1. Јерковић никада није тврдио да је САМО I2-PH908 "оригинално" српска хаплогрупа, већ да је била значајно заступљена међу Србима који су се доселили на Балкан.
Stvarno. Nikad nisi čuo da se pominje nekakav "rodonačelnik" svih Srba i njegova haplogrupa. Pa evo da vidimo šta kaže Jerković na ovom forumu i šta kažu oni koji prepričavaju njegove teorije.
Jerković (investigator):
Ako bi bio dokazan kontinuitet od srednjovjekovnih srpskih župa u Zahumlju, Travuniji i Paganiji i srpskog naroda koji danas živi na tom istom području onda bi se zaista moglo reći da je i2a2 Dinaric grupa originalna haplogrupa onih Srba koji su pod nepoznatim arhontom došli na Balkan u 7. vijeku.
Evo uostalom i teksta nekog Mazalice (link je prvi ovde ostavio sam Filipi) čije se prezime nalazi u tabeli Srpskog DNK projekta (potiče iz istog sela kao i Jerković). Tekst je u suštini prepričana Jerkovićeva hipoteza o poreklu Srba i njihovoj "originalnoj" haplogrupi.
Citat:
"Млађа подграна I2-PH908 Динарик Југ, која се издвојила прије 1.850 година, је вјероватно оригинална хаплогрупа српског племена. То наравно не значи да је то "српски ген", јер је значајан број носилаца I2-PH908 остао у источној Европи, тако да је родоначелник племена Срба био вјероватно један од потомака (могуће живио прије око 1.750 година) претка код којег се десила STR мутација са 20 на 19, на маркеру DYS448, што је карактеристика I2-PH908."
Kraj citata.
Baš pre nekog vremena me jedan na Poreklu ubeđuje da je I2 PH908 "originalna" haplogrupa srpskog plemena i da su Srbi kao narod nastali onako kako su nastajala crnogorska plemena Vasojevići, Ozrinići itd... Na moju opasku da se samo na tom forumu operiše terminima kao što su "originalna" haplogrupa Srba ili "originalna" haplogrupa Hrvata, te da su Srbi i Hrvati kao i ostali slovenski narodi imali više haplogrupa, on odgovara sledeće.
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=532.60
Citat:
"Оригинална хаплогрупа племена је адекватан израз, из разлога што је дефиниција племена - група људи који по мушкој линији воде поријекло од једног заједничког претка. Од Васа су Васојевићи, од Озра Озринићи, од Никше Никшићи, итд...
Можемо изводити небројено много доказа да је I2-PH908 била управо то, оригинална хаплогрупа племена Срба, тј. хаплогрупа којој је припадао предак припадника племена Срба. Прво, иста је код Срба најзаступљенија (те је најбољи кандидат), друго, географски распоред, и треће, присуство у другим дијеловима Европе, гдје се Срби спомињу у историјским изворима. Мала разлика између TMRCA (1.850 година) и просторно-географске експанзије не даје простора да је ова хаплогрупа могла доћи са два племена, него искључиво са једним, а то су Срби."
Kraj citata.
Jeste da su "dokazi" koje je izneo više nego smešni i zapravo sugerišu suprotno, ali korisno je pročitati čisto da se vidi koji je to način razmišljanja, rezonovanja, "dokazivanja" i donošenja zaključaka koji se onda proglašavaju za činjenice. A primera takvog "dokazivanja" ima na pretek.
E sad, ko je ovim smešnim likovima utuvio ovo u glavu, ove bajke o jednoj "originalnoj" srpskoj haplogrupi? Pogađaj.
2. Нико нормалан (па ни Јерковић) не спори да је међу тим старим Србима било присутно више хаплогрупа, проблем је што је за већину њих, осим R1а, тешко пронаћи специфичне подгране које би се могле повезати само са сеобом Словена.
Da li u toj hipotezi o originalnoj srpskoj haplogrupi ima mesta za još nekog. Nisam čula, ali sam pročitala bezbroj upinjanja da se nekakvo sugeriše nesrpsko poreklo svih ostalih haplogrupa osim PH908, kako bi se valjda istakla originalnost te "originalne" haplogrupe.
3. Теорија да је I2 динарик доспео међу Словене са неком германском популацијом је подупрта одређеним доказима, док они који покушавају да је оспоре немају ниједан доказ против.
Što se tiče teorije da je dinarik dospeo među Slovene sa nekom germanskom populacijom, ta hipoteza nije poduprta nikakvim dokazima. Ti u svakom slučaju imaš pravo da maštaš, da veruješ u šta god hoćeš, ali da proglašavaš svoja verovanja u naučno dokazane činjenice je jako nekorektno prema onima koji te čitaju jer neki mogu da te ozbiljno shvate.
4. Ја нисам срео никога ко се иоле разуме у ГГ, а ко назива Е-V13 влашко-албанским маркером. Е-V13 је хаплогрупа неолитских староседелаца (западног) Балкана, који су касније учествовали у етногенези Илира. Илири су свој језик, самим тим и идентитет као засебне етнокултурне заједнице, највећим делом изгубили романизацијом за време римског царства, а касније је највећи део њих изгубио и тај "романски" идентитет словенизацијом у вековима који су пратили досељавање Словена. Један део њих је на сличан начин изгубио "романски" идентитет тако што је албанизован у раном средњем веку.
Da sad dokazujem koliko je puta E1b proglašavana za albansko - vlaško nema potrebe.
Pa evo i filipi u jednom od prethodnih postova tvrdi da glavnina starosedelačke genetike kod Južnih Slovena potiče sa severa Albanije i po svom starom običaju piše poluistine ili neistine.
Kao što je filipi "dokazivao" da je I2 dinarik izuzetno prisutan kod Nemaca (a "dokazivao" je to računajući na neznanje onih koji ga čitaju), moglo bi se na isti način dokazati da su E1b grane u našoj genetici izuzetno prisutne i u zapadnoj i centralnoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Na stranu to što kod Albanaca uopšte nema niti J2b M205, niti R1b U152, niti G2, niti J2a....koje kod Srba postoje. Ovo upućuje na to da su Južni Sloveni asimilovali jednu populaciju koja nema veze sa Albancima i koja je bila haplogrupski šarolika, te da je E1b pan balkanska, a ne isključivo albanska. Naravno ima i albanskog upliva u manjoj meri, ali vezan je za kasniji period. Sem toga, neke kod nas prisutne grane E1b su zaista pan evropske (možda i slovenske) daleko više nego I2 PH908 za koju tvrdite da je nesumljivo slovensko-germanska. Naravno, i ja mislim da je glavnina E1b kod nas starobalkanska, ali nije albanska.
- - - - - - - - - -
@r12Laval
Zasto izmisljas.Nisam nikada rekao da su nosioci CTS10228 "plavusani"

pa je tako je li onda u Hercegovini.Samo sam se sprdao sa forumasem jednim,Ja i ne nosim marker PH908.
Pomalo karikiram ono pišeš, ali si bio vrlo jasan i ozbiljan kad si ovde ispisao da je I2 dinarik jug povišen tamo gde ima svetlih i visokih ljudi ili nešto slično. Smešan si. I nemoj da proglašavaš za lažove one koji te podsete na ono što si sam pisao.