Mstislav
Stara legenda
- Poruka
- 75.151
Pogotovo se vidi na suncu prava nijansa. Zene su nam jos svetlije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Excavated DNA from Two Khazar Burials
The DNA in both cases was extracted from teeth of the ancient skeletons. The
teeth were cleaned and ground in a vibration mill, the DNA was isolated by
phenol extraction, and other routine procedures were employed for quantitation
of the isolated DNA, such as the polymerase chain reaction. In both cases the
Y-chromosomal haplogroup of the ancient Khazars was identified as R1a, and
the primers specific to SNP mutations R1a-Z280 and R1a-Z93 revealed that the
both samples showed negative Z280 and positive Z93 mutations. Thus, both ancient
Khazars’ DNA was interpreted to be of the R1a-Z93 “signature”.
Pogotovo se vidi na suncu prava nijansa. Zene su nam jos svetlije.

"dok je prema drugom shvatanju reč o baltičkoj reči „pol-/pal-“ koja u osnovi označava močvaran kraj"Baltski?![]()
to se zove boja za kosu
nema apsolutno nikakve mogućnosti da žene iz istog genetskog poola imaju drugačiji fenotip od muškaraca
Kod nas roditelji mogu biti tamnije kompleksije, a recimo deca budu svetla.
Нова година и нови рад Кљосова.
Уживајте![]()
to se već zove NPE
šalim se ; naravno da su moguće svakakve pojedinačne kombinacije ;
ja sam ranije referirala na izjavu da žene imaju svjetliju kosu od muškaraca, a to nije moguće na nivou populacije.
Ima nešto sa svjetlijim tenom kod žena, al to je uvjetovano kraćim boravkom na suncu, genetske odrednice tena i boje kose/očiju se ne razlikuju između spolova.
Овде се говори о "Аријевцима" из деветнаестовековне епске фантастике или се говори о Оркама (Туранима - Курганцима) из реалног, опипљивог света?
Лупеташ као и обично. Реци ми како су аутори у раду утврђивали генетску сличност? О каквој сличности говоре, из ког периода времена? Другим речима, коју су величину IBD блокова користили?
Gorski@E @Vuk Gorski imam za tebe ekskluzivni odgovor od vodje tima hrvatskih znanstvenika ciji si rad ovde postavio.Gospodja Dr. Sarac je kulturno izasla u susret,mogu ti i cijelu prepisku poslati.
Re:
JS
Jelena Sarac
Thu 1/19/2017 12:30 PM
Inbox
To:
dani
Poštovani gdin.
kao prvo, zahvaljujem Vam na interesu za moj rad. Kako to obično biva u svijetu populacijske genetike, do trenutka objave mog rada došlo je do mnogih novih spoznaja kojima mi nismo raspolagali kad smo radili analize prije dvije godine. Nažalost treba imati na umu da vrlo često, kao u ovom slučaju, od analize samih uzoraka preko pisanja rada pa sve do finalne objave rada nerijetko prođe i dvije godine, što je dug period s obzirom na današnju tehnologiju i brzinu kojom se novi SNPovi otkrivaju. Ja sam također već godinu dana na porodiljnom dopustu pa nisam u tijeku s najrecentnijom literaturom, ali se nadam (po povratku na posao) da ćemo biti u mogućnosti testirati naše uzorke još dublje i doći do novih saznanja koja spominjete.
Srdačan pozdrav,
Jelena

Gorski@![]()

Ти уопште не проваљујеш како те је дотична госпођа спустила на земљу. Одговорила ти је баш онако како приличи научнику. Она зна да су откривени нови SNP-ови али док се то не испита не жели ништа конкретно да тврди. Као што видиш од ње ниси добио никакав одговор у стилу: ''I2a је дошла на Балкан са Словенима'', из разлога што је теза о њеној аутохтоности и даље једина прихваћена у науци док се не докаже супротно.
P.S. Ниси свестан колико ћеш смешан испасти када једног дана у неком скелету из предсловенског времена буде пронађена I2a, што ће се сигурно десити ,па ће ти сва ова писанија пасти у воду. Живи били па видели.![]()
"do trenutka objave mog rada došlo je do mnogih novih spoznaja kojima mi nismo raspolagali kad smo radili analize prije dvije godine"
.Kor de ga preuzmi Ti,ne mogu Ja od smjeha visejes jes How yes no sto bi rekli u Smederevu"do trenutka objave mog rada došlo je do mnogih novih spoznaja kojima mi nismo raspolagali kad smo radili analize prije dvije godine"
.Kor de ga preuzmi Ti,ne mogu Ja od smjeha vise
Na koji I2a mislis od ovih ,da ce se naci na BalkanuСмешан си. Званичан став науке је да је I2a аутохтона на Балкану. Остаје још само да се то потврди њеним проналажењем у скелетним остацима из времена пре VI / VII века. Занима ме само коју ћеш песму тад певати.
P.S. Скоро сам извадио из архиве интервју са покојним Тобором Живковићем из 2012. године за НСПМ.
На питање новинара...
''Још једно полемичко поље јесу и истраживања генетског порекла популација. Чини се да и овде лаицизам доминира у интерпретацијама Шта прелиминарна истраживања уопште показују и да ли се ти налази могу читати у националном кључу? Постоје ли старији и млађи народи у антрополошком смислу? Такође, каква су очекивања историчара у погледу ових истраживања - да ли и колико она доприносе расветљавању историјских непознаница, или ће тек помоћи?''
...одговорио је:
Треба рећи да античку ДНК нико са простора бивше Југославије није радио. Тиме сам, мислим, сасвим довољно рекао.
Е, кад то коначно дође на ред, ту вас чекам. Не само тебе, него и многе на овом форуму који већ годинама фантазирају о нечему што се у потпуности коси са резултатима науке.
Ај' сад ћао. Прекидам дискусију.

