Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da da verujem ti. A po pitanju šiptara ti si očigledno ćorav i trebaju ti pet para cvike z:lol:

Vuče , nemoj da lažeš ti si Šiptare video samo na slikama. Šiptari imaju svoj specifični izgled koji je veoma prepoznatljiv, to ti kažem kao južnjak koji je rođen, odrastao dole i živeo u mešovitom selu i viđao ih svakog dana. SStrelac je naveo neke Haradinaja, Tačija..., e to su tipične šiptarske face koje ti ne umeš da prepoznaješ. Takve face čine Šiptare drugačijim u odnosu na druge okolne narode.

Oni imaju nešto svojstveno ukorenjeno u njihovu naciju taj izgled koji je kroz njihove face upečatljiv i izražen, nije dominatan, ali je prilično ravno raspoređen kod njih i oni koji žive s" njima poput Srba, Makedonaca, pa i Grka, lako ih prepoznavaju po faci.

Znam iz priče starih za vreme Tita, kada su ljudi dolazili na Kosovo i Metohiji i Makedoniji, poslovno ili su služili vojni rok ili u poseti kod rođaka narodi iz cele bivše Jugoslavije. I kad su po prvi put ili su već bili nekoliko puta ljudi su se pitali zašto su oni tako prepoznatljivi.

Добро, важи :ok:
Ја знам шта сам видео рођеним очима и заиста ми није битно да ли ми неко верује или не. Нарочито не на неком форуму.

Иначе, ниси ми јасан. Зар ниси ти својевремено тврдио да је добар део Срба ''шиптарског порекла'' (шта год то значило), да сам чак и ја, који сам нешто либералнијих схватања, морао да те убеђујем да то и није баш тако ?

Poslednja izmena:
Добро, важи :ok:
Ја знам шта сам видео рођеним очима и заиста ми није битно да ли ми неко верује или не. Нарочито не на неком форуму.

Иначе, ниси ми јасан. Зар ниси ти својевремено тврдио да је добар део Срба ''шиптарског порекла'' (шта год то значило), да сам чак и ја, који сам нешто либералнијих схватања, морао да те убеђујем да то и није баш тако ?

Вуче Горски престани да причаш да су Срби и Шиптари слични кад нису. Шиптари имају специфичне фаце које су другачије од било ког народа на Балкану, а јако подсете на Чечене и друге кавкаске народе. Да ли у твоју главу улази чињеница да су Срби претежно И2a & Р1a a Шћипетари Е-V13 & Ј2б2. Прото-Шиптари(Арванити) су пореклом са Кавказа, из данашњег Азербејџана( види на Википедији Кавкаска Албанија). Прото-Шиптари су имали хаплогрупе Ј2 и источну(анадолску) Р1б. Ове две хаплогрупе имају и Јермени у високом проценту(источна Р1б 30%, Ј2 22%). Шиптарски језик је повезан са јерменским и чеченским. На кавказу су се у 9-ом веку водили ратови између Арапа и Хазара(Кавказ је био граница Хазарије и арапског калифата). Шиптари су 2 века раније примили Ислам, зато што је Кавкаска Албанија пала по арапску власт у VII веку. Хазари су били сурови према кавкаским Шиптарима, јер су ови били муслимани а Хазари су били јеврејске вере. Због хазарске бруталности Шиптари си избегли у дубину арапске територије, у данашнји Јордан и Сирију. Приликом освајања Сицилије у 10-ом веку, Арапи су довели Шиптаре као помоћне чете. После пропасти арапске власти на Сицилији, Шиптари су дошли у данашњу централну Албанију, на српску земљу. Српски цар Војислав им је дозволио да се ту населе и да се баве сточарством. Пошто су се населили у близини града Рабана под планином Јабланицом, Срби су их прозвали Рабанаси а касније Арбанаси, они су прешли са Ислама у Хришћанство. Они су у наредних 450-500 година живели на јако малој територији(у данашњој централној Албанији) и бавили су се искључиво сточарством. У 16-ом веку кад су дошли Турци, Шиптари су примили Ислам(односно вратили се Исламу). У време турске владавине Шиптари су почели да се шире у друге српске крајеве и да отимају српску земљу, што је било праћено насиљем и злочинима према Србима. Тек у 17-ом веку Шиптари су дошли у данашњу северну Албанију, која је до тад била 100% српска(Скадар је стара српска престоница). На Косово су почели долазити у 18-ом веку, кад се српско становништво проредило због сеобе под Арсенијем Чарнојевићем 1690 године. Шиптарска колонизација Косова трајала током целог 18-ог и 19-ог века и подстицана је од стране османских власти. То је настављено и средином 20-ог века, кад је крајем четрдесетих и педесетих година, србомрзац Јосип Броз Тито, населио на Косово из Албаније неколико стотина хиљада Шиптара. Шиптари са Косова имају 47% Е-В13, 17% Ј2 и 16% источне Р1б. Шиптари из Албаније имају 28% Е-В13, 20% Ј2 и 16% источне Р1б. Јасно је да су источну Р1б и Ј2 Шиптари наследили од прото-Шиптара(Арванита). Поставља се питање одакле им хаплогрупа Е-В13, која је најдоминантнија код данашњих Шиптара. Е-В13 је настала у северној Африци(староседеоци северне Африке Бербери имају преко 80% Е хаплогрупе). Е-В13 се појавила на Сицилији пре око 10 000 година, а на јужном Балкану пре око 4000 година. Народ који је живео на јужном Балкану пре Грка и који је био носилац Е-В13 у историји је познат као Пелазги. Прото-Грци(Хурити), су пореклом из источне Анадолије и као и прото-Шиптари имали су хаплогрупе Ј2 и источну Р1б. Прото-Грци(Хурити) су дошли на јужни Балкан у VIII веку п.н.е. и ту затекли Пелазге које су асимилирали. Зато су код данашњих Грка хаплогрупе Е-В13(пелашка) и Ј2(прото-грчка/хуритска) изједначене, обе око 22-23%, док је источна Р1б(такође прото-грчка) 16%. Током османске владавине Шиптари су асимилирали много Грка и Влаха(Цинцара) и због тога данас имају висок проценат Е-В13. Шиптари су у време османске владавине асимилирали и Србе, али у мањој мери. Код Шиптара из Албаније И2а је 10% а Р1а 9%, док је код Шиптара са Косова И2а 3% а Р1а 4%. У Албанији је пошиптарено више Срба него на Косову, не само у време турске владавине него и у време Енвера Хоџе, кад су Срби морали да узимају шиптарска имена и презимена и кад су им затваране школе и кад им је забрањивано да говоре српским језиком. Трећина становништва Скадра има српско порекло. "Албанке" које се масовно удају за Србе задњих година су српског порекла, праве Шиптарке се никад не би удавале за Србе.

