Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
+1
Ne zaboravi da smo došli ovde kao plaćenici, a to ima svoju cenu u završnom računu za potomke.

Bjelorusija je po meni najslovenskija zemlja, bukvalno, više i od Poljske i od Rusije.
I? Kakva je to zemlja sada? Čim su se malo oslobodili stega sa strane, Bjelorusija punom parom grabi napred!
Red, rad i čistoća! Krotki ljudi, radni...nema zabedjivanja kao kod nas, itd....
One maloume snimke sa ruskih ulica, nećete naći i za Bjelorusiju!
Bjeloruska omladina gradi svoju zemlju, dok rusi skaču zapaljeni sa vrha zgrade u sneg!? Prelepo nema šta! Ubilo se!

....

Nego kako ti nabi ugled od 37, sa 77 poruka?!
Dve poruke, jedan bod za ugled!
Svaka čast!

Ne znam ljudi, nisam koristio ovaj profil 10 godina, kad sam se prije mjesec dana uključio bilo je 0 reputacija, i odjednom je skočilo na 37 , na jedne ili dvije ostavljene poruke. Ne sjećam se koje su te poruke bile , ali znam da samo ovdje pišem i dolazim na GG. Biće da ima veze kad sam se registrovao.

Ps. Nemojte me prijaviti adminu.

Ljudi ja imam jedno pitanje, na koje bi volio da odgovori svako ko ima neko znanje ili pretpostavku.

Pitanje je vezano za haplogrupu E-V13, a mene zanima otkud ta grupa u toliko velikom broju kod Makedonskih i Vojvodjanskih Roma?

Ne znam da li ste ranije o tome diskutovali, izvinjavam se ako jeste.
Изворна ромска хаплогрупа је H коју су донели из Индије, око 70% Рома на овим просторима има ту хаплогрупу. Већина Рома у Србији су заправо са Косова, југа Србије и из Македоније. У 19-ом веку Вук Караџић каже да Рома у тадашњој Србији има врло мало(у Вуково време Србија је била од Београда до Ужица и Крушевца). На југу Србије, Косову и у Македонији су вековима у време турске владавине аге, паше и бегови били улавном Албанци. Пошто су Роми скоро 100% били муслиманске вере, они су се мешали са Албанцима. Тачније Ромкиње су волеле да се друже са албанским беговима, агама и пашама. Мислим да су већина Рома(који су Е-V13) добили ту хаплогрупу на тај начин. Роми су тек у време Југославије почели из крајева које сам навео да долазе у централну Србију и Војводину у већем броју. Певач Џеј Рамадановски је македонски Ром. Већина Рома који данас живе у Београду су Ашкалије(шиптарски Роми са Косова).

Poslednja izmena:
Изворна ромска хаплогрупа је H коју су донели из Индије, око 70% Рома на овим просторима има ту хаплогрупу. Већина Рома у Србији су заправо са Косова, југа Србије и из Македоније. У 19-ом веку Вук Караџић каже да Рома у тадашњој Србији има врло мало(у Вуково време Србија је била од Београда до Ужица и Крушевца). На југу Србије, Косову и у Македонији су вековима у време турске владавине аге, паше и бегови били улавном Албанци. Пошто су Роми скоро 100% били муслиманске вере, они су се мешали са Албанцима. Тачније Ромкиње су волеле да се друже са албанским беговима, агама и пашама. Мислим да су већина Рома(који су Е-V13) добили ту хаплогрупу на тај начин. Роми су тек у време Југославије почели из крајева које сам навео да долазе у централну Србију и Војводину у већем броју. Певач Џеј Рамадановски је македонски Ром. Већина Рома који данас живе у Београду су Ашкалије(шиптарски Роми са Косова).[/QUOTE

Kako možeš znati da su voljele druženje sa Albancima? E-V13 kod Makedonskih i Vojvodjanskih Roma Roma iznosi preko 70%.

- - - - - - - - - -

A i da je to istina , E-V13 nije Albanska haplogrupa već starosjedelačka.

