Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
to je bila više neka nepouzdana projekcija ...Čitao sam u novinama davno o tome, mislim da to ne stoji .
Evropska I haplogrupa je svakako bila svetla/smedja ...
http://www.ancient-origins.net/huma...an-hunter-gatherers-did-not-fit-common-021813

The 2014 study was the first to analyze a pre-agricultural European genome. It was led by Inigo Olalde of the Institut de Biologia Evolutiva in Barcelona and published in the journal Nature – providing significant insight into the appearance of modern humans before farming arose in Europe.

The tooth came from the skeleton of a Mesolithic man who was found in a Cantabrian cave near León in northwest Spain, in 2006. It took several attempts before the team of scientists managed to recreate the full genome from the DNA of a wisdom tooth root. When they finally did, they were shocked. Dr. Carles Lalueza-Fox from the Institute of Evolutionary Biology in Barcelona explained the first of the fascinating discoveries made by the researchers:

“The biggest surprise was to discover that this individual possessed African versions of the genes that determine the light pigmentation of the current Europeans, which indicates that he had dark skin. You see a lot of reconstructions of these people hunting and gathering and they look like modern Europeans with light skin. You never see a reconstruction of a Mesolithic hunter-gatherer with dark skin”.

Ako se ne varam, ostaci nosilaca hg I2a sa lokacije Motala, Švedska, su bili svetlokoži i imali plave oči. Ostaci sa nekih drugih lokacija nisu bili svetli.
http://www.caribbean360.com/news/early-europeans-were-dark-skinned-research-shows

MASSACHUSETTS, United States, Monday April 13, 2015 – The findings of genetic research conducted at Harvard University have indicated that when early humans migrated north from Africa around 40,000 years ago, they retained their dark skin colour far longer than had originally been thought.

It was not until the first farmers migrated from the Near East through Turkey about 7,800 years ago, that two key genes that provide lighter skin appeared.
“We find a surprise in seven Scandinavian hunter-gatherers from the Motala site in southern Sweden who lived around 7,700 years before present.
The researchers found five genes associated with changes in diet, body size and skin pigmentation that underwent natural selection in the past 8,000 years.
Two of the genes – SLC24A5 and SLC45A2 – were associated with producing light skin.
The remains of early hunter gatherers who lived in Spain, Hungary and Luxembourg around 8,500 years ago lacked these key gene variants, the scientists found.
The remains of hunter gatherers that had lived in Motala, Sweden, 7,700 years ago, nevertheless carried both variants of SLC24A5 and SLC45A2 that produced lighter skin, as well as another gene known to produce blue eyes in Europeans.

Poslednja izmena:
e, bravo, to je to. Jedan deo je imao a drugi nije. Zanimljivo je kako je taj gen za svetlu kozu dospeo sa juga na sever u veoma kratkom vremenu. Mada bi bilo logicno ocekivati da populacija paleoevropskih lovaca sakupljaca na dalekom severu nije imala mnogo kontakta sa ostalim evropljanima tog vremena, tim pre sa populacijom sveze pridoslom iz Male Azije.

Gde ja PH908 vezujem samo za Srbe i Hrvate? Raška se javlja kao sinonim za Srbiju posle 500 godina i Srbi će ga retko koristiti. Primorske zemlje se javljaju istovremeno u izvorima sa Srbijom i Hrvatskom. Bitna razlika. Ni Zahumlje, ni Duklja ni Travunija ni Paganija nisu nikada bili sinonim za Srbiju i srpsku zemlju. Teže da budu samostalne i nezavisne. Sam car ostavlja svedočanstvo da vladar Zahumlja ne kaže za sebe da je od srpskog roda nego od Licika. Govori o Slovenima u Dalmaciji pre Srba i Hrvata.
Šta više uz sve obrte, promenljivost njihovog postojanja i potčinjavanja, u svesti srpskih vladara to će da budu posebne zemlje u titulama jasno odvojene u odnosu na srpsku zemlju. Iz izvora mi znamo da je koren tog razlikovanja dubok nekoliko vekova i seže do vremena naseljavanja skoro. Kad se pored svih ovih činjenica dodaju toponimi:

Hercegovina - Ukrajina/ granica sa Poljskom
Neretva – рiчка Неретва
Мосор – Мосир/Mosyr
Микулићи-Mикуличi
Višnjevo – Вишнiв
Мокро- Мокрець
Хум- Chelm
Travnik- Trawniki
Ivanići-Iваничi
Podgorani-Підгороднe/Подгородная(ruski)

onda imamo jasne indicije da primorske zemlje su bile heterogena područja. Valjda sve ove činjenice imaju neko značenje koje traže objašnjenje.

