Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kore, nisi odgovorio na ovo pitanje:

U tekstu se navodi da je lice drevnog ratnika rekonstruisano korišćenjem metode u kojoj se tkivo lica, odnosno glina, nanosi sloj po sloj. Oblik, veličina i položaj nekih delova lica se rekonstruišu na osnovu karakteristika lobanje.
Boja kože i kose rekonstruisana je na osnovu fresaka koji potiču iz mikenske i minojske civilizacije.
I šta onda?
Nevezano za senzacionalističko - tabloidno poimanje nauke i medicine te britanske verzije Kurira ili Skandala, kakve veze taj tekst ima sa temom o kojoj ovde govorimo???

Postoji jedna nehotična gramatička greška koju tek sad primetih, ali to je nebitno.

Dakle, boja kože i kose rekonstruisana je na osnovu fresaka koje potiču iz mikenske i minojske civilizacije.
I šta onda?
Nevezano za senzacionalističko - tabloidno poimanje nauke i medicine te britanske verzije Kurira ili Skandala, kakve veze taj tekst ima sa temom o kojoj ovde govorimo???

to ce biti jedini plus od veceg broja testiranih. Medjutim, Slavan je izneo sumnju u procentualne odnose glavnih haplogrupa, pa sam morao da mu odgovorim )

Tesko je odrediti koliko se ljudi (Srba) do sada testiralo ali pretpostavljam da je to cifra negde izmedju 2-3 hiljade.

I moj je odgovor bio posvećen Slavenu iako sam se pozvao (nadovezao) na tvoju poruku;)

Misliš i na anonimna istraživanja? Što se tiče dostupnih anonimnih istraživanja mislim ja znam za oko 400 Srba, 404 Crnogorca, oko 200 Bosanaca (nevezano za nacionalnost) i oko 1500 Hrvata. Za istraživanja u toku nemam informacije, ali sa 1200 sa teritorija Srbije i 450 sa područja Hercegovine i Srbije i Srpskog DNK projekta moglo bi biti 3000 (možda i malo preko)

Обећао сам да ћу првом приликом детаљније приказати археолошку слику западног Балкана почев од старијег гвозденог доба, те с обзиром да сам на интернету пронашао референтно дело наше праисторијске археологије постављам га овде како бисмо упоредили материјалну културу на овим просторима са подацима о распрострањености хаплогрупа које тренутно поседујемо.

Пети том ''Праисторије Југословенских Земаља'' посвећен је културама гвозденог доба на простору централног и западног Балкана, чији су носиоци у поменутом периоду били махом илирски и делом трачки народи и касније новопридошли Келти:

https://www.scribd.com/document/24401921/V-Željezno-doba

Препоручујем да акценат ставимо на подручја са највећом концентрацијом хаплогрупе I2a, а то су западна Херцеговина и средња Далмација. Ова подручја су у гвоздено доба била насељена илирским племеном/народом Делмата (Далмата) и прилично добро су обрађена у овој књизи од стране Боривоја Човића. Поглавље о Средњодалматинској културној групи, чији су носиоци били поменути Далмати, почиње на 442. страни. Да бисте стекли основну представу о томе колико је ово подручје обележено Илирима, навешћу шта Човић каже о налазиштима на истом: ''Укупан број налазишта жељезног доба на подручју Средњодалматинске групе није мали: неколико стотина градина (западна Херцеговина је иначе препознатљива по илирским градинама са тзв. ''киклопским зидовима''), близу четрдесет гробних налаза (некропола или појединачних гробова), неколико шпиља, два сојеничка насеља и једно светилиште''. Овде треба напоменути да је реч о стању истражености с краја 80-их година ; у међувремену је још доста тога пронађено.