Изворна ромска хаплогрупа је H коју су донели из Индије, око 70% Рома на овим просторима има ту хаплогрупу. Већина Рома у Србији су заправо са Косова, југа Србије и из Македоније. У 19-ом веку Вук Караџић каже да Рома у тадашњој Србији има врло мало(у Вуково време Србија је била од Београда до Ужица и Крушевца). На југу Србије, Косову и у Македонији су вековима у време турске владавине аге, паше и бегови били улавном Албанци. Пошто су Роми скоро 100% били муслиманске вере, они су се мешали са Албанцима. Тачније Ромкиње су волеле да се друже са албанским беговима, агама и пашама. Мислим да су већина Рома(који су Е-V13) добили ту хаплогрупу на тај начин. Роми су тек у време Југославије почели из крајева које сам навео да долазе у централну Србију и Војводину у већем броју. Певач Џеј Рамадановски је македонски Ром. Већина Рома који данас живе у Београду су Ашкалије(шиптарски Роми са Косова).[/QUOTE

Kako možeš znati da su voljele druženje sa Albancima? E-V13 kod Makedonskih i Vojvodjanskih Roma Roma iznosi preko 70%.

- - - - - - - - - -

A i da je to istina , E-V13 nije Albanska haplogrupa već starosjedelačka.
Прилично добро познајем менталитет и обичаје Рома, зато што на око 2км од мене постоји ромско насеље, па сам их сретео и упознавао од малих ногу. Роми су тотално други свет од нас и од осталих народа на Балкану. Они немају исти однос прена браку, породици, моралу и вери као ми. Знам један случај(ради се о Ромима који живе релативно близу мене), где је жена била у иностранству преко годину дана, а муж јој је био код куће. Вратила се са стомаком и родила дете, а муж је организовао фешту кад се породила. Он то дете сматра својим, а да се такав случај деси код нас било би крви до колена. Е-V13 јесте староседелачка(пелашка), али је асимилирана од стране Шиптара у време турске владавине. Прото-Шиптари(Арванити) су изворно били источна R1b и Ј2 а дошли су са Кавказа. У време турске владавине Шиптари су асимилирали пуно Грка и Влаха и на тај начин добили Е-V13 хаплогрупу.

Poslednja izmena:
Прилично добро познајем менталитет и обичаје Рома, зато што на око 2км од мене постоји ромско насеље, па сам их сретео и упознавао од малих ногу. Роми су тотално други свет од нас и од осталих народа на Балкану. Они немају исти однос прена браку, породици, моралу и вери као ми. Знам један случај(ради се о Ромима који живе релативно близу мене), где је жена била у иностранству преко годину дана, а муж јој је био код куће. Вратила се са стомаком и родила дете, а муж је организовао фешту кад се породила. Он то дете сматра својим, а да се такав случај деси код нас било би крви до колена. Е-V13 јесте староседелачка(пелашка), али је асимилирана од стране Шиптара у време турске владавине. Прото-Шиптари(Арванити) су изворно били источна R1b и Ј2 а дошли су са Кавказа. У време турске владавине Шиптари су асимилирали пуно Грка и Влаха и на тај начин добили Е-V13 хаплогрупу.

To ne može biti istina, jer bi u tom slučaju imali i Rome koji nose grupu J2, J1, i R1b.

To ne može biti istina, jer bi u tom slučaju imali i Rome koji nose grupu J2, J1, i R1b.
Незнам скоро ништа о хаплогрупама код Рома, осим што сам негде видео да код неке групе Рома из Хрватске који су тестирани, доминира H хаплогрупа(која је типична за Индију). Ти кажеш да код Рома из Војводине и Македоније доминира Е-V13, да ли знаш колико Рома се тестирало? Например ако је тестирано 20 Рома и од тога 14 испало Е-V13, то је 70%. То би могло да се припише случајности јер је превише мали узорак. У некој популацији или неком крају требало би да се тестира најмање неколико стотина људи да би знали бар приближно колики су заиста проценти.

Незнам скоро ништа о хаплогрупама код Рома, осим што сам негде видео да код неке групе Рома из Хрватске који су тестирани, доминира H хаплогрупа(која је типична за Индију). Ти кажеш да код Рома из Војводине и Македоније доминира Е-V13, да ли знаш колико Рома се тестирало? Например ако је тестирано 20 Рома и од тога 14 испало Е-V13, то је 70%. То би могло да се припише случајности јер је превише мали узорак. У некој популацији или неком крају требало би да се тестира најмање неколико стотина људи да би знали бар приближно колики су заиста проценти.

