Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvini, ja nisam spomenuo niti Primorca niti Marjanovića (a ni pojma nemam ko bi oni bili). Spomenuo sam naučne radove, na engleskom, i postavio linkove. Kao što dobro znaš.
Dobro, da ti onda objasnim, to su likovi koji zastupaju iste teze kao ti i Ahil.

Ali shavaćam da bi ti radije svodio ovo na kafansku raspravu, što me ne zanima.
Naprotiv, na kafansku raspravu okreću oni koji ne žele da vide teze koje su jasne kao dan.

Dobro, shvaćam da bi ti radije postupio ad hominem nego da razmatramo naučne radove. Hvala lepo, čestitam!

Реци ми које научне радове ти разматраш. Поставио си линкове на два прастара рада, и то је све. Какво је то разматрање? Моје питање је било који су ти докази да је I2a1b био у континуитету на Балкану леденог доба до данас или до времена римске провинције Далмације, као што си ти тврдио? Ако радови на које си упутио садрже те доказе наведи их. Онај други рад сам читао много пута и такве доказе нисам видео. Прави докази су древна ДНК, када се хаплогрупа изолује из старих костију. Већ сам рекао да је I2a1b изолован из старих костију старих око 8000 година пронађених у Луксембургу и Шведској, из костију старих преко 7000 година у Шпанији (L161), и костију старих више од 5000 година у Немачкој (L161), и нигде више. То је документовано научним радовима Lazaridis et al. (2013), Haak et el. (2015) и другим. Да ли је то било ad hominem?

A u vezi DAI-a, ništa nisi rekao. To jest, da li Živković tvrdi da se Porfirogenit uzme doslovno?

Вулгаризујеш! Да су ствари тако једноставне да нешто може да се узме дословно (или да се глатко одбаци) не би човек потрошио године проучавајући то, не би дане и ноћи проводио у грчким библиотекама и архивама. Не могу се дати једноставни одговори, мора се прочитати цела књига. Наравно, кога не мрзи.

Poslednja izmena:
Ако хоћеш најпотпунију анализу Порфирогенитовог ДАИ прочитај књигу покојног Тибора Живковића о томе. Човек је јако велик део свог кратког живота посветио томе, и силно време је потрошио по грчким библиотекама и архивима тражећи материјал за њу.
Znači, prihvatamo da je novopridošla populacija početkom 7. veka činila 2-3% ukupne populacije.

Rekao.
Mislim i napisao. Nemam vremena da tražim.

Можеш да тражиш колико хоћеш, све сам његово прочитао и нигде тако нешто није написао. Штавише, писао је нешто потпуно супротно од тога што ти говориш. А то што се прича по неозбиљним ТВ емисијама ме не занима превише, меродавно је само оно што се напише у научној публикацији и образложи у складу са научним стандардима.

Можеш да тражиш колико хоћеш, све сам његово прочитао и нигде тако нешто није написао. Штавише, писао је нешто потпуно супротно од тога што ти говориш. А то што се прича по неозбиљним ТВ емисијама ме не занима превише, меродавно је само оно што се напише у научној публикацији и образложи у складу са научним стандардима.
Znači jedno pirča, a drugo piše.

Napisao je samo nisi razumeo. Obradio je temu i antropološki i arheološki i lingvistički.

Znači jedno pirča, a drugo piše.

Napisao je samo nisi razumeo. Obradio je temu i antropološki i arheološki i lingvistički.

Ако тврдиш да је написао наведи извор, страну... А знам да није написао, јер сам све прочитао, за разлику од тебе. Какве се све глупости причају код Марића у емисији није чудно да и неко најпаметнији тамо нешто лупи (мада неко ко је паметан не би ни требао да пристане да учествује у таквим емисијама).

Ако тврдиш да је написао наведи извор, страну... А знам да није написао, јер сам све прочитао, за разлику од тебе. Какве се све глупости причају код Марића у емисији није чудно да и неко најпаметнији тамо нешто лупи (мада неко ко је паметан не би ни требао да пристане да учествује у таквим емисијама).
Dakle, ni Živković nije pametan.

