Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Стојане, не знам колико си упознат са чињеницом, али управо се настанак новоштокавских, јекавских и икавских, дијалеката приписује пословењеној романској тј. влашкој популацији.
Ево шта о томе каже позната хрватска лингвистичарка, Наташа Башић:

"Vuk Karadžić bio je potomak hercegovačkih doseljenika iz Drobnjaka, iz plemena Vasojevića... svoj je jezik baštinio od pradjedova, vlaških pastira, potomaka nekadašnjega romanskog stanovništva što je naseljavalo zaleđe Balkanskog poluotoka i prodorom Slavena bilo postupno slavizirano. Ti su slavizirani Vlasi zapravo tvorci novoštokavskoga dijalekta s reduciranim brojem padeža u deklinaciji, s novoštokavskim akcentom, s gubitkom fonema /h/, s diftongacijom staroga jata i ostalim modifikacijama karakterističnim za strance, napose za Romane. Kao tipični nomadi jedino su Vlasi mogli biti ne samo tvorci već i širitelji tog dijalekta".

Вук Караџић је пореклом Васојевић, али су се његови преци доселили у Дробњаке. Васојевићи вероватно јесу влашког порекла(Е-V13), али Дробњаци нису. Дробњаци имају предање да су пореклом из Босне из Травника ако се не варам, и да су дошли под Дурмитор крајем 14-ог века кад су Турци у време Бајазита упали у Босну. Дробњаци су I2a2 Dinaric-south и I1(Новљани). "Власи су творци, новоштокавских ијекавских и икавских дијалеката", како да не, романофони Власи творци ових дијелеката, врло логично нема шта!!! Ијекавице има и у деловима Пољске, Украјине и Русије а икавице има у западној Украјини, јесу ли можда Власи донели ијекавицу и икавицу у Пољску, Украјину и Русију?? Како се хаплогрупа I1 код Дробњака(Новљани) уклапа у влашко порекло Дробњака?? Опште је познато да је I1 пореклом из Скандинавије!

Вук Караџић је пореклом Васојевић, али су се његови преци доселили у Дробњаке. Васојевићи вероватно јесу влашког порекла(Е-V13), али Дробњаци нису. Дробњаци имају предање да су пореклом из Босне из Травника ако се не варам, и да су дошли под Дурмитор крајем 14-ог века кад су Турци у време Бајазита упали у Босну. Дробњаци су I2a2 Dinaric-south и I1(Новљани).

Мислим да је сувишно доказивати да су Дробњаци Власи, кад их готово сви писани извори наводе као Влахе, а имаш и влашких личних имена код Дробњака, чак и у 16. веку.
Јел знаш шта значи Дурмитор на влашком ?

"Власи су творци, новоштокавских ијекавских и икавских дијалеката", како да не, романофони Власи творци ових дијелеката, врло логично нема шта!!!

Ја сам ти пренео шта каже наука, а ти можеш да интерпретираш како ти воља.
Чак и војвода Војисвав Фефељ донекле мисли тако. Послушај део када говори о фонетици српског језика:

Ијекавице има и у деловима Пољске, Украјине и Русије а икавице има у западној Украјини, јесу ли можда Власи донели ијекавицу и икавицу у Пољску, Украјину и Русију??
Врло могуће. Управо до тамо и допиру велике миграционе струје Влаха.

Како се хаплогрупа I1 код Дробњака(Новљани) уклапа у влашко порекло Дробњака?? Опште је познато да је I1 пореклом из Скандинавије!

Не знам одакле су даљим пореклом, али историографија их препознаје искључиво као Влахе. Иначе, не постоји ниједан писани извор, лично име, топоним који указује да су евентуално дошли из Скандинавије. О томе сам већ говорио.

Мислим да је сувишно доказивати да су Дробњаци Власи, кад их готово сви писани извори наводе као Влахе, а имаш и влашких личних имена код Дробњака, чак и у 16. веку.
Јел знаш шта значи Дурмитор на влашком ?

Ја сам ти пренео шта каже наука, а ти можеш да интерпретираш како ти воља.
Чак и војвода Војисвав Фефељ донекле мисли тако. Послушај део када говори о фонетици српског језика:

Не знам одакле су даљим пореклом, али историографија их препознаје искључиво као Влахе. Иначе, не постоји ниједан писани извор, лично име, топоним који указује да су евентуално дошли из Скандинавије. О томе сам већ говорио.

