"košta 10 miliona evra"Објасни нам зашто уопште наводиш овакве глупости, чему то?!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
"košta 10 miliona evra"Објасни нам зашто уопште наводиш овакве глупости, чему то?!
"košta 10 miliona evra"
.......Немој да се правиш луд! Моја примедба се није односила на то што је издвојено 10 милиона евра за та истраживања, већ на оне глупости које си навео након тога! И немој да гуташ све оно што прочиташ у новинама, новинари умеју да потпуно изокрену смисао онога што чују од људи које интервјуишу, веруј ми, и сам сам имао таквих искустава са њима.
Po ovome su "neolićani" u Francusku stigli, većim delom. iz Podunavlja.
Pogledajte prilog 351551
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0125521
.......
Svi su ludi osim tebe.
Ili će ipak biti obrnuto.
misliš kvazinaučna oholost.Zbog cega se tolerise naucna oholost na forumu?
Покушао сам сакупити резултате крајишких Срба (Војна крајина, Босанска крајина, сјеверна Далмација) и то статистички приказати.
- користио сам више база података (Српски ДНК пројекат, FTDNA, 23andMe, GEDmatch...)
- узео сам у обзир само родове за које се зна да су поријеклом од православних Срба (укључујући исељенике у САД, Канаду...)
- у случају више тестираних људи са истим презименом, родом из истог села и са истом генетиком (примјер Мацура), рачунао сам само једног представника (у случају Мацура - једног из Кистања, једног из Доњег Јеловца)
Овако то изгледа, закључно са 24.4.2015. године (96 људи):
I2 – 31 (32.29%)
R1a – 17 (17.70%)
J2b1 – 15 (15.62%)
E1b – 12 (12.50%)
I1 – 11 (11.45%)
J1 – 3 (3.12%)
R1b – 2 (2.08%)
G2a – 2 (2.08%)
N1 – 2 (2.08%)
J2b2 – 1 (1.04%)
Што се тиче хаплогрупе I2a, за сада имамо 13 потврђених I2a DN и 12 потврђених I2a DS. Остатак чине хаплотипови које на основу досадашњих резултата није могуће одредити. Што се тиче хаплогрупе R1a, за сада имамо 7 људи који припадају карпатско-далматинској групи.
Истакао бих да је I2a DN најјачи у сјеверној Далмацији, док је карпатско-далматинска група најјача на Банији.
Otkud ovoliko J2b1?
Хаплогрупа J2b1 M205 је процентуално највише заступљена (на свјетском нивоу) управо код Срба.
Што се тиче крајишких Срба, везу са овом хаплогрупом показују тзв. "Власи Усорци".
"Усорци" су били организована група Срба у влашком статусу која је у XVII вијеку живјела на подручју Лике и Крбаве под турском влашћу.
Око 1640. године одлучују се да пређу на аустријску страну и о њима имамо доста података у изворима.
Према историјским изворима, "Усорци" су на аустријску територију (околина Оточца, Лика) прешли из крбавског села Усорац.
Године 1658. на аустријској територији пописане су 83 породице "Усораца" са 941 душом (263 душе за оружје).
Доста података о "Усорцима" постоји код Радослава Лопашића, који се позива прије свега на документе.