Misliš da je verovatnije da su neki Sloveni stavili ove toponime u džep svratili do Češke sa Srbima na nekih 100 godina a onda se spustili u Hercegovinu izvadili imena da krste mesta po Hercegovini ili je logičnije da su se direktno spustili ka Hercegovini i preslikali grupu toponima, kao što su Srbi preslikali grupe toponima iz Češke na Kosovu?

Kud ćeš jednostavnije objašnjenje da su primorske kneževine bila heterogena područja naseljena iz raznih pravaca i da to objašnjava veliku varijabilnost sklavinija, kao i sve gore činjenice koje sam naveo, ne dovodeći u pitanje ni careve navode o Srbima?

PH908 obuhvata mnogo širi areal odnosu na Srbe i ne pripada samo njima. Ja bih više voleo da vi kao stručnjaci, a pogotovo Kirios unapredi metodu proračuna zajedničkog pretka. Da nam ne varira vreme od 2200 do1500 godina. To je preveliko variranja za kontekst doseljavanja.

Inače mnogo ste nekulturni i bezobrazni u obraćanju sagovorniku kada iznese drugačije mišljenje. Prelazite preko činjenica koje navodim. Komentarišete stavove koje ne tvrdim. Iznosite citate koje već poznajem i ne negiram. Mene to ne pogađa.

Ali mi stvara utisak kao da razgovaram sa šoferima kamiona i da nikog ne zanima razmena mišljenja.

Sinovac, jel tebi jasno da se ta plemena decidno u vise relevantnih izvora nazivaju srpskim.
Drugo, to su regije a nikako imena drzava to bi valjda trebalo da ti otkloni mrak .

- - - - - - - - - -

Brojke jesu malo čudne. Mezolićani su kao bili tamni, onda se u jednom trenutku pojavljuju EEF sa genom za svetlu kožu, a već 100 godina kasnije ga nalazimo u Skandinaviji.

Jeste poprilicno cudno . Pogotovo sto se E vezuje za neke tamne kopte I slicno.

To su sve predrasude i njihove posledice. I Hitler je bio E ali to onima koji svrsavaju kada ga vide ne smeta da o nosiocima E govore sve najgore. To je to nesrecno ljudsko ludilo proisteklo zaglupljivanjem narodnih masa kroz vekove. Kompleksi vise i nize vrednosti. A eto, ispadose ti sa istoka koje zapadnjaci gledaju sa visine pre belcima od njih samih.

Kada smo vec kod E, meni je jako zanimljiva cinjenica da kod nas medju njenim nosiocima ima dosta svetlokosih osoba, ponekad i izrazeno svetlokosih. Mozda ih na nekim podrucjima procentualno ima vise svetlih u odnosu na one koji vaze za nosioce slovenske ili nordijske genetike kod nas. Naravno, ima ih i izrazito tamnokosih, ali sam primetio da je takvih dosta i medju nosiocima ovih drugih haplogrupa. Ako je haplogrupa E dosla iz Afrike, onda bi trebala da ima najizrazeniji mehanizam zastite od UV zracenja ali to nije bas uvek tako.

To su sve predrasude i njihove posledice. I Hitler je bio E ali to onima koji svrsavaju kada ga vide ne smeta da o nosiocima E govore sve najgore. To je to nesrecno ljudsko ludilo proisteklo zaglupljivanjem narodnih masa kroz vekove. Kompleksi vise i nize vrednosti. A eto, ispadose ti sa istoka koje zapadnjaci gledaju sa visine pre belcima od njih samih.