Дробњаци нису крстили Дурмитор, зато што су Дробњаци дошли под Дурмитор крајем 14-ог века из Травника из средње Босне, а назив Дурмитор је пуно старији. Дурмитор су вероватно тако прозвали неки романофони Власи који су ту живели пуно пре Дробњака. Назив Дробњаци је настао зато што су они у прошлости убили неког Турчина, односно просули му дроб(стомак). Људи из мог краја су све до пре пар деценија говорили дроб за стомак, а моја баба и данас тако каже. А што се тиче влашког порекла новоштокавске ијекавице и икавице, само ћу ти рећи да ме хрватска интерпретација српске историје уопште не занима!!!

Poslednja izmena:
Дробњаци нису крстили Дурмитор, зато што су Дробњаци дошли под Дурмитор крајем 14-ог века из Травника из средње Босне, а назив Дурмитор је пуно старији. Дурмитор су вероватно тако прозвали неки романофони Власи који су ту живели пуно пре Дробњака. Назив Дробњаци је настао зато што су они у прошлости убили неког Турчина, односно просули му дроб(стомак).

Неће бити. Дробњаци се и у првом историјском помену од 3. децембра1285. наводе као Власи. Ај' цитираћу и по хиљадити пут:

''Братиња Дробњак и други Власи, узимају обавезу да плате Јовану Печенегу десет перпера''.

Уосталом ево ти чланак са Википедије, имаш доле референце, па мало проучавај сам. Ја не могу више да се понављам:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Vlasi_Drobnjaci

А што се тиче влашког порекла новоштокавске ијекавице и икавице, само ћу ти рећи да ме хрватска интерпретација српске историје уопште не занима!!!

Наташа Башић, мисли и на своје Хрвате, а не само на Србе. Иначе новоштокавским јекавским дијалектом данас говоре четири нације: Срби, Црногорци, Хрвати и Бошњаци, тако да се то односи на све њих.

- - - - - - - - - -

Dragi Gorski,pa i Stojan te poceo rasturati z:D

Слободно наставите да ме ''растурате'' и ти и он. С' обзиром да се под ''растурањем'' подразумевају ваше личне инсинуације и народне легенде, ја ћу бити задовољан. Само ћу наставити да цитирам науку и писане изворе.

Неће бити. Дробњаци се и у првом историјском помену од 3. децембра1285. наводе као Власи. Ај' цитираћу и по хиљадити пут:

''Братиња Дробњак и други Власи, узимају обавезу да плате Јовану Печенегу десет перпера''.

Уосталом ево ти чланак са Википедије, имаш доле референце, па мало проучавај сам. Ја не могу више да се понављам:
https://bs.wikipedia.org/wiki/Vlasi_Drobnjaci

Наташа Башић, мисли и на своје Хрвате, а не само на Србе. Иначе новоштокавским јекавским дијалектом данас говоре четири нације: Срби, Црногорци, Хрвати и Бошњаци, тако да се то односи на све њих.
Чак и ако би то било тачно да Дробњаци живе подно Дурмитора 800 или више година, опет није могуће да су га они крстили, јер је назив Дурмитор пуно старији(из античког доба). Тешко је поверовати да неко становништво живи на једном месту од антике до данашњих дана, имајући у виду какве су се турбуленције, ратови, инвазије, сеобе, куге, глади итд. догађале на Балкану само у задњих 2000 година. У нашим крајевима права је реткост да становништво у неком селу или крају живи ту дуже од 300-400 година. Моји преци су дошли у Плавно 1692 године из Босанске Крајине из околине Мартин Брода(из села Бјелај), под вођством кнезова Павла Ђурића и Никола Перића, а све у договору са млетачким властима, јер су управо те године ускоци из Равних Котара истерали Турке из Плавна и околине. За данашњи распоред становништва централног и западног Балкана као и панонске низије, кључни период је крај 17-ог и почетак 18-ог века, односно ратови Аустије и Млетачке републике против Турака и масовне сеобе које су биле последица тих ратова. Хрвати пошто не могу да докажу готско порекло(што би највише волели) онда пристају и на то да су и влашког порекла, само да не буду Словени. Католичка црква је посејала мржњу Хрвата према Србима, али и дистанцу па чак и мржњу према Словенима и словенству. Тако да то што хрватски историчари, археолози и лингвисти причају није релевантно и може да се окачи мачку о реп.

