Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
i šta je zaključak?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
i šta je zaključak?
Ovde ništa ne piše o etimologiji sufiksa -dava,
Ili dovodiš u sumlju da su Singi indoiranskog porekla?
Ne razumem.
U ovom linku je nešto drugo zanimljivo.
Dačka - sara označava reku.
Kod Tračana reka je *auras.
Sar - arsa - ras.
Kod Engleza.
stream - ток, поток, млаз, бујица, струја
Kog Grka
potok - ποταμάκι
Vidim da ti srpski ne ide baš najbolje.Би ли ми неко превео ова неповезана лупетања?
ja te lepo pitam, mrsko mi da citam
Ne, nego smo mi, ustvari Din-S Bastarni.Па како не разумеш човече, закључак је svK4ePl6#f0(bRhc$71)nc[*tvO4POJ8j iuisd(TG320j5(#mxbUyb(1gYma*3^&boob(YGhp^^E g77fC$
Па како не разумеш човече, закључак је svK4ePl6#f0(bRhc$71)nc[*tvO4POJ8j iuisd(TG320j5(#mxbUyb(1gYma*3^&boob(YGhp^^E g77fC$
Зар неки дан ниси масним словима цитирао текст који доводи Бастарне у везу са јужним Словенима?Ne, nego smo mi, ustvari Din-S Bastarni.
Ilirsko ili germansko pleme?Па то је уобичајено од Ахила. Уместо да каже конкретно шта мисли и зашто тако мисли, он најчешће да некакав апстрактан одговор кои мере бит бидне а мере бит и небидне тачан. Али.... такав одговор му даје добру отступницу у случају да се покаже да теза не пије воду.
Зар неки дан ниси масним словима цитирао текст који доводи Бастарне у везу са јужним Словенима?
И шта сад па би? Србија= Сирија? Зато су ове силне избеглице пошле кроз Србију да ослободе Немачку од шваба?
Ilirsko ili germansko pleme?
Ilirsko ili germansko pleme?
Milan Budimir govori o Ilirskom uplivu u protoslovenski svet. Pretpostavlja da su Bastarni od tih Ilira.Nalazili smo svojevremeno podatke da su se bez problema mogli sporazumeti sa Skordiscima. Ako su Skordisci smatrani za keltsko pleme, onda ispada da su i ovi drugi bili Kelti, za šta postoje određeni zapisi iz tih vremena.
Amater sam za ovo,vidim,vi se tu ozbiljno interesirate za ovu problematiku.Molio bi da ne ulazimo u politikanstvo i odnose Srbin-Hrvat.
Haplogrupa N najtipicnija je za Finsku(61%).Odmah mi padaju na pamet Mikka Hakkinen,Kimi Raikkonen i Vladimir Putin.Moze li se,uprosceno govoreci,reci kako je Vladimir Putin "potegnuo"na N haplogrupu?Ni Srbi ni Hrvati nemaju tu haplogrupu nego u zanemarivim kolicinama.Dakle,jel to taj "finski",plavi,kosooki fenotip?Moze li se uopce to reci?Putin je iz Petrograda,nije li?Dakle,Balticki "tip" Rusa.
Haplogrupa I,tipicna je i za Srbe i za Hrvate(30 i 44%).Je li to Ilirska,"starosjedilacka" haplogrupa?
Haplogrupa E,koja je prisutna u nezanemarivoj kolicini(9 i 20%)tipicna je za neoliticku kolonizaciju jugoistocne Europe od strane ljudi sa Bliskog Istoka.Najvisu koncentraciju u Europi imaju Grci i Albanci.Albanci imaju dosta nizak udio I haplogrupe,oko 14%,sto je zanimljivo,a smatraju se Ilirima,zar ne?
R1a je "slavenska"haplogrupa,najrasirenija medu Rusima i Poljacima(oko 45-55%),otkud tako mali udio u Srba?Otkud tako velik(duplo)udio u Hrvata?Jel bi to onda znacilo da su Srbi vise autohtoni(I i E haplogrupe) a Hrvati vise dosljacki,tj slavenski(R1a i R1b u duplo visim koncentracijama)?