Срби су претежно И2а & Р1а а Шиптари Е-В13 $ Ј2б2. Аутосомална ДНК- СРБИ: Атлантик-Балтик 62,13%, Кавказ и Гедрозија 18,41%, Левант и Блиски Исток 17,73%, Јужна Азија 1,29%, Источна Азија 0,24%, Сибир 0,20, Амерички Индијанци 0,01%, Подсахарска Африка 0,00% ШИПТАРИ: Атлантик-Балтик 47,75%, Левант и Блиски Исток 25,80%, Кавказ и Гедрозија 24,21%, Јужна Азија 1,46%, Источна Азија 0,45%, Сибир 0,15%, Подсахарска Африка 0,09%, Амерички Индијанци 0,09%. Видимо да Срби имају за 14,38% више северне генетике од Шиптара што је јако велика разлика. Шиптари имају за 8,07% више блискоисточне генетике што такође није мала разлика. Шиптари имају за 5,8% више кавкаске генетике. Плавокосих шиптара сам видео у животу толико да могу на прсте да их набројим, док се плавокоси Срби могу без проблема наћи. Блондизам код Срба(чисто плава Коса) 15-20%, а код Шиптара није више од 5%. Срби имају 40-45% светлих очију а Шиптари не више од 20%. Ја имам среднје смеђу косу, зелене очи и жуту браду са понеком риђом, иначе сам висок 190цм. У мојој породици баба и стриц су плави а остали су смеђи, али сви имамо зелене очи. Мој прадеда је имао светло плаву косу, плаве очи и розу кожу(није био албинос), изгледао је као стереотипни скандинавац. Већина Срба има смеђу косу као и већина Европљана, блондизам је доминантан у само 5-6 држава у Европи. У Србији највише светлокосих и светлооких људи има у западној Србији(ужички крај, околина Ваљева, Подриње, Мачва), Срему и Бачкој(у тим крајевима има преко 20% плавокосих). Најтамнији људи у Србији(после Цигана наравно) су муслимани из Санџака, а после њих лјуди из источне Србије. Никад у животу нисам видео плавокосог Санџаклију, а ретко кад и смеђег. Санџаклије личе на праве анадолске Турке, примери: Енис Имамовић, Есад Џуџевић, Асмир Колашинац, Емина Јаховић, Мирсад Јаховић, Јахја Ферахатовић, Екрем Јеврић, Зукорлић, Адем Зилкић, Решад Плојовић, Елзан Бибић, Амела Терзић, Сулејман Аличковић, Ејуп Ганић... Вуче Горски, можда си ти тамнопут и личиш на Шиптара, извини али Срби нису такви. Никад међу Шипрарима нећеш наћи људе као што су: Душан Баста, Богдан Диклић, Драган Ђилас, Милан Калинић, Владимир Алексић, Бојан Пајтић, Милена Дравић, Светозар Цветковић, Ана Сакић, Слободан Рајковић, Сузана Ћебић, Миланче Радосављевић, Аница Добра, Јелена Докић, Оливера Јевтић, Биљана Обрадовић, Драган Бјелогрлић, Александра Манасијевић, Милан Антонијевић, Анђелија Вујовић, Ана Софреновић, Марко Марин, Тамара Алексић...