Poslednja izmena:
Конфузија може да постоји само код узорака који су слабијег квалитета, тј. код којих постоји само једно очитавање једне мутације. Таквих узорака има, и такве узорке и ја узимам са резервом. Међутим када постоје очитавања за већи број мутација (као у случају КО1) нема никакве дилеме, јер колика је вероватноћа да грешком буде позитиван на чак 18 мутација на једном истом нивоу?

Иначе, до сада је међу древним узорцима регистровано чак 7 припадника ове гране, од чега су четири сигурна:

Grotte du Bichon, Швајцарска, 11770-11560 п.н.е. (34 мутације на L1287 нивоу)

Motala 9, Шведска, 5898-5531 п.н.е. (2 мутације на L1287 нивоу)

KO1/I1507, Мађарска, 5781-5715 п.н.е. (18 мутација на L1287 нивоу)

NE7/I1495, Мађарска, 4490-4360 п.н.е. (21 мутација на L1287 нивоу)

Ajvide 52, Шведска, 2800-2000 п.н.е. (2 мутације на L1287 нивоу)

Ajvide 58, Шведска, 2800-2000 п.н.е. (18 мутација на L1287 нивоу)

Ajvide 70, Шведска, 2800-2000 п.н.е. (1 мутација на L1287 нивоу)

Sweden Motala [1] F 5898-5531 BC 643,050 U5a1 G5460A Lazaridis 2013; Mathieson 2015
Sweden Motala [2] M 5898-5531 BC 805,855 I2c2 PF3827+, L597+, P38+, U179+ , L41+, M253-, L37- U2e1 C16527T Lazaridis 2013; Haak 2015; Mathieson 2015
Sweden Motola [3] M 5898-5531 BC 320,332 I2a1b* M423+, L68+, M258+, U179+, L181-, L417- U5a1 G5460A, A9389G Lazaridis 2013; Haak 2015; Mathieson 2015
Sweden Motala [4] F 5898-5531 BC 763,001 U5a2d A13158G Lazaridis 2013; Haak 2015; Mathieson 2015
Sweden Motala [6] M 5898-5531 BC 611,053 I2a1* P37.2+, L55+, L232-, L159.1- U5a2d C152T!, G6480A Lazaridis 2013; Haak 2015; Mathieson 2015
Sweden Motala [9] M 5898-5531 BC I2a1a1a* L672+, P38+, P40-, Z118- U5a2 G228A, G1888A, A2246G, C3756T, G6917A, A9531G Lazaridis 2013; Haak 2015
Sweden Motala [12] M 5898-5531 calBC 944,923 I2a1b L147.2+, L178+, M423+, L178+, M423+, P37.2+, L460+, L68+, M170+, M258+, U179+, M359.2-, L621- U2e1 C16527T Lazaridis 2013; Haak 2015; Mathieson 2015; Fu 2016

Zanimljiva sruktura populacije. Zaniljiv mix.

Zanimljivi S21825> L1287 rezultati sa većim brojem testiranih se pojavljuju na mjestima gdje ih nitko nije očekivao

L233+ : 2xPoljska, 1xČeška, 2xMoldavija, 2xHrvatska, 1xCrna Gora

L1287+, L233 -: 1xHrvatska, 1x Albanija

'Problem' je što su samo 3 uzorka od gore navedenih dovoljno testirani da se može utvrditi TMRCA prema anglosaxoncima ( tipičnim nositeljima L233) , a u ta 3 slučaja TMRCA je jaako daleko od Neolitika (max 1500 ya)
Ne može biti prekida.
I najmlađi zajednički predak je predak ovog neolitskog.

I dalje mi je teško da prihvatim ove TMRCA proračune.
Čovek živeo u ranom srednjem veku i danas ima potomke po celoj Evropi.

Koji je to rod, klan ili šta već?

Poslednja izmena:
Вук Караџић је пореклом Васојевић, али су се његови преци доселили у Дробњаке. Васојевићи вероватно јесу влашког порекла(Е-V13), али Дробњаци нису. Дробњаци имају предање да су пореклом из Босне из Травника ако се не варам, и да су дошли под Дурмитор крајем 14-ог века кад су Турци у време Бајазита упали у Босну. Дробњаци су I2a2 Dinaric-south и I1(Новљани). "Власи су творци, новоштокавских ијекавских и икавских дијалеката", како да не, романофони Власи творци ових дијелеката, врло логично нема шта!!! Ијекавице има и у деловима Пољске, Украјине и Русије а икавице има у западној Украјини, јесу ли можда Власи донели ијекавицу и икавицу у Пољску, Украјину и Русију?? Како се хаплогрупа I1 код Дробњака(Новљани) уклапа у влашко порекло Дробњака?? Опште је познато да је I1 пореклом из Скандинавије!