- - - - - - - - - -

Otkud znaš šta je mislio kad je to rekao u jednoj zabavnoj emisiji... možda je mislio na srpsko pleme u odnosu na masu drugih slovenskih plemena koja su prije toga došla na Balkan...
Mi i govorimo o seobi srpskog plemena. Ne govorimo o nekakvim, eventualnim prethodnim seobama.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Mi i govorimo o seobi srpskog plemena. Ne govorimo o nekakvim, eventualnim prethodnim seobama.

Sloveni, što sa Avarima, što samostalno, dolaze kontinuirano, u više talasa kroz čitav 6. i početak 7. vijeka (možda i od ranije)... Srbi, ako je vjerovati Porfirogenitu, dolaze 630 i neke godine... oni na tim prostorima zatiču sigurno i druge Slovene, koji su lako asimilovani...

И ти стално вулгаризујеш ствари, исто као онај твој побратим! Нисам рекао да Живковић није паметан, али није му паметан поступак да пристане да учествује у емисији тог типа. Не знам да ли је очекивао да ће у неозбиљној емисији моћи да говори о озбиљним темама на озбиљан начин. Марићеве емисије не гледам, али доста слушам радио и знам да та емисија и његови гости често служе за спрдњу у забавним радио емисијама попут забрањеног Менталног разгибавања и сличних.

О доласку Словена на Балкан Живковић је у књизи "Јужни Словени под византијском влашћу: 600-1025" сасвим јасан, и тврди нешто што је супротно од тога што ти причаш. Уосталом, да ли ти тврдиш да је Живковић био луд када је целу књигу посветио новопридошлој популацији од 2-3%?

Poslednja izmena:
Sloveni, što sa Avarima, što samostalno, dolaze kontinuirano, u više talasa kroz čitav 6. i početak 7. vijeka (možda i od ranije)... Srbi, ako je vjerovati Porfirogenitu, dolaze 630 i neke godine... oni na tim prostorima zatiču sigurno i druge Slovene, koji su lako asimilovani...
Trenutno je rasprava o genetici novopridošlih Belih Srba i njihovoj genetici. Izvori uglavnom govore o pljačkaškim pohodima. O naseljavanju u Trakiji i oko Soluna. I Porfirogrnit u Dalmaciji.
Ta druga pelmena nose neke druge podgrupe.

- - - - - - - - - -

И ти стално вулгаризујеш ствари, исто као онај твој побратим! Нисам рекао да Живковић није паметан, али није му паметан поступак да пристане да учествује у емисији тог типа. Не знам да ли је очекивао да ће у неозбиљној емисији моћи да говори о озбиљним темама на озбиљан начин. Марићеве емисије не гледам, али доста слушам радио и знам да та емисија и његови гости често служе за спрдњу у забавним радио емисијама попут забрањеног Менталног разгибавања и сличних.

О доласку Словена на Балкан Живковић је у књизи "Јужни Словени под византијском влашћу: 600-1025" сасвим јасан, и тврди нешто што је супротно од тога што ти причаш. Уосталом, да ли ти тврдиш да је Живковић био луд када је целу књигу посветио новопридошлој популацији од 2-3%?

To si ti rekao.

Poslednja izmena:
Kako znaš to?

Moguće je, kao što sam rekao, da je neko malo pleme ili bratstvo (možda baš među tim Srbima) nosilac I2a hg u 7. vijeku doseljeno na naše područje na slabo naseljenoj teritoriji i doživjelo bejbi bum (npr. nije bilo ratova, nije bilo zaraznih bolesti od kojih se umire isl.)...
Ako imaju istu genetsku strukturu, to bi ukazivalo na to da su ista populacija, da su i oni Srbi.

Znamo da je ratova bilo.
I Porfirogenit piše o tome. Preteruje, ali kaže da je 50 Srba posle Bugara.
Arheološki materijal pokazuje više slojeva u gradovima, depopulacije i ponovnog naseljavanja.

