Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo istraživanje nam je promakolo
"Истраживање језика и генетике Словена спровео је тим научника под руководством доктора биолошких наука О. П. Балановског (Институт за општу генетику и Медицинско-генетички научни центар) и академика Рихарда Вилемса (Естонски биоцентар и Тартуски универзитет). Истраживање је објављено у листу PLoS One, преноси ТАСС.

У раду су учествовали истраживачи из многих земаља у којима словенски и балтички народи чине већину становништва (Русија, Украјина, Белорусија, Литванија, Естонија, Хрватска, Босна и Херцеговина), као и научници Велике Британије и конзорцијум међународног пројекта Genographic.

Словени су по дефиницији народи који говоре словенским језицима. Сличност свих словенских језика није потребно посебно доказивати. Са друге стране, Јужни Словени не личе много на Источне и Западне.
Карта изучених балтичко-словенских популација. Зелена позадина показује Источне Словене, наранџаста Западне, љубичаста Јужне, а плава – балтичке популације. Знацима су обележене територије популација из којих су прикупљени узорци: анализирани по мтДНК (бели кружићи), по Y-хромозому (црне тачке) и по аутосомалним маркерима (црвени троуглови).
Генетичари су истражили преко 8.000 узорака ДНК узетих из преко 50 балтичко-словенских популација. Основне групе су чинили Источни Словени (Белоруси, Руси и Украјинци), Западни Словени (Кашуби, Пољаци, Словаци, Лужички Срби и Чеси), Јужни Словени (Бугари, Бошњаци, Македонци, Срби, Словенци и Хрвати) и балтички народи (Летонци и Литванци).

У анализи су коришћена три генетска система: Y-хромозом, који се предаје очевом линијом, митохондријска ДНК (мтДНК) која се предаје мајчином линијом, и аутосомална ДНК која подједнако садржи геноме оца и мајке (полигенска анализа).

Сва три система су дала сличне резултате. Источни Словени (Руси из централних и јужних области, као и Белоруси и Украјинци) формирају јасно уобличену групу. Изузетак су северни Руси који су генетски удаљени од осталих Источних Словена и ближи су угро-финским популацијама.

Међу Западним Словенима Пољаци су веома блиски Источним Словенима, а Чеси, и у мањој мери Словаци, нешто су ближи Немцима и другим западноевропским популацијама. Јужни Словени су подељени на западни (Словенци, Хрвати и Бошњаци) и источни (Македонци и Бугари) регион, док су Срби у средини. Јужни Словени су генетски слични својим несловенским суседима на Балкану – Румунима, Мађарима и Грцима.

Балтичке популације (Летонци и Литванци) испољавају блискост са Естонцима који говоре језиком угро-финске групе и појединим Источним Словенима (Белорусима). Такође се испоставило да су балтичке популације генетски блиске волшкој групи угро-финских народа (нарочито Мордвинима).

Обративши се лингвистици научници су реконструисали генеалошко стабло балтичко-словенских језика, и за сваку популацију су упоредили три параметра: генетику, језик и географију. Испоставило се да највише корелирају генетика и географски положај популације.

Научници сматрају да су Словени, ширећи се Европом, интензивно апсорбовали популације које су живеле на датим територијама у предсловенском периоду. Словени су свуда донели свој језик и апсорбовали генски фонд аутохтоних популација. Тај дубински генетски „супстрат“ разликује се у различитим огранцима словенства.

Западни и Источни Словени су преузели источноевропски супстрат. Вероватно су његов већи део чинили балтички народи, који су некада били насељени широм Источноевропске висоравни. Други, јужноевропски супстрат апсорбовали су Јужни Словени, а он се састојао од балканских народа које су Словени ту затекли.

Ови процеси су спојили Западне и Источне Словене у јединствену генетску заједницу, а Јужни Словени су на тај начин постали сличнији несловенским народима Балкана него другим словенским народима.
http://xn--c1acc6aafa1c.xn--p1ai/?page_id=4440
Nije promaklo. Pre dva meseca se disktovalo o tom radu!
Горе сам већ поставио више, укључујући овај део: "...cultural assimilation of the indigenous populations by bearers of Slavic languages as a major mechanism of the spread of Slavic languages to the Balkan Peninsula." Иначе цели чланак се овде налази

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0135820

Stojane, kao prvo, nigde nisam rekao da je bilo koji istorijski izvor izmisljotina ili bajka, a kao drugo, hocu da ti verujem, ali prvo moras cinjenicama i argumentima da me ubedis u ispravnost svojih stavova,

... a ne ovakvom patetikom!