Да ли си свестан коју си глупост сад одвалио? Да ли знаш да се Власи први пут спомињу у писаним изворима баш код Нестора Кијевског а да наука није сгласна са појавом Влаха у то време преко Дунава уопште јер се документују у својој садшњој домовини 200 година касније. Узмимо у обзир да су мале групе пастира могле доћи у контакт са Кијевским Русима мислиш да су пастири са фрулицама могли да пренесу језик који је већ постојао документован и забележен а да језику Влаха готово и да ништа не знамо нити је наука сагласна шта се у средњем веку подразумевало под термином Влах мењало је намену. На језик Руса нису променили доминантнији владајући Варјази а не група пастира која није свој језик могла да наметне на Балкану где их је требало бити много више?!
За ширење јеика у то време потребна је била елита не малобројна или пак апсолутна већина која је језички покривала појмове које овај други језик није имао па би спонтано присвајао појмове и мењао се у том смеру што се управо и догодило са влашким језиком који осим делатности сточарства и уско везаног са свакодневни живот сељака није имао појмове и речи за друге ствари па је гомила речи преузета из српског што влашки језикословци не оспоравају. Баш тај филолог на кога си се позвао је смислио тезу да су Словени донели са собом екавицу а да су у контакту са романофоним становништвом развики ијекавицу не Власи већ Словени а та теорија баш пада у воду са примером Пољске , Русије и Украјине па и делом Бугарске где се говори ијакавски.
Међутим нико се није усудио да лупи такву глупост као ти па је аргуметација била типа " различите језички феномени који су се десили на Балкану не морају бити у вези са онима који су се десили на другим местима са мање више истим језицима". Дакле шупљина аргумената која показује политичку залеђину да се Србима припише само екавица каоко би прво Хрвати па за њима Црногорци остварили право на ијекавицу међутим пропао покушај. Тих твојих Влаха би морало бити као Кинеза обзиром да су Русија и Пољска најмногољудније словенске земље.
А о ширењу ијекавице се зна исто колико о тим твојим фамозним Власима. Народ без историје писма и језика принуђен да у 21 веку краде туђу баштину да би испријектовала нешто сопствено што није успела војно , политички , културолошки , државотворно да изведе.Било ми је жао како се поједини чланови опходе према теби али почињеш да избацујеш већ ноторне глупости које иритирају при томе се позиваш на науку која ако је поменула нешто од овога што си ти изнео ни једног тренутка није извела закључак који си ти извео већ тролујеш личне пројекције у науку на коју се позиваш ајде избаци 2-3 неутрална извора за било коју тезу на коју се позиваш не новокомпоноване Влахе него признате научнике?
Биће ти потребан још један живот да се начекаш на то , на жалост Власи нису стигли са овцама и козама до Палестине и основали Израел па после 2000 година лутања без државе , језика и историје немају где да се врате. За твоје претке сам сигура н да нису били у Србији пре 17-18 века а ове на које се позиваш и покушаваш да васкрснеш су Срби немају никакве успомене на своје влашко порекло осим усамљених пропагандиста који и х на то позивају на основу неких реченица извађених из контекста старих докумената.

Друго тамнопутост Влаха , Срба или кога хоћеш није потекла од Илира нити Трачана нити Дачана већ од Староеврпљана неолићана који су били тамнопути народ великим делом познат као Пелазги.

Али си ме насмејао пред спавање Власи сточари Вуковци језикословци шетали се са стоком по Балкану и ширили језик и културу и вероватно преко Вука описменили јужне Словене.

Poslednja izmena:
Вук Горски пропагира милогорске идеје!!! За разлику од Вука, ********* говоре само за себе да су влашко-албанског порекла, а Вук Горски говори да су сви јужни Словени заправо славизирани Влахо-Албанци. Да Вук Горски није можда *********? Кад читам шта пише изгледа као да је то написао милогорски квази академик Мирослав Ћосовић, нема никакве разлике. Вук Горски не схвата да су Власи били српски сточарски сталеж(добили су име по Велесу, словенском Богу заштитнику сточара). То што се у неким повељама и документима спомињу Власи, не мора да значи да су то били етнички романофони Власи, него могу бити и Срби који припадају влашком сталежу. Треба разликовати етничке романофоне Влахе(например Цинцари или Куцовласи) од Влаха у смислу српског средњовековног сточарског сталежа. Вук Горски то никако не капира!