"Усорци" се помињу у овим извјештајима:
- Senj, 16.5.1642. godine ("Baron Ivan Albert Herberstein zagovara kod ratnog vieća Vlahe Koreničke i Usorske na Krajini")
- Bosiljevo, 27.7.1658. godine ("Knezovi Juraj i Franjo Frankopani podieljuju Vuku Mandiću kmetove u Bosiljevu za zasluge kod izvedenja Vlaha iz Turske")
- Karlovac, 8.8.1658. godine ("General Karlovački, grof Herbard Auersperg, očituje se glede naseljenja Vlaha Usorčana")
- Niem. Gradac, 19.8.1658. godine ("Članovi ratnog vieća očutuju se, da bi trebalo radi opredieljenja staništa za Vlahe Usorčane odaslati posebne povjerenike")
- Beč, 5.4.1659. godine ("Kralj Leopold I nalaže ratnomu vieću, da se sporazumi sa knezom Petrom Zrinskim radi naseljenja Vlaha Usoračkih")
- Niem. Gradac, april 1659. godine ("Predlog kneza Petra Zrinskoga, kako i kamo da se nasele Vlasi Usorčani")
- Niem. Gradac, april 1659. godine ("Ratno vieće piše generalu Karlovačkom, Herb. Auerspergu, da je odlučeno, naseliti Vlahe Usorčane na Gacki, ali da naseljenici imadu na okupu ostati")
- Beč, 27.7.1659. godine ("Kralj Leopold I određuje, da se Usorski Vlasi po predlogu Petra Zrinskoga nasele u Gackom polju kod Otočca")
- Senj, april 1660. godine ("Knez Petar Zrinski javlja ratnomu vieću, kako su smješteni Vlasi Usorčani u Vilići, Kompolju i uz Gacku, i označuje jim kotare")
- Karlovac, 12.7.1672. godine ("General, grof Ivan Josip Herberstein, potvrđuje povjerentsveno ustanovljene kotare (međe) glede Otočca, Vilića, Brloga, Lučana, Brinja i Dabra")
Осим Лопашића, овим питањем бавили су се Алекса Ивић, Стјепан Павичић (доноси нам и списак "Усораца"), Војин Дабић и многи други.
Сеобу "Усораца" предводе Мандићи, војвода Манојло и његов син Вук.
Мандићи су тестирани као Ј2б1 М205. Ако бисмо се држали Павичићевог списка "Усораца", истој хаплогрупи припадају Наранчићи (двије породице), Хркаловићи, Вујанићи и Павичићи. Сви ови родови славе Јовањдан и можда би се могли повезати са "Власима Усорцима" из Бањана (помињу су у неколико докумената из XV вијека).
Интересантно је да сви крајишки и уопште сви српски J2b1 родови имају истог претка који је живио у X вијеку (процјена на основу више калкулатора, при чему су узимани у обзир хаплотипови од 67 маркера). Осим тога, управо је овај J2b1 M205 род најбројнији род у Српском ДНК пројекту.
Видео сам то и питам се одакле оволико хаплогрупе I1 код Срба, и оволико I2 код Грка???
http://www.nature.com/ncomms/2015/150519/ncomms8152/pdf/ncomms8152.pdf
Imaš kolačiće na karti.Ја нисам у студији могао да пронађем никакву табелу са хаплогрупама, одакле читаш податке?
Imaš kolačiće na karti.
Pitanje je koliki je uzorak, no to je manje bitan aspekt ove studije.
Poenta je da su su se, na početku bronzanog doba, muškarci u Evropi međusobno poubijali.
Deo I2a, J2a, E, J1, i deo G2a nisu bili zahvaćeni ovim procesom.
Poenta je da kroz uska grla prolaze samo muške populacije.
Međutim, teško stradale su sve grupe.
Neke skoro potpuno (G2a, C1 R1b*, F, I* npr) a neke su ostvile mali broj muških potomaka. (I2a, I1, R1a i R1b).
И шта би то могло да буде што утиче на мушкарце а не утиче на жене? Као да су различите врсте у питању.
Где то експлицитно пише у тексту? Или ти тако тумачиш илустрацију? Мени није јасно на који начин су узимали податке за Y осу.
![]()
Искрено говорећи, мени горњи график интуитивно изгледа нереално. Шта је у питању, то је тешко рећи али осећам да у методологији нешто није како треба да буде. Или научници једноставно нису имали среће да пронађу одговарајуће узорке.
Ko je po tvom misljenju uveo tu "modu" da se situacija resava uz pomoc maca? Kako to onda da od maca podjednako stradaju pripadnici primitivnih slabo naoruzanih neorganizovanih lovacko-sakupljackih drustava i pripadnici vojnicki organizovanih patrijarhanih drustava?
A u vezi slike, ukoli se radi o 98 primeraka (pise sa strane da su uzorci u pitanju), kako onda tumaciti cinjenicu da su pronasli 33 uzorka G2a starosti 5250 godina? Gde imamo takve arheoloske rezultate? Osim toga, ispade da su G2a bili apsolutna vecina u Evropi, u sta tesko mogu da poverujem, mada znam da ih je bilo dosta. .