Немаш ти мени шта да верујеш или не верујеш, зато што ове историјске изворе на које се позивам нисам писао ни ја ни Деретић. Ако верујеш да ови извори нису тачни, онда вероватно сматраш да су Поп Дукљанин, Нестор кијевски, Павле Шафарик, Мавро Орбини, Pricot De Sainte-Marie, Gianantonio Bomman и многи други, били или луди или су били "великосрпски митомани" који су пре 200,300,500 или 1000 година писали своја дела само да удовоље Стојану Јаковићу!

Čiitaš li šta piše.
"Zapadni PH 908 (ako baš mora geografska odrednica) je jedna od paralelnih grana u okviru S 17250, koja je pak jedna od paralelnih grana u okviru CTS10228."
I na severu i na jugu imamo razne grane od roditelja CTS10228. Recimo I-S8201 je severna, a TMRCA joj je 1450, i šta sa tim?
PH908 nije nikakav fenomen.

- - - - - - - - - -

http://ruskarec.ru/science/2015/09/..._sloveni_razlikuju_od_zapadnih_i_i_43257.html

Jeste ali kad bi se zajebavali.
IS8201 spada pod Y4460 a Y4460 je podgrana CTS10228 kao i Z17855 I S17250

I2a1-tree.png

y.jpg

"Несторов летопис", "Далимилова хроника" и "Летопис попа Дуљканина" нису никакве измишљотине, него историјски извори. Ми смо једини народ који овакве изворе, проглашавама за бајке. За Енглезе је бајка о краљу Артуру, са све витезовима округлог стола, чаробњаком Мерлином и змајевима историја, а за нас су "Летопис попа Дукљанина", Далимилова хроника", "Несторов летопис" и многи други историјски извори бајке које нису вредне помена! Јадан смо и бедан ми народ, који не држи до себе и своје историје и прихвата све што му други намеће. Зато смо и дошли на ивицу пропасти! Ја волим свој народ и ако једног дана буде требало спреман сам и живот да положим за њега, али да будем искрен понекад ме је срамота што сам Србин. Зато што не поштујемо сами себе и што имамо улизички, рајински менталитет. Завидим неким народима које нећу сад да рекламирам, како држе до себе, своје историје, традиције, културе, вере итд, за разлику од нас.

БАЈКА о краљу Артуру је историја? И змајеви су историја? ХАХАХАХАХА

Са овим другим делом се слажем, јадан смо и бедан народ, али управо због таквих задртих незналица као што си ти, које постају све задртије што им други наводе више доказа да нису у праву. Овакав трансфер блама као од твојих порука на последње три-четири странице није одавно забележен. Деретић би био поносан.

"Истраживање језика и генетике Словена спровео је тим научника под руководством доктора биолошких наука О. П. Балановског (Институт за општу генетику и Медицинско-генетички научни центар) и академика Рихарда Вилемса (Естонски биоцентар и Тартуски универзитет). Истраживање је објављено у листу PLoS One, преноси ТАСС.

У раду су учествовали истраживачи из многих земаља у којима словенски и балтички народи чине већину становништва (Русија, Украјина, Белорусија, Литванија, Естонија, Хрватска, Босна и Херцеговина), као и научници Велике Британије и конзорцијум међународног пројекта Genographic.

Словени су по дефиницији народи који говоре словенским језицима. Сличност свих словенских језика није потребно посебно доказивати. Са друге стране, Јужни Словени не личе много на Источне и Западне.
Карта изучених балтичко-словенских популација. Зелена позадина показује Источне Словене, наранџаста Западне, љубичаста Јужне, а плава – балтичке популације. Знацима су обележене територије популација из којих су прикупљени узорци: анализирани по мтДНК (бели кружићи), по Y-хромозому (црне тачке) и по аутосомалним маркерима (црвени троуглови).
Генетичари су истражили преко 8.000 узорака ДНК узетих из преко 50 балтичко-словенских популација. Основне групе су чинили Источни Словени (Белоруси, Руси и Украјинци), Западни Словени (Кашуби, Пољаци, Словаци, Лужички Срби и Чеси), Јужни Словени (Бугари, Бошњаци, Македонци, Срби, Словенци и Хрвати) и балтички народи (Летонци и Литванци).

