Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bozic bi morao da procita nekoliko antropoloskih studija. Onda bi znao da Srbi i Hrvati pripadaju dinarskom rasnom tipu. Prve dinarske lobanje pronadjene su u Mesopotamiji, na Kipru i kod Bell-Beaker naroda, pre 5000 god. Tesko da imaju veze sa Turcima...

Vratio bih se na "vezu" Turci - E1b/J2b. E1b su rasirili dobrim delom Stari Grci i Fenicani, a J2b je prakticno nepostojeca u Anadoliji (ispod 1%). Takodje, postoje medju Srbima mnoge grancice J1 i J2a koje uopste nisu prisutne medju anadolskim Turcima. Nije sve tako jednostavno. :)
Mislim da Zvonku uopšte nije do sticanja i proveravanja znanja nego je ovde zbog drugih stvari.
Što se tiče posledica turske vlasti na ovom prostoru, o tome smo već govorili na ovom forumu, i oni koji su neko vreme ovdesećaju se toga i manje više dele iste stavove. E1b-V13 pripada balkanskom, verovatno neolitskom stanovništvu, kome verovatno pripada i najveći broj J2 i J1 rodova. Poreklo pojedinih rodova može biti problematično, ali daleko da je došlo s Turcima. Što se tiče nekih J2b rodova (:)), verovatnije je da su deo ili starosedelačkog stanovništva ili deo romanske kolonizacije ovih prostora. Kao što kažeš nije sve tako jednostavno

- - - - - - - - - -

tek naknadno primetih ovaj deo...

Kao prvo, taj "veliki postotak" o kome govoris je nastao na osnovu jednog jedinog istrazivanja iza koga su stajali proustaski orijentisani "znanstvenici" kojima je glavni cilj bio da se pokaze ono sto ti ovde nama pokusavas "objasniti". Sticajem okolnosti, veliki hrvatski znanstvenik i humanista, svojevremeni ministar obrazovanja, kadar HDZ je sa ushicenjem pre 12 govorio da su Hrvati genetski najslicniji sa Nemcima (Danke Deutschland sindrom). Isti taj lik se pre nekoliko godina potpisao na rad u kome konstatuje da su Hrvati genetski najslicniji sa stanovnistvom u BiH i Srbiji.

Kao drugo, na srpskom DNK projektu je postotak E1b trenutno ispod 15%,

Da bi se poznavali koreni takvog nacina razmisljanja, potrebno je poznavati genezu hrvatskog nacionalizma i zivotnog delo njegovog tvorca, kao i uticaj Svetog rimskog carstva na katolicizam u Hrvata.

Svojevremeno sam radio zbirni proracun po haplogrupama za Srbe i Hrvate i razlika je bila citavih 8,5% (ukljucujuci i Zagorje koje je sasvim posebna geneticka prica u odnosu na Slavoniju i Dalmaciju)

A sto se tice "zdravih ociju", treba prethodno poznavati razliku izmedju genotipa i fenotipa. U Africi postoji nemali procenat crnaca koji dele poreklo sa danasnjim stanovnistvom zapadne Evrope, pa to ovima nije smetalo da ih prodaju kao roblje nedostojno ikakvog postovanja. Srbi poseduju nesto vecu vezu sa doslovenskim stanovnistvom Balkana nego sto ga imaju Hrvati i u tome je razlog onoga o cemu govoris.

I kada smo vec kod "zdravih ociju", ja cu ti reci jedno moje licno zapazanje. Srpkinje su generalno dosta zgodnije zene od Hrvatica. Najzgodnije srpkinje dolaze upravo sa onih podrucja gde imamo jako mesanje slovenskog i doslovenskog rasnog tipa. Izuzetak od pravila je Split gde ima dosta lepih zena. Sve ovo je jos zanimljivije ukoliko se zna da su geneticke razlike izmedju te dve populacije minimalne. Za musku lepotu me ne pitaj posto mi to nije specijalizacija :hahaha:

Sad si ga razočarao:hahaha:

