Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Поново лупаш глупости!!! Кажи где је тај гроб где су заједно пронађени F*, G2a и I2a? Документуј!
Biće da je se uvek ispostavljalo da su gluposti na drugoj strani.
Romania Peştera cu Oase [Oase 1] 37,000–42,000 BP F N 73G, 263G, 750G, 1438G, 2706G, 3107d, 4769G, 7028T, 8860G, 11719A, 12705T, 14766T, 15326G, 16223T Fu 2015

Ako je padinski kromanjonac dominantan antropološki tip starčevačke kulture, onda kod njega imamo sve tri HG.
http://www.ancestraljourneys.org/europeanneolithicdna.shtml

Poslednja izmena:
itekako ima samo se treba potruditi da se uoce neke celine.
Iz aviona se vidi kojim putem su krenuli Z93 a kojim Z280, kao i svi oni koji su od M269 pa nanize.

Ja sam ranije imao misljenje da su izvorni nosioci IE jezika i kulture bili oni koji pripadaju R1a a da su R1b to preuzeli od njih. Posle sam shvatio da je bilo obratno. Kako god bilo, te dve haplogrupe su najvaznije za sirenje IE jezika i kulture od Atlantika do Pacifika i Indijskog okeana.
Izgleda da je R1a u severnu Evropu stigao sa povlačenjem leda.
http://www.ancestraljourneys.org/mesolithicdna.shtml

U istom grobu imaš F*, G2a i I2a.
I ti ćeš da tvrdiš da je ovaj I2a kromanjonski antropološki tip, a da ova dva nisu...

Znači, ako bi se kojim slučajem na toj gomili našao i neki R1a ili E1b ili O3 ili C1.... to po automatizmu proizilazi da su svi oni kromanjonci?

Ako bi se kromanjonci pojavili u okviru haplogrupe F onda bi to znaćilo da su kromanjonci nosioci svih haplogrupa koje se nalaze niže od nje. Dakle, R1a, R1b, O, G, H, I, J, T, L... onda bre ispada da su kromanjonci 80% današnjeg čovečanstva.

A kod koga je još pronađena "srezana" lobanja osim kod nosilaca I?

Haplogrupe na pomažu da shvatimo migracione tokove.
Antopološki tip, jezik i etnička pripadnost nidu zapisani, određeni haplogrupama.

antropološki tip je rezultat genetskog nasleđa. kada arheolozi nađu skeletne ostatke iz paleolita oni pogledaju kakva je telesna građa u pitanju. Ukoliko skelet ukazuje na to da je čovek bio visok, nešto užih kostiju i ukoliko mu je lobanja u potiljku "srezana", onda oni nalaz opredeljuju kao ostatke kromanjonca.. Tako je recimo Srba Živanović odredio da su one kosti iz Lepenskog Vira pripadale kromanjoncima.

Izgleda da je R1a u severnu Evropu stigao sa povlačenjem leda.
http://www.ancestraljourneys.org/mesolithicdna.shtml

dobro, to u suštini nije nemoguće ali šta to ima veze sa onim što sam ja prethodno napisao?
Evo, uneo sam neke podatke o haplogrupama na IE jezičko stablo.

y5q4.png

- - - - - - - - - -

И где су ту G2a и I2a, геније???!!! Опет си сањао?

Ma ko te pita za to... lupiš i praviš se blesav kao da ništa nisi rekao :D

Znači, ako bi se kojim slučajem na toj gomili našao i neki R1a ili E1b ili O3 ili C1.... to po automatizmu proizilazi da su svi oni kromanjonci?

Ako bi se kromanjonci pojavili u okviru haplogrupe F onda bi to znaćilo da su kromanjonci nosioci svih haplogrupa koje se nalaze niže od nje. Dakle, R1a, R1b, O, G, H, I, J, T, L... onda bre ispada da su kromanjonci 80% današnjeg čovečanstva.

A kod koga je još pronađena "srezana" lobanja osim kod nosilaca I?

antropološki tip je rezultat genetskog nasleđa. kada arheolozi nađu skeletne ostatke iz paleolita oni pogledaju kakva je telesna građa u pitanju. Ukoliko skelet ukazuje na to da je čovek bio visok, nešto užih kostiju i ukoliko mu je lobanja u potiljku "srezana", onda oni nalaz opredeljuju kao ostatke kromanjonca.. Tako je recimo Srba Živanović odredio da su one kosti iz Lepenskog Vira pripadale kromanjoncima.
HG F je prisutna kod kromanjonskog antropološkog tipa.
Nemamo čistu I2 populaciju, već u populaciji imamo i roditeljske haplogrupe; a svi oni pripadaju istom antropološkom tipu.

И где су ту G2a и I2a, геније???!!! Опет си сањао?

Ma ko te pita za to... lupiš i praviš se blesav kao da ništa nisi rekao :D
Rekao sam, u okvur starčevačke kulture.
Već su potvrđene, u istim grobovima, I2a-G2a i G2a- F kombinacije. I to sve u krugu od 50km.
Za ovo znam ali sumnjam u validnost ispitivanja. Moguće je da nije bilo moguće ispitati snipove niže od F.
Šta je bilo ispod, pre 40000 godina?

Poslednja izmena:
HG F je prisutna kod kromanjonskog antropološkog tipa.

zašto je onda imamo kod I a nemamo kod O,P,Q,R?