Вуче Горски престани да причаш да су Срби и Шиптари слични кад нису. Шиптари имају специфичне фаце које су другачије од било ког народа на Балкану, а јако подсете на Чечене и друге кавкаске народе. Да ли у твоју главу улази чињеница да су Срби претежно И2a & Р1a a Шћипетари Е-V13 & Ј2б2. Прото-Шиптари(Арванити) су пореклом са Кавказа, из данашњег Азербејџана( види на Википедији Кавкаска Албанија). Прото-Шиптари су имали хаплогрупе Ј2 и источну(анадолску) Р1б. Ове две хаплогрупе имају и Јермени у високом проценту(источна Р1б 30%, Ј2 22%). Шиптарски језик је повезан са јерменским и чеченским. На кавказу су се у 9-ом веку водили ратови између Арапа и Хазара(Кавказ је био граница Хазарије и арапског калифата). Шиптари су 2 века раније примили Ислам, зато што је Кавкаска Албанија пала по арапску власт у VII веку. Хазари су били сурови према кавкаским Шиптарима, јер су ови били муслимани а Хазари су били јеврејске вере. Због хазарске бруталности Шиптари си избегли у дубину арапске територије, у данашнји Јордан и Сирију. Приликом освајања Сицилије у 10-ом веку, Арапи су довели Шиптаре као помоћне чете. После пропасти арапске власти на Сицилији, Шиптари су дошли у данашњу централну Албанију, на српску земљу. Српски цар Војислав им је дозволио да се ту населе и да се баве сточарством. Пошто су се населили у близини града Рабана под планином Јабланицом, Срби су их прозвали Рабанаси а касније Арбанаси, они су прешли са Ислама у Хришћанство. Они су у наредних 450-500 година живели на јако малој територији(у данашњој централној Албанији) и бавили су се искључиво сточарством. У 16-ом веку кад су дошли Турци, Шиптари су примили Ислам(односно вратили се Исламу). У време турске владавине Шиптари су почели да се шире у друге српске крајеве и да отимају српску земљу, што је било праћено насиљем и злочинима према Србима. Тек у 17-ом веку Шиптари су дошли у данашњу северну Албанију, која је до тад била 100% српска(Скадар је стара српска престоница). На Косово су почели долазити у 18-ом веку, кад се српско становништво проредило због сеобе под Арсенијем Чарнојевићем 1690 године. Шиптарска колонизација Косова трајала током целог 18-ог и 19-ог века и подстицана је од стране османских власти. То је настављено и средином 20-ог века, кад је крајем четрдесетих и педесетих година, србомрзац Јосип Броз Тито, населио на Косово из Албаније неколико стотина хиљада Шиптара. Шиптари са Косова имају 47% Е-В13, 17% Ј2 и 16% источне Р1б. Шиптари из Албаније имају 28% Е-В13, 20% Ј2 и 16% источне Р1б. Јасно је да су источну Р1б и Ј2 Шиптари наследили од прото-Шиптара(Арванита). Поставља се питање одакле им хаплогрупа Е-В13, која је најдоминантнија код данашњих Шиптара. Е-В13 је настала у северној Африци(староседеоци северне Африке Бербери имају преко 80% Е хаплогрупе). Е-В13 се појавила на Сицилији пре око 10 000 година, а на јужном Балкану пре око 4000 година. Народ који је живео на јужном Балкану пре Грка и који је био носилац Е-В13 у историји је познат као Пелазги. Прото-Грци(Хурити), су пореклом из источне Анадолије и као и прото-Шиптари имали су хаплогрупе Ј2 и источну Р1б. Прото-Грци(Хурити) су дошли на јужни Балкан у VIII веку п.н.е. и ту затекли Пелазге које су асимилирали. Зато су код данашњих Грка хаплогрупе Е-В13(пелашка) и Ј2(прото-грчка/хуритска) изједначене, обе око 22-23%, док је источна Р1б(такође прото-грчка) 16%. Током османске владавине Шиптари су асимилирали много Грка и Влаха(Цинцара) и због тога данас имају висок проценат Е-В13. Шиптари су у време османске владавине асимилирали и Србе, али у мањој мери. Код Шиптара из Албаније И2а је 10% а Р1а 9%, док је код Шиптара са Косова И2а 3% а Р1а 4%. У Албанији је пошиптарено више Срба него на Косову, не само у време турске владавине него и у време Енвера Хоџе, кад су Срби морали да узимају шиптарска имена и презимена и кад су им затваране школе и кад им је забрањивано да говоре српским језиком. Трећина становништва Скадра има српско порекло. "Албанке" које се масовно удају за Србе задњих година су српског порекла, праве Шиптарке се никад не би удавале за Србе.

