Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na osnovu onoga što sam pročitao na Poreklo...prenosio sam nekoliko stranica unazad...ako govorimo o muškoj liniji, trebalo bi negde oko tridesetak procenata?
pa ako je I2a došao s severa onda bi to bilo tu.u obrnutom slučaju bilo bi 65% u korist autohtonog faktora.

dobro.ali nisi dao procenu koliki je bio jezički i duhovni uticaj tog dela na došljake?znamo da su starosedeoci pokrstili pridošle slovene. naučili mnogim zanatima. znamo da migracija/seoba nije bila odjednom već najmanje par vekova. pa je za očekivati da su starosedeoci imali veći prosvetiteljski uticaj na pridošlice no obrnuto. zar ne?

Da,ali treba Slavene naglasiti da se od 15 do 20 % od tih 30 , radi o granama E V13 koje su se nalazile na jugu Ilirikuma,u Juznom dijelu Crne Gore tj. Sjeverne Albanije i nize, i koje su Sloveni tj. Srbi asimilirali i najvise primili u svoj korpus.Ta populacija se pokazala kao jako vitalna tako da danas poprilicno utice na etnogenezu Juznih Slovena.Da li je na to uticao geografski polozaj,reljef iu kojem su obitavali,pa vjerovatno.Dok na drugoj strani imamo doslovensko stanovnistvo koje je potpuno deklasirano,pocev od Justinijanove kuge pa do upada Avara i Slovena.Imamo istorijske podatke da jos poslije kuge prezivjelo stanovnistvo uslijed seliilo prema Rimu,a upada Slovena i Avara je samo bio zavrsni cin.Ono malo stanovnistva sto je ostalo ubrzo se utopilo u Slovenski korpus ali se i nije bas pokazalo vitalno poslije svih navedenih dogadjaja.

Nisam najbolje razumeo. A odakle preostalih 80-85 odsto od tih tridesetak procenata? Ili si ti mislio, 15-20 posto od apsolutne brojke? Ako je tako, ko čini tih preostalih 10-15 odsto?

Da li su pruzeni materijalni dokazi za to? Ako jesu, koji su? Da li su onda brojni ruski naucnici zapravo agenti Beca i Berlina? Svako ko posumnja u genijalne radove deretica je germanski spijun? To je ista prica koju vrte Albanci, Hrvati ili Bosnjaci koji umesto reci Nemac koriste rec Srbin i na taj nacin pravdaju svoje budalastine. Svakako da su Nemci bili pristrasni u nekim stvarima ali da su izmislili celu nauku da bi ostvarili nekakve svoje prljave naume, to vec spada u sizofreniju. Ne treba u sve mesati naciste i Ananerbe i treba se priznati da su ti Nemci iako nisu prijateljski orijentisani prema nama mnogo doprineli evropskoj nauci, kulturi i civilizaciji.

Ako sam dobro pratio šta su pisali Mrkalj i korisnici koji su izražavali slično mišljenje, a sada je već naravno pitanje da li se sećam svih argumenata dobro, ključni dokazi su iskustvo dva Svetska rata, NATO agresija 1999. godine i Džordž Soroš.

Što se tiče ruskih i drugih naučnika, i oni bi, po toj tezi, trebalo da budu u određenom smislu nacionalni izdajnici i strani plaćenici, jer su svoje obrazovanje stekli dobrim delom u zapadnijim zemljama, germanske škole i samim time su u određenom smislu u službi nemačkih i austrijskih zaverenika.

Узмимо пример Лепенског Вира. Ја не верујем да постоји неки континуитет између припадника те неолитске културе и Срба, али чињеница је да то није довољно испитано. Неки изнад извлаче закључке на основу шест скелета. Ваљда претпостављају (на основу чега, тачно?) да су 'Винчани' били генетски хомоген народ, и да је чак и тако мали узорак репрезентативан? Или се можда једноставно надају да нико неће примети?

Извини, али знаш ли ти о чему причаш? Шта није довољно испитано? Лепенски Вир 34 узорка, Власац 33 узорка, Падина 13 узорака, Хајдучка Воденица 4 узорка, плус 11 узорака са два налазишта са Румунске стране, све укупно 95 узорака који припадају култури Лепенског Вира. Када је у питању археогенетика, убедљиво најбоље истражена археолошка култура на кугли земаљској. Али неки би изгледа тврдоглаво ишли против свих расположивих доказа док се не анализира скелет сваке особе која је икада живела на одређеној територији. Што се тиче Винче, да си се потрудио да прочиташ неку озбиљнију археолошку литературу било би ти јасно да је то култура новог таласа неолитских земљорадника придошлих са југоистока, који су се помешали са ранијим земљорадницима Старчевачке и сродних јој култура. Шта уопште ти очекујеш да се пронађе у Винчи па ти смета доношење закључака на основу малог (како коме) узорка?

