Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мислио сам у почетку да је ОК лик а онда сам видео да је тешка будала, а има чак и про-усташке анти-српске ставове.
Каже да смо ми насилно асимиловали Влахе из источне Србије, каже да је Србија извршила агресију на Хрватску 1991 и још неке бљувотине.
Рекао ми је да је пореклом са југа Македоније, али нисам га питао одакле тачно.

Ta budala nije ni vredna pomena...ali farbanje u plavo da bi licio na Nemca :D Ni nacisticke vodje koje su se najvise lozile na to nisu izgledali ko klasicni Nemci..pogledaj Hitlera,Himlera,Gebelsa..jedino Gering lici na pravog Svabu ( i naseg druga Tita )...za Hitlera tvrde da je testiranjem njegovih rodjaka po muskoj liniji on ustvari E1b ali ne znam gde su nasli te rodjake i nije da branim Hicu ali mislim da je izmisljotina...Za E-V22 nisam ni ja cuo pre da budem iskren...moji ujaci su I2a ali autosomalno smo prilicno isti

Данас се на фејсбуку појавило упутство како постати члан секте Деретића:

01) Не смеш научно историјом да се бавиш!
02) Све ,,знање" покупи са youtube-а!
03) Обавезно честитај 7527 ,,српску" Нову годину (јер тако пише у Информеру).
04) На сваки аргумент одговори са ,,Ватикан" и ,,Бечко-Берлинска школа".
05) За сваког српског историчара и научника тврди да је амерички плаћеник и да не зна шта прича!
06) Причај нон-стоп о Лепенском Виру, Винчи и Сорабима. Врти у круг!
07) За сваког ко ти не верује кажи да је глуп јер не види да нам Енглези краду историју.
08) Твоје једино писмо је ,,србица" (иако у већини случајева користиш хрватску латиницу).
09) Обавезно користи Б уместо П (како би нагласио своје фалш родољубље, граматика није битна).
10) Твој архинепријатељ је Радивој Радић.
11) Понављај као папагај: ,,Како је могуће да се цео један народ, у одрпаним крпама, доселио на Балкан у VI веку и без борбе?" (иако то не пише у изворима, но то је све фалсификат свакако).
12) Не заборави на споменик у Ликији!

Иницијација нових чланова је сваке Суботе у 14h, у забрањеној ватиканској библиотеци, а лозинка је: Хомер - Хомир - Момир!

Данас се на фејсбуку појавило упутство како постати члан секте Деретића:

01) Не смеш научно историјом да се бавиш!
02) Све ,,знање" покупи са youtube-а!
03) Обавезно честитај 7527 ,,српску" Нову годину (јер тако пише у Информеру).
04) На сваки аргумент одговори са ,,Ватикан" и ,,Бечко-Берлинска школа".
05) За сваког српског историчара и научника тврди да је амерички плаћеник и да не зна шта прича!
06) Причај нон-стоп о Лепенском Виру, Винчи и Сорабима. Врти у круг!
07) За сваког ко ти не верује кажи да је глуп јер не види да нам Енглези краду историју.
08) Твоје једино писмо је ,,србица" (иако у већини случајева користиш хрватску латиницу).
09) Обавезно користи Б уместо П (како би нагласио своје фалш родољубље, граматика није битна).
10) Твој архинепријатељ је Радивој Радић.
11) Понављај као папагај: ,,Како је могуће да се цео један народ, у одрпаним крпама, доселио на Балкан у VI веку и без борбе?" (иако то не пише у изворима, но то је све фалсификат свакако).
12) Не заборави на споменик у Ликији!

Иницијација нових чланова је сваке Суботе у 14h, у забрањеној ватиканској библиотеци, а лозинка је: Хомер - Хомир - Момир!

Zaboravio si kvrzicu (autohtonisticki klitoris) na potiljku.

Zar nisu EEF doneli svetlu kožu u Evropu?