Срби су претежно И2а & Р1а а Шиптари Е-В13 $ Ј2б2. Аутосомална ДНК- СРБИ: Атлантик-Балтик 62,13%, Кавказ и Гедрозија 18,41%, Левант и Блиски Исток 17,73%, Јужна Азија 1,29%, Источна Азија 0,24%, Сибир 0,20, Амерички Индијанци 0,01%, Подсахарска Африка 0,00% ШИПТАРИ: Атлантик-Балтик 47,75%, Левант и Блиски Исток 25,80%, Кавказ и Гедрозија 24,21%, Јужна Азија 1,46%, Источна Азија 0,45%, Сибир 0,15%, Подсахарска Африка 0,09%, Амерички Индијанци 0,09%. Видимо да Срби имају за 14,38% више северне генетике од Шиптара што је јако велика разлика. Шиптари имају за 8,07% више блискоисточне генетике што такође није мала разлика. Шиптари имају за 5,8% више кавкаске генетике. Плавокосих шиптара сам видео у животу толико да могу на прсте да их набројим, док се плавокоси Срби могу без проблема наћи. Блондизам код Срба(чисто плава Коса) 15-20%, а код Шиптара није више од 5%. Срби имају 40-45% светлих очију а Шиптари не више од 20%. Ја имам среднје смеђу косу, зелене очи и жуту браду са понеком риђом, иначе сам висок 190цм. У мојој породици баба и стриц су плави а остали су смеђи, али сви имамо зелене очи. Мој прадеда је имао светло плаву косу, плаве очи и розу кожу(није био албинос), изгледао је као стереотипни скандинавац. Већина Срба има смеђу косу као и већина Европљана, блондизам је доминантан у само 5-6 држава у Европи. У Србији највише светлокосих и светлооких људи има у западној Србији(ужички крај, околина Ваљева, Подриње, Мачва), Срему и Бачкој(у тим крајевима има преко 20% плавокосих). Најтамнији људи у Србији(после Цигана наравно) су муслимани из Санџака, а после њих лјуди из источне Србије. Никад у животу нисам видео плавокосог Санџаклију, а ретко кад и смеђег. Санџаклије личе на праве анадолске Турке, примери: Енис Имамовић, Есад Џуџевић, Асмир Колашинац, Емина Јаховић, Мирсад Јаховић, Јахја Ферахатовић, Екрем Јеврић, Зукорлић, Адем Зилкић, Решад Плојовић, Елзан Бибић, Амела Терзић, Сулејман Аличковић, Ејуп Ганић... Вуче Горски, можда си ти тамнопут и личиш на Шиптара, извини али Срби нису такви. Никад међу Шипрарима нећеш наћи људе као што су: Душан Баста, Богдан Диклић, Драган Ђилас, Милан Калинић, Владимир Алексић, Бојан Пајтић, Милена Дравић, Светозар Цветковић, Ана Сакић, Слободан Рајковић, Сузана Ћебић, Миланче Радосављевић, Аница Добра, Јелена Докић, Оливера Јевтић, Биљана Обрадовић, Драган Бјелогрлић, Александра Манасијевић, Милан Антонијевић, Анђелија Вујовић, Ана Софреновић, Марко Марин, Тамара Алексић...

Видим да ти је много тешко да прихватиш чињеницу да си генетски ближи било ком Балканцу, укључујући и Шиптара, него Русу, Белорусу, Украјинцу, Пољаку...
Можда Bromazepam, Xanax ?

Све, све, али... ''Блондизам код Срба(чисто плава Коса) 15-20%''...''Срби имају 40-45% светлих очију'' :hahaha: Ја не знам где ти живиш.

Најтамнији људи у Србији(после Цигана наравно) су муслимани из Санџака...
Никад у животу нисам видео плавокосог Санџаклију...

ljajic.jpg

Све ми се чини да је овај најсветлији у нашој фудбалској репрезентацији.

Настави молим те...

Ako si ti blizi siptaru ne imputiraj drugima. Da se razumes malo u hg i matematiku ne bi se tako brukao.

Близак сам исто колико и други Срби, што значи много. Једина разлика је што ја немам никакав проблем са тим, а ви очигледно имате и то тежак.

