Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije bas sasvim .
Jeste bitno , ali ne i presudno .
Znaci imamo Srbe koji su dugo bili pod nekim okupatorom ( recimo vizantijom , istocnim rimskim carstvom) i njihov dnk se izmenio u odnosu na one koji nisu ( ne nuzno kod svih) .
Ali oni su zadrzali jezik , kulturu i pripadnost srpskom narodu . Dakle oni su punopravni Srbi kao i oni koji su I2a ili R1a :)

U redu, u redu, znam ja to, samo me nerviraju mundijalisti koji su u fazonu, ja zivim u 21. veku i ne interesuje me šta je bilo pre, i svi smo mi građani sveta i nosimo zastave duginih boja, a šta će biti posle nas, koga briga.

A, posle svega što sam pročitao o genetičkoj genealogiji, ubeđen sam da genetika ima presudnu ulogu na kulturni identitet osobe. Možda to nekome zvuči kao jeres, ali genotip u velikoj meri određuje karakter čoveka.

U redu, u redu, znam ja to, samo me nerviraju mundijalisti koji su u fazonu, ja zivim u 21. veku i ne interesuje me šta je bilo pre, i svi smo mi građani sveta i nosimo zastave duginih boja, a šta će biti posle nas, koga briga.

A, posle svega što sam pročitao o genetičkoj genealogiji, ubeđen sam da genetika ima presudnu ulogu na kulturni identitet osobe. Možda to nekome zvuči kao jeres, ali genotip u velikoj meri određuje karakter čoveka.

Kapiram na sta mislis .
I slazem se sa time da svako treba da zna svoje poreklo .
E sada sta sve utice na karakter osobe to je vec malo teze odrediti , makar za mene , nisam se bavio time , osim oni uobicajenim opisima sto moze da se nadje po netu .

Moguće.
Ima tu svačega.
Ako se ne varam, Herodot pominje Pelaste u okolini Atine.
Meni je najzanimljivija priča o Kadmu, zbog E V13 hg,
Možda je to objašnjenje što u CG i to baš na jugoistoku imamo toliko EV13 HG.
No ništa bez analize kostiju.
Da li su došli kao vojska ili sa sve ženama i decom, na konjima ili peške, koga su zatekli i kojim su jezikom govorili, kentum, IE uopšte, ili nešto deseto?
Kada govorimo o balkanskim starincima, predlažem da se malo iščita Milan Budimir.
Pre svega "Grci i Pelasti" i "Pelastoslavica"

Po ovome Pelasti nikako ne mogu biti R1b.
Oni su ili R1a ili I2 ili mix ove dve hg.
PS
Budimir pod Pelastima podrazumeva balkanske starince, a ne samo pleme koje se tako zvalo.

Poslednja izmena:
...
PS
Budimir pod Pelastima podrazumeva balkanske starince, a ne samo pleme koje se tako zvalo.

Управо тако, R1a и I2a су старинске, а остале хаплогрупе (E1b, G2, J2b...) су дошле са Словенима. Размислиш ли ти некада о томе шта пишеш или то изађе из тебе онако само, неконтролисано, као пролив или повраћање?

Moguće.
Ima tu svačega.
Ako se ne varam, Herodot pominje Pelaste u okolini Atine.
Meni je najzanimljivija priča o Kadmu, zbog E V13 hg,
Možda je to objašnjenje što u CG i to baš na jugoistoku imamo toliko EV13 HG.
No ništa bez analize kostiju.

Kada govorimo o balkanskim starincima, predlažem da se malo iščita Milan Budimir.
Pre svega "Grci i Pelasti" i "Pelastoslavica"

PS

"Stoga lingvisticki preci arbanskog jezika spadaju u onu grupu koju cine indoevropski Pelasti na antickom Balkanu i koja se mora smatrati izuzetno arhaicnom i konzervativnom... nedvosmisleno nas utvrdjuje u shvatanju da su indoevropski Pelasti na starom Balkanu i u susednim oblastima, kojima pripadaju arbanski preci, stariji i od homerskog recnika i od ahajskih odnosno protoahajskih Helena..."

budimirpelasti1a-1.jpg

M. Budimir, Mesto arbanskog u krugu indoevropskih jezika, Gjurmime albanologjike, 2, Prishtine, 1965, str. 12.

Koju su haplogrupu nosili antički Atinjani? Zna li ko? Kako sam ja neđe razumio, R1b, jel tako?