Malo sam pretraživao internet, našao sam jedno testiranje u Engleskoj, gde dominira keltski R1b, dakle, oni se dosta mješaju sa stanovništvom gdje žive , pa tako u svakoj zemlji gde se nalaze. Takvo testiranje kod nas je pokazalo da imaju dosta E-v13, čak preko 70% i bilo bi dobro kad bi se mogli vidjeti ostali rezultati koliko ima udjela I2a1 i R1a, pa da se da neki sud.

Malo sam pretraživao internet, našao sam jedno testiranje u Engleskoj, gde dominira keltski R1b, dakle, oni se dosta mješaju sa stanovništvom gdje žive , pa tako u svakoj zemlji gde se nalaze. Takvo testiranje kod nas je pokazalo da imaju dosta E-v13, čak preko 70% i bilo bi dobro kad bi se mogli vidjeti ostali rezultati koliko ima udjela I2a1 i R1a, pa da se da neki sud.
Роми нису дошли директно из Индије у Европу, него су се дуже времена задржали на Блиском Истоку и у Египту. Можда су E1b покупили у Египту. Део Рома са Косова(Ашкалија) се изјашњава као Египћани и тврде да су пореклом из Египта.

- - - - - - - - - -

Nadam se da će se još neko uključiti, ko ima više znanja na ovu temu .

Ево нешто о генетици Рома на Балкану

Poslednja izmena:
Роми нису дошли директно из Индије у Европу, него су се дуже времена задржали на Блиском Истоку и у Египту. Можда су E1b покупили у Египту. Део Роома са Косова(Ашкалија) се изјашњава као Египћани и тврде да су пореклом из Египта.

- - - - - - - - - -

Da, vidio sam, imaju dosta svojih grupa baš ti Egipatski Romi.

Da, vidio sam, imaju dosta svojih grupa baš ti Egipatski Romi.

Врло је могуће да су највећи део Е1b Роми донели из Египта а да су мањи део покупили од Албанаца јер су у прошлост углавном живели у крајевима у којима има доста Албанаца.

Врло је могуће да су највећи део Е1b Роми донели из Египта а да су мањи део покупили од Албанаца јер су у прошлост углавном живели у крајевима у којима има доста Албанаца.

Ta priča je verovatna. Da li je biješe Dragan Kojić Keba porijeklom Rom?

Ta priča je verovatna. Da li je biješe Dragan Kojić Keba porijeklom Rom?

Он каже да није а сви мисле да јесте! Он је из околине Лознице, а у Подрињу као и у Семберији има нешто Каравлаха. Они за себе кажу да нису Роми него Румуни. Они су заправо влашки Роми који причају дијалектом румунског језика, а дошли су из Румуније. Кеба је вероватно Каравлах. Они нису номади као остале ромске групе, него су одавно прешли на седелачки начин живота.

Круже неке информације, није се он тестирао него близак рођак, исто од Којића, али не жели да обзнани резултат из приватних разлога.

Рођак му припада хаплогрупи I1 јел тако? Кеба је рођен у каравлашком(ромском) селу али неће да призна своје порекло. Могуће да му је баба или прабаба шврљала са стране, код Рома је прељуба сасвим нормална ствар. Можда је Дробњак по мушкој линији, у Подрињу има доста Дробњака који су дошли још у 18-ом и 19-ом веку.

Рођак му припада хаплогрупи I1 јел тако? Кеба је рођен у каравлашком(ромском) селу али неће да призна своје порекло. Могуће да му је баба или прабаба шврљала са стране, код Рома је прељуба сасвим нормална ствар. Можда је Дробњак по мушкој линији, у Подрињу има доста Дробњака који су дошли још у 18-ом и 19-ом веку.

То је било и моје неко размишљање, раскалашна Ромкиња општила са неким Дробњаком, и после родила и одгајила дете међу својима. Остао је само тај ипсилон хромозом да га подсећа на славно Викиншко порекло, мада можда је управо то и разлог што не жели обзнанити хаплогрупу, зато што би се разликовао од осталих, па се можда стиди.

Направио сам статистику за Србе из Војне Крајине(Лика, Северна Далмација, Горски Котар, Банија, Кордун и Славонија). Укупно 144: I2a 32,6% (47), R1a 19,5% (28), E-V13 12,5% (18), I1 11,1% (16), J2b 9,7% (14), N1a 6,2% (9), J1 2,8% (3), R1b 2,8% (3), G2a 2,1% (3), J2a 0,7% (1).