Апсолутно ништа не очекујем. Искрено, тај период ме слабо занима. Једноставно не сматрам да је узорак довољан и да се о евентуалној повезаности тих давних становника ових простора, и садашњих, не може говорити са сигурношћу без додатног истраживање. А под 'не може говорити', подразумевам да се не може тврдити да везе постоје, јер за то не постоје докази, али такоће, та (мало вероватна) могућност се не може још потпуно одбацити.

Дакле, сметају ми преурањени закључци. Пример који сам навео можда и није био најбољи, али свеједно.

Poslednja izmena:
pa ono čije mošti leže po grobovima unutar ilirikuma.

Kako mozes da pitas kada znas da prakticno nemamo rezultata iz tog vremena?

Pa ce ponovo da bude stara finta. Odradi se, recimo, 100 haplotipova i onda ukoliko rezultati ne budu po volji Ahila i njegove grupe eksperata, onda ce da se kaze "ma, malo je to, treba jos bar 1000 komada". Slicno se desilo sa poslednjim istrazivanjima iz Lepenskog vira i Vince.
Optimista sam da ce u naredne dve godine da dodje do tih arheogenetickih istrazivanja na nasem podrucju.

Апсолутно ништа не очекујем. Искрено, тај период ме слабо занима. Једноставно не сматрам да је узорак довољан и да се о евентуалној повезаности тих давних становника ових простора, и садашњих, не може говорити са сигурношћу без додатног истраживање. А под 'не може говорити', подразумевам да се не може тврдити да везе постоје, јер за то не постоје докази, али такоће, та (мало вероватна) могућност се не може још потпуно одбацити.

Дакле, сметају ми преурањени закључци. Пример који сам навео можда и није био најбољи, али свеједно.

Опет измишљаш топлу воду!

Problem je što smo ovde na forumu godinama imali Mrkalja koji tu svoju tezu propagirao postavljajući gomilu tema. Na brojnima je to pisao, a jedna je cela bila posvećena tome - Bespuća i stranputice zakona indogermanističke komparativne lingvistike.

Posle toliko pisanja i toliko aktivnosti, naravno da je za očekivati da će poneko i poverovati u te priče.

Ako se dobro sećam, Mrkaljevo stanovište je bilo da su seobu Slovena izmislili Nemci kako bi lakše osvojili Slovene i potisnuli ih na istok, pa tako prodrli i u falsifikovanje pojave Slovena na Balkan, pa i u filologiju, arheologiju, genetiku i druge discipline, sve sa namerom da se ospori pravo Slovena na te zemlje.

Zbog čega se ovde protivljenje nekolicini haplogrupskih šovinista i nalaženje rupa u njihovim teorijama pokušava predstaviti kao sukob između autohnonističke i bečko-berlinske škole što je sasvim druga priča i nema veze s ovim. Vidim da oni iz petnih žila pokušavaju da povežu to što su izmaštali sa mainstream naukom kako bi dali veći legitimitet svojim maštarijama, ali to je jalov posao.

Da podsetim neupućene, ova šačica haplogrupista koja oponente obasipa najpogrdnijim epitetima pokušava dokazati Jerkovićevu zvaničnu teoriju čije su glavne stavke sledeće:

- samo I2 PH908 je "originalno" srpska haplogrupa i nijedna druga; naravno Jerković je nosilac te haplogrupe.
- sve ostale hg su slučajno uletele u srpski etnos, pogotovo one koje bi mogle biti konkurentske za poziciju "originalne" srpske haplogrupe
- I2 dinarik je zapravo izvorno germanski i slučajno je uleteo među Slovene;
- E1b je vlaško-albanski marker (njima je to jedno te isto); na ovom se jako insistira; naime ako I2 din nisu vlasi neko mora biti.