Истовремено позивам све заговорнике тезе о већински словенском пореклу становништва западног Балкана, да представе материјалну културу Словена VII-VIII века, на подручју западне Херцеговине. Дакле, непокретни налази: остаци насеља (основе кућа, огњишта), светилишта, затим, покретни налази: оруђе, оружје, грнчарија, накит, ритуални предмети итд. Навести и аналогије са ранословенским културама на простору централне Европе, што је од суштинске важности с обзиром да, уколико су Словени у толиком проценту населили области у јадранском залеђу, морали су из своје прапостојбине донети и препознатљиве форме материјалне културе.
Наравно, у обзир долазе само стручна литература и публиковани налази. Без навођења разних форумских ''стручњака'' или сензационалистичких чланака из новина. Па изволите господо !

Poslednja izmena:
http://www.semargl.me/haplogroups/maps/330/

l1.jpg

Prilozi

• novo L.jpg
    novo L.jpg
    39,3 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
Обећао сам да ћу првом приликом детаљније приказати археолошку слику западног Балкана почев од старијег гвозденог доба, те с обзиром да сам на интернету пронашао референтно дело наше праисторијске археологије постављам га овде како бисмо упоредили материјалну културу на овим просторима са подацима о распрострањености хаплогрупа које тренутно поседујемо.

Пети том ''Праисторије Југословенских Земаља'' посвећен је културама гвозденог доба на простору централног и западног Балкана, чији су носиоци у поменутом периоду били махом илирски и делом трачки народи и касније новопридошли Келти:

https://www.scribd.com/document/24401921/V-Željezno-doba

Препоручујем да акценат ставимо на подручја са највећом концентрацијом хаплогрупе I2a, а то су западна Херцеговина и средња Далмација. Ова подручја су у гвоздено доба била насељена илирским племеном/народом Делмата (Далмата) и прилично добро су обрађена у овој књизи од стране Боривоја Човића. Поглавље о Средњодалматинској културној групи, чији су носиоци били поменути Далмати, почиње на 442. страни. Да бисте стекли основну представу о томе колико је ово подручје обележено Илирима, навешћу шта Човић каже о налазиштима на истом: ''Укупан број налазишта жељезног доба на подручју Средњодалматинске групе није мали: неколико стотина градина (западна Херцеговина је иначе препознатљива по илирским градинама са тзв. ''киклопским зидовима''), близу четрдесет гробних налаза (некропола или појединачних гробова), неколико шпиља, два сојеничка насеља и једно светилиште''. Овде треба напоменути да је реч о стању истражености с краја 80-их година ; у међувремену је још доста тога пронађено.

Истовремено позивам све заговорнике тезе о већински словенском пореклу становништва западног Балкана, да представе материјалну културу Словена VII-VIII века, на подручју западне Херцеговине. Дакле, непокретни налази: остаци насеља (основе кућа, огњишта), светилишта, затим, покретни налази: оруђе, оружје, грнчарија, накит, ритуални предмети итд. Навести и аналогије са ранословенским културама на простору централне Европе, што је од суштинске важности с обзиром да, уколико су Словени у толиком проценту населили области у јадранском залеђу, морали су из своје прапостојбине донети и препознатљиве форме материјалне културе.
Наравно, у обзир долазе само стручна литература и публиковани налази. Без навођења разних форумских ''стручњака'' или сензационалистичких чланака из новина. Па изволите господо !
Staaaari Dalmati,sa najnovijim modelom BMW-a skoknuli cak do Rusije i Bjelorusije,Ukrajine iz Bilece i Nevesinja i Korcule gdje su hiljadama godina boravili :hahaha:

dalmati.jpg

https://www.google.com/maps/d/viewe...0&ll=45.13423422010399,25.562703684375037&z=5

S17250 -> Y4882

Petraszczuk [389729]
Plewako [131251]
Gardocki [274931]
Magnuski [109223]
Koteles [293894]
Swiatek [N39638]
134947
Zaozerskiy [160614]
Linnichenko [316213]
Telencio [N117657]
Narog [386493]
Ciric [237774]
Maksimovic [155988]
Melnikov [337432]
Sergeev [189447]
Werenicz [362501]
Wiśniewski [145940]
Krukowski [384723]
Maisak [364659]
Krujilov [N68725]
Turney [N3470]
Čorak [344766]
Rohaly [466010]
Janosi [B33608 ]
Rudy [331921]
Barbo [507692]
Auden [47365]
Zub [294212]
Kluvanek [131307]
Seper [189326]
Peterec [180255]
Dovzhenko [344892]