Kada smo vec kod E, meni je jako zanimljiva cinjenica da kod nas medju njenim nosiocima ima dosta svetlokosih osoba, ponekad i izrazeno svetlokosih. Mozda ih na nekim podrucjima procentualno ima vise svetlih u odnosu na one koji vaze za nosioce slovenske ili nordijske genetike kod nas. Naravno, ima ih i izrazito tamnokosih, ali sam primetio da je takvih dosta i medju nosiocima ovih drugih haplogrupa. Ako je haplogrupa E dosla iz Afrike, onda bi trebala da ima najizrazeniji mehanizam zastite od UV zracenja ali to nije bas uvek tako.

Slazem se . Vrlo cesto E izgleda kao I1 ili I2a1b/R1a kod nas .

- - - - - - - - - -

EEF nije bio E. Verovatno većinom G koji se na Balkanu pomešao sa domorodačkim stanovništvom.

Znam, jasno mi je to :) Nego sam vise onako upitao očigledno su putevi I unutar jedne haplogrupe dosta razliciti, da ne govorimo o tom periodu.

Мени је одувек било јасно да Хитлер не може бити прави Немац.

Рекао бих да су извирне физиономије Е хаплогрупе нешто попут Мирољуба Петровића и Предрага Даниловић, тамни медитеранци са медитерански четвтастим главама. Даниловић је можда и бољи пример од Мирољуба Петровића, зато што Мирољуб има нешто шиптароидно у физиономији.
И један и други су носиоци Е хаплогрупе.

Рекао бих да су извирне физиономије Е хаплогрупе нешто попут Мирољуба Петровића и Предрага Даниловић, тамни медитеранци са медитерански четвтастим главама. Даниловић је можда и бољи пример од Мирољуба Петровића, зато што Мирољуб има нешто шиптароидно у физиономији.

Нећу да коментаришем овакве глупости, осим тога да си у вези Даниловића "промашио" хаплогрупу. Предраг Даниловић је рођен у Сарајеву, а отац му је пореклом из Зубаца код Требиња. Зубачки Даниловићи су тестирани у необјављеним истраживањима, и I2-PH908 су.

Poslednja izmena:
Нећу да коменаришем овакве глупости, осим тога да си у вези Даниловића "промашио" хаплогрупу. Предраг Даниловић је рођен у Сарајеву, а отац му је пореклом са Зубца код Требиња. Зубачки Даниловићи су тестирани у необјављеним истраживањима, и I2-PH908 су.

Чекај мало Пабло, зар Даниловић није Бјелопавлић? :think:

За Мирољуба не примећујем само ја да је шиптароидан, то сам чуо и од X других људи.

Чекај мало Пабло, зар Даниловић није Бјелопавлић? :think:

Не, није. Чак ни ти полимски Даниловићи од којих Предраг није, и који су према једном предању из Бјелопавлића нису Бјелопавлићи тј. E1b већ I1-P109, тако да се то њихово предање о пореклу из Бјелопавлића може одбацити. Увек је то предање и било упитно јер не славе Петковдан, већ Никољдан.

А ово је Предраг рекао о свом пореклу:

- Rođen sam u Sarajevu, a svako leto i zimu provodio sam u očevom selu Zubci i majčinom Kukričje. To je okolina Trebinja i Bileće, moji su Hercegovci. Imam rodbinu tamo, tetku, ujaka… I prelepe uspomene, Trebinje je divan grad, bio i ostao. Odem jednom do dva puta godišnje – počinje s dozom sete da priča o sebi predsednik Partizana.

https://www.ekapija.com/after-workhours/458051/predrag-danilovic-predsednik-kk-partizan-hladni-car

Poslednja izmena:
Aman ljudi spustite loptu. Umete li da se opustite kada diskutujete? Ne ide ova rasprava u akademiju nauka.

Moram samo Krishni da kažem da mi je od oca rođena tetka stradala u Jasenovcu i da su jedinu kuću mojih bratstvenika zatrle ustaše u Lici.

