Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gornji citat je dosta tezak za prevodjenje i razumevanje. A zanimljiv je zbog svojevrsnog rasizma sa kojim odise:

Da li povezati Pevkine, Vende i Fene sa Germanima ili sa Sarmatima, stvarno ne znam, mada Pevkini kojih neki nazivaju Bastarnima, jezikom, nacinom zivljenja i stambenim objektima slede Germane. Aljkavost, neradnost i nemarnost, navike medju plemstvom, Zbog mesanih brakova njihov izgled postaje sve ruzniji i oni poprimaju obelezja Sarmata.

Slavic_expansion_2.png

Slavic_expansion.png

Неки вероватно знају, а за оне који не знају може бити од користи, у току је акција тестирања Y-ДНК хромозома са 50% попуста, а поводом Светског ДНК дана (25. април), које ораганизује Портал "Порекло" у сарадњи са Београдском лабораторијом. Пријаве трају до 22. априла, а детаље можете погледати на сајту Портала "Порекло".

Poslednja izmena:
da, ako se ne varam, za 5 ili 6000 dinara je moguce izvesti testiranje porekla po muskoj liniji na 17markera, koje inace kosta duplo vise. Ako ima zainteresovanih, neka odmah gledaju jer se rok za prijavu zavrsava skoro.

Негде од краја прошле године број маркера које тестирају у Београдској лабораторији је подигнут на 23 маркера, тако да је ово баш прилика, јер је реална цена овог броја маркера и код нас и у иностранству око 13.000 дин.

stvarno nisam u toku koja laboratorija sprovodi to ispitivanja ali ako je 23 markera za 6000 dinara, onda je to vrlo povoljno.

То је ДНК Центар за генетику, ево и њиховог кратког осврта на тестирања пра-порекла, цена је као што пише иначе 13.000 дин. ФТДНА тестирање на 25 маркера цени у пакету негде око 90 евра, с тим да често имају попусте, тј. купоне од по пет или десет (можда и петнаест) долара, па да се то сведе на 80 евра, а ово је ипак попуст од 50% и цена скоро истог броја маркера је око 30 евра мања. То у начелу нису ствари које човек одједном хоће да уради, али ко год планира, ово су прилике да уграби најповољнију опцију. Кад је био Српски ДНК дан, тада је тестирано више од седамдесет породица, а сад је направљена мислим још повољнија опција.

hm... ne znam zasto mislis da je za ocekivati vecu koncentraciju I2a? Po nekom mom misljenju, bice na nivou 35-40%. Istocna Hercegovina je podrucje koje je kroz istoriju funkcionisalo ko protocni bojler. Ja cak predvidjam povecano prisustvo doslovenskih haplogrupa E,G, J pa mozda i R1b.

Po logici bi trebalo da bude vise od 29% koliko je u CG ali dosta manje od Zapadne Hercegovine.

U Hercegovini portal Poreklo uskoro provodi veliku akciju testiranja. Trebinje, Bileca, Ljubinje i Gacko, za ocekivati veliku koncetraciju I2.

Ако сам добро разумео, то ће бити циљно истраживање, тј. урадиће се прво списак родова који би се тестирали, а који би обухватио оне родове који би могли дати најкорисније податке, да се тако изразим, тј. чијим би се тестирањем добила јаснија слика шире популације, како оне до сада тестиране, тако и оне која се убудуће буде тестирала. Херцеговина је врело нашег народа и овај пројекат тестирања 200 одабраних Херцеговаца је врло позитивна вест. А кажу да расте и број пријава за ово тестирање поводом Светског ДНК дана, што је такође позитивно, јер генетичка генеалогија на малом плану даје заиста репрезентативне резултате, а без сумње мобилисала је класична истраживања порекла.

hm... ne znam zasto mislis da je za ocekivati vecu koncentraciju I2a? Po nekom mom misljenju, bice na nivou 35-40%. Istocna Hercegovina je podrucje koje je kroz istoriju funkcionisalo ko protocni bojler. Ja cak predvidjam povecano prisustvo doslovenskih haplogrupa E,G, J pa mozda i R1b.

Po logici bi trebalo da bude vise od 29% koliko je u CG ali dosta manje od Zapadne Hercegovine.

Svakako da ce biti dosta starosedelackih hg, ali mislim da ce I2a biti tu negde mozda cak i vise u generalnom srpskom proseku. A i R1a ce biti sigurno mnogo veca nego u CG, to je zagrantovano.:D

Bilo je vise depopulacija Hercegovine. Stanovnistvo se raseljavalo po sirokom podrucju prepoznatljivom po istocnohercegovackom dijalektu. Na mesto prethodnih generacija su dolazile druge. Jedan dosta veliki procenat stanovnistva Hercegovine je poreklom iz danasnje Crne Gore.

R1a ce da bude negde 10-12%.

Doduse, tu je "mali" problem sto istrazivanje nije na slucajnom uzorku nego ce biti odredjene ciljne grupe. Ali cemo zato saznati dosta o korenskim haplotipovima koji ce resiti brojne misteije iz proslosti.

Poslednja izmena:
Naravno, ja sam recimo sa oceve strane sa Ceva od Ozrinica, a oni su se davno doselili u Hercegovinu. Ali mislim da je uvek procenat hg ostajao manje-vise isti.

E ali je pitanje grobaru odakle su se doselili u Čevo ravno... sličan slučaj je i kod mene... ja sam po majčinoj strani daljim porijeklom od Krivokapića koji su se davno doselili u Hercegovinu...

Ja sam razumio planine Ozrena u sjevernoj Bosni... a Ozrena ima mnogo širom slovenskih zemalja (ima Ozren kod Sarajeva, ima Ozren u južnoj Srbiji)... to je, inače, drugi naziv za boga Svetovida... korijen je zreti (vidjeti)... odatle riječi prozreti, zrcalo itd. ...

Da,Ozren planina izmedju Tuzle i Doboja.Srbi iz tog kraja su skoro svi doseljenici iz stare hercegovine,cak postoje ista imena sela kao na sjeveru Crne Gore (Kakmuzi,Boljanici),Svi su dosli uglavnom pocetkom 18 vijeka i kasnije.Prije toga su zivjeli Srbi,postoji i manastir i danas iz 15 vijeka,zaduzbina Nemanjica ali to stanovnistvo je nestalo poslije raznih epidemija i skoro stotinu godina nije bilo stanovnistva uopste tamo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back