Oli malo pojasnit ovo? :D
Bez zezanja, moze malo pojasnjenje:)

- - - - - - - - - -

Ta budala nije ni vredna pomena...ali farbanje u plavo da bi licio na Nemca :D Ni nacisticke vodje koje su se najvise lozile na to nisu izgledali ko klasicni Nemci..pogledaj Hitlera,Himlera,Gebelsa..jedino Gering lici na pravog Svabu ( i naseg druga Tita )...za Hitlera tvrde da je testiranjem njegovih rodjaka po muskoj liniji on ustvari E1b ali ne znam gde su nasli te rodjake i nije da branim Hicu ali mislim da je izmisljotina...Za E-V22 nisam ni ja cuo pre da budem iskren...moji ujaci su I2a ali autosomalno smo prilicno isti

Ma svakakvih budala Ima :)
Inace, ja zaista mislim da je Hitler bio E1b . Mislim da je to usvojeno kod geneticara ono bi valjda znali da je u pitanju neka “podvala “ .
Nije me on nikada preterano interesovao, mada mislim da se radi o nekoj zapadno evropskoj varijanti E1b .

U Evropi su živeli WHG koji su imali plave oči i tamnu kožu. Sa bliskog istojka dolaze EEF koji donose gen za svetlu kožu, ako se dobro sećam.

Evo i grafika (ne znam zašto, ali iz nekog razloga forum uništava kvalitet slike).

allels.jpg

Prilozi

• allesl2.jpg
    allesl2.jpg
    44,1 KB · Pregleda: 8
  • allesl3.jpg
    allesl3.jpg
    40,8 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
Prestani da bulaznis.
Jasno se kaze sa potiču od Srba tj da su Srbi!
Jasno se kaže da su Srbi to ime dobili jer su postali robovi Romeja. Pa?
Nešto što je jasno napisano ne znači i da je bukvalno tačno. Čovek piše iz 10. veka o periodu iz 7. veka iz latinskog izvora. Aman čoveče, car nije bio etnolog i naučnik.

Dao sam spisak podudarne grupe toponima koje su kocentrisane oko Neretve kod nas i u Ukrajini i spisak podudarnih toponima u Češkoj i na Kosovu.
Jasno je da narod iz Češke, to jest Srbi nisu mogli da prenesu grupe toponima i iz Češke i iz Ukrajine. Razmak je preko 800km između te dve oblasti da bi jedno pleme moglo da pokrije ceo prostor.

Da se razumemo ja ne tvrdim Srbi nisu naselili primorje, samo tvrdim da nisu bili jedini Sloveni u tim oblastima i da su primorske kneževine stekle novu individualnost jer su bile plemenski heterogene.

Ako nešto znamo o Srbima i Hrvatima što ih izdvaja od većine plemena i predstavlja njihovu osobenost to je da vuku sa sobom svoje ime gde god da su se selili i prozivaju po svom imenu zemlje koje nasele. Primorske kneževine ne usklapaju se u taj model. Jasno je da svoje zemlje nisu prozvali po srpskom imenu, što je nelogično i suprotno plemenskoj odlici Srba da zemlju koju nasele nazovu po sebi, naročito je nelogično zbog okolnosti da su bile opkoljene Srbijom pa je pre trebalo da se što lakše homogenizuju, jer nisu imali nikakve prepreke ni političke ni verske ni jezičke. Ipak, one su se izdvojile i postojale paralelno sa Srbima i Srbijom i car im daje posebna poglavlja.

Nešto što je jasno napisano ne znači i da je bukvalno tačno. Čovek piše iz 10. veka o periodu iz 7. veka iz latinskog izvora. Aman čoveče, car nije bio etnolog i naučnik.

Dao sam spisak podudarne grupe toponima koje su kocentrisane oko Neretve kod nas i u Ukrajini i spisak podudarnih toponima u Češkoj i na Kosovu.
Jasno je da narod iz Češke, to jest Srbi nisu mogli da prenesu grupe toponima i iz Češke i iz Ukrajine. Razmak je preko 800km između te dve oblasti da bi jedno pleme moglo da pokrije ceo prostor.