Interesantno je takoder da Madari imaju svega 2%N haplogrupe i visi udio r1a od Hrvata i Srba..sto se opet moze objasniti njihovim polozajem.
Milan Budimir govori o Ilirskom uplivu u protoslovenski svet. Pretpostavlja da su Bastarni od tih Ilira.
Kiros govori o migraciji sa zapada; širenje protogermanske kulture.
Dakle nije isto.
to se obično dešava kada neko isprovocira temu da skrene u šovinističko prepucavanje. Kada toga nema, ovde se sasvim mirno i staloženo razgovaraAmater sam za ovo,vidim,vi se tu ozbiljno interesirate za ovu problematiku.Molio bi da ne ulazimo u politikanstvo i odnose Srbin-Hrvat.
Rusi jesu najbrojniji Sloveni ali nisu najbolji benchmark za slovensku populaciju. Mislim da bi Slovaci mogli biti nešto najbliže slovenskom proseku.Citam malo o genetici Srba,Hrvata i Rusa.Zasto?Zato jer Ruse uzimam kao Slavene "srednje struje"odnosno ishodiste Slavenstva,uz to,i najbrojnije Slavene,dakle,svojevrsni benchmark.
mislim da na planeti ne postoji bolji slučaj tzv egoizma malih razlika.Srbi i Hrvati me zanimaju prvenstveno zbog povijesti ali i politike,tj odnosa medu njima,klanja,suradnje,prijateljstva i neprijateljstva-nebitno uostalom.
Generalno, Eupedia nudi dosta solidnu statistiku po tom pitanju. Nije idealna ali može solidno da posluži. Na početku je bila katastrofalna ali je vremenom "nadošla"Kompilirajuci nekoliko izvora sa neta,dolazimo do ovih saznanja temeljem uzoraka koji mogu a ne moraju biti transparentni a uglavnom su manji od 1000 ljudi.
Sasvim sigurno. Pošto je rodom iz Lenjingrada, ništa iznenađujuče. Inače, kod nas postoji izreka "pije kao Rus", dok Rusi kažu "pije kao Finac"!Haplogrupa N najtipicnija je za Finsku(61%).Odmah mi padaju na pamet Mikka Hakkinen,Kimi Raikkonen i Vladimir Putin.Moze li se,uprosceno govoreci,reci kako je Vladimir Putin "potegnuo"na N haplogrupu?
Blondinizam se najviše razvio na prostoru oko Baltika. Estonci su valjda najsvetlokosiji i najsvetlookiji narod na svetu i imaju oko 40% haplogrupe N. Zanimljivo je da je poreklo te haplogrupe negde iza Urala, gde stariji oblici imaju dosta izražene mongoloidne crte. Sa druge strane, pribaltičke plavuše su verovatno najbolje na svetuNi Srbi ni Hrvati nemaju tu haplogrupu nego u zanemarivim kolicinama.Dakle,jel to taj "finski",plavi,kosooki fenotip?
Moze li se uopce to reci
Može. I ne samo Rusa već i dobrog dela tog regiona.?Putin je iz Petrograda,nije li?Dakle,Balticki "tip" Rusa.
Ako pitaš Ahila, za njega jeste. Za ostale nijeHaplogrupa I,tipicna je i za Srbe i za Hrvate(30 i 44%).Je li to Ilirska,"starosjedilacka" haplogrupa?
Albanska E ima vrlo malu varijansu.Haplogrupa E,koja je prisutna u nezanemarivoj kolicini(9 i 20%)tipicna je za neoliticku kolonizaciju jugoistocne Europe od strane ljudi sa Bliskog Istoka.Najvisu koncentraciju u Europi imaju Grci i Albanci.
U južnim krajevima kod premena Toska, taj procenat se penje i do 25%. Najviše u predelima bogatim slovenskim toponimima i tamo dokle su doprli Bugari.Albanci imaju dosta nizak udio I haplogrupe,oko 14%,sto je zanimljivo,a smatraju se Ilirima,zar ne?