Poslednja izmena:
Вук Горски пропагира милогорске идеје!!! За разлику од Вука, ********* говоре само за себе да су влашко-албанског порекла, а Вук Горски говори да су сви јужни Словени заправо славизирани Влахо-Албанци. Да Вук Горски није можда *********? Кад читам шта пише изгледа као да је то написао милогорски квази академик Мирослав Ћосовић, нема никакве разлике. Вук Горски не схвата да су Власи били српски сточарски сталеж(добили су име по Велесу, словенском Богу заштитнику сточара). То што се у неким повељама и документима спомињу Власи, не мора да значи да су то били етнички романофони Власи, него могу бити и Срби који припадају влашком сталежу. Треба разликовати етничке романофоне Влахе(например Цинцари или Куцовласи) од Влаха у смислу српског средњовековног сточарског сталежа. Вук Горски то никако не капира!

Капира он јако добро само што је за њега влах и Влах исто јер је то неки црногорски историчар објавио чланак у новинама.И то је аутоматски став науке.

Капира он јако добро само што је за њега влах и Влах исто јер је то неки црногорски историчар објавио чланак у новинама.И то је аутоматски став науке.

Вук Горски мисли да сви Словени морају да изгледају као Путин, а ко није такав за њега је славизирани Влах. Ако тажимо неки народ који је најсличнији по физиономији старим Словени, онда су по мом мишљењу то Словаци и Пољаци. Руси имају доста угро-финског и балтичког уплива. Путин није прототип изворног Словена, његов фенотип је источни Балтид, што је изворно балтички и угро-фински фенотип а не старословенски. Код старих Словена у раном средњем веку по мом миишљењу су доминантне физиономије биле: источни Нордид, северни Понтид и западни Балтид у мањој мери.

Вук Горски мисли да сви Словени морају да изгледају као Путин, а ко није такав за њега је славизирани Влах. Ако тажимо неки народ који је најсличнији по физиономији старим Словени, онда су по мом мишљењу то Словаци и Пољаци. Руси имају доста угро-финског и балтичког уплива. Путин није прототип изворног Словена, његов фенотип је источни Балтид, што је изворно балтички и угро-фински фенотип а не старословенски. Код старих Словена у раном средњем веку по мом миишљењу су доминантне физиономије биле: источни Нордид, северни Понтид и западни Балтид у мањој мери.

Неки најранији археолошки остаци одговарају по грађи , средње висине , мишићави , највише смеђи па плавокоси али по физиономији одговарају источном типу Словена. да су се народи мешали од вајкада није никакава тајна а да данашњи концепт нације по највише чини култура , језик , обичаји а тек после сродство није нека тајна. Међутим тим чињеницама се манипулише и изврће из зечијих рупа дакле народи који су уписани као мањине без икакве проучене генетске структуре , археолошких остатака , антрополошког типа разграђују днк других народа из зечијих рупа , сакривени уместо да се посвете себи и едукацији сопстевеног натода. Не треба нико да учи Србе ко су и шта су је они то добро знају и имају богату документовану историју који на жалост други покушавају да украду и оскрнаве.пребројавају туђа крвна зрнца а не знају своја.

Наш случај јесте мало другачији обзиром да смо потекли од релативно малог језгра и да смо требљени да смо имали кружне миграције , и да смо отпали од себе , ми јесмо генерално у неким ближим срдствима унутар своје нације а и мало шире.