У анализи су коришћена три генетска система: Y-хромозом, који се предаје очевом линијом, митохондријска ДНК (мтДНК) која се предаје мајчином линијом, и аутосомална ДНК која подједнако садржи геноме оца и мајке (полигенска анализа).

Сва три система су дала сличне резултате. Источни Словени (Руси из централних и јужних области, као и Белоруси и Украјинци) формирају јасно уобличену групу. Изузетак су северни Руси који су генетски удаљени од осталих Источних Словена и ближи су угро-финским популацијама.

Међу Западним Словенима Пољаци су веома блиски Источним Словенима, а Чеси, и у мањој мери Словаци, нешто су ближи Немцима и другим западноевропским популацијама. Јужни Словени су подељени на западни (Словенци, Хрвати и Бошњаци) и источни (Македонци и Бугари) регион, док су Срби у средини. Јужни Словени су генетски слични својим несловенским суседима на Балкану – Румунима, Мађарима и Грцима.

Балтичке популације (Летонци и Литванци) испољавају блискост са Естонцима који говоре језиком угро-финске групе и појединим Источним Словенима (Белорусима). Такође се испоставило да су балтичке популације генетски блиске волшкој групи угро-финских народа (нарочито Мордвинима).

Обративши се лингвистици научници су реконструисали генеалошко стабло балтичко-словенских језика, и за сваку популацију су упоредили три параметра: генетику, језик и географију. Испоставило се да највише корелирају генетика и географски положај популације.

Научници сматрају да су Словени, ширећи се Европом, интензивно апсорбовали популације које су живеле на датим територијама у предсловенском периоду. Словени су свуда донели свој језик и апсорбовали генски фонд аутохтоних популација. Тај дубински генетски „супстрат“ разликује се у различитим огранцима словенства.

Западни и Источни Словени су преузели источноевропски супстрат. Вероватно су његов већи део чинили балтички народи, који су некада били насељени широм Источноевропске висоравни. Други, јужноевропски супстрат апсорбовали су Јужни Словени, а он се састојао од балканских народа које су Словени ту затекли.

Ови процеси су спојили Западне и Источне Словене у јединствену генетску заједницу, а Јужни Словени су на тај начин постали сличнији несловенским народима Балкана него другим словенским народима.
http://onlinelibrary.wiley.com/adva...searchRowCriteria[0].queryString="Tena Šarić"

Stavljali su ovde i rad hrvatskih znanstvenika identican tom gore pa se vodja tima studije ogradio od rezultata i poslao sljedecu poruku.z:lol:

Poštovani gdin.

kao prvo, zahvaljujem Vam na interesu za moj rad. Kako to obično biva u svijetu populacijske genetike, do trenutka objave mog rada došlo je do mnogih novih spoznaja kojima mi nismo raspolagali kad smo radili analize prije dvije godine. Nažalost treba imati na umu da vrlo često, kao u ovom slučaju, od analize samih uzoraka preko pisanja rada pa sve do finalne objave rada nerijetko prođe i dvije godine, što je dug period s obzirom na današnju tehnologiju i brzinu kojom se novi SNPovi otkrivaju. Ja sam također već godinu dana na porodiljnom dopustu pa nisam u tijeku s najrecentnijom literaturom, ali se nadam (po povratku na posao) da ćemo biti u mogućnosti testirati naše uzorke još dublje i doći do novih saznanja koja spominjete.

Srdačan pozdrav,

Dr.Jelena Sarac

"Несторов летопис", "Далимилова хроника" и "Летопис попа Дуљканина" нису никакве измишљотине, него историјски извори. Ми смо једини народ који овакве изворе, проглашавама за бајке. За Енглезе је бајка о краљу Артуру, са све витезовима округлог стола, чаробњаком Мерлином и змајевима историја, а за нас су "Летопис попа Дукљанина", Далимилова хроника", "Несторов летопис" и многи други историјски извори бајке које нису вредне помена! Јадан смо и бедан ми народ, који не држи до себе и своје историје и прихвата све што му други намеће. Зато смо и дошли на ивицу пропасти! Ја волим свој народ и ако једног дана буде требало спреман сам и живот да положим за њега, али да будем искрен понекад ме је срамота што сам Србин. Зато што не поштујемо сами себе и што имамо улизички, рајински менталитет. Завидим неким народима које нећу сад да рекламирам, како држе до себе, своје историје, традиције, културе, вере итд, за разлику од нас.