Da su svi od jednog I2a, svi bi bili ista podgrupa.

Tipujem da su Beli Srbi kombinacija I2a A356/Z16983 i I1 HG. Zbog mešanja sa Langobardima u Panoniji.

Poslednja izmena:
To si ti rekao.

Опет замењујеш тезе! Прочитај књигу коју сам навео па онда дискутуј, остави се тих твојих кафанско-телевизијских дискусија.

Tipujem da su Beli Srbi kombinacija I2a A356/Z16983 i I1 HG. Zbog mešanja sa Langobardima u Panoniji.

Извињавам се због "кафанско-телевизијских дискусија", изгледа да су ипак кладионичарске дискусије!

Poslednja izmena:
Опет замењујеш тезе! Прочитај књигу коју сам навео па онда дискутуј, остави се тих твојих кафанско-телевизијских дискусија.
Извињавам се због "кафанско-телевизијских дискусија", изгледа да су ипак кладионичарске дискусије!
Da, zato i izbegavam da diskutujem sa tobom.
I da se bavim tvojom opsednošću mentalnim zdravljem ljudi.

Da, zato i izbegavam da diskutujem sa tobom.
I da se bavim tvojom opsednošću mentalnim zdravljem ljudi.

Типичан кренковски одговор. Ти му кажеш да прочита књигу где се говори о теми овдашње расправе (не мора ни целу, макар стране 185 до 189), а он као да си га полио врелом водом. И одмах скреће причу на нешто друго што нема везе са животом.

Poslednja izmena:
Ali stvarno ahile,i Ja koji nisam neki strucnjak sam shvatio da Ti uglavnom postavljas neke linkove sa nekim teorijama bez ikakvog tvog konkretnog objasnjenja,makar minimun,kao da potajno zelis da Ti neko drugi ovde rastumaci to sto si sam postavio.
Prezentiram radove. Tu imaju zaključci autora.
Svaki od tih radova napravi pomak u nekom smeru. Ali nijedan ne da definitivan odgovor na sva pitanja.
E, sad i ako je nešto izvesno autori to ne zakucaju i na iznesu u eksplicitnoj formi.
Neću ni ja.
Da je neka zdrava konstruktivna atmosfera na ovom forumu, uradio bih to, pa da se raspravi.
Ovako neću

6uE5jPA.png

J. P. Mallory, ‎Douglas Q. Adams - Encyclopedia of Indo-European Culture, 1997, 145

lugas - swampy area - ili mokri lug.

E, sad i ako je nešto izvesno autori to ne zakucaju i na iznesu u eksplicitnoj formi.
Neću ni ja.
nego ćeš nam to preneti u implicitnoj formi kao ono da se kladiš su Beli Srbi mešavina dinarika sa Langobardima. Iz keca u dvojku, G/G 3+ čista lova.

Da je neka zdrava konstruktivna atmosfera na ovom forumu, uradio bih to, pa da se raspravi.
Ovako neću
zdrava konstruktivna atmosfera najviše nije upravo zbog tvojih destruktivnih subverzija. 3x ti lepo postavim predlog da sakupiš materijal koji ide tebi u prilog na jedno mesto ali se ti praviš blesav i to ne primećuješ. Više ti se sviđa da mlatiš onu s brda, drugu s dola. Nikako mi nije jasan smisao svega toga.

Prezentiram radove. Tu imaju zaključci autora.

Е баш сам то хтео, да нам кажеш шта је Тибор Живковић закључио у својој књизи "Јужни Словени под византијском влашћу: 600-1025", у Глави 3 у којој се бави Словенима далматинске обале и унутрашњости Балканског полуострва, конкретно на самом почетку те главе (стране 185. до 189.), где анализира стање на наведеним територијама непосредно пре доласка Срба.

Svaki od tih radova napravi pomak u nekom smeru. Ali nijedan ne da definitivan odgovor na sva pitanja.
Neću ni ja.