Nemamo čistu I2 populaciju, već u populaciji imamo i roditeljske haplogrupe;
Zašto mora biti I2? Može da bude IJ ili I*

a svi oni pripadaju istom antropološkom tipu.

koji svi? Ko po tebi zapravo od haplogrupa pripada tom antropološkom tipu a ko ne pripada?

zašto je onda imamo kod I a nemamo kod O,P,Q,R?

Zašto mora biti I2? Može da bude IJ ili I*

koji svi? Ko po tebi zapravo od haplogrupa pripada tom antropološkom tipu a ko ne pripada?
Ništa me nisi razumeo.

Nemao populacije koje čine pripadnici samo jedne HG.
Imamo populacije u kojima dominira jedan antropološki tip.

Recimo pre 40 000 godina, svi su F hg.
Kod onih su, recimo, u današnjem Iranu razvijaju se preci Q, R, P HG.
Kod oviš bližih nama razvija IJ i G HG, ali ne izumiru nosioci F HG.

U okviru ove druge grupe, kroz 10000 godina, formira se antropološki tio kromanjonca, genološki ga čine pripadnici I, J F i G haplogrupe.
Vremenom se formiraju i razne lokalne varijante.

Ništa me nisi razumeo.
tebe je inače jako teško razumeti :mrgreen:

Nemao populacije koje čine pripadnici samo jedne HG.
Imamo populacije u kojima dominira jedan antropološki tip.

Tako je... ali je taj antropološki tip u dosta snažnoj vezi sa haplogrupama i genetikom uopšte.

Recimo pre 40 000 godina, svi su F hg.
Kod onih su, recimo, u današnjem Iranu razvijaju se preci Q, R, P HG.
Kod oviš bližih nama razvija IJ i G HG, ali ne izumiru nosioci F HG.
U okviru ove druge grupe, kroz 10000 godina, formira se antropološki tio kromanjonca, genološki ga čine pripadnici I, J F i G haplogrupe.
Vremenom se formiraju i razne lokalne varijante.

Eto malopre čitam, po nauci postoje 3 tipa kromanjonaca: evropeidni, mongoloidni i negroidni. Pa sad ti budi pametan ko je kromanjonac a ko ne. Dakle, ispada da imamo kromanjonce sa hg E u Africi a nemamo ih na Balkanu među nosiocima te iste haplogrupe.

Zašto ga ne čine nosioci hg H? I on je poreklom iz istog tog areala kao i nabrojane hg.

Rekao sam, u okvur starčevačke kulture.
Već su potvrđene, u istim grobovima, I2a-G2a i G2a- F kombinacije. I to sve u krugu od 50km.

Прво, да ли ти знаш да разликујеш појам налазишта од појма гроба? То што су узорци пронађени на истом налазишту не значи да су из истог гроба. А да не говоримо о томе да је разлика старости узорака и 200 и више година. Да ли ти знаш шта је све могло да се издешава на неком уском локалитету у периоду од 200 година, нарочито у то доба. Са друге стране, ти ладно, без да трепнеш, успостављаш паралеле између Peştera cu Oase и Старчева, које дели 35000 година. Човека чије су кости пронађене у Peştera cu Oase, а старе су 40 хиљада година, убрајаш у Кромањонце, а онда две реченице након тога кажеш да су Кромањонци настали 10 хиљада година након тога. Размишљаш ли ти уопште шта пишеш/говориш? Сва ова питања постављао сам да би ти видео колико плитко размишљаш, али изгледа да ти то заиста не можеш да уочиш, а камо ли промениш...

itekako ima samo se treba potruditi da se uoce neke celine.
Iz aviona se vidi kojim putem su krenuli Z93 a kojim Z280, kao i svi oni koji su od M269 pa nanize.

Ja sam ranije imao misljenje da su izvorni nosioci IE jezika i kulture bili oni koji pripadaju R1a a da su R1b to preuzeli od njih. Posle sam shvatio da je bilo obratno. Kako god bilo, te dve haplogrupe su najvaznije za sirenje IE jezika i kulture od Atlantika do Pacifika i Indijskog okeana.

Veze između haplogrupa i jezika su zamišljene, izmišljene, ulepšane, uprošćene i na kraju nestvarne. Odgovaraju shvatanju etniciteta iz devetnaestog veka. Preporučujem naučni rad Danijela Džina: Becoming Slav, becoming Croat, Identity transformations in Post-Roman and early Medieval Dalmatia. Naziv Dalmatia se odnosi na drevno ime i odgovara otprilike današnjoj Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, Albaniji i delovima Srbije.

Cela knjiga je ovde:

https://loomen.carnet.hr/pluginfile.php/308224/mod_resource/content/1/Danijel%20Dzino-Becoming%20Slav%2C%20Becoming%20Croat%20%28East%20Central%20and%20Eastern%20Europe%20in%20the%20Middle%20Ages%2C%20450-1450%2C%20Volume%2012%29%20%282010%29.pdf

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
6uE5jPA.png

J. P. Mallory, ‎Douglas Q. Adams - Encyclopedia of Indo-European Culture, 1997, 145
Ovde ništa ne piše o etimologiji sufiksa -dava,

Ili dovodiš u sumlju da su Singi indoiranskog porekla?
Ne razumem.

U ovom linku je nešto drugo zanimljivo.
Dačka - sara označava reku.
Kod Tračana reka je *auras.

Sar - arsa - ras.

Kod Engleza.
stream - ток, поток, млаз, бујица, струја
Kog Grka
potok - ποταμάκι

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.