То сам и ја приметио, срамота те што си Србин/Словен и што потичеш тамо од иза Карпата. Више би волео да ти је порекло из неког "културнијег" народа са Балкана. Што би наши рекли, "да ти је код татка поголема ...". Зато се и хваташ за те давно застареле "аргументе".

То сам и ја приметио, срамота те што си Србин/Словен и што потичеш тамо од иза Карпата. Више би волео да ти је порекло из неког "културнијег" народа са Балкана. Што би наши рекли, "да ти је код татка поголема ...". Зато се и хваташ за те давно застареле "аргументе".

Управо супротно, ја сам чак панслависта. Волео бих да се сви словенски народи удружу у неки словенску унију, зашто да не. Али постојбина Словена је Балкан и Подунавље. Јако пуно античких балканских топонима има на простору од источне Немачке до Русије.

Управо супротно, ја сам чак панслависта. Волео бих да се сви словенски народи удружу у неки словенску унију, зашто да не. Али постојбина Словена је Балкан и Подунавље. Јако пуно античких балканских топонима има на простору од источне Немачке до Русије.

"Панслависта" кога је срамота што потиче од сељака из Припјата, више би волео да потиче од "културних" Илира. Комплексаш.

Илири и Словени су били један те исти народ!!!

Веруј ми, ја бих то волео више него ико, али нажалост нису. z:cry: Мораш се полако привикавати на чињеницу да су ти преци дошли на Балкан тек у шестом веку из припјатских мочвара z:cry: , али шта да се ради, није сад да можеш бирати претке...

Немаш ти мени шта да верујеш или не верујеш, зато што ове историјске изворе на које се позивам нисам писао ни ја ни Деретић. Ако верујеш да ови извори нису тачни, онда вероватно сматраш да су Поп Дукљанин, Нестор кијевски, Павле Шафарик, Мавро Орбини, Pricot De Sainte-Marie, Gianantonio Bomman и многи други, били или луди или су били "великосрпски митомани" који су пре 200,300,500 или 1000 година писали своја дела само да удовоље Стојану Јаковићу!

Nisi me ubedio u ispravnost tvog stava. Zapravo, kad malo bolje razmislim nisam siguran koji je tvoj stav! z:)

Јадан смо и бедан ми народ, који не држи до себе и своје историје и прихвата све што му други намеће...
Са овим другим делом се слажем, јадан смо и бедан народ...

Bez obzira na razloge zamolio bih cenjene diskutante da se suzdrze od ovakvih kvalifikacija!

Bez obzira na razloge zamolio bih cenjene diskutante da se suzdrze od ovakvih kvalifikacija!

Признајем, мало несрећно срочено, али мислим да је јасно да ми није била намера да омаловажавам наш славни народ, следећи пут ћу бити пажљивији.

Јел може неко да ми објасни зашто се модерна Градишка у Републици Српској у римско време звала СЕРБИНУМ, тај назив ме много подсећа на Србе, који наводно по званичној бечко-берлинској школи нису живели у то време на Балкану

Јел може неко да ми објасни зашто се модерна Градишка у Републици Српској у римско време звала СЕРБИНУМ, тај назив ме много подсећа на Србе, који наводно по званичној бечко-берлинској школи нису живели у то време на Балкану
Samo procitaj isti clanak na ostalim jezicima i bice ti jasno.
Recimo https://sh.wikipedia.org/wiki/Servicij

https://stanjestvari.com/2014/06/04/жарко-б-вељковић-је-ли-сербинум-град-а/
Сербинум град античких Срба?

Jun 2014-Zarko Veljkovic

Последње три деценије у Србији поново је активна романтичарска, паранаучна, (назови)национална историја, која у овој потоњој фази тврди да су Срби прастановници Подунавља и Балкана, заправо сами Праиндоевропљани у Прапостојбини, а српски је језик прамајка свих индоевропских језика. Немајући научних аргумената, а заснивајући се на кланг-етимологијама, ови псеудоисторичари постају и псеудоетимолози те тако тврде да је антички град Сербинум у Панонији доказ за постојање Срба на Подунављу и Балкану још у Антици. Међутим, озбиљни научни и етимолошки докази у потпуности руше ову „протосрбску“ етимологију и откривају да је реч о (панонском) илирском ојкониму *Сéрбином „место где је водено ждрело, ждрело из ког избија вода, водено гротло“, односно „место где је ждрело јаме или пећине, гротло“. Он би се, према у Птоломејевој Географији датим координатама, имао убиковати у отприлике данашње место у Мађарској Вилањкевешд (Villánykövesd), односно данашње место у Хрватској Цабуна или место у Хрватској Градина, обадва код Вировитице близу мађарске границе.