Da se razumemo ja ne tvrdim Srbi nisu naselili primorje, samo tvrdim da nisu bili jedini Sloveni u tim oblastima i da su primorske kneževine stekle novu individualnost jer su bile plemenski heterogene.

Ako nešto znamo o Srbima i Hrvatima što ih izdvaja od većine plemena i predstavlja njihovu osobenost to je da vuku sa sobom svoje ime gde god da su se selili i prozivaju po svom imenu zemlje koje nasele. Primorske kneževine ne usklapaju se u taj model. Jasno je da svoje zemlje nisu prozvali po srpskom imenu, što je nelogično i suprotno plemenskoj odlici Srba da zemlju koju nasele nazovu po sebi, naročito je nelogično zbog okolnosti da su bile opkoljene Srbijom pa je pre trebalo da se što lakše homogenizuju, jer nisu imali nikakve prepreke ni političke ni verske ni jezičke. Ipak, one su se izdvojile i postojale paralelno sa Srbima i Srbijom i car im daje posebna poglavlja.

Дабоме, цар није био етнолог и научник, али зато ти јеси! :hahaha:

Kako god da okrenes PH908 podpada pod Srbe tj srpski entikum. Sve i da je bilo Hrvata oni su po svim pisanim tragovima vezani za mesta na kojima se pojavljuje karparsko-dalmatinski R1a .
Bilo bi poželjno da shvatiš da je ceo dinarik sasvim izvesno potpuno strano tkivo za Hrvate , barem kada govorimo o tome periodu. Pregršt dokaza već ispisanih ovuda ima na tu temu...Na stranu što ti zaključivanje nije baš najsrećnije , onda ni slavonija ni dalmacija ni istra ni..pa ništa nije Hrvatska ? :D
Elem, imena i nazivi se menjaju , pa tako po tvome ni Raška nije Srbija itd...Mlatiš ptaznu slamu kako god da okreneš ispada ti uvek isto .

U Evropi su živeli WHG koji su imali plave oči i tamnu kožu. Sa bliskog istojka dolaze EEF koji donose gen za svetlu kožu, ako se dobro sećam.

Evo i grafika (ne znam zašto, ali iz nekog razloga forum uništava kvalitet slike).

Pogledajte prilog 485968

to je bila više neka nepouzdana projekcija ...Čitao sam u novinama davno o tome, mislim da to ne stoji .
Evropska I haplogrupa je svakako bila svetla/smedja ...

Kako god da okrenes PH908 podpada pod Srbe tj srpski entikum. Sve i da je bilo Hrvata oni su po svim pisanim tragovima vezani za mesta na kojima se pojavljuje karparsko-dalmatinski R1a .
Bilo bi poželjno da shvatiš da je ceo dinarik sasvim izvesno potpuno strano tkivo za Hrvate , barem kada govorimo o tome periodu. Pregršt dokaza već ispisanih ovuda ima na tu temu...Na stranu što ti zaključivanje nije baš najsrećnije , onda ni slavonija ni dalmacija ni istra ni..pa ništa nije Hrvatska ? :D
Elem, imena i nazivi se menjaju , pa tako po tvome ni Raška nije Srbija itd...Mlatiš ptaznu slamu kako god da okreneš ispada ti uvek isto .

