Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Аријевци су древни народ који је живео у Евро-азијским степама (део данашње јужне Русије и Казахстан), и који се негде око 2.000 год. п.н.е. почео спуштати на југ, према Иранској висоравни.

Око 1.500 г. п.н.е. Аријевци су се поделили на две гране,

За ово ћу рећи да је романтична фантастика као што је Атлантида, Лемурија, и Игра тронова.
Као што је Неверни Тома захтевао појаву живог Исуса (без луткарских трикова) и да штогод проговори (без трбухозбораца из мрака) и ја захтевам ходајућег Исуса који збори.

Нећу ти тражити линк јер тога има тушта и тма. Свака лекција о Индо Иранцима, не само твоја (кратка и поучна), у скоро свим уџбеницима (од сликовница па до озбиљних уџбеника) почиње исто. Вештичија енциклопедија вероватно има стотине лекција на десетинама језика које тако почињу.

Дакле наведи ми проверене повесне белешке савременика о овим догађајима (по могућности више њих, ради поређења јер морамо узети у обзир машту која је и тада постојала).
Наведи ми старе глинене плочице, папирусе, стене, на којима је забележен језик тих Аријеваца и потврду да је језик који је нађен индоирански.

Дакле да поуздано хода и говори (без луткарсих канапа и шапутања из мрака и без прерушеног и за ову потребу нашминканог глумца).

Немој ни тако, Момо је бољи, он понекад и призна када нешто не зна!

Исправићу те не понекад него увек.
А ти?

Poslednja izmena:
Aksa9,Nikola Kojo je Srbin porijeklom iz hercegovine a ime je dobio po djedu koji je bio protojerej u Mostaru.
Pogledaj testirane DIN S bos .muslimane i Srbe pa ces vidjeti,mislim da je slicno i sa V 13,jedino je misterija kako nemamo R1a u javnim bazama testiranih bos.muslimana.

Теби је извор wikipedia :hahaha: . Није битно како је он добио име, човек има цинцарско порекло и он се сад осећа Србином, није први а ни последњи. Није то никаква мистерија, имаш људе који неће јавно да објављују резултате, а и код нас и уопште на Балкан постоје регије у којима нема тестираних.

Ево на пример квалитетног истраживања за Муслимане у Зеници у средњој Босни, мислим да се ради о око 75 тестираним појединцима.

I2a - 52.2
R1a - 24.6
E1b - 10.1
ostali - 13.1

Из приложеног видимо да у Зеници има дупло више Р1а од Е1б.

Poslednja izmena:
А како су Мађари наметнули свој језик огромној словенској већини?

Зашто мислиш да је у питању Словенска већина?

Већ сам написао да немам дефинитиван став нити довољно информација на основу онога што ја знам,
Могуће је да су језик донели Мађари, па прихватањем хришћанства и доношењем одлуке и сходно томе увођењем мера државе док су још били јаки наметнули свој језик.

Али такође је могуће да су му Мађари само дали име, и мало уобличили, као огурски Бугари савременом бугарском јер Ромеји су их звали Турцима, а Мађарски деманти није забележен. Дакле могуће је да је тај језик остао ту давно, јако давно, после повлачења оних ирваса и далеких, јако далеких северних финских рођака.

Дакле већ сам изнео свој став о начину наметања језика.
Наметање језика је јако тешко изводљиво и захтева пре свега одлуку о томе.
Затим постојање механизма да се то изведе (писмо, држава, правни систем, религија књиге, постојање градова, ....) и фанатична одлучност.

Дакле ја сматрам да је језик јако осетљива биљка и да га је скоро немогуће грубо ишчупати на једном месту и пресадити на друго хиљаду километара даље.
Потребна је озбиљна анализа, а ја немам ни знања ни времена ни ресурса, ни жеље, ни ...........
Милановић је своју теорију осунчавања дуго јако дуго припремао и превртао
Дакле не бих да лупетам.

За ово ћу рећи да је романтична фантастика као што је Атлантида, Лемурија, и Игра тронова.
Као што је Неверни Тома захтевао појаву живог Исуса (без луткарских трикова) и да штогод проговори (без трбухозбораца из мрака) и ја захтевам ходајућег Исуса који збори.

Нећу ти тражити линк јер тога има тушта и тма. Свака лекција о Индо Иранцима, не само твоја (кратка и поучна), у скоро свим уџбеницима (од сликовница па до озбиљних уџбеника) почиње исто. Вештичија енциклопедија вероватно има стотине лекција на десетинама језика које тако почињу.