Što se tiče toponima @ Kor Filipi

Prvo Koru da kažem da Neretva u Ukrajini postoji i nije izmišljena

https://uk.wikipedia.org/wiki/Неретва_(притока_Західного_Бугу)

Drugo, što se tiče toponima:

Neretva – рiчка Неретва
Мосор – Мосир/Mosyr
Микулићи-Mикуличi
Višnjevo – Вишнiв
Мокро- Мокрець
Хум- Chelm
Travnik- Trawniki
Ivanići-Iваничi
Podgorani-Підгороднe/Подгородная(ruski)

Skupio sam one koji su što bi Aleksandar Loma rekao usnopljeni, to jest imamo "dva ili više imena grupisanih na relativno uskom prostoru sa slično kocentrisanim severnim analogijama". Dakle, radi se višestrukom vezanom prenosu. Što znači da ovo ima težinu kod rekonstruisanja pravaca slovenskih migracija ikoje prestavljaju i genetičku migraciju. Po sličnom principu je i Aleksandar Loma postupio kada je upoređivao toponime u Češkoj sa toponimima na ovim prostorima.

Imamo li još negde usnopljenu kocentraciju ovih toponima kao u Hercegovini i Volinjskoj oblasti(sa graničnom Poljskom)? Ja nisam našao.

I na kraju:
Ja ne osporavam DAI kao istorijski izvor već osporavam bukvalno nacionalističko tumačenje.
Osporavam da su Hrvati i Srbi došli kao formirani narodi i jedina plemena, kao i da su pomorska plemena bila srpska ili hrvatska već tvrdim da su bila slovenska.
U VII veku Srbi Hrvati i ostala plemena koja su sa njima došla ili mimo njih su bili slovenski etnos delili su isti jezik, religiju, društveno uređenje, kulturu,severno poreklo i sve što su doneli bilo je slovensko pa i genetski miks. Stoga je potpuno besmisleno tvrditi da je bilo koji ogranak proto srpski ili proto hrvatski ili proto vlaški ili proto XZY. Najviše što možemo jeste da se vežemo za krupne etničke formacije tipa Kelti Sloveni, Germani, Sarmati, Iliri Tračani. Stvarno je neozbiljno prevrtati krvna zrnca po pojedinačnim plemenima. Srbi i Hrvati su nastali miksovanjem starosedelaca i Slovena u narednim stolećima.

PS: Imamo li genetska istraživanja ovih naših Vlaha u istočnoj Srbiji?

Не, није.

- Rođen sam u Sarajevu, a svako leto i zimu provodio sam u očevom selu Zubci i majčinom Kukričje. To je okolina Trebinja i Bileće, moji su Hercegovci. Imam rodbinu tamo, tetku, ujaka… I prelepe uspomene, Trebinje je divan grad, bio i ostao. Odem jednom do dva puta godišnje – počinje s dozom sete da priča o sebi predsednik Partizana.

https://www.ekapija.com/after-workhours/458051/predrag-danilovic-predsednik-kk-partizan-hladni-car

Ozrinic po majci, nas rodjak.:)

Danilovic je PH908

- - - - - - - - - -

Нећу да коментаришем овакве глупости, осим тога да си у вези Даниловића "промашио" хаплогрупу. Предраг Даниловић је рођен у Сарајеву, а отац му је пореклом из Зубаца код Требиња. Зубачки Даниловићи су тестирани у необјављеним истраживањима, и I2-PH908 су.

da sam video tvoj odgovor, ne bi slao onaj moj prethodni

primedba se prihvata. Ja sam prethodno trazio podatke o toj Neretvi na Jandeksu i na Google Earthu i nisam nista nasao.

Skupio sam one koji su što bi Aleksandar Loma rekao usnopljeni, to jest imamo "dva ili više imena grupisanih na relativno uskom prostoru sa slično kocentrisanim severnim analogijama". Dakle, radi se višestrukom vezanom prenosu. Što znači da ovo ima težinu kod rekonstruisanja pravaca slovenskih migracija ikoje prestavljaju i genetičku migraciju. Po sličnom principu je i Aleksandar Loma postupio kada je upoređivao toponime u Češkoj sa toponimima na ovim prostorima.

Imamo li još negde usnopljenu kocentraciju ovih toponima kao u Hercegovini i Volinjskoj oblasti(sa graničnom Poljskom)? Ja nisam našao.
to je vec trabunjanje. Vec sam objasnio i zasto.