Gde ja PH908 vezujem samo za Srbe i Hrvate? Raška se javlja kao sinonim za Srbiju posle 500 godina i Srbi će ga retko koristiti. Primorske zemlje se javljaju istovremeno u izvorima sa Srbijom i Hrvatskom. Bitna razlika. Ni Zahumlje, ni Duklja ni Travunija ni Paganija nisu nikada bili sinonim za Srbiju i srpsku zemlju. Teže da budu samostalne i nezavisne. Sam car ostavlja svedočanstvo da vladar Zahumlja ne kaže za sebe da je od srpskog roda nego od Licika. Govori o Slovenima u Dalmaciji pre Srba i Hrvata.
Šta više uz sve obrte, promenljivost njihovog postojanja i potčinjavanja, u svesti srpskih vladara to će da budu posebne zemlje u titulama jasno odvojene u odnosu na srpsku zemlju. Iz izvora mi znamo da je koren tog razlikovanja dubok nekoliko vekova i seže do vremena naseljavanja skoro. Kad se pored svih ovih činjenica dodaju toponimi:

Hercegovina - Ukrajina/ granica sa Poljskom
Neretva – рiчка Неретва
Мосор – Мосир/Mosyr
Микулићи-Mикуличi
Višnjevo – Вишнiв
Мокро- Мокрець
Хум- Chelm
Travnik- Trawniki
Ivanići-Iваничi
Podgorani-Підгороднe/Подгородная(ruski)

onda imamo jasne indicije da primorske zemlje su bile heterogena područja. Valjda sve ove činjenice imaju neko značenje koje traže objašnjenje.

Misliš da je verovatnije da su neki Sloveni stavili ove toponime u džep svratili do Češke sa Srbima na nekih 100 godina a onda se spustili u Hercegovinu izvadili imena da krste mesta po Hercegovini ili je logičnije da su se direktno spustili ka Hercegovini i preslikali grupu toponima, kao što su Srbi preslikali grupe toponima iz Češke na Kosovu?

Kud ćeš jednostavnije objašnjenje da su primorske kneževine bila heterogena područja naseljena iz raznih pravaca i da to objašnjava veliku varijabilnost sklavinija, kao i sve gore činjenice koje sam naveo, ne dovodeći u pitanje ni careve navode o Srbima?

PH908 obuhvata mnogo širi areal odnosu na Srbe i ne pripada samo njima. Ja bih više voleo da vi kao stručnjaci, a pogotovo Kirios unapredi metodu proračuna zajedničkog pretka. Da nam ne varira vreme od 2200 do1500 godina. To je preveliko variranja za kontekst doseljavanja.

Inače mnogo ste nekulturni i bezobrazni u obraćanju sagovorniku kada iznese drugačije mišljenje. Prelazite preko činjenica koje navodim. Komentarišete stavove koje ne tvrdim. Iznosite citate koje već poznajem i ne negiram. Mene to ne pogađa.

Ali mi stvara utisak kao da razgovaram sa šoferima kamiona i da nikog ne zanima razmena mišljenja.

to je bila više neka nepouzdana projekcija ...Čitao sam u novinama davno o tome, mislim da to ne stoji .
Evropska I haplogrupa je svakako bila svetla/smedja ...

Ako se ne varam, ostaci nosilaca hg I2a sa lokacije Motala, Švedska, su bili svetlokoži i imali plave oči. Ostaci sa nekih drugih lokacija nisu bili svetli.

On je bio car jedne ozbiljne države koja je imala dokumente na koje se on očigledno pozivao i tačno je znao gde su bili Srbi a gde Hrvati. To da je bio etnolog, nije, pošto se u tumačenju porekla etnonima koristio tehnikama koje danas koriste pristalice Deretiće kada žele da nešto povežu sa Srbima. Pošto horua na grćkom znači zemlja, on je izveo zaključak da oni imaju mnogo zemlje.Da su imali tu silnu zemlju na raspolaganju, teško bi uz pomoć Iraklija tražili da se nasele na posnom dalmatinskom kamenjaru. Da ne govorim o tome da se prvobitna Hrvatska na severu prostirala do Petrove gore.