U najvećem istraživanju rađenom za Hrvatsku (1100 uzoraka iz svih regija), ukupni procenat R1a je bio oko 22%. Znači, 6% razlike u odnosu na Srbe i nije tako mnogo.R1a je "slavenska"haplogrupa,najrasirenija medu Rusima i Poljacima(oko 45-55%),otkud tako mali udio u Srba?Otkud tako velik(duplo)udio u Hrvata?
Jel bi to onda znacilo da su Srbi vise autohtoni(I i E haplogrupe) a Hrvati vise dosljacki,tj slavenski(R1a i R1b u duplo visim koncentracijama)?
Mađari i Rumuni su u genetičkom smislu Sloveni skoro isto koliko Srbi i Hrvati. Originalni Huni su bili malobrojna vojnička elita, isto kao što su to bili i Bojari koji su osnovali Rusiju ili Otomani koji su osnovali Tursku.Interesantno je takoder da Madari imaju svega 2%N haplogrupe i visi udio r1a od Hrvata i Srba..sto se opet moze objasniti njihovim polozajem.
Бастарни су апсолутно небитни за порекло Словена.Ништа ти јадан ниси разумео!!! Питам се да ли не желиш да читаш оно што ти се напише или имаш проблема са разумевањем онога што је написано. Хиљаду пута да ти напишем да су археолози на налазиштима које везују са Бастарнима налазили и елементе јасторфске културе и елементе латенске културе, али да то не значи да су они били Германи или Келти, ти и даље нећеш ништа разумети и тераћеш свог Будимира, за кога је такође питање како си га читао и како си га разумео и кога изгледа нико осим тебе данас не следи...
Бастарни су апсолутно небитни за порекло Словена.
Поента је да постоје археолошке и лингвистичке везе зарубинјецке културе, протословена, са предримским централним Балканом. Како се звало племе које је заслужно за ове везе, небитно је.
ПС
Етноним Бастарни је индоаријевског порекла. Отприлике Савезници. Дакле савез разних племена настао на простору историјског идентификовања (који се не поклапа са матичним простором зарубињецке културе).
Иначе, идеја повезивања Бастарна са протословенима је стара романтичарска идеја, поджана од, данас одбачене, пољске аутохтонистичке школе (Седов и остали).
Чисто да се зна.
iz početka je apsolutno sve išlo u prilog teze da su I domecilo predslovensko stanovništvo. Međutim, kako je nauka napredovala, videlo se da je ipak bila reč o zabludi.Dakle,haplogrupa I nije "ilirsko-dinarska"nego "slavensko-dinarska"?
E,G,J,R1bOpet,onda nam ostaje pitanje starosjedilackog stanovnistva,tj gdje se ocituje njihov genom,je li to onda haplogrupa E?
Mozemo li onda reci,da ako je r1a i I slavenski genom,da bi udio starosjedilackog bio oko 10-20%u Jugoslavena(haplogrupa E)?
Pa sad... isti rasni tip sa svojim prepoznatljivim rasnim karakteristikama. Razdvajanje na I1 i I2 ja preteklo dosta davno ali su te rasne karakteristike prisutne u obe populacije koje su u suštini vodile odvojen život.Kako tumaciti odnos haplogrupe I2 kod Juznih Slavena i haplogrupe I1 kod nordijaca?Ono sto znam je da je i jednom i drugom fenotipu karakteristicna rabijatnost i visina(183-185cm u prosjeku za muskarce),nadocni lukovi,celo kojim mozes drobiti orahe itd.Makar,to je samo laicko brbljanje.
Sad tek krecem ozbiljnije citati temu.
Poljski arheolozi.Ето, види се да не знаш ни ко је Бастарне повезивао са Словенима, ни ко је Седов... Једино што знаш је да лупеташ, да износиш бесмислице без икаквог научног основа. Хајде, објасни која је та пољска аутохтонистичка школа, ко је одбацио њихове или идеје Седова, које су то нове, данас актуелне идеје, и ко је њихов носилац (осим великог Ахила71).