Poslednja izmena:
Trenutno su u toku dva ispitivanja, jedno sa 1200 ispitanih sa prostora Srbije i drugo sa 450 testiranih, od toga 250 sa prostora Hercegovine. S obzirom na broj testiranih, uskoro ćemo moći reći da je Hercegovina najbolje ispitano područje bar što se tiče genetike. Oba bi trebala biti gotova do juna 2017.

А прича се да би се Херцеговцима могла придружити и група од још 300 Крајишника, мада су они већ врло добро истестирани, појединачно гледано Крајина је најактивнија на пољу интересовања за генетичку генеалогију.

Staaaari Dalmati,sa najnovijim modelom BMW-a skoknuli cak do Rusije i Bjelorusije,Ukrajine iz Bilece i Nevesinja i Korcule gdje su hiljadama godina boravili :hahaha:

Грешиш пријатељу, грешиш. Ја пре мислим да су се скоро сви Далмати спаковали у спејс шатлове и отишли да живе на планету Криптон. То је заправо разлог зашто данас у западној Херцеговини и Далмацији има свега пар процената њихове генетике, док с друге стране има 85% словенске. Е, сад, мене копка једна ствар: где се денуше материјални трагови тих силних Словена? Можда би ти могао да ми помогнеш да дођем до одговора на то питање.

Грешиш пријатељу, грешиш. Ја пре мислим да су се скоро сви Далмати спаковали у спејс шатлове и отишли да живе на планету Криптон. То је заправо разлог зашто данас у западној Херцеговини и Далмацији има свега пар процената њихове генетике, док с друге стране има 85% словенске. Е, сад, мене копка једна ствар: где се денуше материјални трагови тих силних Словена? Можда би ти могао да ми помогнеш да дођем до одговора на то питање.

A jesi li pokusao da nadjes te tvoje o kojim pricas (jos samo ti i dvojica na planeti:) ),u nekim drugim Hg koje su prisutne kod nas i tako se rijesis muke,jer ne mogu ovi gore na tackama biti "Dalmati" ni u naucnofantasticnim filmovima prijatelju.Jesi li poslao Mail Nordtvedtu da Ti objasni kako je pronasao mutaciju :hahaha:

A jesi li pokusao da nadjes te tvoje o kojim pricas (jos samo ti i dvojica na planeti:) ),u nekim drugim Hg koje su prisutne kod nas i tako se rijesis muke,jer ne mogu ovi gore na tackama biti "Dalmati" ni u naucnofantasticnim filmovima prijatelju.Jesi li poslao Mail Nordtvedtu da Ti objasni kako je pronasao mutaciju :hahaha:

Хе, хе, па ко је уопште рекао да су то Далмати ? Ти изгледа још увек ниси схватио да је твој идол Нортвед ''масно'' омашио у прорачуну старости хаплогрупе и да су хаплогрупе нешто што је, по свему судећи, много старије од било каквих племенских или етничких идентитета. Зато данас имаш ситуацију, да су ''европске'' хаплогрупе присутне у мањој или већој мери код свих народа у Европи. Сви европски народи имају у одређеном проценту I2a, R1a, R1b, N1c, E1b, J2 итд. Међутим оно што немају сви народи то је карактеристична материјална култура. Зато, нпр., не можеш наћи трагове Гласиначке културе у Полабљу, јер тамо никад није било Илира, као што ни у западној Херцеговини не можеш наћи трагове,нпр., Прашко-корчачке културе, јер тамо готово и да није било Словена. Схвати већ једном да генетичка генеалогија не може никад бити поузданија од археологије када је реч о утврђивању миграција становништва кроз историју. Читава Европа је покривена са свега неколико хаплогрупа, док је број култура од праисторијских времена па до данас, неколико стотина.