Da bi znali pravilan odgovor na to pitanje, trebali bi sesti u vremensku masinu i vratiti se 2500 godina unazad pa izvrsiti testiranje tadasnjih stanovnika Atine. Ono sto sada znamo je da se tamo haplogrupe krecu u okviru grckog proseka. R1b je u danasnjoj Grckoj najzastupljeniji na egejskim ostrvima cirka 20%.

Kako su ostrva bila naseljena sa Dorima, onda bi se moglo reci da su oni bili znatni nosioci R1b. Na karti oznaceni svetlo-zelenom bojom:
DorianInvasion.gif

Evo jedan tekst o pretpostavkama haplogrupa za pojedine narode u proslosti. Ne uzimati zdravo za gotovo.
http://aleximreh.wordpress.com/2011...o-y-dna-haplogroups-of-ancient-civilizations/

Poslednja izmena:

definitivno opredeljuje mnogo toga ali moras znati da se jednako racuna kako oceva, tako i majcina strana i sva mesanja koja su se desila u proslosti. Matematicki, svako dete nosi u sebi 25% genetike svojih dedova i baba ili po 12,5% genetige svojih pradedova i prabaka. Pa kada se uzme u obzir mesanje poslednjih 100 generacija, ti vidi kakav genotip je u pitanju ))))

kultura u kojoj se jedinka socijalizuje ima najvecu ulogu na identitet osobe.

Genetika nam, pre svega, omogućava da pratimo etnogenezu i migracije, kroz praaćenje širenja genetskih markra.
Управо тако, R1a и I2a су старинске, а остале хаплогрупе (E1b, G2, J2b...) су дошле са Словенима. Размислиш ли ти некада о томе шта пишеш или то изађе из тебе онако само, неконтролисано, као пролив или повраћање?
Ma da ako je neko R1a ili I2a, on mora biti Sloven.

Grci su indoindoevropski narod.
Grci kentum, Pelasti santem. Mora da su E1b, G2, J2b...
"Stoga lingvisticki preci arbanskog jezika spadaju u onu grupu koju cine indoevropski Pelasti na antickom Balkanu i koja se mora smatrati izuzetno arhaicnom i konzervativnom... nedvosmisleno nas utvrdjuje u shvatanju da su indoevropski Pelasti na starom Balkanu i u susednim oblastima, kojima pripadaju arbanski preci, stariji i od homerskog recnika i od ahajskih odnosno protoahajskih Helena..."

budimirpelasti1a-1.jpg

M. Budimir, Mesto arbanskog u krugu indoevropskih jezika, Gjurmime albanologjike, 2, Prishtine, 1965, str. 12.
I?
Sad bi ja trebalo da se nasekiram što je deo Albanaca, delom paleobalkanskog porekla?
Kao da Srbi nisu.
Tačno je, kao što je tačno da je deo sa Kavkaza a deo iz Sirije.
A ovi što su paleobalkanskog, su bliži Tračanim no Ilirima, te nisu starosedeoci na području na kome danas žive.

Poslednja izmena:
Da bi znali pravilan odgovor na to pitanje, trebali bi sesti u vremensku masinu i vratiti se 2500 godina unazad pa izvrsiti testiranje tadasnjih stanovnika Atine. Ono sto sada znamo je da se tamo haplogrupe krecu u okviru grckog proseka. R1b je u danasnjoj Grckoj najzastupljeniji na egejskim ostrvima cirka 20%.

Kako su ostrva bila naseljena sa Dorima, onda bi se moglo reci da su oni bili znatni nosioci R1b. Na karti oznaceni svetlo-zelenom bojom:
DorianInvasion.gif

Evo jedan tekst o pretpostavkama haplogrupa za pojedine narode u proslosti. Ne uzimati zdravo za gotovo.
http://aleximreh.wordpress.com/2011...o-y-dna-haplogroups-of-ancient-civilizations/

Kor, dorska grupa je označena plavom bojom. Tom ti su označeni Jonjani, tj. atinsko-jonska grupa.

P. S. Sad vidjeh da te Kor nisam baš najbolje razumio. Šta ti je značio komentar da su ostrva nastanjena Doranima?

Atinjani su bili Dorci, ali antički Atinjani sad ne postoje. Zaostaci Doraca su na zeleno obojenim egejskim ostrvima. I tako možemo da pretpostavimo koje su haplogrupe bili antički Atinjani. Jesi sad shvatio?