I na kraju:
Ja ne osporavam DAI kao istorijski izvor već osporavam bukvalno nacionalističko tumačenje.
Osporavam da su Hrvati i Srbi došli kao formirani narodi i jedina plemena, kao i da su pomorska plemena bila srpska ili hrvatska već tvrdim da su bila slovenska.

jedino imamo pouzdane podatke o Srbima i Hrvatima i to je jedini razlog tog "nacionalizma". Nema tu neke prevelike filozofije.

Na koje dve populacije misle, ako su svi bili I2? Priča o Motali?

The two groups that came to Scandinavia were originally genetically quite different, and displayed distinct physical appearances. The people from the south had blue eyes and relatively dark skin. The people from the northeast, on the other hand, had a variation of eye colours and pale skin.

Ovi prvi bi trebalo da su WHG, preteženo Hg I, a ovi drugi ne znam koji su, osim ako ne misle na ove (R1a, R1b, J):
https://indo-european.info/ie/R1a-M420_and_East_Hunter-Gatherers

Poslednja izmena:
primedba se prihvata. Ja sam prethodno trazio podatke o toj Neretvi na Jandeksu i na Google Earthu i nisam nista nasao.

to je vec trabunjanje. Vec sam objasnio i zasto.

jedino imamo pouzdane podatke o Srbima i Hrvatima i to je jedini razlog tog "nacionalizma". Nema tu neke prevelike filozofije.

Potpisujem. :)
Prakticno i ovo sto znamo sada bi po nekima trebali da zaboravimo, zamutimo, kao da stvari već nisu dovoljno komplikovane .
To su srpska plemena, decidno se tako navode i to znamo i tačka oko toga. Oko drugih stvari možemo i trebamo diskutovati :)

- - - - - - - - - -

Znači i Zubci PH908? Sada imam kompletirano maltene sve...Jedna pambaba mi je poreklom odatle .

Ovde su me neki optužili da sam prohrvatski orjentisan zato što sam rekao da je Bela Hrvatska bila u južnoj Poljskoj.

Sada bih da ukažem (ponovo) na staru tezu jednog Rusa koji ukazuje na to da su u istočnoj Evropi često s menjali sa h, pa bi Srbi bili Horvati. I ovo "o" je tipično za te prostore.
Ako u obzir da Porfirogenit svedoči u pome da su Hrvati u Beloj Hrvatskoj u jadnom stanju zbog dominacije Pečenjeza na tom prostoru, kao i imena prvih Hrvata koji su došli u Dalmaciju (petoro braće, Kloukas i Lobelos i Koseniz i Mouhlo i Hrobatos i dvije sestre, Touga i Bouga)...
Takođe Trubačov ukazuje da pridev "veliki" obično ukazuje na prostor ekspanzije, kolonizacije.

Onda bi Beli Hrvati bili u stvari, po Pečenjezima, Beli Srbi koji su iz Galicije prešli Karpate i naselili se u Južnoj Poljskoj (Hrobatia).

Ozbiljna je tema, ne treba uzeti zdravo za gotovo.
Ali, moguće je.

Poslednja izmena:
Ovde su me neki optužili da sam prohrvatski orjentisan zato što sam rekao da je Bela Hrvatska bila u južnoj Poljskoj.

Sada bih da ukažem (ponovo) na staru tezu jednog Rusa koji ukazuje na to da su u istočnoj Evropi često s menjali sa h, pa bi Srbi bili Horvati. I ovo "o" je tipično za te prostore.
Ako u obzir da Porfirogenit svedoči u pome da su Hrvati u Beloj Hrvatskoj u jadnom stanju zbog dominacije Pečenjeza na tom prostoru, kao i imena prvih Hrvata koji su došli u Dalmaciju (petoro braće, Kloukas i Lobelos i Koseniz i Mouhlo i Hrobatos i dvije sestre, Touga i Bouga)...
Takođe Trubačov ukazuje da pridev "veliki" obično ukazuje na prostor ekspanzije, kolonizacije.

Onda bi Beli Hrvati bili u stvari, po Pečenjezima, Beli Srbi koji su iz Galicije prešli Karpate i naselili se u Južnoj Poljskoj (Hrobatia).