Poslednja izmena:
Хе, хе, па ко је уопште рекао да су то Далмати ? Ти изгледа још увек ниси схватио да је твој идол Нортвед ''масно'' омашио у прорачуну старости хаплогрупе и да су хаплогрупе нешто што је, по свему судећи, много старије од било каквих племенских или етничких идентитета. Зато данас имаш ситуацију, да су ''европске'' хаплогрупе присутне у мањој или већој мери код свих народа у Европи. Сви европски народи имају у одређеном проценту I2a, R1a, R1b, N1c, E1b, J2 итд. Међутим оно што немају сви народи то је карактеристична материјална култура. Зато, нпр., не можеш наћи трагове Гласиначке културе у Полабљу, јер тамо никад није било Илира, као што ни у западној Херцеговини не можеш наћи трагове,нпр., Прашко-корчачке културе, јер тамо готово и да није било Словена. Схвати већ једном да генетичка генеалогија не може никад бити поузданија од археологије када је реч о утврђивању миграција становништва кроз историју. О томе најбоље говори чињеница да је читава Европа покривена са свега неколико хаплогрупа, док је број култура од праисторијских времена па до данас, неколико стотина.
hihihih,pa nemamo mi prijatelju I2a,vec I2a L621 L147,2 ,razlika je u hiljadama i hiljadama godina.A to sto ti tvrdis da je ISOGG,FTDNA,Nortdvedt i ostali grupa salabajzera nije bitno.Pa cak i danas imas ljude i tako reci sekte, koje tvrde da je zemlja ravna ploca i da je sve ZAVJERA .Ljudi su cudna bica.

hihihih,pa nemamo mi prijatelju I2a,vec I2a L621 L147,2 ,razlika je u hiljadama i hiljadama godina

По свему судећи погрешна хипотеза и у потпуном несагласју са историјским и археолошким фактима.

to sto ti tvrdis da je ISOGG,FTDNA,Nortdvedt i ostali grupa salabajzera nije bitno.

Не тврдим то ја, већ је једноставно чињеница да ниједна научна институција није прихватила оно што они тврде, нити је то ушло у било који уџбеник на кугли земаљској.

Pa cak i danas imas ljude i tako reci sekte, koje tvrde da je zemlja ravna ploca i da je sve ZAVJERA .Ljudi su cudna bica.

Имаш, али их велика већина сматра ,у најмању руку, ''чудацима''. Да не кажем нешто теже.

Poslednja izmena:
Nordtverdt се овде често спомиња, али се ништа од његовог тобожњег рада овде нити цитира нити показује. Nordtverdt је као неки Деда Мраз који живи на Северном Полу и за Божић доноси дарове деци. Али нико га није лично видео.

Nordtverdt се овде често спомиња, али се ништа од његовог тобожњег рада овде нити цитира нити показује. Nordtverdt је као неки Деда Мраз који живи на Северном Полу и за Божић доноси дарове деци. Али нико га није лично видео.

Evo,ovo je za tebe nobelovca sekunda da skontas :D

http://www.jogg.info/pages/42/files/nordtvedt.pdf

Evo,ovo je za tebe nobelovca sekunda da skontas :D

http://www.jogg.info/pages/42/files/nordtvedt.pdf

За разлику од тебе ја могу да пратим и схватим тај рад.

Пази, нигде у том раду се не спомиња I2a1b. Аман баш ништа не каже о језичким скупинама, па ни о Словенима.

Poslednja izmena:
Они који твдре да је I2a1b јако млада хаплогрупа погрешно су схватили појам Time to Most Recent Common Ancestor (TMRCA). Погледајте објашњење

5n8Z2OM.jpg

5bpb5rl.jpg

5zkOmqI.jpg

Пошто је за нас, обичне смртнике, ово сувише компликовано, да ли би сте били љубазни да нам ви објасните шта се овде тврди?