Да ли си свестан коју си глупост сад одвалио? Да ли знаш да се Власи први пут спомињу у писаним изворима баш код Нестора Кијевског а да наука није сгласна са појавом Влаха у то време преко Дунава уопште јер се документују у својој садшњој домовини 200 година касније. Узмимо у обзир да су мале групе пастира могле доћи у контакт са Кијевским Русима мислиш да су пастири са фрулицама могли да пренесу језик који је већ постојао документован и забележен а да језику Влаха готово и да ништа не знамо нити је наука сагласна шта се у средњем веку подразумевало под термином Влах мењало је намену. На језик Руса нису променили доминантнији владајући Варјази а не група пастира која није свој језик могла да наметне на Балкану где их је требало бити много више?!
За ширење јеика у то време потребна је била елита не малобројна или пак апсолутна већина која је језички покривала појмове које овај други језик није имао па би спонтано присвајао појмове и мењао се у том смеру што се управо и догодило са влашким језиком који осим делатности сточарства и уско везаног са свакодневни живот сељака није имао појмове и речи за друге ствари па је гомила речи преузета из српског што влашки језикословци не оспоравају. Баш тај филолог на кога си се позвао је смислио тезу да су Словени донели са собом екавицу а да су у контакту са романофоним становништвом развики ијекавицу не Власи већ Словени а та теорија баш пада у воду са примером Пољске , Русије и Украјине па и делом Бугарске где се говори ијакавски.
Међутим нико се није усудио да лупи такву глупост као ти па је аргуметација била типа " различите језички феномени који су се десили на Балкану не морају бити у вези са онима који су се десили на другим местима са мање више истим језицима". Дакле шупљина аргумената која показује политичку залеђину да се Србима припише само екавица каоко би прво Хрвати па за њима Црногорци остварили право на ијекавицу међутим пропао покушај. Тих твојих Влаха би морало бити као Кинеза обзиром да су Русија и Пољска најмногољудније словенске земље.
А о ширењу ијекавице се зна исто колико о тим твојим фамозним Власима. Народ без историје писма и језика принуђен да у 21 веку краде туђу баштину да би испријектовала нешто сопствено што није успела војно , политички , културолошки , државотворно да изведе.Било ми је жао како се поједини чланови опходе према теби али почињеш да избацујеш већ ноторне глупости које иритирају при томе се позиваш на науку која ако је поменула нешто од овога што си ти изнео ни једног тренутка није извела закључак који си ти извео већ тролујеш личне пројекције у науку на коју се позиваш ајде избаци 2-3 неутрална извора за било коју тезу на коју се позиваш не новокомпоноване Влахе него признате научнике?
Биће ти потребан још један живот да се начекаш на то , на жалост Власи нису стигли са овцама и козама до Палестине и основали Израел па после 2000 година лутања без државе , језика и историје немају где да се врате. За твоје претке сам сигура н да нису били у Србији пре 17-18 века а ове на које се позиваш и покушаваш да васкрснеш су Срби немају никакве успомене на своје влашко порекло осим усамљених пропагандиста који и х на то позивају на основу неких реченица извађених из контекста старих докумената.

Друго тамнопутост Влаха , Срба или кога хоћеш није потекла од Илира нити Трачана нити Дачана већ од Староеврпљана неолићана који су били тамнопути народ великим делом познат као Пелазги.

Али си ме насмејао пред спавање Власи сточари Вуковци језикословци шетали се са стоком по Балкану и ширили језик и културу и вероватно преко Вука описменили јужне Словене.

Не знам чему оволики одговор на нешто што уопште нисам ја измислио, него то тврди лингвистичарка Наташа Башић, која сигурно зна боље од тебе и мене.
Ја само могу да констатујем да се новоштокавски јекавски и икавски говоре баш на простору где живе Морлаци. Не знам шта је ту спорно.
Друго, ниси уопште разумео о чему она говори. Нико није рекао да су Власи описменили Јужне Словене, већ управо обратно: романофони Власи су примили словенски језик и на тај начин су, под њиховим утицајем, настале извесне промене у говору и фонетици које су карактеристичне за новоштокавштину.

Најпарадоксалније је у целој причи то што и највећи ''ултра-Србин'', Шешељ, тврди да је српски језик по фонетици ближи италијанском него руском.

- - - - - - - - - -

Оно кад немаш аргумената па те хватају разне параноје: Масони, Ротаријанци, Језуити, Усташе, *********, Клингонци, Марсовци...

Poslednja izmena:
Не знам чему оволики одговор на нешто што уопште нисам ја измислио, него то тврди лингвистичарка Наташа Башић, која сигурно зна боље од тебе и мене.
Ја само могу да констатујем да се новоштокавски јекавски и икавски говоре баш на простору где живе Морлаци. Не знам шта је ту спорно.
Друго, ниси уопште разумео о чему она говори. Нико није рекао да су Власи описменили Јужне Словене, већ управо обратно: романофони Власи су примили словенски језик и на тај начин су, под њиховим утицајем, настале промене у говору и фонетици које су карактеристика новоштокавштине.