Шта нам то говори? – Говори нам да назив Sérbinon мора бити или протокелтског или панонског илирског порекла пошто су у предримска времена на подручју данашњег места у Мађарској Вилањкевешд (Villánykövesd), као и на подручју околине данашње Вировитице, испрва живели Келти, потом панонско илирско племе AndiàntiилиAndizéti (хел. грч. ÑAνδιάντες, ÑAνδιζήτιοι, лат. Andizétes), а забележено је и потоње досељење у те крајеве келтскога племена Skordiskâ (Stier et al. 1972: 22, 24, 38; Ptolemaeus 1843: 131; Ptolemy 2012: 2.14; Plinius Secundus 1851: 268; Pliny the Elder 2006: 3; Bruzen de la Martinière 1737: 217; Strabo 1907: 431; Strabo 2012: VII.5).

Је ли назив Sérbinon протокелтског или панонског илирског порекла, на то нам питање одговара порекло грчких називâ на -инон, по латински на -инум, у релативној географској близини, односно провинцијама Панонији и Илирику. Имамо у Панонији Sérbinonu оближње место Áltinum, које је насељавало исто илирско племе AndiàntâилиAndizétâ (Katona-Győr 2003; Stier et al. 1972: 38). А у Илирику имамо место Nḗdinon(хел. грч. Nήδινον), по латински Nédinum, као и место Pásinum, која су оба насељавали илирски Либурни (Smith 1870: 174, 415). Из приложенога се види да назив Sérbinon мора бити илирског, прецизније панонског илирског порекла.

Даље, може се препознати илирски суфикс -ином са значењем „отпр. -ина, место…“, који се у грчком пише -инон, а у латинском -инум, нпр. *Ált-inom „отпр. узвис-ина, место на (уз)висини“ (Sciaretta 2005: Nedinum, Pasinum; Sciaretta 2012: Altinum, Serbinum).

Корен је, дакле, serb– или serbh-, ако узмемо у обзир илирско деаспировање индоевропских аспирата (Георгиев 1981: 174). Шта би сербх- могло да значи? – За почетак, да потражимо овај корен у шиптарском (албанском) који је делимични континуант илирског језика (Георгиев 1981: 143). У шиптарском проналазимо глагол gjerp„сркати, гутати“, односно gjerbë „капати, цурити“, који је од индоевропског корена *serbh– са генералним значењем „сркати, гутати“, од којег, успут буди речено, такође потиче и хрватски дијалекатски глагол србати „сркати“ (Pokorny 1959: 1001; Скок 1973: 321).

Sérbinon би, онда, отприлике било „место где се нешто срче, гута, нешто капље или цури“. Шта би то било – заправо и прецизније? – Одговор би нам могла дати реч која потиче од истог индоевропског корена *serbh– у синонимном облику *serp– (уп. Скок 1973: 321). То је староисландска реч sarpr ,,*ждрело; као надимак отпр. ждрљекало, ждера“, данашња исландска реч sarpr „гуша код птица“ (Pokorny 1959: 1001), која се јавља и као старонорвешки назив водопада Sarpr „водено ждрело, ждрело из ког избија вода, водено гротло“, данашње норвешки SarpsfossenилиSarpen „водопад у граду Sarpsborg у Норвешкој“(SNL 2005: Sarpsborg, Sarpsfossen). У том смислу, Sérbinon би, онда, било „место где је водено ждрело, ждрело из ког избија вода, водено гротло“, а једнако тако и „место где је ждрело јаме или пећине, гротло“ (Sciaretta 2012: Serbinum).

Очито, Sérbinon и Срби везе – нити имају нити могу имати. Sapienti sat.

Žarko Veljković (1976. Beograd), po zanimanju klasični filolog, po vokaciji etimolog - onomastičar, slavista, sanskritolog i indolog. Sanskrit učio kod prvaka sanskritske poduke u Srbiji, Radmila Stojanovića. Objavio više naučnih radova i članaka. Od pre nekoliko godina vodi kurseve sanskrita, vedske kulture i vedskih mantri...