Шта ако је овде пронађу? Онда падају и словенска и аутохтонистичка теза.Смешан си. Званичан став науке је да је I2a аутохтона на Балкану. Остаје још само да се то потврди њеним проналажењем у скелетним остацима из времена пре VI / VII века. Занима ме само коју ћеш песму тад певати.
P.S. Скоро сам извадио из архиве интервју са покојним Тобором Живковићем из 2012. године за НСПМ.
На питање новинара...
''Још једно полемичко поље јесу и истраживања генетског порекла популација. Чини се да и овде лаицизам доминира у интерпретацијама Шта прелиминарна истраживања уопште показују и да ли се ти налази могу читати у националном кључу? Постоје ли старији и млађи народи у антрополошком смислу? Такође, каква су очекивања историчара у погледу ових истраживања - да ли и колико она доприносе расветљавању историјских непознаница, или ће тек помоћи?''
...одговорио је:
Треба рећи да античку ДНК нико са простора бивше Југославије није радио. Тиме сам, мислим, сасвим довољно рекао.
Е, кад то коначно дође на ред, ту вас чекам. Не само тебе, него и многе на овом форуму који већ годинама фантазирају о нечему што се у потпуности коси са резултатима науке.
Ај' сад ћао. Прекидам дискусију.
Zato sto si laik. Pitaj nekog Srbina sa Kosmeta da li moze da prepozna siptara obucenog u Versace odelo a pri tome da ne otvara usta. I ja im verujem da mogu. Ramus Haradinaj bi bio taj tekstbuk Siptar. Tako nesto nemas u centralnoj Srbiji, istina ponekad s tim zapazim izbegle Srbe ali jasno je i zasto.
Видим да си ти ''експерт''.
Пази, заиста немам више живаца да се расправљам са наложеним и шовинистички настројеним клинцима, било да су у питању Срби, Хрвати или Шиптари.
Све ово о чему сада расправљам са тобом расправљао сам раније и са истим таквим Шиптарима, Хрватима, Бошњацима и др. Зато од тебе нисам ни очекивао другачији одговор. Сви имате потпуно исти начин када ниподаштавате неки други народ. Тако, нпр.,извучете неку фацу која се, по вашим мерилима, изгледом ''не уклапа'' у ове наше просторе и онда износите неке сулуде закључке како сви припадници тог народа изгледају исто и како потичу из Азије, Африке и не знам одакле све не. Наравно, по правилу, заобилазите примерке тих народа, на основу којих би се могао извести потпуно супротан закључак, као што је, нпр., ова Шиптарка...
Pogledajte prilog 424099
Dajana Kllogjri
или ова...
Pogledajte prilog 424106
Amanda Lajcaj
или ова...
Pogledajte prilog 424108
Afrona Dika
Наравно, и примерци попут Харадинаја и примерци попут ових Шћипетарки су у мањини када је реч о било ком балканском народу. Велика већина се уклапа у неки општи балкански изглед, да га тако назовем. Није тешко препознати Балканца у неком другом делу Европе.
Ове шиптарке који си поставио имају очигледно словенско порекло, гледано по антрополошкој основи.
Друго, тврдити да већина Шиптара нема њиховв инцестоидни изглед је као рећи да већина Руса нису плаве косе и очију. Чињеница је да Шиптари имају тај специфични изглед, који је настао изолованошћу од остатке света у брдима северне Албаније (то понајвише важи за оне са Космета и Малисоре, дакле Геге), док Тоске имају колко толко нормалан изглед и понашање, због утицаја хеленске културе на њих.
Ево само пар примера прелепих инцестоидних фаца код Шиптара (да се разумемо, мрзим постављање полу-чергара умотаним у српске или шиптарске заставе), ово су научне чињенице.
Ако су по теби ово нормалне главе онда не знам шта да ти кажем.
Рекох, немам намеру да се расправљам са неким ко је очигледно видео Шћиперију само на разгледницама.
Већу количину глупости од овога што сте у последње две странице изнели ти, Мислав и Стрелац, дуго нисам видео.
Не знам о каквим научним чињеницама овде говориш, али знам да је наука јасно и недвосмислено рекла да су генетске разлике међу народима Балкана минималне.
Фаце које си приказао овде могу се пронаћи по руралним срединама широм Балкана. Већ сам рекао да исто то што ти сада радиш, раде и наложени Шиптари, Хрвати, Бошњаци. Имају читаве теме на форумима на којима ваде исте такве примерке код Срба и онда тврде да тако изгледају сви Срби. Мислим, толико сте сви трагикомични да ми је глупо више и да коментаришем.
Поновићу још једном: обишао сам цео Балкан од севера до југа и од истока до запада и могу да кажем да 90% људи међу свим балканским народима има тај неки општи балкански изглед, где у великој већини преовлађују антрополошки типови типични за овај део Европе.