Bez obzira što ni za jednu od ovih stavki nema dokaza, a ima mnoštvo indicija koje sugerišu da nisu tačne, oni će ovo frenetično braniti po svaku cenu, pa makar i po cenu ispisivanja najvećih besmislica koje su toliko blesave da ne treba biti posebno upućen u genetiku i antropologiju, pa znati da su notorna neistina. Filipi mrtav hladan tvrdi da tamo gde je procenat I2 din jug visok ima puno plavih ljudi. Dakle, u zapadnoj Hercegovini ima toliko plavušana da je to čudo jedno. Ne znam kako neke ljude nije sramota da toliko vređaju inteligenciju onih kojima serviraju te bedastoće.

Poslednja izmena:
Zbog čega se ovde protivljenje nekolicini haplogrupskih šovinista i nalaženje rupa u njihovim teorijama pokušava predstaviti kao sukob između autohnonističke i bečko-berlinske škole što je sasvim druga priča i nema veze s ovim. Vidim da oni iz petnih žila pokušavaju da povežu to što su izmaštali sa mainstream naukom kako bi dali veći legitimitet svojim maštarijama, ali to je jalov posao.

Da podsetim neupućene, ova šačica haplogrupista koja oponente obasipa najpogrdnijim epitetima pokušava dokazati Jerkovićevu zvaničnu teoriju čije su glavne stavke sledeće:

- samo I2 PH908 je "originalno" srpska haplogrupa i nijedna druga; naravno Jerković je nosilac te haplogrupe.
- sve ostale hg su slučajno uletele u srpski etnos, pogotovo one koje bi mogle biti konkurentske za poziciju "originalne" srpske haplogrupe
- E1b je vlaško-albanski marker (njima je to jedno te isto); na ovom se jako insistira; naime ako I2 din nisu vlasi neko mora biti.

Bez obzira što ni za jednu od ovih nema dokaza, a ima mnoštvo indicija koje sugerišu da nisu tačne, oni će ovo frenetično braniti po svaku cenu, pa makar i po cenu ispisivanja najvećih besmislica koje su toliko blesave da ne treba biti posebno upućen u genetiku i antropologiju pa znati da su notorna neistina. Filipi mrtav hladan tvrdi da tamo gde je procenat I2 din jug visok ima puno plavih ljudi. Dakle, u zapadnoj Hercegovini ima toliko plavušana da je to čudo jedno. Ne znam kako neke ljude nije sramota da toliko vređaju inteligenciju onih kojima serviraju te bedastoće.

Можда си нешто и читала, али очигледно ништа ниси разумела шта су они, на које си се острвила, хтели да кажу.

1. - samo I2 PH908 je "originalno" srpska haplogrupa i nijedna druga; naravno Jerković je nosilac te haplogrupe.

То нико то није тврдио. Није ми јасно зашто си то умислила. Није ми ни јасно зашто си се толико острвила на Јерковића, јеси ли имала нешто са њим?

2. - sve ostale hg su slučajno uletele u srpski etnos, pogotovo one koje bi mogle biti konkurentske za poziciju "originalne" srpske haplogrupe

Ни то нико није тврдио.

3. - I2 dinarik je zapravo izvorno germanski i slučajno je uleteo među Slovene;

Ко је то тврдио? И шта теби значи то "изворно германски"? Опет ништа ниси разумела.

4. - E1b je vlaško-albanski marker (njima je to jedno te isto); na ovom se jako insistira; naime ako I2 din nisu vlasi neko mora biti.

Па ни овде ништа не капираш!

Poslednja izmena:
Није ми јасно зашто си то умислила. Није ми ни јасно зашто си се толико острвила на Јерковића, јеси ли имала нешто са њим?

Nemam ja ništa protiv njega lično, već protiv njegovog sejanja dezinformacija, odnosno prakse da hipoteze koje mu se dopadaju proglašava za naučno dokazane činjenice i obmanjuje javnost. Ako ti nije poznato koje su glavne stavke njegovih teorija raspitaj se, ali nemoj meni da prigovaraš nekakvu neinformisanost i pogrešno shvatanje tih teorija.

1. Јерковић никада није тврдио да је САМО I2-PH908 "оригинално" српска хаплогрупа, већ да је била значајно заступљена међу Србима који су се доселили на Балкан.

2. Нико нормалан (па ни Јерковић) не спори да је међу тим старим Србима било присутно више хаплогрупа, проблем је што је за већину њих, осим R1а, тешко пронаћи специфичне подгране које би се могле повезати само са сеобом Словена.