Ozbiljna je tema, ne treba uzeti zdravo za gotovo.
Ali, moguće je.

O tome sam i ja pisao, al to nikog ne zanima, valjda još saznali svoj stav i o toj temi.
https://forum.krstarica.com/showthr...г-века-заиста-Словени?p=34664709#post34664709
Da, SRBIN i HRVAT, su 2 potpuna ista pojma, sa istovetnim značenjem.

S<>H oras, orah, itd...
R=R
V<>B vizant, bizant....
IN,AT, pridevni nastavci

Najlepši primer je
HER~SER nemački~engleski

ili možda još lepši na
HERUVIM~SERUVIM, iliti na grčkom Serafim

Ali zamisli tog jada kada bi Srbi i Hrvati prestali sa medjusobnim istrebljenjem i živeli kao jedan celovit kako god ga nazvali narod?!
Pa na šta bi ovaj svet ličio onda????

Poslednja izmena:
O tome sam i ja pisao, al to nikog ne zanima, valjda još saznali svoj stav i o toj temi.
https://forum.krstarica.com/showthr...г-века-заиста-Словени?p=34664709#post34664709
Da, SRBIN i HRVAT, su 2 potpuna ista pojma, sa istovetnim značenjem.

S<>H oras, orah, itd...
R=R
V<>B vizant, bizant....
IN,AT, pridevni nastavci

Najlepši primer je
HER~SER nemački~engleski

ili možda još lepši na
HERUVIM~SERUVIM, iliti na grčkom Serafim

Ali zamisli tog jada kada bi Srbi i Hrvati prestali sa medjusobnim istrebljenjem i živeli kao jedan celovit kako god ga nazvali narod?!
Pa na šta bi ovaj svet ličio onda????

Обојица измишљате топлу воду. Ево шта каже Марија Гимбутас, односно Moszynski, кога она цитира

MG-Serboi.jpg

Na koje dve populacije misle, ako su svi bili I2? Priča o Motali?

The two groups that came to Scandinavia were originally genetically quite different, and displayed distinct physical appearances. The people from the south had blue eyes and relatively dark skin. The people from the northeast, on the other hand, had a variation of eye colours and pale skin.

Ovi prvi bi trebalo da su WHG, preteženo Hg I, a ovi drugi ne znam koji su, osim ako ne misle na ove (R1a, R1b, J):
https://indo-european.info/ie/R1a-M420_and_East_Hunter-Gatherers

Погрешно је повезивати боју коже и боју очију са Y-DNA хаплогрупама. То можда има неку далеку, посредну везу, али непосредну сигурно нема. Гени о којима се говори, који одређују боју коже и боју очију, нису на Y хромозому.

А две популације о којима се говори су оне које си већ навео у цитату. Једна је у Скандинавију дошла са југа, из Данске и Немачке, а друга са истока, преко Финске.

Kada govorimo o Y-DNK haplogrupama u ovom kontekstu, onda one igraju sekundarnu ulogu ali nam kao i uvek pomazu da dovoljno precizno pratimo kretanje populacija. Glavno pitanje se svodi na to da li su nosioci neke haplogrupe imali proteine SLC24A5 i SLC45A2 koji su odgovorni za depigmentaciju koze. I meni taj gornji tekst o kome je govorio Cronin nije ispao najjasniji po tom pitanju.

https://en.wikipedia.org/wiki/SLC24A5
https://en.wikipedia.org/wiki/SLC45A2

Ala111Thr_allele_frequency_distribution0.png

Inace, radi se o hromozomu 15

https://en.wikipedia.org/wiki/Chromosome_15

Обојица измишљате топлу воду. Ево шта каже Марија Гимбутас, односно Moszynski, кога она цитира

Pogledajte prilog 486455

Drago mi je da slažeš sa obojicom, a što se tiče tople vode, slažem se sa tobom, ovo i jeste tema gde svoje tvrdnje treba potkrepiti priznatim radovima i istraživanjima, a ne ličnim maštanjima, tako da mi je i to drago, da si dao svoj doprinos tvrdnji obojice.
Konačno da ova tema liči na nešto, i da se čuje nešto drugo a da nije prepucavanje o vlasima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back