Дакле наведи ми проверене повесне белешке савременика о овим догађајима (по могућности више њих, ради поређења јер морамо узети у обзир машту која је и тада постојала).
Наведи ми старе глинене плочице, папирусе, стене, на којима је забележен језик тих Аријеваца и потврду да је језик који је нађен индоирански.

Дакле да поуздано хода и говори (без луткарсих канапа и шапутања из мрака и без прерушенog и за ову потребу нашминканог глумца).

А ти?

Да би о нечему иоле компетентно дискутовао мораш нешто мало и да читаш. Овакве "здраворазумске" дискусије ничему не воде. Дакле, нема ту никакве фантастике, археолози веома успешно прате нит која иде од културе Андроново (као и култура које јој претходе), преко BMAC (Bactria–Margiana Archaeological Complex), до раноиранске Yaz културе која је описана у Авести. Али, начин на који пишеш каже ми да са тобом не вреди губити време, то је, изгледа, више посао за неког другог. Остај ми здраво!

Да би о нечему иоле компетентно дискутовао мораш нешто мало и да читаш. Овакве "здраворазумске" дискусије ничему не воде. Дакле, нема ту никакве фантастике, археолози веома успешно прате нит која иде од културе Андроново (као и култура које јој претходе), преко BMAC (Bactria–Margiana Archaeological Complex), до раноиранске Yaz културе која је описана у Авести. Али, начин на који пишеш каже ми да са тобом не вреди губити време, то је, изгледа, више посао за неког другог. Остај ми здраво!

Дакле мрда, а не знамо ко али не говори дефинитивно.

Опет ти је повређен его.

Шта ћу кад сам читао о Неверном Томи.

Стално помињете некакве археолошке културе и ја немам ништа против али их не повезујте са Индо Иранцима док ми не наведете који модел специјалног тајног апарата, који има могућност да из костију каменчића и грнчарије помоћу опет супертајног ферцерања има могућност да синтетизује и на магнетофон сними језик којим су говорили давно покојни становници некакве археолошке културе.

Или можда користите услуге шамана који добро надрогиран (опет је у питању тајна формула наркотика) може да ступи у контакт са духовима становника археолошких култура,

Остај и ти мени здраво и весело.

Немој ни тако, Момо је бољи, он понекад и призна када нешто не зна!
А ти?

Ја културно одговарах на културна питања.
А ти?

Али видим да Момо очекује да се ми сагласимо како су Срби створили ИЕ културу и језик. Па рекох, боље да му одмах то признаш него да имаш 2 Ахила за вратом

Ништа ни приближно слично не написах.

- - - - - - - - - -

Момо, реци ти нама којој хаплогрупи припадаш?

Не знам.

Стално помињете некакве археолошке културе и ја немам ништа против али их не повезујте са Индо Иранцима док ми не наведете који модел специјалног тајног апарата, који има могућност да из костију каменчића и грнчарије помоћу опет супертајног ферцерања има могућност да синтетизује и на магнетофон сними језик којим су говорили давно покојни становници некакве археолошке културе.

Ја ништа нисам повезивао, то о чему сам говорио повезивали су археолози и историчари, ја сам само препричао шта су урадили. Нисам археолог али ми јако смета и чак ме и вређа што унижаваш тако респектабилну професију каква је професија археолога. Они се десетинама година школују да у каменчићу који пронађу препознају нешто што ми не можемо да видимо, а онда се појави неко као ти, без икаквог знања о тој професији, да је тако ниподаштава. Што је много, много је. Збогом, коначно!

Теби је извор wikipedia :hahaha: . Није битно како је он добио име, човек има цинцарско порекло и он се сад осећа Србином, није први а ни последњи. Није то никаква мистерија, имаш људе који неће јавно да објављују резултате, а и код нас и уопште на Балкан постоје регије у којима нема тестираних.

Ево на пример квалитетног истраживања за Муслимане у Зеници у средњој Босни, мислим да се ради о око 75 тестираним појединцима.

I2a - 52.2
R1a - 24.6
E1b - 10.1
ostali - 13.1

Из приложеног видимо да у Зеници има дупло више Р1а од Е1б.

Dobro cincar a sto si ti uopste usao u polemiku,ako je covjek hercegovac porijeklom nije bitno gde pise,ja sam to znao odavno jer mi je On sam rekao.