Zvonko dragi gdje nadje da bosanski Srbi lice bliskoistocnim narodima.Pogledaj samo npr.Bodiroga,Dragan Bjelogrlic,Zdravko Colic,Nikola Kojo,Aleksandar Vucic,Danilovic,itd.Kod bos.muslimana mozda i mozes naci tu slicnost jer su vecina doseljenici u BiH pri povlacenju otomanske vojske,mada je njih vecina istog porijekla sa Srbima sto pokazuje i genetika posebno po I2a DIN S i E V13 :)

Poslednja izmena:
Zvonko dragi gdje nadje da bosanski Srbi lice bliskoistocnim narodima.Pogledaj samo npr.Bodiroga,Dragan Bjelogrlic,Zdravko Colic,Nikola Kojo,Aleksandar Vucic,Danilovic,itd.Kod bos.muslimana mozda i mozes naci tu slicnost jer su vecina doseljenici u BiH pri povlacenju otomanske vojske,mada je njih vecina istog porijekla sa Srbima sto pokazuje i genetika posebno po I2a DIN S i E V13 :)

Glumac Nikola Kojo nije Srbin, on je poreklom Cincarin. Haplogrupa E1b V13 nema više od R1a kod BiH muslimana i BiH Srba. Nema još kvalitetnog istraživanja na veći broj uzoraka za BiH muslimane i BiH Srbe. Kod B.Muslimana E1b nema više od 12-13%, kod B. Srba ima nešto više rekao bi najviše do 14-15%.

- - - - - - - - - -

Kako to genetika pokazuje sličnost sa haplogrupama I2a Din S i E-V13 BH Muslimana i BH-Srba?

Aksa9,Nikola Kojo je Srbin porijeklom iz hercegovine a ime je dobio po djedu koji je bio protojerej u Mostaru.
Pogledaj testirane DIN S bos .muslimane i Srbe pa ces vidjeti,mislim da je slicno i sa V 13,jedino je misterija kako nemamo R1a u javnim bazama testiranih bos.muslimana.

Poslednja izmena:
ipak, kod iranskih naroda je R1a većinska, a ima i mali procenat R1b...

Предпостављам да мислиш на Паштуне, код Персијанаца доминантна је Ј2.
Код Паштуна кипи Р1а и то објашњавам асимилацијом Орки као код Европљана.
Један краљ краљева, најмоћније светске империје тога времена, је чак погинуо у борби са Орцима.
Персијанци су ипак центар, а Паштуни иранска периферија.

Nego, ti si u prethodnim postovima govorio da su R1a i R1b indoevropske jezike primili od Staroevropljana... ja te pitam od koga su današnji Indo-iranci primili jezik, a znamo za migracije R1a tamo... Da nisu oni od Dravida primili jezik?!

Написах већ Ј2.
Кад Р1а **** стигоше тамо, тамо су већ били Индо Иранци.

Један краљ краљева, најмоћније светске империје тога времена, је чак погинуо у борби са Орцима.

Написах већ Ј2.

Ako sabereš sve iranske narode, kao što rekoh, R1a je većinska... kod Paštuna, Baludža, Tadžika i istočnih Iranaca je većinska... ima je i kod Kurda i ostalih...

Ako sabereš sve iranske narode, kao što rekoh, R1a je većinska... kod Paštuna, Baludža, Tadžika i istočnih Iranaca je većinska... ima je i kod Kurda i ostalih...

Па шта с тим?
Падају ми на памет Мађари, Баски они Африканци, разни Турани ...
Ево у стилу окорелог форумаша дај линк који наводи да се језик преноси заједно са мушком хаплогрупом.
Још ми нешто паде на памет један од вероватно занемарљивих разлога зашто Перси имају доминантан Ј2, а остали Иранци не. Можда Ахеменидска, Парћанска и Сасанидска супер сила.