3. Теорија да је I2 динарик доспео међу Словене са неком германском популацијом је подупрта одређеним доказима, док они који покушавају да је оспоре немају ниједан доказ против.

4. Ја нисам срео никога ко се иоле разуме у ГГ, а ко назива Е-V13 влашко-албанским маркером. Е-V13 је хаплогрупа неолитских староседелаца (западног) Балкана, који су касније учествовали у етногенези Илира. Илири су свој језик, самим тим и идентитет као засебне етнокултурне заједнице, највећим делом изгубили романизацијом за време римског царства, а касније је највећи део њих изгубио и тај "романски" идентитет словенизацијом у вековима који су пратили досељавање Словена. Један део њих је на сличан начин изгубио "романски" идентитет тако што је албанизован у раном средњем веку.

Poslednja izmena od moderatora:
@r12Laval
Zasto izmisljas.Nisam nikada rekao da su nosioci CTS10228 "plavusani" :) pa je tako je li onda u Hercegovini.Samo sam se sprdao sa forumasem jednim,Ja i ne nosim marker PH908..Dobro si rekla da je Sinisa izneo TEORIJU,ali ne onako kako ti predstavljas.Poenta je da se napokon sada vec mogu iznositi sasvim dobre teorije kada je napokon demistifikovan taj mit o nekakvoj ilirskoj doslovenskoj I CTS10228 (Y3120),sada kada znamo kolika je raznovrsnot grana CTS10228 u istocnoj Evropi,prije svega u dijelu oko Zakarpatja,Polesja itd,a kakva kod nas, i kakva je rasprostranjenost ovog markera po Istocnoj Evropi i kod Juznih Slovena i koliko su stare grane i podgrane.I sto je jako bitno gdje su sve pronadjeni M423,L621 i CTS4002.

Btw, први пут чујем да је неко тврдио ове ствари, почевши од тога је PH908 оригинална српска хаплогрупа па до тога да је E-V13 ''влашко-албанска'' хаплогрупа.

Питам се ко је правио оне силне теме о нпр власима Никшићима (PH908) и остале теме које садрже реч влах а спомињу се заједно са хаплогрупом I2-CTS10228, да није можда Јерковић?

Наравно, очекујем оштри демант у виду јаукања о договореном нападу на јединог борца за истину овде, који се иначе небројано пута повлачио из дискусија о археогенетици након постављљених питања од стране других саговорника.

- - - - - - - - - -

Neverovatno je koliko si površan, a bezobrazan. Naziva ljude ovcama, metalno zaostalima, glupacima. Neverovatno :)
Деретлије и јесу овце, самим тим што себи не желе да признају да сумњају у речи њиховог месије.

- - - - - - - - - -

Који би ти био аргумент ако би се у некој будућој студији за Винчу опет открило брдо H2, T1a, G2a узорака?

Nemam ja ništa protiv njega lično, već protiv njegovog sejanja dezinformacija, odnosno prakse da hipoteze koje mu se dopadaju proglašava za naučno dokazane činjenice i obmanjuje javnost. Ako ti nije poznato koje su glavne stavke njegovih teorija raspitaj se, ali nemoj meni da prigovaraš nekakvu neinformisanost i pogrešno shvatanje tih teorija.

Управо је у томе ствар што знам добро његове ставове и баш зато кажем да јадна ништа ниси разумела.

1. Јерковић никада није тврдио да је САМО I2-PH908 "оригинално" српска хаплогрупа, већ да је била значајно заступљена међу Србима који су се доселили на Балкан.

Stvarno. Nikad nisi čuo da se pominje nekakav "rodonačelnik" svih Srba i njegova haplogrupa. Pa evo da vidimo šta kaže Jerković na ovom forumu i šta kažu oni koji prepričavaju njegove teorije.

Jerković (investigator):
Ako bi bio dokazan kontinuitet od srednjovjekovnih srpskih župa u Zahumlju, Travuniji i Paganiji i srpskog naroda koji danas živi na tom istom području onda bi se zaista moglo reći da je i2a2 Dinaric grupa originalna haplogrupa onih Srba koji su pod nepoznatim arhontom došli na Balkan u 7. vijeku.

Evo uostalom i teksta nekog Mazalice (link je prvi ovde ostavio sam Filipi) čije se prezime nalazi u tabeli Srpskog DNK projekta (potiče iz istog sela kao i Jerković). Tekst je u suštini prepričana Jerkovićeva hipoteza o poreklu Srba i njihovoj "originalnoj" haplogrupi.