Zanimljiva je ova udaljenost izmedju Mihica iz Istocne Republike Srpske i Glumca iz Dalmacije (1710 godina),ako sam dobro razumio.Mozda bi neko moga pojasniti.

Prva stvar, na prilozenoj ilustraciji se vidi 9 razlika na 28 markera, sto je znacajan broj. Drugo, grupa CTS10228 -> Z17855 gravitira prema istoku, odnosno, prema Bugarima. Trece, koliko se secam, Glumac je jedan od "starijih" haplotipova iz stabla I2a-Din. Tesko je ista pouzdano reci o toj razlici njihovog TMRCA.

- - - - - - - - - -

Они који твдре да је I2a1b јако млада хаплогрупа погрешно су схватили појам Time to Most Recent Common Ancestor (TMRCA). Погледајте објашњење

Kada sam video debelo podvuceni tekst sa crvenom bojom, tacno sam se ponadao da nam se vratio jaran Dr BoSSnjo (R), kad ono tamo samo nas Vlah :hahaha:

- - - - - - - - - -

Pa cak i danas imas ljude i tako reci sekte, koje tvrde da je zemlja ravna ploca.
u SAD udruzenje broji nepunih 200 clanova :D

За разлику од тебе ја могу да пратим и схватим тај рад.

Пази, нигде у том раду се не спомиња I2a1b. Аман баш ништа не каже о језичким скупинама, па ни о Словенима.
Pa sta je sad,vrdas malo ha :). Pitao si za bilo kakav rad Nordtvedta.Stavio sam Ti iz 2008 da vidis da se radi o ozbiljnom naucniku koji je poslije postao i strucni saradnik ISOGG,covjek kojeg pozivaju na skoro sve konferencije koje se bave ovim.
Nisam nisam ni sumjao da ces ti razumjeti sve,zato sam i napisao da je to tebi sekunda hihihi,meni se buraz zamantalo nakon minute :)

А прича се да би се Херцеговцима могла придружити и група од још 300 Крајишника, мада су они већ врло добро истестирани, појединачно гледано Крајина је најактивнија на пољу интересовања за генетичку генеалогију.

Ovo je odlična informacija, ideja o fokusiranju na uže regione. Ako se tako nastavi mogli bi imati veoma preciznu genografiju srpskog naroda. Bilo bi zanimljivo pogledati i odnose u okviru istih oblasti ali različitih regija, npr Bačke i Banata, ili unutar samog Banata, njegovog severa i juga. U svakom slučajuodlična informacija

- - - - - - - - - -

Malo sam se potrudio da odradim presek svezeg stanja po pitanju I2a-Din haplotipova

E pa u tom slučaju, repka za trud

Друго, ти у свом животу дефинитивно ниси прочитао онолико колико сам ја написао на енглеском језику.

Пошто је за нас, обичне смртнике, ово сувише компликовано, да ли би сте били љубазни да нам ви објасните шта се овде тврди?

Овде нешто не штимује.

Poslednja izmena:
G1CtXTj.jpg

Превод

Процењује се да је МРЦА домаћих популација Европe, или чак великог дела Евроазије, из средњег века, тачније, од монголских упада у 13. веку.

Потомци Генгхис Кхана или једног од његових предака представљају познати звездани кластер који се може датирати из времена Генхис Кхана.

МРЦА = MRCA, Most Recent Common Ancestor — Најскорашњији Заједнички Предак

Дакле чињеница да је најскорашњији заједнички предак свих Европљана из тринаестог века не значи да су сви Европљани настали у тринаестом веку, нити да су Европљани стигли у Европи у тринаестом веку, нити да сви потичу само од тог једног заједничког најскорашњијег претка. И то Монгола!

Сличан закључак важи за Јужне Словене и њиховом најскорашњијем заједничком претку.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back