Најпарадоксалније је у целој причи то што и највећи ''ултра-Србин'', Шешељ, тврди да је српски језик по фонетици ближи италијанском него руском.

- - - - - - - - - -

Оно кад немаш аргумената па те хватају разне параноје: Масони, Ротаријанци, Језуити, Усташе, *********, Клингонци, Марсовци...

Шешељ о историји благе везе нема. Власи нису сигурно донели ијекавицу и икавицу у Пољску, Русију и Украјину. Ти кажеш да су романофони Власи на Балкану научили словенски језик а зоборавили свој, али су том туђем словенском језику дали свој печат у виду икавице и ијекавице. А онда су ти славизирани Власи ишли у Пољску, Русију и Украјину да Пољаке, Русе и Украјинце уче како да причају! Дај човече спусти се мало на земљу!!!

Друго, ниси уопште разумео о чему она говори. Нико није рекао да су Власи описменили Јужне Словене, већ управо обратно: романофони Власи су примили словенски језик и на тај начин су, под њиховим утицајем, настале промене у говору и фонетици које су карактеристика новоштокавштине.

- - - - - - - - - -

Најпарадоксалније што се Шешељ користи као аргумент за расправу о језику а та теорија је старија од ње Тандори кад се појави замолићу га да постави извор јер је би овде већ постављан.
На територији где ЖИВЕ САМО МОРЛАЦИ и то од када? И икавски који је пандам екавском и ијекавски дакле оба јужнословенска дијалекта којим говоре Срби , Хрвати , Босанци , Црногорци , су настали под интеракцијом Влаха који заправо не живе седелачки на већини територија до неког 17 века а оба дијалекта су постојала већ у повељама из 12 - 13 века па и раније?

И што онда не и јакавицу и акавицу Руса и Бугара? то је само једно слово? ко га **** ако је и и , е , и ије што онда не а и аје ? И тврдиш да су романофони Власи утицали на језик Украјинаца , Руса и Пољака о објашњаваш неким влашким миграцијама да ли ти видиш сам колико ти није добро? Дакле Власи су обликовали јужнословески и словенски а нису успели да задрже свој романски.
Теорије апсурда. Да је то бар општи став лингвистике то би било у реду позивати се на науку а не на изоловане случајеве који одговарају личним пројекцијама.
Шта је спорно? Скоро све.

Poslednja izmena:
Најпарадоксалније што се Шешељ користи као аргумент за расправу о језику а та теорија је старија од ње Тандори кад се појави замолићу га да постави извор јер је би овде већ постављан. На територији где ЖИВЕ САМО МОРЛАЦИ и то од када? И икавски који је пандам екавском и ијекавски дакле оба јужнословенска дијалекта којим говоре Срби , Хрвати , Босанци , Црногорци , су настали под интеракцијом Влаха који заправо не живе седелачки на већини територија до неког 17 века а оба дијалекта су постојала већ у повељама из 12 - 13 века па и раније?

За то питање би најбоље било да се обратиш лингвистима, а не мени. Само оним неутралним који нису оптерећени политиком и национализмом.

И што онда не и јакавицу и акавицу Руса и Бугара? то је само једно слово? ко га **** ако је и и , е , и ије што онда не а и аје ? И тврдиш да су романофони Власи утицали на језик Украјинаца , Руса и Пољака о објашњаваш неким влашким миграцијама да ли ти видиш сам колико ти није добро? Дакле Власи су обликовали јужнословески и словенски а нису успели да задрже свој романски.

Како нису ? Румунија, Молдавија, Источна Србија, Цинцари у Грчкој и Шћиперији, Истрорумуни у Хрватској...

Теорије апсурда. Да је то бар општи став лингвистике то би било у реду позивати се на науку а не на изоловане случајеве који одговарају личним пројекцијама.
Шта је спорно? Скоро све.

Влашко питање је табу тема на Балкану јер не одговара националним историјама. Зато и налазите само изоловане случајеве барем кад је реч о нашим просторима.

Evo ja bih samo dodao vezano za izgled. Ja sam E-V13, a svi smo u familiji plavi, od pradjeda , prababe , dede , babe, oca i majke , svi imamo plave oči i svijetlu kosu i put.