Citat:
"Млађа подграна I2-PH908 Динарик Југ, која се издвојила прије 1.850 година, је вјероватно оригинална хаплогрупа српског племена. То наравно не значи да је то "српски ген", јер је значајан број носилаца I2-PH908 остао у источној Европи, тако да је родоначелник племена Срба био вјероватно један од потомака (могуће живио прије око 1.750 година) претка код којег се десила STR мутација са 20 на 19, на маркеру DYS448, што је карактеристика I2-PH908."
Kraj citata.

Baš pre nekog vremena me jedan na Poreklu ubeđuje da je I2 PH908 "originalna" haplogrupa srpskog plemena i da su Srbi kao narod nastali onako kako su nastajala crnogorska plemena Vasojevići, Ozrinići itd... Na moju opasku da se samo na tom forumu operiše terminima kao što su "originalna" haplogrupa Srba ili "originalna" haplogrupa Hrvata, te da su Srbi i Hrvati kao i ostali slovenski narodi imali više haplogrupa, on odgovara sledeće.
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=532.60

Citat:
"Оригинална хаплогрупа племена је адекватан израз, из разлога што је дефиниција племена - група људи који по мушкој линији воде поријекло од једног заједничког претка. Од Васа су Васојевићи, од Озра Озринићи, од Никше Никшићи, итд...
Можемо изводити небројено много доказа да је I2-PH908 била управо то, оригинална хаплогрупа племена Срба, тј. хаплогрупа којој је припадао предак припадника племена Срба. Прво, иста је код Срба најзаступљенија (те је најбољи кандидат), друго, географски распоред, и треће, присуство у другим дијеловима Европе, гдје се Срби спомињу у историјским изворима. Мала разлика између TMRCA (1.850 година) и просторно-географске експанзије не даје простора да је ова хаплогрупа могла доћи са два племена, него искључиво са једним, а то су Срби."

Kraj citata.

Jeste da su "dokazi" koje je izneo više nego smešni i zapravo sugerišu suprotno, ali korisno je pročitati čisto da se vidi koji je to način razmišljanja, rezonovanja, "dokazivanja" i donošenja zaključaka koji se onda proglašavaju za činjenice. A primera takvog "dokazivanja" ima na pretek.

E sad, ko je ovim smešnim likovima utuvio ovo u glavu, ove bajke o jednoj "originalnoj" srpskoj haplogrupi? Pogađaj.

2. Нико нормалан (па ни Јерковић) не спори да је међу тим старим Србима било присутно више хаплогрупа, проблем је што је за већину њих, осим R1а, тешко пронаћи специфичне подгране које би се могле повезати само са сеобом Словена.

Da li u toj hipotezi o originalnoj srpskoj haplogrupi ima mesta za još nekog. Nisam čula, ali sam pročitala bezbroj upinjanja da se nekakvo sugeriše nesrpsko poreklo svih ostalih haplogrupa osim PH908, kako bi se valjda istakla originalnost te "originalne" haplogrupe.

3. Теорија да је I2 динарик доспео међу Словене са неком германском популацијом је подупрта одређеним доказима, док они који покушавају да је оспоре немају ниједан доказ против.

Što se tiče teorije da je dinarik dospeo među Slovene sa nekom germanskom populacijom, ta hipoteza nije poduprta nikakvim dokazima. Ti u svakom slučaju imaš pravo da maštaš, da veruješ u šta god hoćeš, ali da proglašavaš svoja verovanja u naučno dokazane činjenice je jako nekorektno prema onima koji te čitaju jer neki mogu da te ozbiljno shvate.

4. Ја нисам срео никога ко се иоле разуме у ГГ, а ко назива Е-V13 влашко-албанским маркером. Е-V13 је хаплогрупа неолитских староседелаца (западног) Балкана, који су касније учествовали у етногенези Илира. Илири су свој језик, самим тим и идентитет као засебне етнокултурне заједнице, највећим делом изгубили романизацијом за време римског царства, а касније је највећи део њих изгубио и тај "романски" идентитет словенизацијом у вековима који су пратили досељавање Словена. Један део њих је на сличан начин изгубио "романски" идентитет тако што је албанизован у раном средњем веку.