Poslednja izmena:
Направио сам статистику за Србе из Војне Крајине(Лика, Северна Далмација, Горски Котар, Банија, Кордун и Славонија). Укупно 144: I2a2 32,6% (47), R1a 19,5% (28), E-V13 12,5% (18), I1 11,1% (16), J2b 9,7% (14), N1a 6,2% (9), J1 2,8% (3), R1b 2,8% (3), G2a 2,1% (3), J2a 0,7% (1).

Koliko je da tako kažemo Srba prečana; dinarik jug, a koliko je dinarik sjever?

- - - - - - - - - -

Он каже да није а сви мисле да јесте! Он је из околине Лознице, а у Подрињу као и у Семберији има нешто Каравлаха. Они за себе кажу да нису Роми него Румуни. Они су заправо влашки Роми који причају дијалектом румунског језика, а дошли су из Румуније. Кеба је вероватно Каравлах. Они нису номади као остале ромске групе, него су одавно прешли на седелачки начин живота.

Evo ovdje kaže: http://podravske-sirine.com.hr/2016/08/02/romi-koritari-u-podravini/

Da su romi, ili narodski rečeno cigani. Kako izgledaju to i jesu, jer ne liče baš na rumunje. Dakle, romi koji su u rumunjskoj postali sjedilačko stanovništvo i zaboravili svoji romski jezik.

Koliko je da tako kažemo Srba prečana; dinarik jug, a koliko je dinarik sjever?
Код Срба из Хрватске доминира север, поготово код Срба из Далмације и Лике. Код Срба из БиХ је јачи југ, поготово код Херцеговаца. Урадићу статистику односа између севера и југа и између R1a Z280 и R1a M458. Код Срба из Хрватске и Босанске Крајине пуно је чешћа R1а Z280 него код Срба источно од Врбаса где је скоро сва R1а заправо R1а М458. Код Крајишника је можда 60-40 или 70-30 у корист М 458.

Poslednja izmena:
Код Срба из Хрватске доминира север, поготово код Срба из Далмације и Лике. Код Срба из БиХ је јачи југ, поготово код Херцеговаца. Урадићу статистику односа између севера и југа и између R1a Z280 и R1a M458. Код Срба из Хрватске и Босанске Крајине пуно је чешћа R1а Z280 него код Срба источно од Врбаса где је скоро сва R1а заправо R1а М458. Код Крајишника је можда 60-40 или 70-30 у корист М 458.

Kako se objašnjava ta dominacija dinaric sjevera kod tih Srba, i u kojem odnosu je to sa onima koji dinarik jug, kao i sa recimo hrvatima koji su koliko mi je poznato većinom dinarik jug (naravno od I2)? Jeli to tko objasnio?

Zar nebi ti Srbi u dalmaciji trebali također vući porijeklo iz stare Hercegovine, pa prema Kosovu? Zar ne govore oni ijekavicom novoštokavske akcentuacije?

Dali današnji "crnogorci" pripadaju isto tako dinarik sjever klasteru?

Kako se objašnjava ta dominacija dinaric sjevera kod tih Srba, i u kojem odnosu je to sa onima koji dinarik jug, kao i sa recimo hrvatima koji su koliko mi je poznato većinom dinarik jug (naravno od I2)? Jeli to tko objasnio?

Zar nebi ti Srbi u dalmaciji trebali također vući porijeklo iz stare Hercegovine, pa prema Kosovu? Zar ne govore oni ijekavicom novoštokavske akcentuacije?

Црногорци и Срби из Херцеговине су углавном динарик-југ. Мислим да је код Срба из Далмације од укупно I2a2, око 70% север а 30% југ. То је велика мистерија зато што се одувек мислило да далматински Срби углавном потичу из Херцеговине и Црне Горе, а у Херцеговини и Црној Гори доминира југ са сигурно неких 80% а можда и више. Погледај 20:30-20:50

Poslednja izmena:

Ljudi cesto ne shvataju tu vec sada staru podjelu na DIN N i DIN S koja se vise i ne koristi.To nisu odvojene posebne Hg.PH908 (Dinaris S) je samo mladja grana od opsteg dinarica CTS10228 [Dinaric N),pored PH908 imamo jos dva ogranka kod nas S17250,Z17855 koji se mogu utvrditi dubljim testiranjem.
U Krajini smo,ja mislim,imali prosle godine isti procenat CTS 10228 i PH908.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back