Вуче Горски, ја живим у земљи Србији а не знам где ти живиш. Путовао сам по целој Србији и сретао људе из свих српских крајева и врло добро знам о чему причам. Одговорно тврдим да највише светлокосих и светлооких људи у Србији има у западној Србији, Срему и Бачкој, а најтамнији(не рачунам Цигане) су муслимани из Санџака и људи из источне Србије(већина становништва у источној Србији су влашког порекла). Срби из јужне Србије нису тако тамни као што неки мисле, то је стереотип. На југу Србије највише светлих људи има у околини Лесковца и Трговишта. Људи из околине Лесковца и Трговишта су у просеку доста светлији од Нишлија, Врањанаца и Пироћанаца а поготово од људи из Беле Паланке. У Банату су људи у просеку мало тамнији него у Срему и Бачкој. Што се Шумадије тиче тамо је доста шарено, слично као југ Србије, али приметио сам да више светлих људи има например у Горњем Милановцу, Убу, Лајковцу него у Смедеревској Паланци, Јагодини и генерално у Поморављу. У ширем ужичком крају има доста Норик или Норид типа(депигментизирани Динарац). Ужичани су изразито светлији од Шумадинаца, Херцеговаца, Јужњака, Црногораца и људи са Косова, из источне Србије и Рашке области (поготово од муслимана али и од Срба из Рашке области). Ја нисам нордиста далеко од тога, нити сам оптерећен тим да Срби треба да изгледају као Руси и Пољаци. Наравно да Срби не изгледају као Путин(ја не бих ни желео да тако изгледам), али ти га брате претера са Шиптарима, Грцима и Турцима. Ајде нађи ми неког Србина(познатог) који изгледа као Хашим Тачи, Рамуш Харадинај или Алтин Лала?? Нећеш наћи никог таквог међу Србима, а код Шиптара су то уобичајне физиономије. Нађи ми неког Шиптара(познатог) који изгледа као Душан Баста, Богдан Диклић или Драган Ђилас?? Нећеш ни то наћи! Фенетипи код Срба: Динарид, Алпид, Норид(депигментизирани Динарид), Понтид, Северни Понтид, Горид и Балкан Бореби, то су најчешћи, а мањој мери се јављају и Нордид, Балтид, Медитеранид и Атлантид. Слао сам слике на стране антрополошке форуме и мој фенотип је Норид+Понтид. Човече не можеш имати праву представу како стварно Срби изгледају ако например живиш у Београду а ниси путовао и упознавао Србе из других делова Србије, Републике Српске, Крајине и Црне Горе. У Београду нажалост има пуно не-Срба, углавном Цигана али и других. Спрдапш се са тим што сам написао да међу Србима има 15-20% плавокосих, а колико то теби има?? Можда 5% !? Да ли ти знаш да у Сирији има око 4-5% плавокосих, а Грчкој 6-7%. Да ли стварно мислиш да је блондизам међу Србима једнак као и међу Сиријцима???

Овај нема плаву косу него светло смеђу, а управо је и најсветлији Санџаклија кога сам икад видео. Шта ћемо са Енисом Имамовићем, Јахјом Ферхатовићем, Есадом Џуџевићем, Асмиром Колашинцем, Екремом Јеврићем... 80% Санџаклија изгледају као да су јуче дошлуи из Анадолије. Са једним Санџом сам ишао у средњу школу и личио је на правог анадолског Турчина. Најсветлији фудбалер у српског репрезентацији је Душан Баста, а његови су родом из српске Лике из села Средња Гора код Удбине. Богдан Диклић је такође Србин из Лике, а од њега нема плављег глумца не само у Србији, него и на простору целе бивше Југославије. Од овог балије светлији су и Слободан Рајковић, Милош Красић и Немања Видић. Дај још бар 5 плавих или светло смеђих Санџаклија! Нема шансе да их нађеш. НИКАД МИ НЕЋЕ БИТИ ЈАСНО ЗАШТО НЕКИ ЉУДИ МИСЛЕ ДА ЈЕ СВЕТЛО СМЕЂА КОСА ИСТО ШТО И ПЛАВА!!!

Klasicni Albanci su izdeformisani sa izduzenim donjim vilicama , Srbi iz Albanije i starosedeoci Srbi na zalost lice na njih. Siptari iz centralnog Kosova lice na Srbe iz centralnog Kosova a kao takvi jako odudaraju fizickibod albansko-siptarskog stereotipa vidljivog i na delovima Sandzaka.

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Нико ме не може убедити да у западној Србији нису најсветлији људи у Србији, хиљаду пута сам се уверио да јесу. Поред западне Србије најсветлији лјуди у Србију су у Срему и Бачкој. Случајно сам рођен и живим у Срему и провео сам цео живот са Сремцима и у просеку су светлији од Банаћана на пример. Што се Срба из Босне тиче у источној Босни су светлији у Подрињу и око Сребренице а тамнији у околини Сокоца и Чајнича. Доста светлих има и у Босанској Посавини и деловима Босанске Крајине. Од Срба из Хрватске најсветлији су Банијци и Кордунаши(мало светлији од Славонаца). У Лици више светлих има око Врховина и Плитвица него у јужној Лици. У Далмацији например људи из Равних Котара и околине Книна су доста светлији него људи из Буковице. Поготово људи из Равних Котара, познам их доста и имам утисак да је сваки трећи плав или светло смеђ а да сваки други има светле очи.

Вуче Горски, ја живим у земљи Србији а не знам где ти живиш. Путовао сам по целој Србији и сретао људе из свих српских крајева и врло добро знам о чему причам. Одговорно тврдим да највише светлокосих и светлооких људи у Србији има у западној Србији, Срему и Бачкој, а најтамнији(не рачунам Цигане) су муслимани из Санџака и људи из источне Србије(већина становништва у источној Србији су влашког порекла). Срби из јужне Србије нису тако тамни као што неки мисле, то је стереотип. На југу Србије највише светлих људи има у околини Лесковца и Трговишта. Људи из околине Лесковца и Трговишта су у просеку доста светлији од Нишлија, Врањанаца и Пироћанаца а поготово од људи из Беле Паланке. У Банату су људи у просеку мало тамнији него у Срему и Бачкој. Што се Шумадије тиче тамо је доста шарено, слично као југ Србије, али приметио сам да више светлих људи има например у Горњем Милановцу, Убу, Лајковцу него у Смедеревској Паланци, Јагодини и генерално у Поморављу. У ширем ужичком крају има доста Норик или Норид типа(депигментизирани Динарац). Ужичани су изразито светлији од Шумадинаца, Херцеговаца, Јужњака, Црногораца и људи са Косова, из источне Србије и Рашке области (поготово од муслимана али и од Срба из Рашке области).