Da sad dokazujem koliko je puta E1b proglašavana za albansko - vlaško nema potrebe.
Pa evo i filipi u jednom od prethodnih postova tvrdi da glavnina starosedelačke genetike kod Južnih Slovena potiče sa severa Albanije i po svom starom običaju piše poluistine ili neistine.
Kao što je filipi "dokazivao" da je I2 dinarik izuzetno prisutan kod Nemaca (a "dokazivao" je to računajući na neznanje onih koji ga čitaju), moglo bi se na isti način dokazati da su E1b grane u našoj genetici izuzetno prisutne i u zapadnoj i centralnoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Na stranu to što kod Albanaca uopšte nema niti J2b M205, niti R1b U152, niti G2, niti J2a....koje kod Srba postoje. Ovo upućuje na to da su Južni Sloveni asimilovali jednu populaciju koja nema veze sa Albancima i koja je bila haplogrupski šarolika, te da je E1b pan balkanska, a ne isključivo albanska. Naravno ima i albanskog upliva u manjoj meri, ali vezan je za kasniji period. Sem toga, neke kod nas prisutne grane E1b su zaista pan evropske (možda i slovenske) daleko više nego I2 PH908 za koju tvrdite da je nesumljivo slovensko-germanska. Naravno, i ja mislim da je glavnina E1b kod nas starobalkanska, ali nije albanska.

- - - - - - - - - -

@r12Laval
Zasto izmisljas.Nisam nikada rekao da su nosioci CTS10228 "plavusani" :) pa je tako je li onda u Hercegovini.Samo sam se sprdao sa forumasem jednim,Ja i ne nosim marker PH908.

Pomalo karikiram ono pišeš, ali si bio vrlo jasan i ozbiljan kad si ovde ispisao da je I2 dinarik jug povišen tamo gde ima svetlih i visokih ljudi ili nešto slično. Smešan si. I nemoj da proglašavaš za lažove one koji te podsete na ono što si sam pisao.

Управо ово је оно о чему сам малочас писао. Ја бих се мало више задржао на тачки 3. Наиме, нико није тврдио да је I2 динарик доспео међу Словене са неком германском популацијом. Оно што је прилично јасно, а што само слепи, или они који се праве слепим, не виде је да I2 динарик води порекло негде из средње Европе. Основно питање је било када се I2 динарик помешао са осталим хаплогрупама типичним за Словене. Моје лично мишљење, као и мишљење многих других, је да је до мешања дошло релативно касно, приликом генезе Словена. Разлог због чега тако мислим је неравномерни однос I2а и R1a код Словена. Да је до мешања дошло раније, онда би, услед дужег мешања, њихов однос био равномернији. Друго питање је; ко је донео I2а динарик? Ту сам ја скренуо пажњу на тврђење археолога, пре свега руских, да је у етногенези Словена учествовала етничка групација која је на простор формирања Словена донела елементе јасторфске (коју везују за Германе) и латенске културе (коју везују за Келте). Археолози и историчари сматрају да је то било племе Бастарна, за које се верује да су учествовали у етногенези Словена. За њих се каже да им етничка припадност није сасвим разјашњена, на основу писања Тацита неки их рачунају у Германе, али то није сасвим извесно.

Према томе, цела прича о Зарубињецкој архееолошкој култури, њеној улози у генези Словена и улога Бастарна у томе, све то потиче од угледних археолога и историчара, то нико по нашим форумима није измислио. Оно што потиче са овог форума и теме и са форума Порекло је мишљење да је I2а динарик дошао са истих простора са којих су Бастарни дошли у Закарпатје, и вероватно сам ја први који је скренуо пажњу наа могућност да су Бастарни донели I2а динарик. Само неко стегнут јаким предрасудама не може да види да све до сада познате чињенице указују на то. Можда за некога то објашњење порекле I2а динарик код Словена није много уверљиво, али оно је за сада најбоље, још увек нема ниједног другог смисленог објашњења за то.

Stvarno. Nikad nisi čuo da se pominje nekakav "rodonačelnik" svih Srba i njegova haplogrupa. Pa evo da vidimo šta on kaže i šta kažu oni koji prepričavaju njegove teorije:

Jerković (investigator):

Evo uostalom i teksta nekog Mazalice (link je prvi ovde ostavio sam Filipi) čije se prezime nalazi u tabeli Srpskog DNK projekta (potiče iz istog sela kao i Jerković). Tekst je u suštini prepričana Jerkovićeva hipoteza o poreklu Srba i njihovoj "originalnoj" haplogrupi.