Нама није промакло, изгледа да си ти преспавао. Када говоримо о генетској сличности, треба унапред да знамо шта желимо да знамо: да ли желимо да знамо где смо били, или где смо сада. Ово што си ти навео више говори о томе где смо сада него где смо били, а то прво је много јасније од овог другог.

Ваљда знаш како се утврђује генетска сличност на основу броја заједничких IBD блокова, расправљали смо о томе много пута, требало би да си нешто научио из тих расправа. Зависно од величине (дужине) блокова који се проучавају закључује се о генетској сличности у различитим периодима. Краћи блокови, дужине 1-3 cM (центи Моргана) говоре о сличности у далекој прошлости, пре више од 2500 година, блокови средње дужине, 3-5 cM говоре о сличности у периоду 1500-2500 година, а дуги блокови, дужи од 5 cM, говоре о сличности у релативно блиској прошлости, у последњих 1500 година.

Што се тиче овог рада о коме си говорио, оно што си навео односи се пре свега на дуге сегменте који осликавају генетску сличност у блискјој прошлости. Што се тиче генетске сличности у мало даљој прошлости, више пута сам истицао да аутори кажу:

Notably, South Slavs share significantly fewer IBD segments for length classes 1.5–3 cM with their immediate geographic neighbors in south–Greeks–than with the group of East-West Slavs (Fig 4B).

Али, бадава ја то истичем онима који то не воле да чују и који све интерпретирају онако како им се свиђа а не онако како стварно јесте.

Такође истичем да су овде сви Јужни Словени проучавани као целина. Међутим, у раду Ralph & Coop, који сам такође безброј пута помињао, Срби и Хрвати су издвојени посебно. Потсећам да су, према резултатима из тога рада, у периоду од пре 2500-4500 година Срби и Хрвати генетски најближи Швеђанима, потом Мађарима, Румунима и Бугарима (овде су они третирани као целина) и Пољацима, а у односу на период од пре 1500-2500 година били су нам далеко најближи Пољаци, други су много-много иза њих. Остали источно- и западно-словенски народи јесу изучавани, али нису посебно издвојени у дијаграму који приказује генетску сличност.

За паметне је ово довољно, а за оне који то нису не вреди ни да им се црта.

Poslednja izmena:
filipi Мрзи ме сад да ти износим контра аргумента касно је и нисам довољно концентрисан, али само ћу ти рећи да то што су написао изгледа неуверљиво и натегнуто! Али морам да реагујем на то што си рекао да шиптарски језик потиче од илирског. Према званичној историји Илири су романизовани, јер су живели у Римском Царству. Значи да би потомци Илира требали да причају неким романским језиком, а шиптарски језик није романски. Они имају латинских речи, али оне су ушле у шиптарски језик у новије време преко италијанског. Шиптарски језик има сличности са јерменским и чеченским. Друго, Илири су дошли из Лужице у 12-ом веку п.н.е, значи из срца Европи и сигурмо нису могли донети E-V13 и J2 тј. маркере који су најдоминантнији код Шиптара. E-V13 и J2 са средњом Европом немају никакве везе, али имају са Медитераном, Анадолијом, Блиским Истоком и Кавказом. Једам Шиптар ми је рекао да су Илири били E-V13 и да су донели ту хаплогрупу из Палестине одакле су дошли на Балкан. Илири са Палестином немају никакве везе!

Poslednja izmena:
... Једам Шиптар ми је рекао да су Илири били E-V13 и да су донели ту хаплогрупу из Палестине одакле су дошли на Балкан. Илири са Палестином немају никакве везе!

Ако ти је тако рекао мора да ту нешто има, не би ти он то тек тако говорио. :p

Ако ти је тако рекао мора да ту нешто има, не би ти он то тек тако говорио. :p

Врло је могуће да је E-V13 дошла са простора Блиског Истока на Балкан, али то нису били Илири, зато што су Илири пореклом из Лужице(данашња источна Немачка). Иначе у римским и грчким изворима Илири су описани као високи и светли људи, сигурно нису изгледали као Скандинавци али то светли вероватно значи да су били светлији од Грка и Римљана. Никакве Илири везе нису имали са Блиским Истоком.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back