговарао због лењости, због тога што се прејео или зато што завиди другима. Или што не поштује 7. дан, или не поштује родитеље, на пример.

Medjutim, pitanje prava fetusa se ne zatvara tako lako. Primer - udaris trudnicu negde u drugom trimestru pesnicom u stomak i ubijes nerodjeno dete. To dete nije u stanju da samostalno funkcionise. Da li za ovo treba odgovarati kao za prekrsajno delo (udario nekoga, zena nema trajnih posledica) ili krivicno delo (ubio nerodjeno dete)?

Е видиш, ово је већ интересантно питање. Да ли неко ко је ударио трудницу у најранијем периоду трудноће и проузроковао побачај, одговара пред законом за убиство?

Ево, добро, заузврат ће и мушкарац добити право да правовремено абортира, ако му се задеси да затрудни.

:mrgreen:

Inace, slazem se sa ovim sto je Bogart rekao za crkvu. Vec sam nekoliko put ana ovim stranama govorila da nasladjivanje tudjom nesrecom i bacanje kamenja na one koji nisu "cisti" kao vi ne doprinosi nicemu, niti vas, po mom skromnom misljenju, cini dobrim osobama.

Preuzimanje dezurnog dusebriznika i nasladjivanje nad tudjom patnjom mozda nekoga cini da se oseti fino, cisto i "bezgresno", ali zapravo (bar meni, ovako izdaleka, na forumu) deluje izuzetno pakosno, nimalo hriscanski i ne preterano ljudski. Naravno, ako verujete u to da je covek po prirodi dobar. Ali, To je tek druga prica.

Де факто и де јуре. Фетус не може да настави свој развитак ван мајчиног организма, директно је зависан од средине у којој се налази и од ресурса којим га снабдева мајка, тако да заправо не показује довољну аутономност да би се назвао бићем.

Ne vredi ti, rekoh ti već jednom.
Titus i moreplovka kako su počeli, uskoro će se zalagati da trudna žena na izborima ima duplo pravo glasa...

Добро, онда спречавање развитка живота. А што се тиче многих религија, ја бих ту узео само хришћанство, пошто ме ислам и разни анимизми не занимају претерано. У самом хришћанству јесте контрацепција грех, а под смртним грехом блуда се сматра сваки секс из страсти или сношај који није вагинални, али исто тако стоји "све вам је дозвољено, али вам није све на корист", као и "не суди другима", што се тачно види и кроз став цркве - они који врше абортус, не могу да се причесте док то не исповеде и због тога се не покају. И то је по мени ОК став - једна институција те неће прогањати, нити ти претити или те плашити и уцењивати, већ ти једноставно не даје један свој "производ" (причест) уколико се не држиш "правила клуба".

Али сад се расписах превише. Поента је да је прича о греху ирелевантна, јер ако се нешто сматра грехом, не мора да значи да то треба кривично гонити. На пример, смртни греси су гордост, блуд, завист, лењост итд., а још нисам чуо да је неко кривично одговарао због лењости, због тога што се прејео или зато што завиди другима. Или што не поштује 7. дан, или не поштује родитеље, на пример.

Е видиш, ово је већ интересантно питање. Да ли неко ко је ударио трудницу у најранијем периоду трудноће и проузроковао побачај, одговара пред законом за убиство?

Bez obzira sto se slazem sa prakticno svime sto si izneo na ovoj temi (ili bolje reci sa svime sto si napisao, a ja procitao), moram da napravim jednu ispravku: blud NIJE smrtni greh u hriscanstvu.

Ne vredi ti, rekoh ti već jednom.... uskoro će se zalagati da trudna žena na izborima ima duplo pravo glasa...

Пази, нека се залажу и верују у шта год желе, али ако неко мишљење желимо да усвојимо као опште начело које важи за све, мора се дати одговор по којим критеријумима (законским и научним, а не ирационалним) се абортус изједначава са убиством, и по ком праву (и формалном и моралном) се једној особи може одузети право неприкосновености над својим телом.

Мислим, ако ће се забранити законом жени да абортира, хоће ли се онда 9 месеци и држати под присмотром да не би случајно отишла у иностранство на абортус?

Ne brate, nego "nista nije zabranjeno, ali nije sve korisno" :) Dozvoliti i ne zabraniti - velika razlika.

Mislim da protivnici abortusa nisu iskljucivo vernici, pa ne vredi pitanje sazeti na poslusnost crkvi.

Чисто кажем због уплитања појма греха - проширујем дискусију. А мислим да сам дословно пренео цитат ап. Павла, и да је баш онако рекао.

Pusti te price, nego daj pravo da uklanjam to dete ako mi smeta, a ne posle da moram da placam za njega.

Да оставим спрдњу по страни: поента је да се може "уклонити" из свог тела, а не из туђег.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back