"Млађа подграна I2-PH908 Динарик Југ, која се издвојила прије 1.850 година, је вјероватно оригинална хаплогрупа српског племена. То наравно не значи да је то "српски ген", јер је значајан број носилаца I2-PH908 остао у источној Европи, тако да је родоначелник племена Срба био вјероватно један од потомака (могуће живио прије око 1.750 година) претка код којег се десила STR мутација са 20 на 19, на маркеру DYS448, што је карактеристика I2-PH908."

Baš pre nekog vremena me jedan na Poreklu ubeđuje da je I2 PH908 "originalna" haplogrupa srpskog plemena i da su Srbi kao narod nastali onako kako su nastajala crnogorska plemena Vasojevići, Ozrinići itd... Na moju opasku da se samo na tom forumu operiše terminima kao što je "originalna" haplogrupa Srba ili Hrvata, te da su Srbi i Hrvati kao i ostali slovenski narodi imali više haplogrupa, on odgovara sledeće.
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=532.60

Citat:
"Оригинална хаплогрупа племена је адекватан израз, из разлога што је дефиниција племена - група људи који по мушкој линији воде поријекло од једног заједничког претка. Од Васа су Васојевићи, од Озра Озринићи, од Никше Никшићи, итд...
Можемо изводити небројено много доказа да је I2-PH908 била управо то, оригинална хаплогрупа племена Срба, тј. хаплогрупа којој је припадао предак припадника племена Срба. Прво, иста је код Срба најзаступљенија (те је најбољи кандидат), друго, географски распоред, и треће, присуство у другим дијеловима Европе, гдје се Срби спомињу у историјским изворима. Мала разлика између TMRCA (1.850 година) и просторно-географске експанзије не даје простора да је ова хаплогрупа могла доћи са два племена, него искључиво са једним, а то су Срби."

Kraj citata.

Jeste da su "dokazi" koje je izneo više nego smešni i zapravo sugerišu suprotno, ali korisno je pročitati čisto da se vidi koji je to način razmišljanja, rezonovanja, "dokazivanja" i donošenja zaključaka koji se onda proglašavaju za činjenice. A primera takvog "dokazivanja" ima na pretek.

E sad, ko je ovim smešnim likovima utuvio ovo u glavu, ove bajke o jednoj "originalnoj" srpskoj haplogrupi? Pogađaj.

Da li u toj hipotezi o originalnoj srpskoj haplogrupi ima mesta za još nekog. Nisam čula, ali sam pročitala bezbroj upinjanja da se nekakvo sugeriše nesrpsko poreklo svih ostalih haplogrupa osim PH908, kako bi se valjda istakla originalnost te "originalne" haplogrupe.

Од када је овај први Јерковићев цитат? Искрено, не верујем да је то тренутни Јерковићев став. Оно што је сигурно је да су Срби са собом донели подгране више хаплогрупа, из тог угла гледано све те подгране су оригинално српске, свако издвајање појединачне хаплогрупе као једине оригиналне је бесмислено. Могло би се рећи да је I2-CTS10228 била доминантна хаплогрупа код досељених Срба, али ни то се не може са сигурношћу утврдити, а у крајњој линији није ни битно.

Što se tiče teorije da je dinarik dospeo među Slovene sa nekom germanskom populacijom, ta hipoteza nije poduprta nikakvim dokazima. Ti u svakom slučaju imaš pravo da maštaš, da veruješ u šta god hoćeš, ali da proglašavaš svoja verovanja u naučno dokazane činjenice je jako nekorektno prema onima koji te čitaju jer neki mogu da te ozbiljno shvate.

Као што Kyrios рече, оно на шта докази недвосмислено указују је да је порекло гране I2-CTS10228 из средње Европе, грубо говорећи подручје западне Пољске и Немачке. Докази недвосмислено показују да постоје јасторфски утицаји у Зарубињецкој култури, а Јасторфска култура се простирала управо у оквирима горе поменутог подручја. Нећу ићи у детаље, пошто видим да је Kyrios лепо објаснио. Дакле, то није ни Јерковићева теорија, нити људи са Порекла, већ теорија која је већ деценијама у оптицају у научној заједници.