Ја сам српске земље пропутовао уздуж и попреко, што због посла раније, што у сопственој режији. Могу да кажем да једино што смо исто запазили је да су људи у ужичком крају доста светли, као и то да су Лесковчани у просеку светлији од осталих на југу Србије, мада сам и у Пироту и околини видео нешто више светлијих. Што се тиче северних крајева, ја сам баш супротно од овога што говориш, у Банату видео највише блондизма. Ово за Бошњаке из Рашке области је бесмислица јер сам, рецимо, на Пештеру видео доста светлокосих и светлооких људи.

Ја нисам нордиста далеко од тога, нити сам оптерећен тим да Срби треба да изгледају као Руси и Пољаци. Наравно да Срби не изгледају као Путин(ја не бих ни желео да тако изгледам), али ти га брате претера са Шиптарима, Грцима и Турцима. Ајде нађи ми неког Србина(познатог) који изгледа као Хашим Тачи, Рамуш Харадинај или Алтин Лала??

Не желим то да радим, јер ми није битно како неко изгледа. Ја овде само одговарам на стереотипне представе које појединци имају према припадницима других народа. Ако те то баш занима имаш доста хрватских, бошњачких, шиптарских форума на којима се каче слике Срба који изгледају слично горе поменутим Шиптарима, па просуди сам.

Нећеш наћи никог таквог међу Србима, а код Шиптара су то уобичајне физиономије. Нађи ми неког Шиптара(познатог) који изгледа као Душан Баста, Богдан Диклић или Драган Ђилас??Нећеш то наћи!

Ево,нпр., ова двојица њихових фудбалера:

bekim-bala_1448546494.jpg

Bekim Balaj

1407370122917_wps_1_Shkodran_Mustafi_attends_.jpg

Shkodran Mustafi

Фенетипи код Срба: Динарид, Алпид, Норид(депигментизирани Динарид), Понтид, Северни Понтид, Горид и Балкан Бореби, то су најчешћи, а мањој мери се јављају и Нордид, Балтид, Медитеранид и Атлантид. Слао сам слике на стране антрополошке форуме и мој фенотип је Норид+Понтид. Човече не можеш имати праву представу како стварно Срби изгледају ако например живиш у Београду а ниси путовао и упознавао Србе из других делова Србије, Републике Српске, Крајине и Црне Горе.

Рекох ти да сам пропутовао све српске земље и да јако добро знам како изгледају Срби у просеку. Што се тиче констатације о Београду, не могу да се сложим, јер управо у Београду живе Срби из свих српских крајева, па се према томе може стећи врло јасна слика о просечном српском изгледу.

Спрдапш се са тим што сам написао да међу Србима има 15-20% плавокосих, а колико то теби има?? Можда 5% !? Да ли ти знаш да у Сирији има око 4-5% плавокосих, а Грчкој 6-7%. Да ли стварно мислиш да је блондизам међу Србима једнак као и међу Сиријцима???

Не спрдам се него тврдим да то једноставно није истина. Проценти плаве косе и очију код Срба, али и других Балканаца, нису ни приближни онима које си навео.

Nislije su dosta svetle iako su jug, sa Kosova isto dobar deo, Ere iz Uzica su poznate po svetloj kompleksiji, u Vojvodini su naravno generalno svetliji od ostatka zemlje. Znaci moze se reci da smo najsvetliji u okruzenju, jedino po tom pitanju ispred nas su Slovenci i Zagorci, ali onu su ipak manji uzorak tako da je to tu sve negde slicno.

Svako vidi onako kako bi voleo da bude e u tome je problem. Onaj ko hoce Srbe da prikaze u losem svetlu pronadje fotografiju Cigana sa sajkacom i postavi kao "dokaz". To je jasno.

Treba realno sagledati stvar a ne da se izvuce neki pojedinac koga nema nema ni 0,5%. Siptara ima plavih to sam video, i to izrazito plavih. U Albaniji nisam bio ali gledajuci tv stekao sam utisak da i tamo plavokosih ima i vise. Stvar je u tome KOLIKO ima takvih pojedinaca i kakav je opsti izgled jer i ti plavi mogu da imaju plavu kosu i oci a da ostalim lice na Ramusa Haradinaja.

Ja bih prosecnog siptara (prosecnog a ne nekog izvucenog na tomboli), opisao kao neku mesavinu klasicno balkanskih crta - dinarski, kromanjonski,... i nekog azijatskog agensa, rekao bih Kavkaz...

posebno je zanimljiva ona spustena otromboljena "Haradinaj" vilica, svojstvena najvise njima. u dopisivanju sa jednim antropologom na pitanje o tome, rece da je to kromanjonski ostatak ali zanimljivo, da bi mogao biti donesen sa drugog mesta u Evropu, recimo Kavkaz jer se vidja samo ili najcesce kod siptara.