То је поглед из угла једног лаика. У сваком научном делу аутори морају експлицитно да истакну свој научни допринос, без тога то дело не може бити публиковано. У имплицитној форми може да остане само оно што је у датом контексту секундарно. Чак и ако аутори желе да поставе неку хипотезу у прилог које у датом тренутку немају довољно аргумената, то морају да учине експлицитно, да би други аутори могли критички да се поставе према њој, и експлицитно морају да истакну да се ради о хипотези коју тек треба проверавати. У овоме што си рекао тачно је једино то да ниједан рад не даје дефинитивне одговоре на сва питања. Али, наука је самокорективна и кроз процес поправљања саме себе даје све боље и боље резултате. Да би тај процес текао онако како треба, сви ставови морају бити експлицитно исказани и подложни конструктивној критици.

Ovako neću

Па управо си ти тај који убија конструктивну атмосферу тиме што се трудиш да будеш што више имплицитан и нејасан, што експлицитно износиш ставове засноване на веома мршавим аргументима, а када се поведе расправа око тога, ти бежиш из расправе кад год те неко аргументима сатера у ћошак...

Poslednja izmena:
nego ćeš nam to preneti u implicitnoj formi kao ono da se kladiš su Beli Srbi mešavina dinarika sa Langobardima. Iz keca u dvojku, G/G 3+ čista lova.

zdrava konstruktivna atmosfera najviše nije upravo zbog tvojih destruktivnih subverzija. 3x ti lepo postavim predlog da sakupiš materijal koji ide tebi u prilog na jedno mesto ali se ti praviš blesav i to ne primećuješ. Više ti se sviđa da mlatiš onu s brda, drugu s dola. Nikako mi nije jasan smisao svega toga.
To ima utemeljenja u prostornom rasporedu pomenutih HG. Potkrepljano antropološkim rezultatima i istorijskim faktima.

U svakom slučaju neupredivo, ali baš neuporedivo utemeljnije od teza koje ti i Kiros branite.

Za razliku od vas ja jasno kažem da je to nagađanje, jer je još uvek nedokazivo.
Vi energično branite nekakvu nedefinisanu postavku koju niste ni definisali, a kamo li potkrepili argumentima.

Poslednja izmena:
Е баш сам то хтео, да нам кажеш шта је Тибор Живковић закључио у својој књизи "Јужни Словени под византијском влашћу: 600-1025", у Глави 3 у којој се бави Словенима далматинске обале и унутрашњости Балканског полуострва, конкретно на самом почетку те главе (стране 185. до 189.), где анализира стање на наведеним територијама непосредно пре доласка Срба.

То је поглед из угла једног лаика. У сваком научном делу аутори морају експлицитно да истакну свој научни допринос, без тога то дело не може бити публиковано. У имплицитној форми може да остане само оно што је у датом контексту секундарно. Чак и ако аутори желе да поставе неку хипотезу у прилог које у датом тренутку немају довољно аргумената, то морају да учине експлицитно, да би други аутори могли критички да се поставе према њој, и експлицитно морају да истакну да се ради о хипотези коју тек треба проверавати. У овоме што си рекао тачно је једино то да ниједан рад не даје дефинитивне одговоре на сва питања. Али, наука је самокорективна и кроз процес поправљања саме себе даје све боље и боље резултате. Да би тај процес текао онако како треба, сви ставови морају бити експлицитно исказани и подложни конструктивној критици.

Па управо си ти тај који убија конструктивну атмосферу тиме што се трудиш да будеш што више имплицитан и нејасан, што експлицитно износиш ставове засноване на веома мршавим аргументима, а када се поведе расправа око тога, ти бежиш из расправе кад год те неко аргументима сатера у ћошак...
Ono što je dokazivo, jasno navedu. Ponekad i u naslovu.
"High levels of Paleolithic Y-chromosome lineages characterize Serbia"
No to vas ne sprečava da relativizujete ono što je napiano.

Na svu sreću kod Živkovića imamo sa njegove stavove eksplicitno izgovorene iz njegovih usta.
Čak i ovde pokušavate da pokažete daje bio neuračunljiv, kada je to izgovorio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back