Zato sam ti i napisao da je misterija jer Primorac je vec dokazani falsifikator,a to gore su njegovi rezultati.valjda ce se pojaviti i neki bos.musliman u javnim bazama kao R1a,ima ih vec dovoljno testiranih.

Poslednja izmena:
Али видим да Момо очекује да се ми сагласимо како су Срби створили ИЕ културу и језик. Па рекох, боље да му одмах то признаш него да имаш 2 Ахила за вратом.

Како знаш шта очекујем?
Вештичарење, шаманска техника или просто лажеш?
Браво алфа.
Браво алфа

Ја ништа нисам повезивао, то о чему сам говорио повезивали су археолози и историчари, ја сам само препричао шта су урадили. Нисам археолог али ми јако смета и чак ме и вређа што унижаваш тако респектабилну професију каква је професија археолога. Они се десетинама година школују да у каменчићу који пронађу препознају нешто што ми не можемо да видимо, а онда се појави неко као ти, без икаквог знања о тој професији, да је тако ниподаштава. Што је много, много је. Збогом, коначно!

Па управо сам захваљујући археологији и њиховим курганским налазима закључио каква је природа Орки (Курганаца).
Сећаш се оне тетовиране, дрогиране, дружине са бронзаним оружјем на коњима коју је Марија Гимбрутас предложила као наше учитеље индоевропског језика.
Просто правило здравог разума захтева писане налазе које неко може да прочита и идентификује језик упоређујући га са познатим језицима.
У Андонову, Јамни, Средњем стогу нема тога.
Не верујем да је и један нормалан археолог могао да ишта закључи о њиховом језику.

Da li bi to moglo ići u prilog iranskoj teoriji o porijeklu Srba?

iako su to jedina dva haplotipa pronadjena do sada (sumnjivo je da su iz istog istrazivanja), mogli bi da indiciraju upravo to o cemu govoris. Ja sam zadnjih par godina vise nego sklon da dam prednost iranskoj teoriji kada su u pitanju Srbi a i Hrvati. Mada... treba razumeti da je to vise teorija o poreklu etnonima nego o poreklu naroda. Kada smo detaljnije obradjivali temu o Bastarnima, govorili smo o tome da je u jednom trenutku doslo do fuzije Bastarna i Slovena sa jednim manjim delom Alana/Roksolana tamo negde na podrucju Karpata. Meni je odavno simptomaticno da u cecenskom jeziku postoji rec 'serb' sa znacenjem - covek. Evo poduzeg spiska Cecena sa prezimenom Serbiev koji su stradali za vreme Staljina http://lists.memo.ru/d30/f9.htm

"I2-din Slavs are South Slavs&ancient Dacians." :think:

Рецимо, нешто овако...
I2a1b_europe.png

Prilozi

• I2a1b_europe.jpg
    I2a1b_europe.jpg
    10 KB · Pregleda: 9
Очекивао сам да ће Бане да постави информацију о овом раду, али он се још не јавља па да поставим ја.

Нови рад који се бави древном Y-DNA:

Jones et all, Upper Palaeolithic genomes reveal deep roots of modern Eurasians, NATURE COMMUNICATIONS | 6:8912 | DOI: 10.1038/ncomms9912, Published 16 Nov 2015.
http://www.nature.com/ncomms/2015/151116/ncomms9912/full/ncomms9912.html

Ево шта кажу у уводу:

"Ancient genomes from Eurasia have revealed three ancestral populations that contributed to contemporary Europeans in varying degrees. Mesolithic individuals, sampled from Spain all the way to Hungary, belong to a relatively homogenous group, termed western hunter-gatherers (WHG). The expansion of early farmers (EF) out of the Levant during the Neolithic transition led to major changes in the European gene pool, with almost complete replacement in the south and increased mixing with local WHG further north. Finally, a later wave originating with the Early Bronze Age Yamnaya from the Pontic steppe, carrying partial ancestry from ancient North Eurasians (ANE) and ancestry from a second, undetermined source, arrived from the east, profoundly changing populations and leaving a cline of admixture in Eastern and Central Europe. This view, which was initially based on a handful of genomes, was recently confirmed by extensive surveys of Eurasian samples from the Holocene.