Генетика је побила ватиканско-бечко-берлинску анти-српску пропаганду о Србима дошљацима и Шћипетарима староседеоцима. Али има један проблем , на српском ДНК пројекту где се сакупљају и обрађују подаци о хаплогрупама тестираних, група људи који воде тај портал пропагирају причу да је генетика само потврдила сеобу Словена. Јерковић, Кртинић и њхови истомишљеници се понашају као секта. Људи говоре да су И2а и Р1а дошле на Балкан са Словенима у VII веку. Каква глупост, да није жалосно било би смешно! Као долазе Словени на Балкан из неких украјинских мочвара и преко ноћи истребљују староседеоце и заутимају земљу од Јадрана до Црног Мора и од Дунава до Пелопонеза. Та групица секташа са СДК сматра професора Кљосова шарлатаном. Кљосов је озбиљан научник светског гласа. Према Кљосову, И хаплогрупа је населила Европу пре 25 000-30 000 година, а дошла је из Мале Азије. Носиоци хаплогрупе И су били Кромањонци(први Европљани). Пре око 11 000 година је на Балкану настала мутација И2а, која се касније разгранала на И2а1(имају је Сардињани) и И2а2(коју имају Срби и други народи на Балкану а има је и на истоку Европе у Белорусији и Украјини). Кљосов тврди да је Р1а дошла на Балкан и у подунавље пре око 10 000 година из степа јужне Русије. Р1а је на Балкану и у Подунављу затекла староседелачку И2а и помешала се са њом. Као резултат те мешавине настала је винчанска цивилизација, са којом ми Срби имамо континуитет до данас(генетски, лингвистички, културни). Језик смо изгледа наследили од Р1а хаплогрупе. Испада да је Р1а асимилирала И2а и наметнула јој језик , али то се није десило у VII веку нове ере или касније како каже анти-српска ватиканско-бечко-берлинска пропаганда, него пре 8000-9000 а можда и 10 000 година. Р1а и И2а су подједнако српске јер су оне у првом реду учествовале у етно-генези Винчанаца(прото-Срба). Лаж је да је Р1а дошла на Балкан са Словенима у VII веку, Р1а је присутна на Балкану 10 000 година, а сеоба Словена је измишљена. Сигуран сам да би извукли ДНК из костију у Винчи, да би убедљиво доминирале И2а и Р1а као и код данашњих Срба. И2а код Срба је 38% а Р1а 18%, ако саберемо те две хаплогрупе које су биле најдоминантније код Винчанаца(прото-Срба) и томе додамо још пар процената, јер су Винчанци имали осим И2а & Р1а и још неку хаплогрупу само у мањим процентима, добијамо да су преко 60% данашњих Срба потомци Винчанаца(прото-Срба) по директној мушкој линији(Y хромозом). Трачани, Дачани, Илири, Далмати, Дарданци, Македонци, Мези, Панонци, Трибали су били као и данашњи Срби претежно И2а & Р1а, зато што то нису били никакви посебни народ него само племенски или регионални називи за Србе, као данас: Сремци, Бачвани, Банаћани, Личани, Босанци, Крајишници, Херцеговци... Например српске владаре кроз цео средњи век Византијци називају краљевима Илира, Трачана, Трибала, Далмата итд. Краља Милутина например називају краљем Трибала и Далмата, Византијци су врло добро знали да су сви ти називи само синоними за Србе. Они који мисле да су и И2а и Р1а словенске хаплогрупе које су дошле у VII као и они који мисле да је само И2а староседелачка а Р1а дошла са Словенима у VII веку, заправо млате празну сламу и једни и други!!! Истина је да су и И2а и Р1а заправо обе староседелачке на Балкану, а измешале су се још пре 10 000 година. Сеоба Словена измишљотина Ватикана и Беча, као што је такође измишљотина то да су Шћипетари староседеоци Балкана. Они немају никакве везе са Илирима, зато што су Илири били српско племе са подручја Херцеговине и Далмације а Шћипетари су дошли на Балкан у 11-ом веку године 1043!