Poslednja izmena:
Овај аналитичар кука над судбином непознатих Словена који су дошли на западни Балкан пре Срба и Хрвата и које су зли Срби и Хрвати (врв. по њему неки Азијати) асимиловали. :hahaha:

У Захумљу, Травунији и Паганији су живели Словени којима историја није сачувала име, јбт. аналитичару смањи мало гудру! :eek:

Vec sada imamo jaku teoriju da je PH908 dosao sa Srbima iz vise pravaca.Ovaj dio iz Ceske mozemo pratiti preko DYS561-15,koji dolazi na zapad preko Ceske dok drugi DYS561-16 se kroz Panonska vrata spusta na srednji Dunav.

"Срби које је Фредегар описао "Срби на граници са Франачком" – данас западна Чешка и јужна Саксонија. Од њих су Лужани и Милчани – Лужички Срби узели име, јер су с њима били у војном савезу који је крајем 8. вијека формирао кнез Милидух
"(Валентин Седов - "Словени у раном средњем вијеку"

Srpski toponimi i nazivi naseljenih mjesta po Ceskoj i sve vece prisustvo PH908 u Ceskoj.

Pogledajte prilog 480986

Visoka Srpska — naseljeno mjesto u okrugu Nahod, u Kralovehradečkom kraju;
Mlekosrbi — naseljeno mjesto u okrugu Hradec Kralove, u Kralovehradečkom kraju;
Niska Srpska — naseljeno mjesto u Kralovehradečkom kraju;
Srbeč — naselje u okrugu Rakovnjik, u Srednjočeškom kraju;
Srbi (Domažlice) — naseljeno mjesto u okrugu Domažlice, Plzenjski kraj;
Srbi (Plzenj-jug) — naseljeno mjesto u okrugu Plzenj-jug, Plzenjski kraj;
Srbi (Tuklovice) — naseljeno mjesto u okrugu Kladno, u Srednjočeškom kraju;
Srbin (Češka) — selo u opštini Mukaro, okrug Prag-istok;
Srbice (Votice) — dio naselja Votice u okrugu Benešov;
Srbice (Domažlice) — naseljeno mjesto u okrugu Domažlice, Plzenjski kraj;
Srbice (Mohtin) — dio naselja Mohtin u okrugu Klatovi;
Srbice (Teplice) — naseljeno mjesto u okrugu Teplice, Ustečki kraj;
Srbički potok (pritoka Konopištskog potoka) — pritoka Konopištskog potoka, okrug Benešov;
Srbički potok (pritoka Mohtinskog potoka) — pritoka Mohtinskog potoka, okrug Klatovi;
Srbički potok (pritoka Radbuze) — pritoka rječice Radbuza, okrug Domažlice;
Srbska (Brno) — kvart u gradu Brno;
Srbska (Liberec) — naseljeno mjesto u okrugu Liberec, u Liberečkom kraju;
Srbska (stanica) — željezničko čvorište u Češkoj;
Srbsko — naseljeno mjesto u okrugu Beroun, u Srednjočeškom kraju;
Srbsko (Mlada Boleslav) — naseljeno mjest u okrugu Mlada Boleslav, u Srednjočeškom kraju;
Srbu Ribnik — bara u blizini sela Mali Jenikov, okrug Jindrihuv Hradec; Južnočeški kraj;
Srbce (Luže) — dio naselja Luže u okrugu Hrudim;
Srbce (Okrinek) - dio naselja Okrinek u okrugu Nimburk;
Srbce (Prostjejov) — naseljeno mjesto i seoska opština u okrugu Prostjejov;
Srpska Kamenjica — naseljeno mesto u okrugu Dječin, Ustečki kraj;
Slovačka Uredi
Srbova ili Sarbova, danas Šarbov — naseljeno mjesto u okrugu Svidnjik, Prešovski kraj;
Osrbljanka — potok u jugozapadnom dijelu okruga Brezno;
Osrblje — naseljeno mjesto u okrugu Brezno, Banskobistrički kraj;
Mađarska Uredi
Srbograd, danas Šarbogard — grad u županiji Fejer;
Srpska Varoš, danas Taban — dio grada Budima;
Srpski Potok, danas Sarberki Patak — potok na zapadu Mađarske, pritoka Velike Krke, sliv Mure;
Srpska Reka, danas Sarberek — dio grada Tatabanja;