O za ime majko mila; stvarno više čovječe jedan. Zar je toliko teško sjesti i pročitati šta je napisano?

Staviću malo većim slovima, ako je problem u konstantnom preskakanju:
Kor, dorska grupa je označena plavom bojom. Tom ti su označeni Jonjani, tj. atinsko-jonska grupa.

Šta postižeš izvlačenjem rečenica iz poruka svojih sagovornika iz konteksta, sem provociranjem svojih sagovornika? I onda se začudiš zašto bivaš okarakterisan kao trol. :dontunderstand:

Antički Atičani nisu pripadali dorskoj grčkoj zajednici. Da si samo bacio pogled na sliku koju je postavio kor, umjesto da po opet izvlačiš pogrešne zaključke, vidio bi i sam:

Znam da nemaš pojma engleski, al' zar je toliko teško razumjeti Ionic i Doric?

Poslednja izmena:
Ja sam R1a1 :)
Da , te verzije su slovenske i moze se reci u ovom kontekstu Srpske :)

- - - - - - - - - -

Zeznuo si se , nego bolje se ti testiraj da nisi slucajno E1b(ovaj blzi nasem :per:) ili da nisi R1a, ili I2a kao Nevski :lol:
To bi bio sok za tebe ja mislim :eek::lol:

Pa mozes li nam reci odakle su tvoji porijeklom ako imate neka predanja.Vidim sve vise R1a testirani su porijeklom sjeveroistocna Bosna ili hercegovina.

Pa mozes li nam reci odakle su tvoji porijeklom ako imate neka predanja.Vidim sve vise R1a testirani su porijeklom sjeveroistocna Bosna ili hercegovina.

Stara Crna Gora , moze da su tu postavljeni od nekog vladara ili su se doselili tu iz Hercegovine, ili su jednostavno oduvek tu . 15 vek Stara Crna Gora kao polazna tacka .
Kasnije seobe na zapad preko stare hercegovine ( pive ) . . .

P. S. Sad vidjeh da te Kor nisam baš najbolje razumio. Šta ti je značio komentar da su ostrva nastanjena Doranima?

Po secanju sam negde citao da su zaposeli ostrva. Znam da su jos bili i u Sparti i da su tamo gde su dolazili rusili sve pred sobom i stanovnistvo je dozivljavalo smenu. to je vrlo tipicno za mesta kuda su prolazili nosioci hg R1b. Sa druge strane , ako su Atinjani i Spartanci bili zakleti neprijatelji, tesko da su delili istu etnicku strukturu.

Ne znam, ako gresim, izvinjavam se. Cinjenica je da je R1b rasiren po ostrvima.

Stara Crna Gora , moze da su tu postavljeni od nekog vladara ili su se doselili tu iz Hercegovine, ili su jednostavno oduvek tu . 15 vek Stara Crna Gora kao polazna tacka .
Kasnije seobe na zapad preko stare hercegovine ( pive ) . . .

Kako stvari sada stoje,vecina bosanskih Srba ce biti R1a,ustvari i dijelovi Srbije Beograd,Vojvodina gdje zive ljudi porijeklom iz hercegovine ili Bosne.

Po secanju sam negde citao da su zaposeli ostrva. Znam da su jos bili i u Sparti i da su tamo gde su dolazili rusili sve pred sobom i stanovnistvo je dozivljavalo smenu. to je vrlo tipicno za mesta kuda su prolazili nosioci hg R1b. Sa druge strane , ako su Atinjani i Spartanci bili zakleti neprijatelji, tesko da su delili istu etnicku strukturu.

Ne znam, ako gresim, izvinjavam se. Cinjenica je da je R1b rasiren po ostrvima.

Većina su ostrva jonska. Dorci su zaposeli samo ona na najjužnijim obroncima, tj. Eginu, Krit, Teru i tako do Rodosa, uspostavivši pomorski koridor prema maloazijskom Dorisu.

Više informacija o Doranima (i azijskoj Doridi):

B_0011.jpg

B_0012.jpg

B_0013.jpg

I ovde imamo sukob belih i vranih.
vrana - crow
Izgleda da je to jedan od najdrevnijih panevropskih sukoba.
U Engleskoj je to rat naroda Teuta de Danon i novopridošlih Bernovih Kelta.
U Grčkoj je to sukob Danajaca (Ahajaca) i Dorana, Kronovića.
... I tako je R1b zavladao Evropom.

O ovome piše Robert Gvajs u "Beloj boginji".

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back