Генетика је побила ватиканско-бечко-берлинску анти-српску пропаганду о Србима дошљацима и Шћипетарима староседеоцима. Али има један проблем , на српском ДНК пројекту где се сакупљају и обрађују подаци о хаплогрупама тестираних, група људи који воде тај портал пропагирају причу да је генетика само потврдила сеобу Словена. Јерковић, Кртинић и њхови истомишљеници се понашају као секта. Људи говоре да су И2а и Р1а дошле на Балкан са Словенима у VII веку. Каква глупост, да није жалосно било би смешно! Као долазе Словени на Балкан из неких украјинских мочвара и преко ноћи истребљују староседеоце и заутимају земљу од Јадрана до Црног Мора и од Дунава до Пелопонеза. Та групица секташа са СДК сматра професора Кљосова шарлатаном. Кљосов је озбиљан научник светског гласа. Према Кљосову, И хаплогрупа је населила Европу пре 25 000-30 000 година, а дошла је из Мале Азије. Носиоци хаплогрупе И су били Кромањонци(први Европљани). Пре око 11 000 година је на Балкану настала мутација И2а, која се касније разгранала на И2а1(имају је Сардињани) и И2а2(коју имају Срби и други народи на Балкану а има је и на истоку Европе у Белорусији и Украјини). Кљосов тврди да је Р1а дошла на Балкан и у подунавље пре око 10 000 година из степа јужне Русије. Р1а је на Балкану и у Подунављу затекла староседелачку И2а и помешала се са њом. Као резултат те мешавине настала је винчанска цивилизација, са којом ми Срби имамо континуитет до данас(генетски, лингвистички, културни). Језик смо изгледа наследили од Р1а хаплогрупе. Испада да је Р1а асимилирала И2а и наметнула јој језик , али то се није десило у VII веку нове ере или касније како каже анти-српска ватиканско-бечко-берлинска пропаганда, него пре 8000-9000 а можда и 10 000 година. Р1а и И2а су подједнако српске јер су оне у првом реду учествовале у етно-генези Винчанаца(прото-Срба). Лаж је да је Р1а дошла на Балкан са Словенима у VII веку, Р1а је присутна на Балкану 10 000 година, а сеоба Словена је измишљена. Сигуран сам да би извукли ДНК из костију у Винчи, да би убедљиво доминирале И2а и Р1а као и код данашњих Срба. И2а код Срба је 38% а Р1а 18%, ако саберемо те две хаплогрупе које су биле најдоминантније код Винчанаца(прото-Срба) и томе додамо још пар процената, јер су Винчанци имали осим И2а & Р1а и још неку хаплогрупу само у мањим процентима, добијамо да су преко 60% данашњих Срба потомци Винчанаца(прото-Срба) по директној мушкој линији(Y хромозом). Трачани, Дачани, Илири, Далмати, Дарданци, Македонци, Мези, Панонци, Трибали су били као и данашњи Срби претежно И2а & Р1а, зато што то нису били никакви посебни народ него само племенски или регионални називи за Србе, као данас: Сремци, Бачвани, Банаћани, Личани, Босанци, Крајишници, Херцеговци... Например српске владаре кроз цео средњи век Византијци називају краљевима Илира, Трачана, Трибала, Далмата итд. Краља Милутина например називају краљем Трибала и Далмата, Византијци су врло добро знали да су сви ти називи само синоними за Србе. Они који мисле да су и И2а и Р1а словенске хаплогрупе које су дошле у VII као и они који мисле да је само И2а староседелачка а Р1а дошла са Словенима у VII веку, заправо млате празну сламу и једни и други!!! Истина је да су и И2а и Р1а заправо обе староседелачке на Балкану, а измешале су се још пре 10 000 година. Сеоба Словена измишљотина Ватикана и Беча, као што је такође измишљотина то да су Шћипетари староседеоци Балкана. Они немају никакве везе са Илирима, зато што су Илири били српско племе са подручја Херцеговине и Далмације а Шћипетари су дошли на Балкан у 11-ом веку године 1043!

Ево га још један генијалац! Дај да чујемо и твоју генијалну теорију. Дај неки аргумент за то што тврдиш.

Вук Горски каже да код Срба на сваких 20 тамних долази по један светли, каква глупост то би значило да има само 5% плавокосих Срба. 4-5% плавокосих има у Сирији а у Грчкој 6-7%. Вук Горски се очито спрда са свима нама овде, јер по његовој логици испада да има више плавих Грка него Срба, а плавих Срба има исто као и Сиријаца. Ја у породици имам плавих(стриц и баба), а неки моји преци су били плави који више нису живи.. Сваки Србин има неког плавокосог у породици или неког претка или рођака. Осим можда Вука Горског! 90% Срба се рађа се плавом Косом која касније потамни. Ја сам до 5-6 године био плав а сад сам смеђ. Мој отац и ујак су били плави све до средње школе. Отац је сад смеђ а ујак тамно смеђ. Сви у мојој широј породици имају зелене очи и са очеве и са мајчине стране, осим покојног деде који је имао светло смеђе. Има сигурно у посеку 15-20% плавих Срба, а у западној Србији(ужички крај, околина Ваљева, Подриње и Мачва). Срему и Бачкој и преко 20%. Једини део западне Србије где су људи мало тамнији је Чачак и околина(у поређењу са Ужицама, Ваљевом, Подрињем и Мачвом). Крајеви који су тамнији од српског просека су: Косово, делови јужне Србије(Ниш,Бела Паланка, Пирот и Врање са све околином), Поморавље, источна Србија и Рашка област(поготово муслимани). Лесковац са околином и Трговиште и околина су најсветлији у јужној Србији. Једино слабо познајем Жупу и Топлицу али рекао бих да су тамо људи у неком српском просеку. То што ради Вук Горски, што говори да плавокоси и плавооки Срби скоро да не постоје, говоре и балијски и усташки комплексаши који хоће Србе да представе као Цигане. Само нисам још провалио од каквог комплекса пати Вук Горски!?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back