Генетска структура древних и данашњих Иранаца није иста. Монголи су над Иранцима извршили такав помор да су се ови опоравили тек почетком 20. века. При томе, највише су страдали они северни делови данашњег Ирана и данашњег Туркменистана и Узбекистана, у којима је R1a-Z93 била најбројнија, што значи да је управо страдала R1a-Z93. Тај простор касније су населили турски народи, Туркмени и Узбеци, који данас преовладавају у Туркменистану и Узбекистану, али некада је то био Иран. На пример, познати стари ирански градови Самарканд и Бухара налазе се у данашњем Узбекистану, а познат је и велики број иранских средњовековних научника из данашњег Узбекистана, на пример чувени Ал Хорезми и ал-Бируни (из Хорезмије, данашњи Узбекистан).

Да закључим, хаплогрупа Ј2 доминирала је само на југу данашњег Ирана (првенатвено у делу према Месопотамији), на северу су доминирали Аријевци који су били углавном R1a-Z93, то доказује анализа древне ДНК.

Написах већ Ј2.

Реци ми шта ти подразумеваш под "Индо-Иранцима"?

И молим те, ако ми будеш одговарао, дај ми одговор на културнији начин, надам се да си у стању да то изведеш.

Poslednja izmena:
Не знам на које Аријевце мислиш и на коју анализу и одакле?

Видим да не знаш, зато сам те и питао шта подразумеваш под Индо-Иранцима. Имаш ли представу о томе одакле потичу ти Индо-Иранци, шта је то што повезује Индусе и Иранце? Да ли знаш које значење за Иранце има реч "Иран"?

Ко су они, одакле потичу?

To je питање које и мене мучи?
У неким од мојих првих порука написах да су могући очеви Индоевропских језика И и Ј2 хаплогрупа (наглашавам могући).
Опет наглашавам могући и не схватам то као моје дефинитивно мишљење јер бих се прикључио армији фанатика.

И оно најважније: зашто их зову Индо-Иранцима?

Не знам. Знаш ли им ти кума?

- - - - - - - - - -

шта је то што повезује Индусе и Иранце?

Па сродан језик ваљда. Колико знам Зардушове текстове су могли да разумеју и Индијци.
Али не схватам поенту учитељског испитивања.

Да ли знаш које значење за Иранце има реч "Иран"?

Не знам фарси.
А ти?

Poslednja izmena:
t Original postavio Момчило Pogledaj poruku

Не знам на које Аријевце мислиш и на коју анализу и одакле?
Видим да не знаш, зато сам те и питао шта подразумеваш под Индо-Иранцима. Имаш ли представу о томе одакле потичу ти Индо-Иранци, шта је то што повезује Индусе и Иранце? Да ли знаш које значење за Иранце има реч "Иран"?

Нисам видовит.

To je питање које и мене мучи?
У неким од мојих првих порука написах да су могући очеви Индоевропских језика И и Ј2 хаплогрупа (наглашавам могући).
Опет наглашавам могући и не схватам то као моје дефинитивно мишљење јер бих се прикључио армији фанатика.

Не знам.

Па сродан језик ваљда. Колико знам Зардушове текстове су могли да разумеју и Индијци.

Ево неких најосновнијих података:

Иранци своју државу зову Иран још од давнина. Староирански облик тог имена је Арјанам, што значи земља Аријеваца. Аријевци су древни народ који је живео у Евро-азијским степама (део данашње јужне Русије и Казахстан), и који се негде око 2.000 год. п.н.е. почео спуштати на југ, према Иранској висоравни. Данас Аријевце радије називају Индо-Иранцима, вероватно због злоупотребе имена Аријеваца коју су извршили немачки нацисти (за које генетика данас показује да немају никакву везу са старим Аријевцима). Око 1.500 г. п.н.е. Аријевци су се поделили на две гране, једна од тих грана је отишла на исток и у долини Инда створила цивилизацију Индуса са хиндуистичком религијом, заснованом на Ведама на језику санскрит (потомци Аријеваца чине више друштвене слојеве код Индуса), а друга грана створила је велику цивилизацију на територији Иранске висоравни и области око ње, тзв. Велики Иран. Стара религија Иранаца био је Заратустризам заснован на учењима светог пророка Заратустре (произашао из Маздаизма, мазда = мудрост), а света књига Заратустризма је Авеста, написана на старом језику Иранаца, који данас зову авестанским језиком (по књизи), који је близак санскриту. Авеста је у развоју иранске културе играла исту улогу као Веде у Индији. Иранци и Индуси имали су не само исто порекло, већ и веома сродне културе, и били су у сталном културном контакту.