@analiticar
Eto Ti nisi sofer u gradskom autobusu 16 za Karaburmu ali i ne pokazujes neko osnovno znanje o ovome o cemu diskutujemo.Povezivati toponime odredjene i slicne nazive na nekom drugom mjestu i nije bas naucna metoda,posebno kada se tice rijeka,planina itd.Vec sam Ti gore napisao o mogucim pravcima kretanja PH908 prateci sprecificne oznake na odredjenim markerima,ali naravno Ti o tome nemas pojma :)
Uhvatio si se Neretve u Ukrajini,pa imamo Nertevu i u Poljskoj,imamo i druge teorije nastanka imena nase Neretve.

Evo Ti nekih od teorija hrvatskog istoricara Dodiga:

U radu se raščlanjuje podrijetlo hidronima Neretva, počevši od najstarijih oblika zabilježenih u grčkome jeziku, do spomena u Dubrovačkom arhivu.

Ključne riječi: Neretva, *ner-, noriti.

Hidronim (naziv rijeke ili vode) Neretva (Nèrētva, Neretvanin, -anka, neretvanski, zast. Neretljani, Neretljak) s etimološke strane zanimljiv je jezični ostatak daleke prošlosti. Kao što je poznato, Neretva (218 km) izvire ispod Jabuke (Zelengora) u Bosni i Hercegovini. Istraživači su zamijetili da su stari Hrvati u novoj postojbini nazive rijeka, koje su bile dulje od 50 km, preuzeli od starosjeditelja – uglavnom romaniziranih plemena Ilira, Kelta, Veneta, Tračana i drugih. U 4. st. pr. Kr. grčki povjesničar Psedo Skilak spominje rijeku Neretvu pod nazivom Naron (ό Νάρον ποταμός).[1] U latinskim izvorima naziv rijeke obično ide po III. deklinaciji: Naro, -ōnis, m. Naselje koje se razvilo u donjem toku Neretve poznato je pod nazivom Narona, -ae, f., danas Vid kod Metkovića[2]. Veza između rijeke Naro i naselja Narona upućuje da je naselje prozvano po rijeci, o čemu je još davno pisao Plinije (Naturalis historia, III, 142: Narona colonia tertii conventus a Salona LXXX passuum, adposita cognomins sui fluvio a mari XX passuum; Narona, kolonija trećega konventa, od Salone udaljena 85 tisuća koraka, smještena je na istoimenoj rijeci 20 tisuća koraka od mora).[3] U toponimu Narona uočavamo dočetak –ona, koji je u hrvatskoj jezičnoj prilagodbi dao –in, odakle je naziv rječice Norin (katkad i Norilj), koji se prvi put javlja u hrvatskom 1397: de Norin.[4] Samoglasnik a prešao je u o, poput primjera Salona – Solin, Flanona – Plomin, Scardona - Skradin i sl.