Da sad dokazujem koliko je puta E1b proglašavana za albansko - vlaško nema potrebe.
Pa evo i filipi u jednom od prethodnih postova tvrdi da glavnina starosedelačke genetike kod Južnih Slovena potiče sa severa Albanije i po svom starom običaju piše poluistine ili neistine.
Kao što je filipi "dokazivao" da je I2 dinarik izuzetno prisutan kod Nemaca (a dokazivao je to računajući na neznanje onih koji ga čitaju), moglo bi se na isti način dokazati da su E1b grane u našoj genetici izuzetno prisutne i u zapadnoj i centralnoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Na stranu to što kod Albanaca uopšte nema niti J2b M205, niti R1b U152, niti G2, niti J2a....koje kod Srba postoje. Ovo upućuje na to da su Južni Sloveni asimilovali jednu populaciju koja nema veze sa Albancima i koja je bila haplogrupski šarolika, te da je E1b pan balkanska, a ne isključivo albanska. Naravno ima i albanskog upliva u manjoj meri, ali vezan je za kasniji period. Sem toga, neke kod nas prisutne grane E1b su zaista pan evropske (možda i slovenske) daleko više nego I2 PH908 za koju tvrdite da je nesumljivo slovensko-germanska. Naravno, i ja mislim da je glavnina E1b kod nas starobalkanska, ali nije albanska.

Није битно да ли је Е-V13 проглашавана за влашко-албанску, већ од стране кога је проглашавана? Од научника са минимумом кредибилитета свакако није. Са овим болдованим се слажем, то је савршено јасна ствар, и не видим потребу да се истиче када нико са грамом мозга не би тврдио супротно.

Dakle, vređaš čak i kad se jasno iznesu stavke teorije koju braniš. Za ovo ćeš biti prijavljen moderaciji.

Мани се ћорава посла, ја сам, као што можеш видјети по малом белом медведићу у углу, миљеник модерације. Можеш се жалити и папи, и Вучићу и енглеској краљици, узалуд труд, џаба ти све.

- - - - - - - - - -

Заборавих да питам, а која је твоја теорија када је у питању порекло гране I2-CTS10228?

@rv12aval
Koliko sam Ja upratio Sinisu,covjek jasno kaze da je i po njegovom misljenju PH908 krenuo sa istoka,negdje kod zapadne Ukrajine.Naravno da su ljudi u hercegovini visoki,sad imamo i istrazivanje o tome,najvisi u Evropi..Nisam spominjao nikakve generalno "plavusane" vec sam se salio sa Stoletom kako u mojoj porodici ,njih pedesetak, su svi svjetli i plavooki naravno da to nema veze sa Y hromosomom ali kako da sa Stojketom da budem ozbiljan.

Nisu grane E V13 kod nas protoalbanske ali su asimilirane uglavnom sa prostora brdskoplaninskog juzne Crne Gore i sjeverne Albanije tj. tamo su se nalazile kada su dosle u kontakt sa Slovenima.Jedino je cudna ova grana Vasojevica PH1246.
klimenti.jpg

Poslednja izmena:
potiče sa severa Albanije i po svom starom običaju piše poluistine ili neistine.

А север Албаније је иначе чиста албанска земља, па се самим тим чим се за некога каже да је одатле подразумева да је албанског порекла?! Жали Боже датих живота у опсади Скадра када Срби заборавише чији је то град.

Ma naravno. Nuklearna fizika se čita prosto ko Plutarh. Evo vidim Romi koji su pali razred u dokonosti čitaju nešto o nuklearnoj fisiji dole pored školskog dvorišta.... Ili su možda migranti, ne vidim dobro odavde.

Ни научно штиво из археологије и историје се не чита тако како ти мсилиш. На жалост, такви као ти то не схватају, и зато су овде расправе такве какве јесу.

Узгред, Ахил је чак и за математику тако мислио. Сматрао да је математика само оно што је учио у основној и средњој школи или на студијама технике, и нисам успео да га убедим у неке ствари које се тичу математике. Шта онда да очекујемо када је у питању историја и слично.

Nemojmo preterivati. Istorija je samo slika stvarnosti koju i inače gledamo vidimo svaki dan, izbledela od dugog stajanja i zabojena politički motivisanim slikarima. Dok su se ličnosti kao Nostradamus bavile astronomijom i hemijom, nisam zapazio da su iste nauke posebno prosperirale, dok su nam u isto vreme srednjevekovni prepisivači dali dosta materijala za bavljenje istorijom.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back