Here, we extend our view of the genetic makeup of early Europeans by both looking further back in time and sampling from the crossroads between the European and Asian continents. We sequenced a Late Upper Palaeolithic (‘Satsurblia’ from Satsurblia cave, 13,300 years old, 1.4-fold coverage) and a Mesolithic genome (‘Kotias’ from Kotias Klde cave, 9,700 years old, 15.4-fold) from Western Georgia, at the very eastern boundary of Europe. We term these two individuals Caucasus hunter-gatherers (CHG). To extend our overview of WHG to a time depth similar to the one available for our samples from the Caucasus, we also sequenced a western European Late Upper Palaeolithic genome, ‘Bichon’ (13,700 years old, 9.5-fold) from Grotte du Bichon, Switzerland. These new genomes, together with already published data, provide us with a much improved geographic and temporal coverage of genetic diversity across Europe after the Last Glacial Maximum (LGM). We show that CHG belong to a new, distinct ancient clade that split from WHG ~45 kya and from Neolithic farmer ancestors ~25 kya. This clade represents the previously undetermined source of ancestry to the Yamnaya, and contributed directly to modern populations from the Caucasus all the way to Central Asia."

Иначе, на еупедији се може наћи податак да овај узорак из Швајцарске припада Y-DNA хаплогрупи I2a1a2a-L1286 (негативна на M423 и M26), што би значило да је то најстарији Y-DNA хаплотип пронађен у Европи (не рачунајући Русију). Узорци из Грузије су J1b-F4306 и J2a.

Poslednja izmena:
Malo južnije i zapadnije.
Tu su Geti ili Balti.
I nema Avara i Bugara u vreme Dačana.
Nema ni Baltoslovena.

е јбг, да се ти питаш, знам да би ти кружић нацртао у Далмацији где ови "плавци" дочекују 2% Словена и од њих преузимају језик и културу. Словенска култура тог времена је била на тако високом нивоу да су истог тренутка решили одбацити примитивни и заостали римски утицај и у потпуности се повиновати новим господарима.

"кружић" на илустрацији бива под притиском људске масе која је последица демографских турбуленција из тог времена. Управо је то једино место које логично може објаснити неравномерну дистрибуцију I2a-Din међу Словенима. Горњи део круга би чак требао бити нешто северније. Балтословени се померају на запад и југозапад. Крило које се шири на запад највећим делом истискује германска племена са тог подручја, док их мањим делом асимилирају.

А можда нема ни I2a1b-Din. :)
Да је ратно стање а да је Ахил нека чивија у војсци, за ово дезинформацију би заслужио стрељање по кратком поступку ;)

To extend our overview of WHG to a time depth similar to the one available for our samples from the Caucasus, we also sequenced a western European Late Upper Palaeolithic genome, ‘Bichon’ (13,700 years old, 9.5-fold) from Grotte du Bichon, Switzerland.
.

ово је занимљиво зато што датирање пада у време док је LGM још био на снази. Тим више што су у питању Швајцарска и Алпи.
https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Glacial_Maximum

Dobro cincar a sto si ti uopste usao u polemiku,ako je covjek hercegovac porijeklom nije bitno gde pise,ja sam to znao odavno jer mi je On sam rekao.

Zato sam ti i napisao da je misterija jer Primorac je vec dokazani falsifikator,a to gore su njegovi rezultati.valjda ce se pojaviti i neki bos.musliman u javnim bazama kao R1a,ima ih vec dovoljno testiranih.

Где су докази да су резултати у Зеници фалсификовани и где то пише да су његови резултати? И ако је можда Приморац истраживао Зеницу, који би разлог био да он фалсификује муслиманско истраживање у Зеници?

pa daj nam link da vidimo ciji su. Primorac i Marjanovic su objavljivali naucne radove prije desetak godina pa su Primorca i hrvatski znanstvenici ismijali i napisali da taj naucni rad nije ni za osnovnu skolu.Tvrdio je da su Hrvati nablizi njemcima :).Ali to nije bitno,ostaje misterija zasto nemamo danasnje bosnaske muslimane kao R1a u javnim bazama testiranih i nista vise.
Ja te pitam zasto si Ti usao u polemiku uopste sa mnom,ja sam samo napiao onom Bozicu da je smijesno tvrditi da bosanski Srbi vise lice na bliskoistocne narode od ostalih,sto je smijesno jer ko god poznaje Srbe porijeklom iz BiH zna su oni dinarske gradje u ogromnoj vecini i uglavnom su porijeklom iz stare Hercegovine.