Још да додам да се за старе Аријевце са простора дела данашње јужне Русије и Казахстана везује археолошка култура Андроново, за коју си се недавно распитивао, а анализа древне ДНК извршена над људским остацима из те културе је показала да су били R1a-Z93.

Али не схватам поенту учитељског испитивања.

Извини, професионална деформација! :)

Poslednja izmena:
Немој тако друже, Ахил јесте задрт, али не баш толико да се испрси са целом гајбом. Флаша, две, можда... :ok:

Мора да има неког Словенца у роду :per:
Али видим да Момо очекује да се ми сагласимо како су Срби створили ИЕ културу и језик. Па рекох, боље да му одмах то признаш него да имаш 2 Ахила за вратом :hahaha:

Мора да има неког Словенца у роду :per:
Али видим да Момо очекује да се ми сагласимо како су Срби створили ИЕ културу и језик. Па рекох, боље да му одмах то признаш него да имаш 2 Ахила за вратом :hahaha:

Немој ни тако, Момо је бољи, он понекад и призна када нешто не зна! ;)

Izgleda da je R1a Z95 HG, koja je prisutna i u srpskoj populaciji (po jednom istraživanu 1,8%), Alanska.
Alan Russia Republic of North Ossetia–Alania [A80305] M 300-400 AD R1a1a1b2a2 Z94+, Z95+ W1c Afanasiev, Wen 2015.

U indiskoj populaciji imamo U4a1 mtDNA.
U srpskoj populaciji imamo U4a2 mtDNA.

Da li bi to moglo ići u prilog iranskoj teoriji o porijeklu Srba?

Da li bi to moglo ići u prilog iranskoj teoriji o porijeklu Srba?
Ali to je samo 1,8%, u jednom istraživanju.
Ja sam razmišljao da su oni doneli etnonim, ali nisam siguran. Ima jakih argumenata protiv te teze.

U Banatu imamo suob slobodnih Sarmata i Limiganata, robovskih (servi) Sarmata. Ovi prvi bi mogli biti pravi Sarmati, dok ovi drugi nemaju sarmatsku kulturu; već slovensku.

Mada su Jazigi, izgleda, bili R1b.

Zanimljiva je U4a2 koja ima povećano prisustvo kod Srba u Srbiji, u odnosu na okruženje.
Relativno je mlada i može se povezati sa ekspanzijom dela istočnih indoevropljana.
Pronađena je i u Sumerskim ostatcima u Siriji. Neki rani prodor indoevropljana.

Poslednja izmena:
Ево у стилу окорелог форумаша дај линк који наводи да се језик преноси заједно са мушком хаплогрупом

Да допуним овај мој саркастични коментар.
Дакле говорити о ширењу мушке хаплогрупе и о ширењу језика, а не анализирати околности, начин и карактер тог ширења и уз то чврсто повезивати мушку хаплогрупу и језик је апсурдно, глупо и неодговорно.

Мушка хаплогрупа СЕКС - добровољни или под принудом

Језик ВАСПИТАЊЕ - у породици, у племену, у држави, у религијској групи

У питању су два потпуно различита појма са потпуно различитом природом.

Poslednja izmena:
Мушка хаплогрупа СЕКС - добровољни под принудом

Језик ВАСПИТАЊЕ - у породици, у племену, у држави, у религијској групи

У питању су два потпуно различита појма са потпуно различитом природом.

А како су Мађари наметнули свој језик огромној словенској већини?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back