Jezikoslovci su tražili nazive slična oblika u drugim predjelima. Na zapadnoj jadranskoj obali u Apuliji nalazi se mjesto Neretum, danas Nardò, a u Umbriji rijeka Nar, danas Nera. Slična korijena su Nereide, kćeri morskoga boga Nereja.[5] Ipak, ne može se sa sigurnošću reći imaju li ti nazivi zajedničko podrijetlo. U 6. st. u nepoznata geografa iz Ravene javlja se civitas Netrate (uz Nerente) na dijelu jadranske obale između Omiša i Splita.[6] U CIL-u III, 8472 zabilježen je etnik Narestini, koji je blizak Plinijevu obliku Nareste, između Pituntija i Oneja (Naturalis historia, III, 142). Za Neretvu treba povezati ilirsko pleme Naresi (Plinije), Narensioi ( Ptolomej), Naresioi (Apijan), koje je obitavalo u gornjem Neretvinu toku.[7] Od 9. stoljeća već se konstantno u pisanim izvorima susreće toponim s dočetkom – ent, kao u kroničara Andrije Dandola: insula Narrentis.[8] Bizantski pisac i car Konstantin Porfirogenet Neretvu zove Orontius.[9] Očito je car u svojemu etimologiziranju ispustio početno N. U srednjovjekovnim izvorima pisanim latinskim ili talijanskim jezikom, posebice u spisima Dubrovačkoga arhiva, rijeka Neretva najbliža je obliku ženskoga roda - Narenta, a glavna luka na njoj najčešće je srednjega roda - Narentum. Međutim, zapaža se u pisanju hidronima i toponima pisarska nedosljednost. Pokazuju to sljedeći primjeri. [10]

a) s prijedlogom ad:

1355. ad Narentum, s. 118, b. 180,

1454. ad Narente, s. 203, b. 25,

1460. ad Narentum, s. 183, b. 63.

b) s prijedlogom in

1367. in Narento, s. 31,

1378. in mercato Narenti, s. 53,

1421. in Narente, s. 206, b. 83,

c) s prijedlogom de

1080. de Narento, s. 43,

1429. de Narente, s. 32,

1439. de Narenta, s. 159, b. 58.

Treba nadodati da se nazivi Narenta/Narente/Narenti mogu odnositi na rijeku Neretvu (1186. Narentae portus), naselje Drijeva (forum Narenti, mercatum Narenti) i za more pri Neretvinu ušću (mare Narenti, bocha Narenti). U 9. st. susrećemo pridjevske oblike s dočetkom -anus: 834. a Narantanis sclavis,[11] 839. ad Narentanas insulas,[12] 876. adversus Narrentanos.[13] U Dubrovačkom arhivu zabilježeni su oblici s dočetkom –inus: nostri Narentini (1453),[14] scribendo Narentinos (1455).[15] Hrvatski oblici Neretva javljaju se od 14. st.: 1325: Neretva,[16] 1356: curia (sc. bani Bosnae) Nerethua,[17] 1406: Pribislavum de Neretva,[18] 1440: aveva fato in Neretva,[19] 1452: do castelli al ponte de Neretua.[20] Potrebno je naglasiti da Neretva u puku može označavati i pokrajinski naziv, točnije kraj između Ploča, Opuzena i Metkovića.

Neretva kao naziv vode tekućice zabilježen je i na slavenskim prostorima. U Poljskoj teče rijeka Neretwa, u Letoniji Neręta, u Litvi Neretà, u Bugarskoj Neretska reka,[21] a pritok Peka u Srbiji naziva se Neretnica.[22]

Vratimo se podrijetlu naziva Neretva. Jezikoslovac A. Mayer hidronim Naro uvrštava u ilirske osnove *ner-/*nar-, sa značenjem zaroniti, gnjuriti.[23] P. Skok također govori o praslavenskome korijenu ner- i veže ga za glagol noriti, roniti,[24] odakle imenice gnjurac, ponornica i dr. Znatno prije Skoka i Mayera sveslavenski korijen ner- obradio je F. Miklosich,[25] povezujući ga sa staroslavenskim nyrati, češkim nořiti, poljskim nora i dr. Međutim, prvi je T. Maretić povezao hidronim Neretva sa sjevernoslavenskim rijekama Neretha, Nereta i Nerica, ali nije objasnio podrijetlo početnoga sloga ne-.[26] I drugi slavenski etimološki rječnici bilježe korijen ner-/nor-. U ruskome jeziku nora je jama, što se naslanja na glagol *nerti, srodno litvanskome nérti.[27] G. P. Ciganenko veže na osnovu *nor- rusko norka, češko norek i poljsko nurka, sve u značenju gnjurac.[28] Skok je u Posavini zabilježio nerac, gen. nerca, mala patka.[29] V. Machek u češkome jeziku za glagol nořiti (ponorná řeka) također veže isti korijen,[30] dok F. Bezlaj, raščlanivši etimon nora, jama, u indoeuropskome pronalazi čak osam osnova: *ner-, *nьr-, *nir-, *nor-, *nar-, *nъr-, *nyr-, i *nur-.[31] Isti hidronim u značenju noriti/roniti D. Petrović pronašao je u Nikšićkom polju, gdje se ponor rijeke Zete zove Norin, a u Rovcima Nerin.[32]