е јбг, да се ти питаш, знам да би ти кружић нацртао у Далмацији где ови "плавци" дочекују 2% Словена и од њих преузимају језик и културу. Словенска култура тог времена је била на тако високом нивоу да су истог тренутка решили одбацити примитивни и заостали римски утицај и у потпуности се повиновати новим господарима.

"кружић" на илустрацији бива под притиском људске масе која је последица демографских турбуленција из тог времена. Управо је то једино место које логично може објаснити неравномерну дистрибуцију I2a-Din међу Словенима. Горњи део круга би чак требао бити нешто северније. Балтословени се померају на запад и југозапад. Крило које се шири на запад највећим делом истискује германска племена са тог подручја, док их мањим делом асимилирају.

Да је ратно стање а да је Ахил нека чивија у војсци, за ово дезинформацију би заслужио стрељање по кратком поступку ;)
Ako govorimo o Dačanima, idemo u predrimski period.
Dačani se šire Panonijom. Trački Geti su istočnije.

Zanimljivo je da je rimsko carstvo okružilo Banat, a nije ga stavilo pod svoju upravu. Iako je u Sremu jedna od 4 prestonice Rimskog carstva.
...
Liči na ujaka.
2-alex-lisip-min.jpg

Poslednja izmena:
.. Ali to nije bitno,ostaje misterija zasto nemamo danasnje bosnaske muslimane kao R1a u javnim bazama testiranih i nista vise ...
Није баш да никако нема Бошњака из БИХ који припадају хаплогрупи R1a, у јавним базама тестираних. Имају двојица који су R1a-CTS3402, вјероватно поријеклом из Херцеговине.

Основни разлог зашто је тако мали број R1a Бошњака међу (нажалост, малобројним) тестираним у јавно доступним базама, је географска расподјела поријекла тестираних. Већина тестираних Бошњака је по мушкој линији, поријеклом из Херцеговине, па су доминантно I2a1b2a1, или поријеклом из централне и јужне Србије и сјеверне Црне Горе, па су доминантно, опет I2a1b2a1, E1b-V13 и Ј2b2-М241.

Да у јавним базама има тестираних Бошњака из Крајине, сигурно би и удио R1а, међу Бошњацима био већи.

Nigdje nisam rekao da je sav iz Turske. Daj probjate bar pročitati sa razumjevanjem ono što pišem. E-V13 je došao sa turskim vojnicima kod nas, a ne sa Turcima! Turci su činili manjinu u svojoj vojsci koja je bila regrutirana od Alžira do Perzije, od Bosne do Ukrajine, od Palestine do Eritreje. E1b je generalno sa bliskog istoka i sjeverne Afrike od kuda je u mnogim valovima došao u Europu, još od Paleolitika, preko Feničana, Maura, Saracena, a po mom mišljenju i preko Turaka. Kad god bi narodi sa bliskog istoka i sjeverne Afrike upadali u Europu donjeli bi tu haplogrupu. Moje je mišljenje da je veliki postotak te haplogrupe kod bosanskih Srba, Šiptara, Albanaca, Srba iz Srbije, Bugara i Grka došao u zadnjem valu, upadu Turaka od 14. stoljeća pa nadalje. Ne mogu sumnjati u zdrave oči, poznajem dosta bosanskih Srba i vide se te sličnosti sa bliskoistočnim narodima, a i Srbi su generalno tamniji od Hrvata, sa više "turskih" karakteristika.

E1b je na Balkanu davno pre Turaka, sa Turcima je jedino mogla doći J1 haplogrupa (0,5% u Srbiji). Nemaju Srbi nikakve fizionomske sličnosti sa Turci, Srbi su dinarski narod, jedan od najvišljih naroda sveta, sa dinarskim crtama lica, Turci su prosečne visine, anadolske fizionomije (doduše ima svakakvih, jer su asimilovali mnoge narode)
Skokni malo do Dalmacije i Hercegovine da vidiš kakvih sve "Turaka" ima.

Poslednja izmena:
ово је занимљиво зато што датирање пада у време док је LGM још био на снази. Тим више што су у питању Швајцарска и Алпи.
https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Glacial_Maximum

Занимљиво је и ово:

"On the WHG branch, the split between Bichon and Loschbour is dated to ~16–18 kya (just older than the age of Bichon), implying continuity in western Europe, which supports the conclusions from our previous analyses."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back