Citam sta pises i nerviraju me gluposti, ili bolje receno nelogicnosti koje donosis, i ne zelim da se nikako raspravljam. Kao I1 dosao iz male azije, tek tako od jednom, preneo ga svemirski brod i bacio u Evropu, i naravno svi ostali I1 male azije nestali i ako ostale grupe male azije su sve nastavile da zive. Svi smo mi dosli iz Afrike, i preko male azije za vecinu svakako.
Pocnes sa nekom analizom koja moze da bude interensantna, i onda lupis gluposti po nekoj tvojoj intuiciji, bez nikakvih argumenata. Klasicna balkanska bolest.
I1 je oko 1% u maloj Aziji i ravnomerno a ne tačkasto raspodeljen...
za razliku od naprimer I2 koji ima korelaciju najviše sa lokacijama gde su Kurdi. a nešto manje sa Lidijom (čija je prestonica grad Sardis), Paflagonijom (odakle su Veneti odlutali u Evropu), Frigijom i Galatijom (gde su možda stigli Kelti u svom pohodu iz 4-og veka BC)..
ono što znamo sa velikom verovatnoćom je da je haplogrupa I došla u Evropu iz male Azije....
sad mi kaži koliko I* imamo u Evropi?
ako su I* bili u Evropi i u Evropi dali I1 i I2a gde su sada ti I*?
da ih nisu svemirski brodovi odneli iz Evrope?
ili je verovatnije da su mutacije koje su dale I1 i I2a od I* nastale negde u Aziji?
ako je tako, pitanje je jedino kad je I1 došlo iz male Azije?
ja tvrdim tek sa seobom maloazijskog naroda Hati, oličenog u kasnijim plemenima Goti u Švedskoj i Chatti u Nemačkoj....
u prilog te teze izlažem da im je ime vrhovnog PIE boga sličnije nego kod ostalih PIE naroda Taru i Thor nasuprot ostatku grupe gde je ime tog boga (Taranis, Perkunas, Perun, Tarhun)...
Chatti su takođe jedno od izvorno germanskih plemena...
After Cassius Dio, the name "Chattus" appears among others in a panegyric by Sidonius Apollinaris in the late 5th century, now as a poetic synonym for "Germanus".[
http://en.wikipedia.org/wiki/Chatti
dalje Chatti ljdi na obalama Rajne se nazivaju i Franci
Two tribes in northern Germany have names which are sometimes compared to the Chatti. The Chattuarii who name appears to mean that they are dwellers upon the Chatti lands, or else Chatti people, lived near the Rhine, probably between IJssel and Lippe. They came to be seen as Franks and apparently moved over the Rhine as a Frankish people, to settle into the corner of land between the Rhine and Maas rivers.[11]
http://en.wikipedia.org/wiki/Chatti
Franci svoje obe legende o postanju vezuju baš za malu Aziju i to u vreme otprilike 3200-4000 godina pre sadašnjosti
The two earliest sources that describe the origin of the Franks are a 7th-century work known as the Chronicle of Fredegar and the anonymous Liber Historiae Francorum, written a century later. Neither of these works is accepted by historians as trustworthy, compared with Gregory of Tours's Historia Francorum, which was written in the 6th century.
The author of the Chronicle of Fredegar claimed that the Franks came originally from Troy and quoted the works of Vergil and Hieronymous, but the Franks are not mentioned in those works, except in a general way by Hieronymous.[13] The chronicle describes Priam as a Frankish king whose people migrated to Macedonia after the fall of Troy. In Macedonia the Franks then divided. The European Franks reached Francia under King Francio, just as Romulus went to Rome. Another branch, under King Turchot became the Turks. Fredegar stated that Theudemer, named king of the Franks by Gregory, was descended from Priam, Friga and Francio.
Another work, the Gesta, is nowadays acknowledged by serious scholars as a fantasy. Its author described how twelve thousand Trojans, led by Priam and Antenor, sailed from Troy to the River Don in Russia and — with a total disregard of geography — to Pannonia, which is on the Danube, settling near the Sea of Azov. There they founded a city called Sicambria. The Trojans joined the Roman army in accomplishing the task of driving their enemies into the marshes of Mætosis, for which they received the name of Franks (meaning "savage"). A decade later the Romans killed Priam and drove away Marcomer and Sunno, the sons of Priam and Antenor, and the other Franks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Franks
Since this war was considered among the ancient Greeks as either the last event of the mythical age or the first event of the historical age, several dates are given for the fall of Troy. They usually derive from genealogies of kings. Ephorus gives 1135 BC,[202] Sosibius 1172 BC,[203] Eratosthenes 1184 BC/1183 BC,[204] Timaeus 1193 BC,[205] the Parian marble 1209 BC/1208 BC,[206] Dicaearchus 1212 BC,[207] Herodotus around 1250 BC,[208] Eretes 1291 BC,[209] while Douris 1334 BC.[210]
http://en.wikipedia.org/wiki/Troyan_War
ovo su sve procene ljudi koji su živeli oko 500 BC...
tako da se trojanski rat mogao desiti i mnogo pre i mnogo posle...
ja mislim da se desio dosta ranije..jer da se desio oko 1200BC ostao bi neki trag o tom monumentalnom sukobu u najbližem susedstvu u zapisima Hetita...takođe 1200 BC je okvirno vreme kopnene i pomorske najezde "morskih ljudi" koja ruši Hetitie i prodire do Egipta...događaji se odvojeno svrstavaju u isto vreme a ni jedan istorijski izvor ne beleži oba...
Trojanski rat bi čak možda mogao da bude rat u kome je R1b pobedila I1 i prodrla u malu Aziju...što bi značilo da se desio oko 2000 BC
posle toga istorijski Hetiti stupaju na scenu...
koliko se sećam TMRC za postojeće I1 grane ne ide dalje od 4000 ybp što odgovara ne postepenom širenju već seobi manjeg broja ratnika (čak 12 000 po franačkoj legendi o poreklu) sa jedne teritorije na drugu udaljenu teritoriju... ako je 12000 vojnika krenulo iz Troje i ratom krčilo sebi put...pitanje je da li ih je do Danske ili ostrva Gotland stiglo vise od hiljadu... tih hiljadu (među kojima je verovatno bilo i bliskih rođaka) je već moglo da nosi mutacije koje danas imamo u raznim podgranama I1...
po meni to savršeno objašnjava genetiku I1...
videti
http://knordtvedt.home.bresnan.net/
uz to među tim Trojancima je mogao da bude i I2a2 (koji je opstao i nezavisno od te grupe)
i I1 i I2a2 su u Švedskoj najbrojniji u oblastima direktno vezanim za Gote... na ostvu Gotland i u južnoj Švedskoj... i jedan i drugi se nalaze u maloj Aziji u malim procentima ali ravnomerno raspodeljeni...I1 svuda a I2a2 više uz more isto kao i u Švedskoj... mislim da je vrlo uočljiva korelacija između imena Goti, Chatti i Getae sa raspodelom I1 i I2a2... ja tvrdim da su u ranijem periodu I1+ I2a2 živeli i u maloj Aziji pod nazivom Hatti...i da Chatti i Goti potiču direktno od njih...dok su Getae možda i ranija grana sa istog stabla