Вук Горски је сигурно тамнопут, чим показује такву аверзију према Словенима. Он мисли да су сви Словени били плави а сви Власи црни. Словенски народ са највећим процентом блондизма су Руси, код њих има око 45% плавих људи. По Вуку Горском сигурно су осталих 55% Руса који нису плави влашког порекла.

Вук Горски је сигурно тамнопут, чим показује такву аверзију према Словенима. Он мисли да су сви Словени били плави а сви Власи црни. Словенски народ са највећим процентом блондизма су Руси, код њих има око 45% плавих људи. По Вуку Горском сигурно су осталих 55% Руса који нису плави влашког порекла.

Поздрав из сунчане Африке од мене...

402355220444bd85735b69799018297_orig.jpg

Шешељ је самопроглашени homo universalis.

Српски југозападнии и западни говори јесу донекле "медитеранизовани", и у том смислу је српски ближи италијанском, него руски, али тврдити да је српски ближи италијанском од руског, то још нисам чуо ни од једног стручњака, а Шешељ то свакако није.

Рим, Венеција, Италијани, тј. романштина је вековима утицала на српске говоре у приморју и залеђу. Влашки пак, и румунски имају другачију мелодику и динамичнији акцент у односу на италијански, венецијански итд.

Говори у Србији, у средишњим, јужним источниим крајевима, источним крајевима Црне Горе су више динамички и по томе ближи руском.

Није само Шешељев говор српски језик.

Poslednja izmena:
Ne znam kakav je Slovenski jezik bio ranije kod Srba a kakav kod Hrvata, ali sam siguran da je hrvatski jezik, bliži nekom slovenskom vokabularu. Što se tiče pozajmica, jednako imaju turcizama kao i mi , ali mislim da su devedesetih radili velike reforme jezika i približili ga slovenskom.
Oni imaju dosta riječi slovenskog prizvuka koje mi nikad nismo imali i za koje koristimo neke turcizme ili germanizme.
Zanimljivo je da Hrvati te slovenske riječi ne prihvataju tako lako i da se većina još uvijek drži onih starih.

Poslednja izmena:
Шешељ је самопроглашени homo universalis.

Српски југозападнии и западни говори јесу донекле "медитеранизовани", и у том смислу је српски ближи италијанском, него руски, али тврдити да је српски ближи италијанском од руског, то још нисам чуо ни од једног стручњака, а Шешељ то свакако није.

Рим, Венеција, Италијани, тј. романштина је вековима утицала на српске говоре у приморју и залеђу. Влашки пак, и румунски имају другачију мелодику и динамичнији акцент у односу на италијански, венецијански итд.

Говори у Србији, у средишњим, јужним источниим крајевима, источним крајевима Црне Горе су више динамички и по томе ближи руском.

Није само Шешељев говор српски језик.

Разни окупатори су утицали на српски језик кроз историју. У Војводини и Славонији има пуно германизама, у Босни(поготово код муслимана), централној и јужној Србији турцизама а у Боки Которској и Далмацији италијанизама. У мојој породици се и данас користе неки италијанизми, више баба и деда а ми млађи мање. Ево неких италијанизама које су говорили моји преци(неке од ових речи се још увек користе у мојој породици): шкале-мердевине, спиза-храна, пржун-затвор, шкалини-степенице, каприц-инат, шкопити-штројити, шувит-таван, ура-сат, ћимбушити-страсно пушити, ћикара-шоља, шњуре-пертле, шкуре-капци на прозорима, капула-црни лук, катрига-столица, мурва-дуд, маренда-ужина, лумбрела-кишобран, шпорко-прљаво, маћа-болест, помидора-парадајз, цукар-шећер, вригати-пржити, вритуле-уштипци, шуверин-шибица, шугаман-пешкир, шлапе-папуче, шкатула-кутија, шиматорија-гробље, маца-велики чекић, капац-способан, ђилет-прслук, густјерна-цистерна, вересија-на дуг(кредит), наочаре-ћале, бошча-марама, ћић-стриц, мањистра-тестенина, пијат-тањир, пињур-виљушка, манит-луд, шпина-славина, швикати-звиждати, шолде-паре, камара-соба, кала-уска улица, дота-мираз, пунат-поен, травежа-кецеља, ћика-опушак, дрито-право, борса-торба, кужина-кухиња, тука-ћурка...Записао сам преко 300 архаичних речи које сам чуо од старијих људи, углавном од бабе. Око 3/4 тих речи су италијанизми, има и турцизама али пуно мање а најмање је француских и немачких речи.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back