Za objašnjenje naziva Neretva moramo u ilirskome pretpostaviti bazu Nar- (značenje roniti, teći), i sufiks –ent, odnosno pretpostaviti izvedenice Narenta/Naranta kao izvjesnije, a Naronta kao manje očekivan oblik. Razložno je pomišljati u dalmatsko-romansko doba alternaciju a – e (poput Dalmatae – Delmatae) i uproštavanje skupine -ent u –et, te kasnije dodavanje slavenskoga sufiksa –ъva, da bi se došlo do hidronima Neretva. Slavenske istoznačnice Nerehta, Nereta, Nerica, Neretwa i Neretska reka mogle su samo pospješiti kroatiziranje romanizma Narenta. Dakle, Neretva bi bila «tekuća rijeka, voda što ponire ili potapa».

Kad se pored svih ovih činjenica dodaju toponimi:

Hercegovina - Ukrajina/ granica sa Poljskom
Neretva – рiчка Неретва
Мосор – Мосир/Mosyr
Микулићи-Mикуличi
Višnjevo – Вишнiв
Мокро- Мокрець
Хум- Chelm
Travnik- Trawniki
Ivanići-Iваничi
Podgorani-Підгороднe/Подгородная(ruski)

jako neozbiljna argumentacija. Za tu famoznu reku u Ukrajini niko nije čuo, a termin рiчка u najbolju ruku govori da je reč o potoku, ukoliko uopšte postoji. Jeste, eto, nekog je toliko uhvatila nostalgija pa da reku dugačku preko 220km naziva po potoku iz svog sela. Smešno.
Dalje, ime Mikula se odnosi na narodnu formu hrišćanskog imana Nikolaj. Slično kao kod nas u nekim krajevima što kažu Đoko za Đorđa i sl. tome. Pri dolasku Slovena na Balkan, oni nisu bili kršteni, tako da nisu ni mogli imati izvorno hebrejska, odnosno, hrišćanska imena. Mihailo Višćević svakako nije bilo izvorno ime zahumskog kneza koje je doneseno sa Visle.

Ime Ivan je toliko retko kod nas, Rusa i Ukrajinaca da je pravo čudo kako se neko setio da po njemu da ime selu ))) A ovo ostalo, trava, višnja, podgorod (podgrad), to su krajnje česte reći kod svih Slovena.

Ilirske toponime imamo i u Poljskoj i u Dalmaciji.
Ilirske, tračke i staroslovenske hidronime imamo na desnoj obali Dnjepra.
Na zapadnoj periferiji Lužničke kulture imamo R1a 280.

Po Sedovu Iliri su sa severa došli na jug.
Po Trubačevu oni sa juga na sever odneli Lužničku kulturu i etnonim Veneti - Vendi.

А који су ти то илирски топоними?

Zar dosad niste čuli za to?
Ne radi se samo o onomastici već i arheološkim paralelama.

Sada treba da prelistam dve knjige da izdvojim materijl.
Ako napišem po sećanju jedva ćete dočekati neku omašku da je eksploatišete do besvesti.

- - - - - - - - - -

Trubačov Ilire vidi koa treći etnikus koji je, uz Latine i Kelte bio u susedstvu zone u kojoj je formiran praslovenski, i izvršio uticaj na isti.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back